Legaal & goedkoop e-books lezen

Op Instagram stories had ik het laatst over e-books, en hoe je die nou op een betaalbare én legale manier kan lezen. Als je net als ik veel leest kan het best een prijzige hobby worden, maar er zijn een aantal diensten waarmee je betaalbaar veel e-books kan lezen. Ik vertel je er graag over!

Leestijd

Mijn eerdere artikelen over e-books en e-readers

Door de jaren heen heb ik al veel geschreven over lezen met een e-reader. Je vindt hier de verzameling:

*van deze e-readers kocht ik de Pocketbook en de Kobo Aura H2O zelf. De Kobo Clara mocht ik lenen voor de review, de Forma heb ik gekregen. Als ik nu zou moeten kiezen tussen de vier zou ik persoonlijk gaan voor de Forma. Al vond ik de Clara HD ook wel top omdat ‘ie zo lekker handzaam is.
Kobo Plus gebruik ik nog steeds, ik kreeg een jaar gratis, maar betaal het nu zelf.

Waarom een e-reader?

E-books kan je ook prima lezen op je telefoon of je tablet. Waarom dan toch een e-reader? Ik heb zelf een tijd e-books op mijn iPad gelezen, maar toen ik daarna een e-reader probeerde was ik vrij snel om. Om de volgende redenen:

 • een e-reader is heel handzaam en licht, een tablet is meestal wat zwaarder
 • lezen op mijn telefoon vind ik niet wat: ik word snel afgeleid door andere apps en ik vind het scherm te klein
 • de batterij van een e-reader gaat heel erg lang mee, afhankelijk van je gebruik wekenlang
 • het leest niet alsof je van een scherm leest, e-reader gebruik de ‘E-Ink technologie’ waardoor je heel rustig leest, alsof je gewoon papier voor je hebt met gedrukte letters
 • je kan honderden, zelfs wel duizenden boeken meenemen zonder extra gewicht, ideaal voor op reis en onderweg
 • je kan met een paar klikken een nieuw boek op je e-reader zetten (mits je internet hebt), dit vind ik vooral op reis heel erg handig, maar thuis gebruik ik dit ook veel
 • in veel e-readers zit een ‘backlight’ waardoor je ook in het donker prettig kan lezen, ik vind dat in bed ideaal
 • ik lees sowieso graag in bed en een e-reader houdt gewoon makkelijk vast en bladert makkelijker dan een echt boek
 • en waar dit artikel over gaat: e-books zijn over het algemeen goedkoper dan fysieke boeken en er zijn veel manieren om heel goedkoop te lezen

De nadelen? Nou ja, er zijn er wat mij betreft niet zoveel, behalve dat het een elektronisch apparaat is dat ook leeg gaat of stuk kan gaan. Zo zat ik eens op vakantie zonder e-reader omdat de mijne het besloot te begeven… Een gewoon boek ‘doet’ het gewoon altijd.

Ik lees ook nog wel fysieke boeken hoor, en boeken die ik heel goed vond en/of waar ik heel veel plezier aan beleefde, wil ik echt in de kast hebben staan. Maar het meeste, zo’n 80%, lees ik op mijn e-reader vanwege bovenstaande redenen.

Goedkoop e-books lezen

Over het algemeen zijn e-books goedkoper dan fysieke boeken. Dat is niet altijd het geval, maar meestal betaal je minder voor een digitale uitgave. Dat is fijn, zo kan je goedkoper lezen en heb je de investering van je e-reader er snel uit als je een beetje leest. Dus: het is sowieso een goedkopere keus, behalve als je een hele dure e-reader koopt en niet heel veel leest.

Ik denk dat ik niet hoef te benadrukken dat je e-books echt niet illegaal moet downloaden. Ten eerste is het, zoals het woord al zegt, illegaal. Het is strafbaar, het is stelen, het mag niet. Ten tweede: realiseer je hoeveel tijd, energie, liefde, bloed, zweet en tranen het kost voor een schrijver om een boek te maken. Daar wil je iemand toch in steunen en voor belonen? 

