Legaal & goedkoop films en series kijken

Na mijn artikel over legaal en goedkoop e-books lezen, is het tijd voor een vervolg. Tegenwoordig zijn er talloze manieren om betaalbaar en legaal films en series te kijken en vandaag deel ik mijn favoriete manieren met je. Want naast Netflix zijn er nog zoveel andere plekken om je filmfix te regelen.

Leestijd

Lees hier mijn blog over legaal en goedkoop e-books lezen. Ook in dit artikel: Ik denk dat ik niet hoef te benadrukken dat je films en series echt niet illegaal moet downloaden. Ten eerste is het, zoals het woord al zegt, illegaal. Het is strafbaar, het is stelen, het mag niet. Ten tweede: realiseer je hoeveel tijd, energie, liefde, bloed, zweet en tranen het kost voor een team mensen om een film te maken. Daar wil je ze toch in steunen en voor belonen? Daarnaast denk ik altijd: kijk dan hoeveel plezier ik hieraan beleef. Dan wil ik daar best een paar euro voor betalen. 

De ouderwetse manieren

Je kan anno 2019 nog steeds DVD’s en BluRays kopen met daarop een film of serie. Ik doe dit zelf nooit: zit je weer met zo’n schijfje… Een film kijk ik meestal toch maar één keer. Maar: het kan wel. En wat dacht je gewoon van de bioscoop? De laatste tijd ga ik weer wat vaker naar de bios, het is toch wel de ultieme manier om een film te beleven.

Streamingdiensten

Er zijn heel wat streamingdiensten voor je films en series. Ik zal ze hieronder opsommen, met de prijzen erachter.

Deze diensten hebben natuurlijk allemaal hun eigen aanbod. Zo focust Videoland vooral op Nederlandse films en series, ken je Netflix vooral van hun Netflix Originals series en heeft Amazon Prime een wat beperkter aanbod. Realiseer je ook dat niet elke dienst dezelfde gemakken heeft. Zo kan je Netflix op je televisie bijvoorbeeld kijken via Playstation, Amazon Prime kan alleen via een smart tv of Apple tv. Verdiep je vooraf dus even in de dienst, de meeste aanbieders hebben een proefabonnement zodat je alles kan uitproberen en kan kijken of het aanbod je aanstaat.

Ik heb zelf al jaren Netflix, daar kijk ik ook het meeste op. Videoland heb ik een paar weken gehad toe ik Judas wilde kijken, NLziet had ik dan weer voor de Familie Kruys. De app en interface van NLziet vind ik dramatisch en niet prettig werken, ook het aanbod beviel me persoonlijk niet zo, dus die heb ik weer opgezegd. Ik kijk verder ook weinig Nederlandse films en series dus ook Videoland heb ik op dit moment niet. NPO Start Plus heb ik nog wel, omdat ik graag NPO uitzendingen kijk en met Start Plus kan je wat verder terugkijken.

Films & Series online per stuk aanschaffen

Een film huren via YouTube

Je kan veel films en series ook ‘per stuk’ bekijken bij allerlei aanbieders. Je hoeft dus niet per se een abonnement op een streamingsdienst te nemen als je legaal online wilt kijken.

 • Via YouTube kan je films huren en kopen. Als je in het zoekbalkje de titel van een film intypt, krijg je vaak de optie tot huren/kopen. De prijzen verschillen. Zo kijk je A Star is Born bijvoorbeeld vanaf €5,99 (huur, dus eenmalig kijken), Bohemian Rhapsody voor €4,99 en The Green Mile voor €4,29.
 • Via Pathé Thuis kan je talloze films huren en kopen. Je kan kiezen voor lage of hoge kwaliteit en voor huur en koop. Prijzen variëren van €2,99 tot meer dan een tientje, het hangt af van de film en de lanceringsdatum.
 • MovieMax is vergelijkbaar met Pathé Thuis.
 • iTunes heeft een groot aanbod films, met vergelijkbare prijzen als YouTube en Pathé Thuis.
 • Ook Google Play heeft net als iTunes een groot aanbod films.
 • Veel TV-aanbieders bieden ook On Demand series en films aan. Denk aan Tele2, Ziggo, XS4All, KPN…

Je merkt het: er zijn echt veel plekken om een film te huren of kopen. Nu is het alleen zaak om te vergelijken waar je dan voor de beste prijs je film huurt, want de prijzen kunnen onderling nog wat verschillen. Ik gebruik zelf vooral Pathé thuis, omdat ik naast dat ik van hen wat filmtegoed heb gekregen, hun interface ook erg prettig vind werken, en we kunnen via de televisie kijken met de Playstation (we hebben geen Smart TV).

