Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Legaal & goedkoop films en series kijken

Na mijn artikel over legaal en goedkoop e-books lezen, is het tijd voor een vervolg. Tegenwoordig zijn er talloze manieren om betaalbaar en legaal films en series te kijken en vandaag deel ik mijn favoriete manieren met je. Want naast Netflix zijn er nog zoveel andere plekken om je filmfix te regelen.

Leestijd

Lees hier mijn blog over legaal en goedkoop e-books lezen. Ook in dit artikel: Ik denk dat ik niet hoef te benadrukken dat je films en series echt niet illegaal moet downloaden. Ten eerste is het, zoals het woord al zegt, illegaal. Het is strafbaar, het is stelen, het mag niet. Ten tweede: realiseer je hoeveel tijd, energie, liefde, bloed, zweet en tranen het kost voor een team mensen om een film te maken. Daar wil je ze toch in steunen en voor belonen? Daarnaast denk ik altijd: kijk dan hoeveel plezier ik hieraan beleef. Dan wil ik daar best een paar euro voor betalen. 

De ouderwetse manieren

Je kan anno 2019 nog steeds DVD’s en BluRays kopen met daarop een film of serie. Ik doe dit zelf nooit: zit je weer met zo’n schijfje… Een film kijk ik meestal toch maar één keer. Maar: het kan wel. En wat dacht je gewoon van de bioscoop? De laatste tijd ga ik weer wat vaker naar de bios, het is toch wel de ultieme manier om een film te beleven.

Streamingdiensten

Er zijn heel wat streamingdiensten voor je films en series. Ik zal ze hieronder opsommen, met de prijzen erachter.

Deze diensten hebben natuurlijk allemaal hun eigen aanbod. Zo focust Videoland vooral op Nederlandse films en series, ken je Netflix vooral van hun Netflix Originals series en heeft Amazon Prime een wat beperkter aanbod. Realiseer je ook dat niet elke dienst dezelfde gemakken heeft. Zo kan je Netflix op je televisie bijvoorbeeld kijken via Playstation, Amazon Prime kan alleen via een smart tv of Apple tv. Verdiep je vooraf dus even in de dienst, de meeste aanbieders hebben een proefabonnement zodat je alles kan uitproberen en kan kijken of het aanbod je aanstaat.

Ik heb zelf al jaren Netflix, daar kijk ik ook het meeste op. Videoland heb ik een paar weken gehad toe ik Judas wilde kijken, NLziet had ik dan weer voor de Familie Kruys. De app en interface van NLziet vind ik dramatisch en niet prettig werken, ook het aanbod beviel me persoonlijk niet zo, dus die heb ik weer opgezegd. Ik kijk verder ook weinig Nederlandse films en series dus ook Videoland heb ik op dit moment niet. NPO Start Plus heb ik nog wel, omdat ik graag NPO uitzendingen kijk en met Start Plus kan je wat verder terugkijken.

Films & Series online per stuk aanschaffen

Een film huren via YouTube

Je kan veel films en series ook ‘per stuk’ bekijken bij allerlei aanbieders. Je hoeft dus niet per se een abonnement op een streamingsdienst te nemen als je legaal online wilt kijken.

  • Via YouTube kan je films huren en kopen. Als je in het zoekbalkje de titel van een film intypt, krijg je vaak de optie tot huren/kopen. De prijzen verschillen. Zo kijk je A Star is Born bijvoorbeeld vanaf €5,99 (huur, dus eenmalig kijken), Bohemian Rhapsody voor €4,99 en The Green Mile voor €4,29.
  • Via Pathé Thuis kan je talloze films huren en kopen. Je kan kiezen voor lage of hoge kwaliteit en voor huur en koop. Prijzen variëren van €2,99 tot meer dan een tientje, het hangt af van de film en de lanceringsdatum.
  • MovieMax is vergelijkbaar met Pathé Thuis.
  • iTunes heeft een groot aanbod films, met vergelijkbare prijzen als YouTube en Pathé Thuis.
  • Ook Google Play heeft net als iTunes een groot aanbod films.
  • Veel TV-aanbieders bieden ook On Demand series en films aan. Denk aan Tele2, Ziggo, XS4All, KPN…

Je merkt het: er zijn echt veel plekken om een film te huren of kopen. Nu is het alleen zaak om te vergelijken waar je dan voor de beste prijs je film huurt, want de prijzen kunnen onderling nog wat verschillen. Ik gebruik zelf vooral Pathé thuis, omdat ik naast dat ik van hen wat filmtegoed heb gekregen, hun interface ook erg prettig vind werken, en we kunnen via de televisie kijken met de Playstation (we hebben geen Smart TV).

Zoals je merkt kan je voor een paar euro al een film kijken. Het is allemaal erg makkelijk en snel, je kan de film meteen aanzetten en je hoeft nergens op te wachten. Was het vroeger nog een excuus dat er weinig legaal aanbod online was op Netflix na, is dat nu in ieder geval geen argument meer 😉

Hoe kijk jij meestal films en series? Gebruik je Netflix, of huur je ook wel eens online een film? Heb je nog andere tips om online legaal films en series te kijken?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.