Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Ikigai

Volgens Japanse traditie heeft iedereen een ikigai: de reden waarom je elke dag opstaat. Het klinkt wat zweverig, maar praktisch gezien gaat het om datgene wat je roeping is, gecombineerd met je missie, je passie en je beroep. Datgene wat jouw leven zin geeft. Dit boek gaat over Ikigai en is mega inspirerend.

Leestijd

Ikigai - Héctor García, Francesc Miralles

‘Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit? Ontdek de geheimen van het Japanse eiland Okinawa, waar het grootste aantal gezonde honderdjarigen ter wereld woont.

Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven, zoals de inwoners van Okinawa het leiden. Op dit Japanse eiland wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld. Sommige mensen hebben hun ikigai al gevonden, maar velen zijn er nog steeds naar op zoek. De auteurs vertrokken naar Okinawa en interviewden honderden inwoners om te ontdekken wat volgens hen het geheim is voor een optimistisch en gezond leven.

Zo is een populaire Japanse uitspraak Hara hachi bu, wat betekent ‘eet tot je voor tachtig procent vol zit’, dat is veel gezonder voor je lichaam. Ook hebben ze een moai, een groep mensen met dezelfde interesses die altijd voor je klaarstaan. En wat ze aanraden: ga nooit met pensioen, maar blijf altijd een doel hebben waarvoor je je bed uit komt.

García en Miralles kregen inzicht in wat de Japanners eten, hoe ze bewegen, werken en omgaan met anderen. En hoe het vinden van je ikigai betekenis geeft aan je leven en je laat zien hoe je honderd jaar in topvorm kunt leven. Dit boek helpt je om je eigen ikigai te vinden en vertelt over de Japanse filosofie die zorgt voor een gezond lichaam, geest en ziel.’

Het boek Ikigai is het resultaat van honderden interviews met bewoners van het eiland Okinawa, waar de meeste gezonde en actieve honderdjarigen ter wereld wonen. Het boek is logisch opgebouwd. Eerst wordt ikigai geïntroduceerd en uitgelegd. Daarna gaan de schrijvers in op verschillende aspecten van ikigai: de geheimen voor een lang en gezond leven, het vinden van jouw ikigai, flow in je werk, inspirationele lessen van honderdplussers uit Ogini, het ikigai dieet, beweging en wabi-sabi: omgaan met problemen.

Het boek stipt dus echt niet alleen ikigai aan, maar gaat veel dieper in op het geluk en de wijsheid van de honderdplussers die op Okinawa wonen en wat hun ‘geheimen’ zijn.

Ikigai doet me erg denken aan het boek ‘The crossroad of should and must‘, een boek dat gaat over het vinden van datgene wat jouw passie is en wat je écht graag wilt in je leven. Eigenlijk is dat precies wat ikigai inhoudt. Datgene wat je ‘roept’, datgene waar je elke dag voor uit je bed springt, iets waar je van houdt, iets wat de wereld nodig heeft en waar je idealiter je beroep van kan maken. Het hele ikigai-concept is iets wat mij erg aanspreekt en waar ik bijna dagelijks mee bezig ben. Wat wil ik nou écht? Wat drijft mij en waarom?

Ikigai gaat over een heleboel filosofieën en levenswijzen die op dit moment ‘hip’ zijn. Gezond eten en bewegen, in een ‘flow’ komen (en daarmee bezield maar ook efficiënt werken), mindfulness, meditatie en je hart volgen in alles wat je doet. Er staan veel praktische tips in hoe je jouw ikigai kan vinden, hoe je in een flow kan komen, hoe je gezond wordt door beweging en voeding en een heleboel afzonderlijke verhalen en ervaringen van de honderdplussers op Okinawa. Een van de tips die me goed is bijgebleven: eet tot je 80% vol zit. Zo heb je nooit dat vervelende gevoel dat je meer hebt gegeten dan je eigenlijk wilde en je stopt gewoon wanneer je verzadigd bent. Ook vond ik het hoofdstuk over matige intensieve beweging erg interessant omdat ik me daar zelf ook mee bezig houd.

Dit boek inspireert mij nog meer om elke dag bezig te zijn met mijn ikigai. Wat wil ik nu écht, wat is mijn roeping, waarvoor sta ik elke dag op om enthousiast aan de dag te beginnen? Ik vind het mooi dat er in de Japanse traditie zo’n concreet concept voor is en dat daar zoveel zo bewust naar geleefd wordt. Ik zou dat in de Nederlandse cultuur ook wel wat meer willen zien.

Ikigai is naast praktisch ook echt inspirerend. Er staan mooie quotes in (ook in Japanse taal, wat ik altijd heel mooi vind om te zien) van allemaal verschillende belangrijke en minder belangrijke Japanners en honderdplussers. Een aanrader als je weer even nieuwe inspiratie op wilt doen, als je wilt ontdekken wat jouw ikigai is. Ook erg leuk als cadeau.

Dit artikel bevat gekregen producten

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.