Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Krijg grip op je financiën in 6 stappen

Heb jij wel een goed beeld van alles wat er in en uit gaat? Spaar je vooraf of achteraf, en werkt dat voor je? Ik geef vandaag wat tips om grip te krijgen op je financiële plaatje.

Leestijd

Weet jij wel wat er in en uitgaat? Dat is eigenlijk mijn eerste vraag aan jou. En zo nee, dan is dit artikel bij deze een opdracht aan jou om dit inzichtelijk te maken. Dit hoeft echt niet ingewikkeld te zijn namelijk, en het kan je heel veel opleveren. Ik heb eerder wat blogs geschreven over financiën, waaronder de verdeling van mijn uitgaves in percentages. Ik zal deze binnenkort eens updaten. Ook heb ik al eens een blog geschreven over de verschillende vormen van sparen, hier kun je ook nog eens tussen kijken om te zien of er een andere vorm beter bij je past dan de manier die ik je hieronder ga uitleggen.

Een aantal jaren geleden had ik ook geen grip op mijn financiële plaatje. Gelukkig ging dit goed, ik was zoals je kunt zeggen een ‘intuïtieve uitgever’. Ik voelde wel redelijk goed aan wat kon en wat niet kon. Maar, ik had geen duidelijk beeld over of mijn uitgaves buitensporig waren, en ik had geen goed idee over een realistisch spaarbedrag.

Wat er dan gebeurt, is dat je misschien ’toevallig’ of ‘perongeluk’ wat spaart, maar zo gemakkelijk pak je het ook weer terug. Voor mij is sparen heel erg belangrijk, omdat het mij vrijheid geeft. Het geeft vrijheid om op elk moment van het jaar op vakantie te kunnen als ik in mijn hoofd heb. Vrijheid om nu straks ons nieuwe huis te verbouwen en in te richten en vrijheid om dingen te vervangen als ze daar aan toe zijn.

Het moet echter wel in balans zijn. Ik weet dat er ook veel mensen zijn die het geweldig vinden om hard te sparen voor financiële onafhankelijkheid. Hoewel ik dat doel begrijp, is dat niet mijn stijl. Ik leef, naast dat sparen altijd een lange termijn visie met zich meebrengt, meer met de dag. Ik wil niet het risico lopen om nu 10 jaar lang op een houtje te bijten zonder zekerheid dat ik er dan überhaupt nog wel ben. Ik wil het meeste maken van elke dag, genieten van de inkomsten waar ik voor werk, af en toe uit mijn dak gaan met een duur diner en verre reizen, en tegelijkertijd een balans vinden om wel te sparen met het idee dat ik er vast nog wel ben over tien jaar. Ik roep namelijk wel vaak ‘als het kan dan kan het’, of ‘morgen kun je dood zijn’, maar ik houd altijd mijn kop erbij, en ik kijk áltijd of het beter kan.

Ik loop met je langs wat tips (noem het misschien wel een stappenplan) hoe ik die balans vind.

1. Breng je inkomsten en uitgaves in kaart

Ik kan me best voorstellen dat je hierbij al denkt; pff. Laat me met rust. Maar echt, zo veel werk is het niet.

Pak je laptop, maak een excel bestand. Maak een kolom met inkomsten en een kolom met uitgaves.

Pak nu je telefoon en open je bankieren app. Maak nu €1000 euro over naar Emmy ter Horst. Nee, ongein, be safe en open je internetbankieren alleen op een veilig netwerk, doe dit niet op een openbaar netwerk.

Nu je je internetbankieren bij de hand hebt scroll je naar de eerste dag van de laatste gehele maand. Dus zit je nu half juli dit te lezen, scroll dan naar 1 juni zodat je een complete maand kunt bekijken.

Noteer onder de kolom inkomsten, wat je inkomsten per maand zijn. Ook eventuele toeslagen schrijf je hierbij, gewoon letterlijk alles wat bijgeschreven wordt in een maand.