Naast het los kopen van e-books zijn er veel manieren om met een soort abonnementsdienst goedkoop veel digitale boeken te lezen. Let wel dat dit pas voordelig is als je ook daadwerkelijk veel leest. Kobo Plus is bijvoorbeeld €9,99 per maand. Als je minder dan een boek per maand leest, haal je het er niet uit. Bij ongeveer twee boeken per maand is het wel wat voordeliger. Dit gaat natuurlijk op voor veel abonnementsdiensten. Zoek dat dus vooraf even uit: is het voor jou niet goedkoper om ‘gewoon’ je digitale boeken los te kopen?

Hieronder som ik de verschillende abonnementsdiensten op om voordelig veel e-books te lezen.

Kobo Plus

 • €9,99 per maand
 • keuze uit (op dit moment) 240.000 boeken, waarvan bijna 25.000 in het Nederlands
 • te gebruiken op praktisch alle e-readers en op mobiele apparaten met de Kobo app
 • bruikbaar op 5 verschillende apparaten
 • je kan het abonnement op elk moment stopzetten

Klik hier voor alles over Kobo Plus.

BookChoice

 • €3,99 per maand (€47,88 per jaar, want: jaarabonnement)
 • Je krijgt 8 e-books en 8 audiobooks per maand, door Bookchoice geselecteerd
 • Te lezen op praktisch alle e-readers en mobiele apparaten o.a. met de Bookchoice app
 • Jaarabonnement: na het eerste jaar kan je maandelijks opzeggen met een opzegtermijn van 1 maand

Klik hier om je aan te melden voor Bookchoice.

De online Bibliotheek

 • €42 per jaar (€3,50 per maand), of €21 per jaar voor een kennismakingsabonnement
 • Keuze uit ca. 20.000 e-books (check hier het aanbod)
 • 10 e-books tegelijk lenen voor een periode van 3 weken (met het kennismakingsabonnement kan je maximaal 6 e-books per jaar lenen voor een periode van 3 weken)
 • Toegang tot honderden luisterboeken met de LuisterBieb-app
 • Lezen op praktisch alle e-readers en op mobiele apparaten
 • Lidmaatschap stopt automatisch na één jaar

Je kan hier lid worden van de online Bibliotheek.

 

Storytel

 • €9,99 per maand
 • Audioboeken luisteren én e-books lezen
 • Aanbod is onbekend, naar eigen zeggen ‘duizenden’
 • Je kan alleen lezen en luisteren in de Storytell app, beschikbaar voor iPhone, iPad, Android smartphones en tablet, Windows Phones, Tablets & PC’s met Windwos 8 en 10
 • Je kan dus niet lezen op e-readers
 • Je kan met boeken die zowel als e-book als luisterboek beschikbaar zijn, in de app switchen tussen het luisterboek en het e-book
 • Je kan elke maand opzeggen

Check hier de website van Storytel.

Scribd

Scribd

 • $8,99 per maand
 • Keuze uit honderdduizenden boeken
 • Scribd is een abonnementsdienst voor Engelstalige boeken, audioboeken en magazines
 • Te gebruiken op sommige e-readers (zoals Kindle Fire, Nook HD en Kobo Arc), maar niet op Nook, Kobo, andere Kindle versies. Werkt wel op praktisch alle mobiele telefoons en tablets.
 • Maandelijks opzegbaar.

Check Scribd hier.

Bookmate

Bookmate

 • €10,99 per maand
 • Keuze uit 850.000 boeken in 12 talen
 • Leesbaar op mobiele telefoons en tablets, werkt alleen op e-readers die Android als besturingssysteem hebben (en dat zijn er niet veel)
 • Maandelijks opzegbaar

Klik hier voor de website van Bookmate.

Check voor je een abonnement neemt altijd of je e-reader wel ondersteund wordt! 

E-bookabonnementen conclusie

Voor als jij net als ik alleen e-books wilt lezen op je e-reader, zijn er maar een paar diensten die interessant zijn: Kobo Plus, BookChoice en de Bibliotheek. Bookchoice is wel wat anders dan Kobo Plus en de Bibliotheek omdat je elke maand gewoon acht boeken krijgt en je dus niet kan kiezen. Het is dan ook een stuk goedkoper dan de andere diensten. Als je wel graag op je telefoon of tablet leest, zijn de andere abonnementsdiensten ook interessant en is er veel meer keuze. Ik denk dat ik dan Bookmate zou gebruiken. Ik gebruik Kobo Plus nu zelf al meer dan een jaar en met veel plezier: het aanbod is groot en ik vind meestal wel wat ik zoek. Daarnaast koop ik ook nog wel wat e-books hier en daar, maar vaak staat wat ik zoek wel op Plus.

