Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Je (alleen) thuis vermaken

Als iemand een expert is als het gaat om jezelf (alleen) thuis te vermaken, dan ben ik het wel. Ik ben veel thuis, veel alleen ook, en ik vind dat ook eigenlijk heel fijn. Ik heb altijd wel wat te doen. Daarom vandaag deze blog met tips over dingen je kan doen om jezelf (alleen) thuis te vermaken. En ook wat je kan doen als je het heel erg mist om sociale contact te hebben.

Leestijd

Ik denk dat het als eerste belangrijk is dat je jezelf neerlegt bij het feit dat je even zoveel mogelijk binnen moet blijven. Je kan je er enorm tegen gaan verzetten, boos worden, verdrietig, gefrustreerd omdat zoveel plannen worden geannuleerd, omdat dit hele gebeuren je misschien wel heel veel geld kost…
Wees even héél boos en verdrietig en probeer het daarna los te laten. Je kan er niks aan doen, aan deze situatie. Ja, wat je kan doen om te helpen, is thuis blijven. Hoe beter we dit allemaal opvolgen, hoe eerder er resultaat is en we het normale leven weer kunnen oppakken.

Ik weet hoe lastig het is voor veel mensen om ‘opgesloten’ te zitten. Daarom heb ik een aantal tips verzameld hoe je je thuis kan vermaken.

Met je kinderen dingen doen

Het kan behoorlijk heftig voelen als je thuiszit met je kinderen. Misschien tel je af tot alles weer begint en word je wat weemoedig van het feit dat het nog een paar weken of zelfs maanden kan duren. Deze zes tips komen uit het e-book Laten We Thuisblijven die geschreven werd door Caroline, ZZP’er en moeder van een drukke peuter.
  1. Tijd voor jezelf is belangrijk, zelfs als je met je gezin thuiszit.  Maak duidelijke afspraken met je eventuele partner over wanneer je even tijd hebt voor jezelf. En pak die tijd dan ook. Doe iets wat je echt leuk vindt.
  2. Maak een duidelijke dagplanning met je kinderen, zodat zij weten waar ze aan toe zijn. Dit hoeft echt niet te streng. Het is zelfs verstandig dat je hier ook flexibel mee omgaat en de teugels laat vieren als dat beter is voor je kind. Heb je jonge kinderen? Maak dan gebruik van pictogrammen.
  3. Je kan niet meer naar de sportschool, maar je kan prima sporten met je kinderen! Zo kun je een hindernisbaan opzetten, een NERF gun wedstrijd houden of tikkertje spelen.
  4. Driftbuien of woede-uitbarstingen van je kind komt vaak voort uit macht willen uitoefenen op een situatie of omdat er geen gevoel van controle is. Het is belangrijk dat je kind zich veilig voelt in huis. Dus: geen nieuws kijken waar je kind bij is.
  5. Moet je echt thuiswerken en heb je de kinderen om je heen? Communiceer hierover met je werkgever, met je eventuele partner en met je collega’s. Iedereen zit in hetzelfde schuitje, dus er is een stuk meer begrip. En hee, niemand vindt het raar als je je kind even een paar minuten langer voor de tv zet.
  6. Accepteer dat iedereen deze situatie lastig vindt, dus ook jouw kinderen. We moeten allemaal wennen aan de nieuwe situatie en je mag hard balen. Wees niet te streng voor jezelf, we doen allemaal ons best.

Laten we thuisblijven

Caroline schreef een e-book speciaal voor deze situatie: “Laten we thuisblijven.” Een heerlijk cheesy feel good zelfhulpboek voor alle ouders in Nederland en België die ’s ochtends vroeg hopen dat het alweer bedtijd is voor hun kroost, omdat met het hele gezin thuis zitten, toch meer geduld en begrip vraagt dan we lijken te hebben. Caroline leert je hoe je uitkijkt naar de dag en je het bijna jammer vindt dat het kinderbedtijd is. Je kan het e-book hier kopen voor €4,95 en €1 per e-book gaat naar Stichting Jarige Job.

Alleen dingen doen

Het eerste wat er in me opkomt als ik thuis ben is: lezen. Heerlijk, op de bank (of nu soms al in de tuin in de zon) met een boek, een kop koffie en wat lekkers. Wil je beginnen met lezen? Check dan even deze blogpost met veel tips.
Geen leuke boeken meer? Bel dan je lokale boekhandel om wat boeken te bestellen of bestel boeken in hun webwinkel. Als je op een e-reader leest, is Kobo Plus een goede uitkomst.

Maak een fotoboek van je laatste vakanties. Dat heb je vast nog niet gedaan!

Spelletjes spelen! Ik ben bijvoorbeeld helemaal weg van De Sims 4, maar vermaak me op de iPad ook met de oude Rollercoaster Tycoon die ik vroeger als kind speelde, of Kolonisten van Catan.

Borduren is ook een leuk idee, bij Iris Borduurt kan je mooie starterssetjes bestellen waardoor je meteen alles in huis hebt om te beginnen met borduren.

 

Als je tijd over hebt, kan je eindelijk eens een online training gaan volgen! Zo lanceerde ik afgelopen maandag de ‘Nee is ook een woord-’training waarin ik je leer grenzen aan te geven en nee te zeggen. Maar je kan ook mijn Structuurjunkie Plantraining volgen waarin ik je leer hoe je kan plannen en hoe je je ook echt aan je planning kan houden. Heerlijk om nu te doen! Op de Structuurjunkie Plantraining krijg je met de code THUISWERKEN trouwens €10 korting, waardoor deze nu niet €99, maar €89 kost.

