Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Je vervelen is doodnormaal

Laatst lag ik op de bank. Het was vrijdagavond. Ik had geen zin in lezen. Ik had geen zin in Netflixen. Ik had geen zin in wandelen. Ik had niet eens zin om op de bank te liggen. Ik deed op Instagram een poll en maar liefst 96% van de stemmers (5.465 mensen) gaven aan dat ze dit ook weleens hebben. Je vervelen is gewoon hartstikke normaal. Blijkt zelfs gezond te zijn. Maar wat doe je jezelf zo lekker in de weg zit?

Leestijd

Je vervelen is helemaal niet zoiets slechts. Het blijkt zelfs dat we creatiever worden als we ons vervelen. En dat het een goed moment is om eens na te denken of je nu iets doet wat je echt wilt. Omdat we gewend zijn verveling heel snel uit de weg te gaan, door onze telefoon te pakken of Netflix aan te zetten, sla je ook niet echt snel aan het denken of je misschien verveeld raakt door je huidige baan. Misschien moet je je leven eens aanpakken?

Nu zijn dat niet echt gedachten die ik zelf heb als ik me verveel. Halló, ik vervéél me, dan ga ik toch niet nú nadenken over grote thema’s als tevredenheid en dat ik misschien een andere baan moet gaan zoeken?

Ik denk dat het doodnormaal is om je af en toe helemaal kapót te vervelen. Om soms gewoon even totaal niks te doen en nergens zin in te hebben. Wel denk ik dat het goed is om er alert op te blijven dat je niet te vaak zo’n verveeld gevoel hebt. Als je dit erg vaak hebt, is het wel een goed idee om je leven eens onder de loep te nemen. Haal je wel genoeg voldoening uit je werk? Zijn er dingen die je misschien anders moet doen?

Maar als je je soms verveelt, en als dit geen groot terugkerend thema in je leven is, is er denk ik niks aan de hand. Je vervelen is normaal. Als kind verveelde ik me regelmatig. ‘Mááám. Ik vervéééél meeeee.’ Maar goed, toen hadden wij kinderen ook geen iPad of iPhone met spelletjes. Wij moesten het doen met Barbies en kleurpotloden.

Optie 1: omarm het

Nu verveel ik me helemaal niet vaak. Misschien voel ik me een keer in de maand verveeld. En dan heb ik echt zo’n bui dat ik níks wil. Niks. Niet eens naar de koelkast lopen om wat lekkers te drinken te pakken. Ik wil echt niks. Ik heb niet eens zin om te lezen, om Friends te kijken of de Sims te spelen – dingen waar ik altijd wel zin in heb. Ik heb geen eens zin om een dutje te doen! Argh oh my gód wat is er met me aan de hand?! Van het idéé dat ik zelfs nog maar iets móet doen word ik al ongelooflijk chagrijnig. En voor ik naar bed ga móet ik echt nog Kees uitlaten. Aaaa wat een rotleven.

Je kent het vast wel. Dat je je verveelt, maar dat je jezelf dan ook zo vreselijk in de weg zit. Want alles wat je nu wilt is dat je je níet verveelt. Je wilt je niet zo voelen, als een futloze vaatdoek! GA WEG, GEVOEL! Je verzet je in alle macht. En dat verzet kost ongelooflijk veel energie en daarnaast werkt het alleen maar averechts. Want je voelt je dus al vervelend en dan ga je het ook nog eens heel stom vinden dat je je zo vervelend voelt. Je zou je vervolgens nog schuldig gaan voelen ook, dat je het stom vindt dat je je zo vervelend voelt. Joehoe, dit werkt niet!