Ik overweeg zelf een abonnement op de online Bibliotheek, maar ik denk ook: hóeveel kan je lezen? Ik lees al echt veel van Kobo Plus, dus of nog een abonnement daar iets aan toevoegt… Misschien kan ik het proefabonnement doen om te kijken of het wat voor me is – er zal ook zeker overlap zijn in het aanbod.

Heb jij een abonnement voor e-books, en welke? Of overweeg je er een te nemen?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

49 reacties
 1. Marije Beitschat

  Hoi Cynthia,

  Ik heb een vraag over bookchoice: Kan ik de boeken van bookchoice ook rechtstreeks op mijn e-reader laten verschijnen? Net zoals dat bij bol.com is?

  Groeten Marije

 2. Hilde

  Dag Cynthia
  Heb jij weet van het bestaan van e readers waarbij je tegelijk het verhaal hoort maar waarbij je ook het verhaal meeleest. Waarbij je een woordenlijst kan aanleggen van de woorden die je niet kent?
  Heel handig om een vrremde taal te leren.
  Vriendelijke groet
  Hilde

 3. Nicol

  Fijn om je blog te lezen. Ik heb een pocketbook ereader aangeschaft, reden o.a. stof en waterdicht en er kunnen luisterboeken via Bluetooth op. Weet jij of ik bij een koboplus abonnement ook rechtstreeks naar mijn PBreader kan laden. Weet dat het mogelijk is met een Kobo reader alleen niet of dit ook mogelijk is bij mijn reader.

 4. JokeVDH

  De bib is hier in België een stuk voordeliger. Kost me vijf euro per jaar en ik mag om de drie weken 10 fysieke boeken uitlenen en/of om de vier weken een e-reader met daarop 5 boeken naar keuze.

  Tijdens het jaar lees ik dus vooral fysieke boeken, maar voor op reis reserveer ik de e-reader met een aantal boeken. En daarbij neem ik een paar reisgidsen mee voor op het vliegtuig.

  Magazines leen ik ook regelmatig uit, vooral die met receptjes en interieurtips en zo. Het meest recente exemplaar moet steeds in de leeszaal blijven, maar al de rest kan je steeds uitlenen.

 5. Cindy

  Lid van Kobo Plus & Bookchoice. Daarnaast ook nog lid van de bieb, dus automatisch ook lid van de online bieb. Genoeg te lezen dus 😀 Of ik m’n geld er nou wel of niet uithaal, interesseert me niet zo. Dit soort diensten gun ik met liefde geld om te kunnen investeren en vernieuwen. In handige apps en online vormgeving, in de aankoop van boeken en in het werven van schrijvers. Ook vind ik het weinig interessant dat niet altijd het nieuwste van het nieuwste te vinden is, want er is nog zoooooooooveel te lezen, waarom dan alleen maar recente boeken lezen?

 6. Ivy

  Ik doe Online Bieb. Ze bieden ook luisterboeken aan. Daarnaast doe ik af en toe een maanden story tell als ik weet dat ik veel luistertijd heb.

 7. Linda

  Ik heb afgelopen jaar een Kobo (H2O) gekocht en ik ben er heel blij mee! Ik vond het nogal een dure uitgave, maar het loont wel vind ik. Ik lees ook veel papieren boeken, maar wissel het nu af met e-books. Ik ben lid van de bibliotheek, die is letterlijk achter mijn huis en 6 dagen in de week de hele dag open. Ik kan daar ook 10 e-books per leentermijn lenen dus dat is ideaal. Ik ben er heel blij mee 🙂

 8. Dionne

  Ik heb zelf een abonnement op Kobo Plus and I love it! Er is zoveel keus en het is gemakkelijk te bestellen en als ik het gelezen heb, om het weer te verwijderen. Ik lees, zo nu en dan, papieren boeken omdat ik dat toch het fijnst vind. De geur, de structuur en het feit dat ik echt kan bladeren.