Zelf vind ik het heerlijk om met mijn planning bezig te zijn. En dat is nu wel nodig gezien er zoveel dingen ineens omgegooid worden. De Structuurjunkie Planner kan je bestellen bij een lokale boekenwinkel – zo steun je die ook. En mij ook. 🙂

Lees je niet graag, maar vind je luisteren wel fijn? Dan kan je eens een luisterboek aanzetten. Je kan hier lezen over mijn ervaring met luisterboeken. Podcasts kan je natuurlijk ook mee beginnen!

Bezoek je favoriete blogs uitgebreid en laat een leuke reactie achter.

Hoe lang is het wel niet geleden dat je een handgeschreven brief of kaart hebt verstuurd? Dit is het perfecte moment. Schrijf een brief naar een goede vriendin, of juist naar een lokale ondernemer om hem/haar een hart onder de riem te steken.

Heb je zin om jezelf nuttig te maken? Ga dan lekker aan de slag in huis. Wat wil je al tijden in huis doen, maar heb je tot nu toe telkens uitgesteld? Denk aan het opruimen van de zolder, je kantoor eens in orde maken of misschien wel een wandje schilderen? De keuken helemaal uitmesten en de lades opnieuw indelen? De tuin zomerklaar maken?
Je kan hier ook een soort planning voor maken: elke dag wat opruimen. Eerst de keuken, dan die ene rommella, dan de schuur… Maak je er een projectje van. Ben je vast wel even zoet. En daarna heel tevreden!

Bakken, uitgebreid koken: als je dan de keuken hebt uitgemest, kan je ook lekker urenlang in de keuken staan.

Misschien heb je al wel tijden een idee voor een verhaal in je hoofd… Ga het eens uitwerken! Zet het op papier en ga aan de slag. Maar dat kan natuurlijk ook met het idee voor een eigen bedrijf, of een nieuw project. Pak een vel papier of een leeg document op je computer en ga aan de slag. Of maak een plan hoe je er de komende weken gestructureerd mee aan de slag gaat.

Samen dingen doen

Ben je samen met een partner of huisgenoot? Dan kan je natuurlijk leuke dingen plannen om te doen. Dit is natuurlijk veel makkelijker dan bedenken wat je alleen wilt gaan doen, maar toch heb ik wat leuke ideeën:

Trek spelletjes uit de kast! Wij hebben veel leuke tweepersoonsspelletjes en daar gaan we zeker de komende tijd meer van genieten samen. De huidige favoriet is Patchwork en 7 Wonders Duel. Voor ons geeft spelletjes spelen echt zo’n vakantiegevoel (omdat we dit vaak op vakantie doen, haha), dus dat is ook nog eens een leuke bijkomstigheid.

Plan een filmavond. Haal lekkere snacks in huis, kies de film die jullie gaan kijken, steek kaarsjes aan, trek je fijnste joggingbroek aan… Gordijnen dicht, vet gezellig. Dit kan je natuurlijk ook alleen doen. Veel van de dingen die je alleen kan doen, kan je ook met z’n tweetjes doen.

Willen jullie al eeuwen de schuur opruimen? Het kantoor opknappen? Misschien is het nu wel het moment. Aan de slag samen! Alleen even niet naar de bouwmarkt, plz.

Ga een avond ’thuis uit eten’. Veel restaurants bieden hun ‘chique’ eten nu ook aan om thuis te bezorgen. Maar je kan uiteraard ook de tafel gezellig dekken en een glas wijn inschenken om een pizza te eten.

Samen sporten is leuker dan alleen! Zoek een workout online, zoals een HIIT training, en ga die gezellig samen doen. Met lekker weer kan het misschien wel in de tuin als je die hebt. Maar ook binnen prima te doen.

Sociale dingen doen

Als je het heel erg mist om sociaal contact te hebben, heb ik natuurlijk ook een aantal tips:

Maak WhatsApp-groepen met elkaar en houd op die manier wat intensiever contact.

Je kan natuurlijk gewoon met je vriend(inn)en Facetimen of Skypen. Op die manier zie je elkaar wel, wat toch persoonlijker is dan een telefoon- of WhatsAppgesprek. Plan dit ook echt in met elkaar, net zoals hoe je een koffiedate met een vriendin zou inplannen.

Houd een online feestje met je vrienden of familie! Met de app Houseparty kan je met elkaar meeten en bijvoorbeeld een spelletje spelen.

Maak leuke plannen met elkaar voor het moment dat het weer verantwoord is om gezellige dingen te gaan doen. De voorpret is onderdeel van de pret!

Wij speelden afgelopen week via FaceTime Yahtzee met vrienden en dat was net zo gezellig als in het echt.

Ik wil nog even benadrukken dat het helemaal niet ‘verplicht’ is om in deze tijd een hogere wiskunde van de tijd met je kinderen te maken, of dat je in deze tijd per se nieuwe dingen moet leren of aan jezelf moet werken. Veel mensen hebben nu hun handen vol aan hun kinderen of juist ‘gewoon’ aan hun werk, of misschien is hun werk juist wel drukker dan normaal. Zo kreeg ik de afgelopen weken best vaak de vraag welke nieuwe hobby ik nu ga oppakken, of welke skill ik ga leren, maar ik maak gewoon normale werkweken en daar heb ik nu niet de ruimte voor. Nu heb ik er niet zoveel moeite mee dat ik die vraag krijg, maar ik kan me best voorstellen dat je het als een druk voelt dat je dat nu veel op social media ziet.
Het is prima als jij ‘gewoon’ deze tijd doorkomt. En dat het niet altijd makkelijk is. Ik zie je en ik snap je!

Wat doe jij graag (alleen) thuis?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.