Zoals je merkt kan je voor een paar euro al een film kijken. Het is allemaal erg makkelijk en snel, je kan de film meteen aanzetten en je hoeft nergens op te wachten. Was het vroeger nog een excuus dat er weinig legaal aanbod online was op Netflix na, is dat nu in ieder geval geen argument meer 😉

Hoe kijk jij meestal films en series? Gebruik je Netflix, of huur je ook wel eens online een film? Heb je nog andere tips om online legaal films en series te kijken?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

32 reacties
 1. Marloes

  Als je houdt van de content van de publieke omroep, is NPO Start Plus echt een aanrader. Ik houd hier nog veel meer van dan mijn Netflix abo. Ooit aangeschaft voor de serie Bad Hanks. Je krijgt ook veel buitenlandse series die ze aangekocht hebben (ook BBC) en je kan ook veel in het voren kijken. En ook heul veul terugkijken van oudere series! En access tot alle mooie docu’s die er uit uitgezonden zijn.
  Aanraders op dit moment: Das Boot en Arctic Circle. Nu net begonnen aan Follow the Money (3 seizoenen)

  • Marloes

   *Bad Banks 😁

 2. Evi

  Leuk artikel! Ik gebruik altijd Netflix en Pathé thuis, maar wist niet dat je ook via YouTube kon huren. Dank voor de tips!

 3. Lisa

  Fijn artikel en in de comments ook prima tips! Hier Netflix, NPO of dvd’s uit de bib. Maar ik ga ook eens Pathé thuis of YouTube bekijken. Die kende ik nog niet.

 4. Marleen

  Vroeger maakte ik me als ‘dwarse puber’ weleens een doodenkele keer schuldig aan illegaal films downloaden, maar ook omdat er toen nog lang niet zoveel streamdiensten waren. Althans dat is mijn gevoel. Tegenwoordig doe ik dat niet meer; ik kies meestal iets van Netflix en anders dus één van de streamingsdiensten die jij beschrijft. Mijn vriend en ik hebben dan altijd de deal: de één koopt de film, de ander de snacks 😉

 5. Ellen

  Wij kijken voornamelijk Netflix en huren af en toe een film via Google Play. Programma’s neem ik bijna altijd op en kijk ik zo terug. Verder heb ik laatst ook bepaalde dvd’s die niet goedkoop te huren waren via Marktplaats gekocht. Gewoon de originelen dus. Van sommige series die we volgen koop ik dvd-boxen. Ben het namelijk met je eens dat een hobby best af en toe geld mag kosten.

 6. Marjan

  Ik netflix, heb een account voor 2 schermen en deel die samen met mijn broer. Ondanks dat die 200+ kilometer verderop woont, betaal ik zo maar 5,50 per maand voor Netflix. Allebei een eigen profiel, geen gedoe. Prima! Oh en dat kijk ik via mijn Wii U, daar kan je een netflix app op zetten. Ik heb geen smartTV en ook geen playstation 😉

 7. Margaux

  Zelf kijk ik heel veel Netflix , vind ik echt een goed aanbod voor de lage prijs!
  Naar de bioscoop gaan vind ik tegenwoordig abnormaal duur. Hier in België betaal je snel al 13 euro voor een ticketje, wat ik het echt niet waard vind.

 8. Annemiek

  Wij hebben Netflix en Videoland. En ik kijk zelf ook veel via NPO Start. Vooral Engelse detectives, fantastisch. 😊 Maar ook de Luizenmoeder of documentaires kun je daar bekijken.

 9. Eliza

  Via picl.nl kun je arthouse documentaires en films huren (waarvan er veel nu ook in de bios draait) 🙂 Je steunt met het kopen van een ‘kaartje’ de verschillende filmhuizen.