 9. Judith

  Zelf ben ik ook fan van Kobo en Kobo Plus. Bookchoice vind ik aardig duur. Je komt duurder uit dan bij de bibliotheek, en hebt geen vrije keuze. Ik heb een abbonnement bij de bibliotheek en lees mijn ebooks via kobo plus of de online bibliotheek. Wanneeer een boek bij beiden niet te vinden is wil ik nog wel eens het fysieke boek lenen bij de bibliotheek, ook wel eens leuk, en inbegrepen bij de prijs van dat abonnement!

 10. Leanne

  Door de laatste tijd jouw reviews te lezen over e-readers heb ik onlangs de Kobo Clara HD gekocht. Dat had ik veel eerder moeten doen! Had niet verwacht dat het zo prettig zou lezen en zo makkelijk zou zijn.
  Dus heel erg bedankt voor alle info!

 11. Sigrid

  Super leuk artikel! Ik lees zelf ook veel. Heb ook een Kobo, al een “oudje”, maar nog steeds heel erg blij mee. Je hebt KoBo plus ooit eens eerder genoemd en naar aanleiding daarvan heb ik ook het abonnement geprobeerd. Fijn dat je onbeperkt kan lezen. Toch mis ik soms wel de recentste boeken. Boeken van favoriete schrijvers koop ik dan ook gewoon. Een hobby mag wat kosten inmmers….

 12. Chantal

  Ik heb pas een paar maanden een kobo ereader. Dus super leuk om deze blog te lezen. Ik heb twee maanden een proef abbo gehad van kobo plus maar lees eigenlijk te weinig om verder te gaan met kobo plus.
  Heb ook de online bibliotheek bekeken maar vind het aanbod in nieuwe boeken echt weinig.

  Bedankt voor je leuke blog

 13. Maddie

  Mooi overzicht van abonnementen! Maar ik vroeg me af is book choice het enige abonnement van bovenstaande voorbeelden waarbij ebooks je bezit blijven na stoppen van het abonnement?? Ik herlees immers graag. Daarom koop ik nu telkens mijn ebooks.

 14. Annelies

  Fijn dat je hier aandacht aan besteed! Zelf heb ik een abonnement op Kobo Plus en op Bookchoice en van beide ben ik heel tevreden (al laat de klantenservice bij Bookchoice soms te wensen over).

  Voor alle Belgische lezers is het misschien ook handig om te weten dat je geen lid kunt worden van de online Bibliotheek als je geen adres hebt in NL. Ik heb het ook geprobeerd 🙂

 15. Klarinda

  Wat een leuke blog Cynthia. Heel duidelijk en ook echt bruikbaar. Ik snap je overwegingen voor je abonnement en E-reader. Ik zou er ook wel een willen! Grappig is dat ik nu bij toeval Storytel ontdekte en er nu twee maanden naar luister. Ik kom al snel aan vier boeken en een paar verhalen. En ja, daarnaast heb ik ook een bibliotheek abonnement. Voor de boeken die ik fysiek wil lezen! Het aanbod in de Luisterbieb vind ik minimaal. Vooral in vergelijking met Storytel. Maar dat kan ook aan mijn smaak liggen. Ik ben iig tevreden met de beide abonnementen en het zeker waard om daar geld aan uit te geven! Groetjes, Klarinda

 16. Judith

  Ik ben zelf lid van de bibliotheek, dus automatisch ook van de online bieb (en zomers de Vakantiebieb-app, voor iedereen gratis en voor niets). Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik door het boekbloggen al redelijk veel boeken krijg als recensie-exemplaar, dus veel lees ik daarvan niet. Maar dat de optie er is, vind ik heel fijn.

 17. lousaa

  Ik heb ook kobo plus, maar vind het aanbod tegenvallen. Ik mis een hoop klassiekers die ik altijd nog eens wilde lezen maar nooit wilde kopen. Het Bureau bijvoorbeeld. Harry Potter. Bookerprize winnaars. Dichtbundels. Het stikt er van de chicklit en zelfhulpbestsellers, maar je weet nooit of je Verhulst of Isik of Martell er kunt vinden of niet.

