Ikigai

Volgens Japanse traditie heeft iedereen een ikigai: de reden waarom je elke dag opstaat. Het klinkt wat zweverig, maar praktisch gezien gaat het om datgene wat je roeping is, gecombineerd met je missie, je passie en je beroep. Datgene wat jouw leven zin geeft. Dit boek gaat over Ikigai en is mega inspirerend.

Leestijd

Ikigai - Héctor García, Francesc Miralles

‘Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit? Ontdek de geheimen van het Japanse eiland Okinawa, waar het grootste aantal gezonde honderdjarigen ter wereld woont.

Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven, zoals de inwoners van Okinawa het leiden. Op dit Japanse eiland wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld. Sommige mensen hebben hun ikigai al gevonden, maar velen zijn er nog steeds naar op zoek. De auteurs vertrokken naar Okinawa en interviewden honderden inwoners om te ontdekken wat volgens hen het geheim is voor een optimistisch en gezond leven.

Zo is een populaire Japanse uitspraak Hara hachi bu, wat betekent ‘eet tot je voor tachtig procent vol zit’, dat is veel gezonder voor je lichaam. Ook hebben ze een moai, een groep mensen met dezelfde interesses die altijd voor je klaarstaan. En wat ze aanraden: ga nooit met pensioen, maar blijf altijd een doel hebben waarvoor je je bed uit komt.

García en Miralles kregen inzicht in wat de Japanners eten, hoe ze bewegen, werken en omgaan met anderen. En hoe het vinden van je ikigai betekenis geeft aan je leven en je laat zien hoe je honderd jaar in topvorm kunt leven. Dit boek helpt je om je eigen ikigai te vinden en vertelt over de Japanse filosofie die zorgt voor een gezond lichaam, geest en ziel.’

Het boek Ikigai is het resultaat van honderden interviews met bewoners van het eiland Okinawa, waar de meeste gezonde en actieve honderdjarigen ter wereld wonen. Het boek is logisch opgebouwd. Eerst wordt ikigai geïntroduceerd en uitgelegd. Daarna gaan de schrijvers in op verschillende aspecten van ikigai: de geheimen voor een lang en gezond leven, het vinden van jouw ikigai, flow in je werk, inspirationele lessen van honderdplussers uit Ogini, het ikigai dieet, beweging en wabi-sabi: omgaan met problemen.

Het boek stipt dus echt niet alleen ikigai aan, maar gaat veel dieper in op het geluk en de wijsheid van de honderdplussers die op Okinawa wonen en wat hun ‘geheimen’ zijn.

Ikigai doet me erg denken aan het boek ‘The crossroad of should and must‘, een boek dat gaat over het vinden van datgene wat jouw passie is en wat je écht graag wilt in je leven. Eigenlijk is dat precies wat ikigai inhoudt. Datgene wat je ‘roept’, datgene waar je elke dag voor uit je bed springt, iets waar je van houdt, iets wat de wereld nodig heeft en waar je idealiter je beroep van kan maken. Het hele ikigai-concept is iets wat mij erg aanspreekt en waar ik bijna dagelijks mee bezig ben. Wat wil ik nou écht? Wat drijft mij en waarom?

Ikigai gaat over een heleboel filosofieën en levenswijzen die op dit moment ‘hip’ zijn. Gezond eten en bewegen, in een ‘flow’ komen (en daarmee bezield maar ook efficiënt werken), mindfulness, meditatie en je hart volgen in alles wat je doet. Er staan veel praktische tips in hoe je jouw ikigai kan vinden, hoe je in een flow kan komen, hoe je gezond wordt door beweging en voeding en een heleboel afzonderlijke verhalen en ervaringen van de honderdplussers op Okinawa. Een van de tips die me goed is bijgebleven: eet tot je 80% vol zit. Zo heb je nooit dat vervelende gevoel dat je meer hebt gegeten dan je eigenlijk wilde en je stopt gewoon wanneer je verzadigd bent. Ook vond ik het hoofdstuk over matige intensieve beweging erg interessant omdat ik me daar zelf ook mee bezig houd.