Dus: wat voor mij goed werkt als ik op dit punt beland ben is het laten gáán. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat ik dan doe, is me er gewoon lekker helemaal in wentelen. Oké. Ik verveel me. ‘Mááám. Ik vervéééél meeeeee.’ Ik trek een joggingbroek aan. De grootste trui die ik heb. Ik ga op de kop op de bank hangen en ik ga me gewoon heel lekker zitten vervelen. Boeken zijn stom. Netflix is stom. Werk is stom. De Sims is stom. Alles is stom. En dat is okééééé. Als ik me niet zo verzet, is het allemaal echt veel minder erg. En dan kan ik er ook wel om lachen. Want wat is er nu eigenlijk aan de hand? Ik heb duizend dingen die ik kan doen, maar ik doe niks omdat ik nergens zin in heb.

Optie 2: Eventueel erop uit

Dit is niet altijd een optie, wat mij betreft. Op Instagram vroeg ik om input: wat doe jij als je je verveelt? Heel vaak werd gezegd: naar buiten. Een stukje wandelen, een stukje fietsen, naar een vriendin toe. Dit kan wel goed werken, het kan je nieuwe energie geven en misschien slaat je verveelde bui wel helemaal om. Maar soms ben ik zó verveeld dat ik hier gewoon totaal geen zin in heb. Dat is een beetje het idee van verveeld zijn. Nergens zin in hebben. Het ligt voor mij aan het moment, het moment van de dag, de dag van de week: moet ik nog per se iets doen of afmaken, of kan ik het me ‘permitteren’ om de rest van de avond lusteloos op de bank te blijven hangen? Als ik nog wel iets moet doen, dan helpt het om een wandelingetje te maken of om koffie te drinken met een vriendin.

Optie 3: Slapen

Als ik me verveel, heb ik soms het idee dat het een soort teken van mijn hoofd is. Mijn hoofd zegt dan gewoon tegen me: je moet gewoon even stoppen met alles wat je doet en rust nemen. Een dutje doen. Of gewoon lekker vroeg naar bed gaan. Dit kan natuurlijk niet altijd en overal, maar het is wel een goede optie.

Optie 4: Netflix & food

Ik vertelde eerder al dat ik soms zo’n bui ka hebben dat ik zelfs niet eens zin heb om naar de koelkast te lopen en te Netflixen. Maar ik kan vast wel iets op Netflix vinden wat ik niet doodsaai vind. Een diepgaande film of een spannend serie trek ik op zo’n moment niet, maar Friends of New Girl vind ik altijd wel leuk. Oké, als ik me echt verschrikkelijk verveel dan heb ik óók geen zin in Friends of New Girl, maar het maakt het vast niet slechter als ik het aanzet. Dus die serie aanzetten, joggingbroek aantrekken, lekkere snacks erbij en ik vermom mijn verveelde bui tot een goed moment voor mezelf. Of tenminste, dat probeer ik.

 

Optie 5: Doe klusjes

Op Instagram werd dit ook veel gezegd: ga klusjes doen waar je toch nooit zin in hebt. Stofzuigen, de badkamer schoonmaken, de ramen lappen, je inbox leegmaken… Als je toch nérgens zin in hebt nu, kan je maar net zo goed iets nuttigs doen. Best slim.

Optie 6: In bad/onder de douche

Dit doe ik graag als ik me verveel. Een lange douche nemen, lekkere producten gebruiken, even de tijd nemen om mezelf van top tot teen te scrubben, mijn haar te wassen et cetera. Daarna trek ik mijn zachtste en meest comfortabele kleren aan en dan voel ik me al weer wat beter. En: ik ben klaar voor een avondje 100% chillen.

Ik denk wel dat het goed is om  je ervan bewust te zijn hoe vaak je je verveelt. Als je je élke dag verveelt, is er misschien iets wat je kan veranderen in je leven. Daag je jezelf genoeg uit? Zit je op je plek bij je werk/studie? Is een cursus/sport/vrijwilligerswerk een idee om je tijd wat meer nuttig in te vullen? Je vervelen is doodnormaal en niks om bang voor te zijn, maar als het een structureel onderdeel van je dag is, is het misschien een idee om even goed na te denken.

Verveel jij je weleens, en wat doe jij dan?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.