 18. Ilse

  Ha Cynthia,

  Leuk, informatief artikel! Dank je wel! Ik sla het Kobo plus abonnement voor nu nog even af, moet ik eerst echt even wat meer gaan lezen ;-)! Voor het online bibliotheek abonnement: Dit zit automatisch bij een abonnement van de ‘gewone’ bibliotheek. Misschien heb je daar al een abonnement op, of misschien je ouders, vrienden? Dan zou je het eens kunnen proberen op hun abonnement natuurlijk 🙂

 19. Joop

  Ik lees zelf via de bibliotheek en heb een gewoon abonnement. Daar zit de online bibliotheek dan bij. Grote voordeel vind ik dat je dan e-books kunt lenen, maar mocht je gewenste boek niet beschikbaar zijn, dan kun je ook het fysieke exemplaar lenen.
  Tegenwoordig is reserveren ook gratis (en ze wisselen hier dagelijks tussen andere filialen uit), dus vaak duurt het maar heel kort voor je je boeken kunt lezen. Echt heel fijn!

 20. Vera

  Wat een fijn artikel!
  Ik lees op dit moment op mijn IPad e-books via online bibliotheek. Ik heb een abonnement bij de bibliotheek en kan dan ook van deze dienst gebruik maken.

  Ik overweeg een e-reader, vooral voor vakanties en reizen naar werk ideaal! Maar ontdek nu wel dat het voor mij alleen waardevol is met Kobo Plus.
  Via de bibliotheek zijn nieuwe en populaire boeken niet als e-book beschikbaar, het aanbod valt mij eerlijk gezegd tegen.

  Ik lees dan ook nog veel gewone boeken en vind jouw boekentips fijn!

 21. Anna Laura

  Ik heb zowel een abonnement bij Kobo Plus als bij de bibliotheek. Bij de bibliotheek heb ik een compleet abonnement omdat ik het lezen van een fysiek boek ook heel erg fijn vind. Kobo Plus is echt fantastisch en op die manier heb ik al heel wat boeken kunnen lezen. Ik heb altijd een lijstje met nieuwe boeken die ik graag wil lezen en die nog niet op Kobo Plus staan dus als ik met vakantie ga dan koop ik meestal een ebook. En omdat ik heel erg van fysieke boeken houd koop ik die ook nog wel eens, maar alleen als het een boek is, die ik echt graag in mijn kast zou willen hebben!

 22. Sanne

  Ik lees zelf ook meestal ebooks, vooral om de redenen die je noemt. Zelf heb ik een Kindle van Amazon, omdat ik 95% in het Engels lees en Engelse boeken daar het goedkoopste zijn. Enige nadeel is dat het Kindle Unlimited abonnement van Amazon, waarmee je voor zo’n 10 dollar per maand ook onbeperkt boeken kunt lezen nog niet beschikbaar is in Nederland dus hopelijk komt dat in de toekomst.

  • Marloes

   Ik wacht daar ook al jaren op! Zodra dat in Nederland beschikbaar is stap ik meteen over op een Kindle.

 23. Marloes

  Fijn dat je het op een rijtje hebt gezet!

  Ik lees al jaren op een ereader, ik had één van de eerste ereaders en heb er inmiddels al een aantal versleten. Ik hoor regelmatig de opmerking dat als je echt van boeken houdt je niet via een ereader zou moeten lezen maar voor mij geldt dat een ereader zo makkelijk in gebruik is dat ik veel meer lees. Bijvoorbeeld onderweg, of in bed met het backlight als mijn man al slaapt.

  Ik lees nu op een Kobo Aura H2O 2de editie maar ik droom over een Forma, vind hem alleen erg prijzig.

  Ik koop mijn boeken via kobo of bol.com (mijn accounts zijn gelinked). Ik vind bij Kobo plus meestal niet wat ik zoek: recente Engelstalige titels. Ik mag via het biebaccount van mijn dochter 6 volwassen titels per jaar lenen als ebook, maar ook dat aanbod is niet helemaal mijn smaak. Ik lees 50/60 boeken per jaar dus het is wel een dure hobby geworden.