Dit boek inspireert mij nog meer om elke dag bezig te zijn met mijn ikigai. Wat wil ik nu écht, wat is mijn roeping, waarvoor sta ik elke dag op om enthousiast aan de dag te beginnen? Ik vind het mooi dat er in de Japanse traditie zo’n concreet concept voor is en dat daar zoveel zo bewust naar geleefd wordt. Ik zou dat in de Nederlandse cultuur ook wel wat meer willen zien.

Ikigai is naast praktisch ook echt inspirerend. Er staan mooie quotes in (ook in Japanse taal, wat ik altijd heel mooi vind om te zien) van allemaal verschillende belangrijke en minder belangrijke Japanners en honderdplussers. Een aanrader als je weer even nieuwe inspiratie op wilt doen, als je wilt ontdekken wat jouw ikigai is. Ook erg leuk als cadeau.

Dit artikel bevat gekregen producten

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

29 reacties
 1. Robin

  Ik heb dit boek ook en vond het leerzaam. Eet tot je 80% vol zit klopt wel maar eten laten staan is ook rude in Japan, dus eten ze wel alles op of bewaren ze het tot de volgende dag. Zo zat ik in een restaurant met gefrituurde hapjes al redelijk snel vol en mijn vriend zijn nichtjes aten gewoon alles netjes op ook al zaten ze vol :p

 2. Elke

  Gisteren gekocht na het lezen van jouw review en vandaag heb ik ‘m al uit! Super interessant boek, erg leerzaam!

 3. Donna

  Ik ben in januari in Japan geweest en nu ben ik toch wel erg benieuwd naar dit boek. Ik moet hem echt een keer kopen eigenlijk.

 4. San

  Hmm… Ik vond het juist een niet zo goed geschreven boek. Ik vond het een gekke opbouw hebben, het voelde voor mij als een bij elkaar geraapt zooitje. Veel lijstjes met open deuren zoals veel groente en fruit eten en veel water drinken. Ook vond ik sommige bronnen die ze gebruikt hadden vreemd gekozen, dat kwam op mij lui over. Ik herinner me een stukje theorie over ik dacht huidveroudering waarin een website van een Scandinavische huidkliniek gequote werd. Dat is geen logische bron. Vond jij dat niet?

 5. Dana

  Interessant! Ik ga hem zeker een keertje opzoeken en eventueel bestellen 🙂

 6. Lenneke

  Ik ga zondag naar de boekenmarkt in Deventer en heb deze op mijn lijstje gezet. Als ik ‘m tegenkom, neem ik ‘m zeker mee!

 7. Judith

  Dit is echt een van mijn favoriete boeken! Echt een eye opener en niet een vol met flauwe open deuren. De fascinatie met Aziatische culturen helpt dan ook wel…

 8. marije

  Wauw, klinkt als een heel erg inspirerend boek.

 9. Jolien

  Wat een prachtige cover om te beginnen 🙂 Het is zeker een boek dat mij aanspreekt, de Japanse filosofie lijkt mij heel bijzonder en inspirerend.

 10. Luna

  Hoi 🙂
  Ik heb een oprechte vraag en ik hoop dat je dit niet ziet als aanval. Graag ben ik benieuwd hoe het komt dat je dit boek in november 2016 drie sterren gaf op Goodreads en je nu augustus 2017 er super enthousiast over bent? Heb je het herlezen en ben je tot nieuwe inzichten gekomen? Als je kritisch was toentertijd, ben ik eigenlijk ook wel benieuwd waarom 🙂

  Persoonlijk geef ik drie sterren aan een boek als ik het boek ‘okay vind, maar toch wat kritische kanttekeningen’ heb. Dus ben ik oprecht benieuwd hoe dit nu zit. Deze blogpost en je enthousiasme komt namelijk niet echt overeen met je waardering van toen. Wat me ook opvalt is dat je op Goodreads ineens geswitcht bent van editie van het boek Ikigai. Want het staat me duidelijk bij dat je -net als ik- ook die groene cover had staan in je read-list en nu heb je de Engelse versie staan. Ik kijk regelmatig op je plank ter inspiratie en dit valt me nogal op.

  • Cynthia Schultz

   Hey Luna! Sorry voor de late reactie. De andere cover weet ik niks van, dat heb ik zelf niet aangepast. Geen idee hoe dat zit dus! Over de sterren: 1 is voor mij slecht, 2 matig, 3 leuk, 4 heel goed 5 fantastisch. Ik vind het leuk om over te bloggen omdat het boek me erg inspireert, maar ik vind ‘m niet perfect. Misschien dat ik ‘m nu 4 zou kunnen geven ja, ik merkte na het lezen dat er meer bleef hangen dan ik in eerste instantie dacht!