 10. Eveline

  Via onze bibliotheek kunnen wij gratis films en series huren. Ook heel fijn en goedkoop 😉

 11. Birgit

  Wij hebben Netflix en Pathe thuis. Op Netflix ben ik nu wel een beetje uitgekeken, vind de nieuwste toevoegingen niet heel boeiend en de meeste leuke films/series heb ik door de jaren heen wel gezien. Hsb ook een tijdje Videoland gehad, maar ik wilde niet teveel abonnementen hebben (naast Netflix en Deezer), dus viel Videoland weer af. Zo af en toe huren we in het weekend een film via Pathe Thuis. Dit werkt perfect met het tegoed wat je stort en het aanbod vrij nieuwe films is helemaal prima!
  Naar de bioscoop ga ik bijna nooit. Vind dit vaak te duur en de films die wij willen zien draaien vaak op voor ons onhandige dagen/tijden of enkel in 3D.

 12. Bianca

  Tegenwoordig staat bij ons thuis de “gewone” tv niet meer aan en maken we vooral gebruik van Netflix, Videoland en soms NPO Start (dat gebruik ik alleen voor Flikken Maastricht haha) x

 13. Jolyn

  Wij hebben sinds dit jaar geen tv abonnement meer. Wij kijken alles via NPO start, Netflix of huren af en toe een film via Pathe thuis. Via een Chromecast streamen we alles van mobiel naar tv, ideaal.

 14. Marloes

  Ik heb zelf ook een tijdje Videoland gehad maar had hier niet veel mee. Netflix is al jaren favoriet en gebruik ik het meest!

 15. Aranka

  Ik kijk alles via Netflix of Videoland, maar moet zeggen dat als een nieuw seizoen (zoals met Suits) nog niet op een van de streamingsdiensten staat ik wel eens ergens iets download wat niet de bedoeling is. Ben dat té nieuwsgierig hoe het verder gaat.

 16. Madelon

  Ik gebruik voornamelijk Netflix, maar neem ook regelmatig wat op via de televisie.
  Zo was eind vorig jaar de serie ‘Ik weet wie je bent’ wekelijks te zien op npo. Ik besloot hem niet ‘live’ te kijken, maar op te nemen. Een paar weken geleden hebben mijn vriend en ik de serie gekeken. Het voordeel hiervan is dat je alle afleveringen achter elkaar kunt kijken i.p.v. elke week in spanning af te wachten.

  • Annemiek

   Via NPO start kun je ook veel series kijken. Soms zelfs voluit, dus eerder dan op TV. Het kost 2,95 en ik vind het super.

 17. Mo

  Fijn overzicht! Alleen vergeet je nog een optie: het lenen of huren van films bij de bibliotheek of videotheek.

 18. Iris

  Zelf kijk ik vooral gewoon tv en Netflix, en afleveringen van 1 serie stream ik omdat die niet in Nederland wordt uitzonden, en voordat de dvd’s hier te koop zijn ben je een paar jaar verder. Wat ik wel doe, is af en toe een dvd lenen bij de bibliotheek. Kost mij €1,50 per dvd, en daarmee kan ik die 1 of drie weken lenen (afhankelijk hoe nieuw de film is).

 19. Ilona

  Hier wordt er geld uitgegeven aan Netflix (gedeeld met mijn ouders) en een streamingsgroep voor die ene sporadische film of serie die niet op Netflix te zien zijn. Ik snap dat de personen gewoon betaald moeten worden, helemaal mee eens… Aan de andere kant moet ik ook eerlijk toegeven dat het soms lijkt alsof geld daar niet het probleem is. Ik kan dat slecht beoordelen, maar dat ik in het verleden wel eens niet heilig ben geweest heb ik ook weer geen spijt van 😉