 24. Marieke

  Ik ben zelf groot fan van de bibliotheek, want ik leen daar ook geregeld fysieke boeken. Als je compleet lid bent van de bieb, dan betaal je wel ietsje meer (volgens mij) maar dan mag je zowel fysieke, als audio, als ebooks lenen en dat vind ik zelf heel erg fijn. Kan ik voor een vast bedrag per jaar mooi afwisselen tussen de verschillende vormen van boeken.

 25. Alida

  Ik lees nog heel ouderwets papieren boeken. Maar omdat mijn boekenkast vol begint te raken, overweeg ik ook om een e reader te nemen. Ben benieuwd of dit echt het charme heeft van een echt boek, denk het niet. Maar er zitten wel veel voordelen aan die jij hier boven ook opnoemt. En zo’n abonnement lijkt me ook wel wat eigenlijk. Stuk goedkoper uiteindelijk.

  • Annemarie

   Hallo Alida,
   Ik heb al een tijd je een e-reader omdat ik datzelfde probleem had, de boekenkast vond ik te vol raken. Heel eerlijk, nee het is niet zo fijn als een fysiek boek want je kan niet makkelijk terugbladeren (en kennelijk wil ik dat heel vaak doen). Daarnaast lees ik meerdere boeken tegelijkertijd en dat is ook vrij lastig op een e-reader.
   Maar, ik vind dat de voordelen van een e-reader zeker opwegen tegen de ongemakken; geen zware boeken, op vakantie gewoon altijd leesvoer, eigenlijk altijd overal nieuw leesvoer, je kan onzinboeken lezen die ik niet fysiek zou willen hebben zonder dat je dat boek dan hebt thuis, goedkoper en met backlight is het lezen in bed heel fijn. Misschien dat dit helpt!
   Annemarie

  • Astrid

   Aan het begin is het even wennen en mis je inderdaad de charme van een écht boek in je handen. Het went echt heel erg snel, en op dit moment kan ik niet meer zonder. 🙂 Ik ben zelfs tot het punt gekomen dat ik 80% van mijn fysieke boeken nu heb weggedaan, omdat ik ze dus nooit meer dan 1x las en ze gewoon heel veel ruimte innamen. Voordat ik aan een e-reader begon had ik dat écht niet kunnen voorstellen, haha!

   Op vakantie is het ideaal, maar ook gewoon in het OV of thuis. Ongegeneerd een kinderboek kunnen lezen of bijvoorbeeld 50 Shades zonder judgende blikken te krijgen van de mensen om me heen, heerlijk! 😀 Een nadeel kan zijn dat je veel geld uit gaat geven aan boeken als je er een met een online shop/wifi hebt, want het is gewoon zo makkelijk om met een paar klikken een nieuw boek te kopen en het gelijk te kunnen lezen. Maar dan is zo’n abonnement weer ideaal. Ik heb er nog een zonder wifi, een oude Bebook Pure, doet het na 7 jaar ofzo nog perfect.

 26. Erica

  Wat een top artikel. Handig om alle opties naast elkaar te zien.
  Ik lees boeken op mn telefoon tijdens het voeden van mijn dochter. Een arm voor het vasthouden van mn dochter en één voor het bedienen van mn telefoon. Zoveel fijner dan stom wat zitten scrollen 🙂

 27. Ier

  Ik vind het aanbod van Kobo Plus maar magertjes als je kijkt naar wat je betaalt. Het is best een flinke collectie, maar ik liep er zo vaak tegenaan dat ik nieuwe releases niet kon vinden.
  Als ik dat vergelijk met een dienst als Spotify (en zeker met een gedeeld familieabonnement), blijft Kobo Plus mijlenver achter. Ik koop trouwens nog steeds geregeld CD’s, als ik het album erg mooi vind en zo de artiest extra wil steunen. Bovendien kun je CD’s eindeloos luisteren (ik dan). Bij boeken vind ik dit eigenlijk niet de moeite. Ik lees veel thrillers en als je het plot eenmaal door hebt, lees je het boek doorgaans maar één keer.