 11. rachel

  dit lijkt mij wel wat, alles wat met japan te maken heeft trekt ons aan in huis dus ook dit soort dingen

 12. Lien

  Leuke visie. Ik ben er wel benieuwd naar.

 13. Mylou

  Wauw, lijkt me een heel bijzonder boek en ook nog eens interessant. The crossroads of should and must lijkt me ook een handig boek.

 14. marleen

  Ah! Een en al positiviteit. Dit lijkt me echt een prachtig boek, ik ga er eens naar uit kijken! 🙂

 15. HouseTreeBeast

  Ik vind dit altijd een mega interessant onderwerp. Zelf vind ik het echter heel lastig te bedenken wat me drijft en waarvoor ik het bed uit kom.
  Vooral omdat ik zoveel verschillende interesses en bezigheden heb. Het is niet zo dat ik elke dag opsta met één doel voor ogen. Heel simpel gezegd, maar veel dagen ‘ga ik gewoon naar mijn werk’. Op andere dagen ben ik juist weer geïnspireerd om te klussen/fotograferen/schrijven/schilderen/etc.
  Ik vind doelen en missies verwoorden ook lastig. “Mensen helpen” of “gelukkig zijn en blijven” vind ik niet concreet genoeg en “ik wil elke dag mensen inspireren om leuke DIY dingen binnenshuis te doen” vind ik weer te krap omdat daarmee veel andere interesses in een hoekje worden gedrukt.
  Hoe is dit voor jou? Ik heb ook je passion planner artikel gelezen, maar waarvoor sta jij nou elke dag op?

 16. Maaike

  De advertenties op je site beginnen echt heel irritant te worden. Alle begrip voor advertentie inkomsten, maar nu moet ik actief aan de slag om jouw stukje te kunnen lezen. Eerst een stuk scrollen, want de bovenkant is helemaal wit. Advertenties wegklikken. Terwijl ik zit te lezen komt er een advertentie van beneden het beeld vullen. Het lijkt wel een Amerikaanse streaming website!

  • Astrid

   dag Cynthia, ik ervaar hetzelfde als Maaike…niet fijn…

  • Cynthia Schultz

   Ik ben er meteen weer achteraan gegaan – ik kan het niet zelf aanpassen. Heel vervelend, ik hoop dat het snel opgelost word, anders moeten de advertenties gewoon even worden uitgezet. We werken er aan in ieder geval!

  • Debbie

   Jeetje mensen relax… dit is niet echt het leven volgens ikigai;-).

   Leuke review Cynthia ik heb het boek ook al een hele poos en het leest lekker weg idd aanrader!

  • Lidewij

   Wat raar, ik zag eerst ook een enorme witte balk boven in beeld en moest goed scrollen voor ik je website zag, maar heb dat sinds vandaag niet meer. Ik lees altijd op de ipad.

  • Annet

   Vergeet niet dat het een nachtmerrie is om op elk systeem (Apple, Android etc) en device (tablet, telefoon, pc) een gelijk beeld te krijgen.
   Op mijn iphone is mijn beeld perfect en is er alleen een ad bovenin die blijft staan.
   Beetje begrip voor Cynthia zou wel sympathiek zijn.

 17. Hilde

  Deze ga ik onthouden, lijkt me interessant!
  (Hoe kom ik van die irritante advertenties af ?)

 18. Mieke

  Hoe vond je deze zich verhouden tot Hygge?
  Die heb ik in de kast staan en ben ik heel enthousiast over. The crossroad between should en must heb ik ook in de kast staan en was ik ook over te spreken. Ben omdat jij ze ook allebei hebt gelezen benieuwd tot in hoeverre deze nog een aanvulling is of een totaal andere insteek oplevert.

 19. Minka

  Heb hier al veel over geleerd de afgelopen jaren maar wist niet van dit boek. Lijkt me inderdaad ook erg leuk om cadeau te geven! Dank je wel voor de tip.

 20. Susan

  Klinkt interessant! Ik ga het onthouden.