Dan ga je naar de kolom uitgaves en noteer daar alle vaste uitgaves die elke maand terug komen. Je vergeet geheid wat, daarom doe je dat aan de hand van je internetbankieren app.

Tel beide kolommen op, en trek het totaal aan vaste lasten af van het totaal aan inkomen. Dit is je bestedingsruimte op dit moment.

2. Bezuinigen

Dan wil ik dat je kritisch kijkt naar je vaste lasten. Betaal je teveel, heb je wel geld genoeg om zoveel aan dat ene goede doel te schenken elke maand? Heb je allerlei verzekeringen bij verschillende maatschappijen? Loterijen? Even wat korte bespaartips voor je vaste lasten, maar hier kan ik uiteraard nog een aparte blog over schrijven want er valt elke dag veel te behalen naast je vaste lasten.

  • Check of je je verzekeringen allemaal bij één maatschappij onder kan brengen, dat scheelt vaak aanzienlijk omdat je pakket of bundelkorting krijgt.
  • Zeg loterijen op.
  • Lees je dat tijdschrift wel echt, waar je een abonnement op hebt?
  • Heb je echt een abonnement nodig op Spotify, Videoland, Netflix én HBO?
  • Heb je een hoge energie rekening? Dan is het wellicht handig om eens te bekijken of je niet veel energie weg stookt waar het niet hoeft. Hier kun je een heel lang artikel over schrijven, maar daar wil ik me nu niet op richten.
  • Ga je elke maand naar de nagelsalon? Dat mag natuurlijk, maar is het verstandig? Heb je genoeg? Of kun je beter je nagels lakken en dit geld sparen?
  • Het is ook belangrijk om te bepalen of je wel woont naar een bedrag wat in balans is met je uitgaves. Woonlasten in de vorm van huur of hypotheek zijn vaak de grootste hap en hoewel het soms lijkt alsof je hier in vast zit, is dat natuurlijk niet zo. Je kunt kleiner gaan wonen, je kunt buiten de stad gaan wonen en je kunt minder luxe gaan wonen. Allemaal overwegingen en keuzes. Het is een keuze dat je in de stad wil wonen, het is een keuze dat je een x aantal slaapkamers nodig hebt. Kun je lang of kort over lullen, maar uiteindelijk kan het allemaal. Of je het wil is een tweede, en dat is je goed recht. Ik heb ook zo mijn woon’eisen’, ik wil ook niet terug naar een flatje, terwijl ik dan veel meer over zou houden elke maand. Zou ik niet gelukkig zijn in een flat? Zeker wel, maar het zijn afwegingen die je maakt. Maak een afgewogen beslissing in ieder geval, niet iedereen heeft de vrijheid tussen keuzes.

3. Inzicht in je uitgaves

Je huishouden (ook al ben je alleen, ik noem het toch even zo) moet je net als een bedrijf, financieel gezond houden. Daarin moet je ook een vooruitziende blik kunnen hebben, die gebaseerd is op resultaten uit het verleden. Hoef je geen econoom voor te zijn, want tante Emmy helpt je er doorheen.

Ga maar weer eens terug naar de internetbankieren app, neem eens drie maanden achter elkaar (bijvoorbeeld april, mei en juni) en maak nu maar eens kolommen met uitgaves die je onderverdeeld in categorieën. Hoeveel geef je uit aan?

– Boodschappen
– Eten afhalen en buiten de deur eten en drinken
– Drogisterijen/cosmetica
– Kleding en accessoires
– Cadeautjes
– Auto en parkeren
– Extra zorgkosten (supplementen, alternatieve geneeskunde, eigen risico, tandarts)

Per categorie tel je dit op, en deel je door drie (de drie maanden). Dit zijn de bedragen die je ongeveer gemiddeld uitgeeft per categorie. Schrik je ervan of valt het mee?