 28. Kimberley

  Ik vond Kobo plus niet erg overzichtelijk en makkelijk in gebruik. En ik kon niet vinden wat ik zocht, helaas!

  E-books zijn wel goedkoper dan papieren boeken, dus via Bol.com en de Kobo store schaf ik deze aan wanneer ik wil lezen. Dat zijn zo tussen de 3 à 4 boeken per maand.

 29. Glynis

  Ik heb na lang wikken en wegen ook bookchoice aangeschaft… Geen keuzestress meer, gewoon 8 boeken per maand waar ik de leukste die ik wil lezen uitkies. Er zitten altijd wel een paar verrassingen tussen… en dat voor €3.99 per maand.

 30. Ingrid

  Ik heb een abonnement op bookchoice en ben daar zeer tevreden over! Komen vaak al vrij nieuwe boeken uit en van alle genres wel wat. Vaak kun je ook een proefabonnement vinden op internet voor een paar maanden om het uit te proberen.
  Kobo plus heb ik ook gehad maar daar lees ik te weinig/te langzaam voor.
  Het voordeel van bookchoice is dat je boeken je eigendom zijn. Ondertussen heb ik al 55 boeken op de pc staan die ik nog op mijn Ereader kan zetten om te lezen.
  Het abonnement bij de bieb heb ik opgezegd. Dat had voor mij geen toegevoegde waarde

 31. Sandra

  Wat een mooi overzicht Cynthia!
  Ik heb gemerkt dat de beschikbare boeken tussen de online bibliotheek en het Kobo Plus abonnement aardig overeen komen, alleen is Kobo plus handiger omdat je de boeken dan direct op je ereader hebt staan, via de bieb moet je ze eerst downloaden op je laptop via Adobe digital editions, de ebooks zijn beveiligd.

  Ik neem zelf een paar keer per jaar een Kobo Plus abonnement, als ik genoeg boeken wil lezen uit dit abonnement sluit ik voor een maand het abonnement af en zet het daarna weer op stop voor een x aantal maanden. (werkt bij Storytel ook prima!).

  Ik koop verder zelf ebooks en krijg daarnaast ook regelmatig recensie-exemplaren toegestuurd van uitgevers.

  • Josianne

   Dit doe ik ook vaak: voor vakanties een Kobo Plus abonnement nemen. Dan kan ik in m’n vakantie heel veel lezen voor een tientje, en zet ik het abonnement daarna gewoon weer stop. Tussendoor check ik ook vaak of ik genoeg boeken wil lezen die bij Kobo Plus staan en dan kan ik het abonnement aan- of uitzetten. Het is even uitzoeken, maar wel de moeite waard!

 32. Anjo

  Ik ben sinds kort ook helemaal kobo plus fan. Ik heb een ereader kado gekregen van de sint (mijn zus). En ik was al gauw door mijn eerste boek heen, waardoor ik het kobo plus abonnement wilde proberen. Het is echt heel fijn. Heb nu al meer boeken gelezen dan in 2018.
  Ik lees meer door de ereader omdat hij makkelijk in mijn tas past!

 33. Shirley

  Ik heb Kobo Plus en als ik echt een boek wil dat er niet op staat, koop ik die via Bol. Alles synchroniseert met mijn Kobo (Clara, echt een aanrader!) en dat werkt ontzettend fijn. Vaak zet ik ook wat boeken op mijn lijstje als ze nog niet in Kobo Plus staan en als ik dan later kijk, staan sommigen er wel tussen. Zeker de moeite waard om af en toe even te wachten.

 34. Elske

  Wat een heerlijk overzicht! Zelf gebruik ik Kobo Plus en daar ben ik enorm tevreden over. Zeker ook omdat er nog regelmatig zoveel nieuwe boeken bij komen – zelfs vrij recente titels. Je bent hier wat mij betreft dan ook nooit ‘uitgelezen’. Steeds keer als ik over Scribd lees, denk ik: ‘Ja, dat wil ik ook!’. Maar helaas… de boeken van deze dienst kan ik niet op mijn Kobo Auro H2O lezen. Misschien in de toekomst?