 20. Linda

  Wij hebben Netflix en videoland(tot temptation is afgelopen 😉)
  daarnaast kopen wij nooit losse films of series omdat alles wat we volgen niet te koop is.
  GOT is alleen met ziggo te bekijken en dat hebben en willen we ook niet, dus moeten we helaas wel illegaal downloaden. Anders hadden we hier zeker voor willen betalen.
  Ook volgen we enkele series die niet in nederland uitkomen of pas over paar jaar vanwege het achterlopen op tv(Vikings,blindspot etc) dus ook die worden gedownload met nl-subs. Rest volgen we braaf via de legiale manier, netflix of opnemen/terug want hebben hekel aan reclame 😇

  • lousaa

   Klinkt toch een beetje of je zegt: we hadden vreselijk zin in een chocoladebroodje. Maar helaas konden we bij de bakker alleen pinnen. Ik had m’n pinpas niet bij me en m’n riend had geen zin om naar huis te rijden, dus moesten we de chocoladebroodjes helaas wel jatten. Bij de supermarkt betaal ik wel gewoon hoor.

  • Jolieke

   Dat van Ziggo herken ik ook: ik heb gewoon nog een lopend contract bij een andere TV/Internet aanbieder. Ik kan dus helemaal niet zo maar over stappen, en dan is er geen legale manier om Game of Thrones (of andere HBO content) te kijken. Terwijl ik er best voor wil betalen. Heb ook gewoon een betaald abonnement op HBO gehad toen dat nog bestond in Nederland.

  • Luna

   Ik zie anders bij genoeg winkels GOT dvd-boxen liggen, soms nog voor een schappelijke prijs ook. Dus dat het niet legaal op een andere manier te kijken is klopt niet. Het excuus: we hebben geen dvd of blueray-speler wuif ik ook weg, want tegenwoordig zijn die zo duur niet meer (er zijn er al van 34.99 euro). En jullie schrijven dat jullie er best voor willen betalen als er een legale optie tot kijken zou zijn. Het kan dus gewoon legaal, dus geen reden om illegaal te downloaden.

 21. Liset – Beautydagboek

  Dankjewel voor de tips! Ik wist helemaal niet dat je vrij nieuwe films kunt huren via Youtube, dat is goed om te weten. Zelf hebben wij al jaren Netflix, superhandig en we maken er veel gebruik van. Ook Ziggo Movies & Series hebben wij. Dat is vooral handig voor de kinderen, want die willen ook graag dingen opnemen (kan ook met dat pakket) en kinderfilms kijken. Er is daardoor altijd wel wat leuks om tv :).

 22. Lola

  Ik heb een abo op Cinemember: een soort Netflix maar dan met uitsluitend filmhuisfilms. Jaren naar gezocht, helemaal fantastisch. De films komen vanuit de hele wereld en het aanbod is super. Tientje per maand.

  • Anita

   Goede tip! Dit lijkt mij ook wel wat, dus daar ga ik eens naar kijken 🙂

   Kijk zelf nu altijd via Netflix, NPO start en de pathe app.

  • A.

   Nog een goede tip voor filmhuis films: Picl. Je kiest zelf welk filmtheater je ondersteunt en de prijs is gelijk aan een kaartje wanneer je die in het filmhuis zelf zou kopen. Een gekozen film kan je binnen 48 uur kijken.

 23. Mariska

  Wij kijken vooral via Netflix, maar heb ook npo start plus, en huren heel af toe wat via YT of Amazon. En vriend heeft speciaal voor GoT een abbo op z’n gsm bij ziggo genomen (was hij alsnog goedkoper uit dan met wat hij had). En wij streamen via de chromecast naar de tv. Dan kun je alles streamen, ook via Apple laptop.

 24. rachel

  hier kijken ze netflix en hebben wij een omgebouwde apple tv waar we films mee kijken die over een paar maanden pas uit komt

 25. Marieke

  Wat ik wel erg jammer vind is dat Ziggo ervoor heeft gezorgd dat zij de enige zijn die HBO hebben en je dus alleen via Ziggo naar bv Game of Thrones kan kijken. Ziggo is zo’n belachelijk dure tv aanbieder en helemaal nu in de tijd van ‘zal ik mijn tv abbo wel of niet opzeggen’ vind ik dat enorm flauw.
  Ik kijk vooral Netflix en als ik mijn tv abbo ga opzeggen wil npo start plus erbij nemen. Tv kijk ik eigenlijk nooit meer.