4. Je spaardoel bepalen

Nu je ongeveer weet wat je per maand uitgeeft, kun je ook gemakkelijk zien hoeveel er dan over zou blijven als je dit elke maand doet. Kleur je binnen de groene lijntjes? Top. Dan kun je gaan perfectioneren. Zit je in de rode cijfers te knoeien, ga dan eens kritisch na waar het minder kan.

Eerst gaan we nu bepalen hoeveel je zou willen sparen. Dit kun je altijd weer bijstellen, maar je hebt een uitgangspunt nodig. Laten we zeggen dat jij elke maand €250 euro wil sparen (elke tien euro is goed hè, iets is beter dan niets).

Dit zetten we bij het lijstje van vaste lasten, en je stelt in dat elke maand €25o euro automatisch wordt afgeschreven naar je spaarrekening. Het fijnst is dan wellicht de dag waarop je salaris wordt gestort.

5. Bugetteren

Wat we nu gaan doen is elke categorie een budget geven. Bepaal hoeveel jij uit wilt geven aan elke categorie, binnen wat realistisch is, gezien wat je er dus gemiddeld aan uitgeeft. Wil je €400 euro per maand uitgeven aan boodschappen? Minder, meer? Wat is logisch met jouw gezinssamenstelling? Geef je nu rond de €400 euro uit gemiddeld, zet het budget dan op iets minder, €380. Bijstellen kan altijd nog.

Al deze budgetten mogen opgeteld, tezamen met je vaste lasten, natuurlijk niet hoger uitvallen dan je inkomen. Hierin moet je dus een beetje gaan tweaken. Je wil namelijk ook een potje overhouden genaamd ‘variabel’. Er zijn altijd uitgaves die niet onder een bepaalde categorie vallen. Zo’n 10% tot 15% is een goede richtlijn.

6. Bijhouden

Dan is de kunst om het bij te houden. Je hebt nu je overzicht, je weet hoeveel je per maand uit wil geven per categorie, per budget. Ik adviseer je om elke paar dagen dit bestandje even te openen, je bankieren app er weer bij te pakken, en vervolgens je uitgaves te gaan invullen. €21,00 bij de Albert Heijn onder de boodschappen kolom, €7,50 voor een afscheidscadeautje, €2,80 om te parkeren. Álles schrijf je op en vul je in onder de juiste categorie. Dit klinkt veel werk maar het is echt maar een paar minuten. Je ziet namelijk zo in 1 oogopslag hoeveel bestedingsruimte je nog hebt in een categorie. Dat maakt je ook creatief. Je koopt wellicht een voordeligere maaltijd; een keer macaroni in plaats van dure wokgarnalen. Je kiest er wellicht ook voor om nu dat ene shirtje te laten hangen, om hem in de nieuwe maand zonder schuldgevoel te kopen. Ook beslis je misschien dat het juist nog wel kan deze maand, en koop je er een leuke tas bij!

Point is, je wéét het nu in ieder geval. Je bent je bewust van de situatie en daarmee creëer je voor jezelf de mogelijkheid om een keuze te maken, in plaats van dat je gewoon maar doet.

Sparen hoef je nu niet meer over na te denken, dat heb je al betaald. Daarmee kun je ook met een geruster hart uitgeven in plaats van elke uitgave vervelend te vinden. En je weet; met geld maak je geld. Met geld op je spaarrekening investeer je bijvoorbeeld in slimmere oplossingen in huis om je energiekosten te besparen. Met geld kun je investeren, kun je beleggen. Met geld koop je ook tijd en rust in de vorm van vakanties of in de vorm van een schoonmaakster.

Met ‘mijn’ methode hoef je je niks meer af te vragen, je hoeft niet te gokken, je wéét. En dat is wat ik heel erg belangrijk vind over dit onderwerp. Of het nou grote budgetten of kleine budgetten zijn. Knowledge is power. En als jij de kennis en macht terugpakt, creëer jij een spaarrekening waardoor jij je steeds vrijer gaat voelen in je eigen financiële situatie.
YES GURL!


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)