 35. rachel

  hier hebben de meiden geen abb voor het lezen maar nemen het weer over van vrienden of loaden het zelf 😉

 36. Jessica J.

  Grappig, ik vind dan weer nooit wat ik zoek op Kobo Plus. :’) Ik koop m’n e-books gewoon los. Scheelt natuurlijk wel dat ik helemaal niet zo veel boeken lees; een vijftiental per jaar, als ik Goodreads mag geloven.

 37. Sabine

  Mooi overzicht heb je gemaakt! Ik heb een tijdje Kobo plus gehad maar las daar toch net te weinig voor dus weer opgezegd. Helaas heeft m’n ereader het nu begeven (die leidt een soort eigen leven, gaat spontaan aan en gaat allerlei dingen doen…) dus voor nu weer even fysieke boeken. Heb gelukkig nog een stapel liggen dus voorlopig ben ik zoet! Maar daarna ga ik sowieso weer een Kobo ereader aanschaffen, want op vakantie is zo’n ding wel echt onmisbaar vind ik.

  • Bregt

   Het is dan zeker de moeite waard om je e-reader naar KOBO op te sturen! Ik heb een keer problemen met het scherm gehad (er zat een hele rare streep in het scherm, waardoor ik niet kon lezen), waarop ik contact met KOBO heb gezocht. Ik mocht de e-reader op sturen en ik heb kosteloos een andere gekregen. Weet niet helemaal zeker meer of die gloed nieuw was, maar ik gebruik hem inmiddels alweer een aantal jaar zonder problemen en met veel plezier. Zeker de moeite waard dus om te kijken wat de mogelijkheden zijn!

   Ik koop trouwens mijn boeken altijd via bol. Ze worden dan meteen overgezet naar de e-reader, ideaal! Ik lees helaas te weinig voor een abonnement.

 38. Irene

  Ik gebruik zelf ook Kobo Plus. Vind het ideaal! Ik lees toch via die weg minstens drie boeken per maand dus die €10 heb ik er snel uit en het aanbod is meer dan ruim genoeg voor me. En als ik eens wat fysieke boeken heb gekocht die ik nog wil lezen, dan zet ik het abonnement soms wel een maandje uit. Super handig! Ik heb ook wel een tijdje Storytel gehad maar luisterboeken zijn minder mijn ding.

 39. Aranka

  Ik lees eigenlijk amper, als ik een boek wil hebben koop ik hem op bol.com of kijk of vrienden of familie hem toevallig gekocht hebben zodat ik hem kan ‘overnemen’. Maar voor die 2 of 3 boeken per jaar is het zonde een boeken abonnement af te sluiten. Voorheen downloadde ik altijd ‘illegaal’ boeken voor mijn e-reader, maar dat doe ik eigenlijk nooit meer omdat de nieuwe boeken (die ik juist wil lezen) er nooit opstaan.

 40. Di

  Ik ben lid van de bieb, dan is het abonnement voor de online bibliotheek gratis. Ik maak er veel gebruik van!

 41. Emmy

  Ik heb zelf storytel voor de luisterboeken en ik ben lid bij de bibliotheek. Als je lid bent bij de bibliotheek, hoef je overigens geen extra abonnement te nemen voor de online bibliotheek; dit lidmaatschap zit er bij in, maar er zitten soms wel wat restricties aan. Als je bijvoorbeeld een goedkoop abonnement hebt (onder de 42 euro), dan kan je meestal maar 6 ebooks per jaar lezen.

  Nog een tip: kindle gebruikers kunnen vaak ook veel gratis of goedkope ebooks lezen. Vooral als je bijna alleen Engels leest is dit een uitkomst.

  • Yvonne

   Waar vind ik die? Gewoon op Amazon? Ik kocht onlang the immortalists voor een euro op Amazon.

 42. Juul

  Ik lees zelf meestal niet meer dan een boek per maand. Maar als er een aantal dunnen boeken zijn die ik graag wil lezen, of in vakantie tijd dan neem ik een Kobo plus abonnement. Je kan het heel makkelijk aan of uitzetten dat vind ik echt een groot voordeel. Ik vind het aanbod toch nog wel erg beperkt. Het zijn toch grotendeels streekromans die er op staan.