Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Ik ging naar het galadiner van de Libris Literatuurprijs

Boeken: ja. Lekker eten: ja. Leuk gezelschap: ja. Gala? Hmmm, niet helemáál mijn ding, maar toen ik werd uitgenodigd voor het galadiner van de Libris Literatuurprijs, dus De Grote Uitreiking, zei ik meteen volmondig ja. Het afgelopen halfjaar was ik ambassadeur voor de prijs en voor de Start Jouw Leesclub actie. Ik neem je graag mee naar het superchique Amstel Hotel.

Leestijd

Op maandagavond rond een uur of vier wandel ik, in mijn gala-outfit en mijn haren in de krul, nadat mijn auto wordt weggezet door de valet parking, het statige Amstel Hotel binnen. Ik ben een beetje nerveus. Ik heb héél veel zin in deze avond, maar ik vind het ook wel een tikje spannend. Een avond waarop de Literatuurprijs wordt uitgereikt. Een gala. Dat is ten eerste al chic, ten tweede zullen er wel hele hyperintelligente en literair onderlegde mensen komen die misschien ook wel net een tikje stijf zijn (ja, aannames, aannames). Bij wie zal ik aan tafel zitten?
Zodra ik naar binnen loop en naar de ruimte wordt geleid waar het eerste deel van mijn programma is, de Start Jouw Leesclub avond, word ik meteen met open armen ontvangen. Een práchtige vrouw in een lange blauwe glitterjurk die eruit ziet alsof ze zo de Vogue uit komt lopen ziet me staan, snelt stralend naar me toe en stelt zich voor. Het is Noumy, waar ik veel contact mee heb gehad tijdens de Start Jouw Leesclub actie. ‘Hey Cynthia, wat zie je er mooi uit! Wat goed dat je er bent! Kom maar mee, ik breng je naar Jan.’ Jan ken ik al, hij is bij mij thuis geweest voor de opnames voor de video’s. Ook is daar Arno, boekhandelaar en hij zit in de stichting van de Literatuurprijs. Meteen zitten we te ouwehoeren over boeken en de leesclubactie.

Start Jouw Leesclub

Het afgelopen halfjaar was ik ambassadeur van Start Jouw Leesclub: een supertoffe actie die is opgezet met de Libris Literatuurprijs als achtergrond. Het idee: lekker veel mensen aan het lezen krijgen doordat ze zelf leesclubs oprichten, en daarmee maakten ze ook nog kans op hele toffe prijzen. Zoals stápels boeken, de aanwezigheid bij de bekendmaking van de shortlist, aanwezigheid bij dit event vanavond en dé hoofdprijs: aanwezigheid bij het galadiner en uitreiking van de Libris Literatuurprijs inclusief overnachting in het Amstel Hotel. Best wel héél tof.

Deze avond praten we met z’n allen over de boeken. Ik ben er samen met de andere ambassadeurs, Pepijn Lanen, Alma Mathijsen, Yung Nnelg en Abelkader Benali. Lize Korpershoek is ook ambassadeur maar kon er vanavond helaas niet bij zijn. We zitten bij de boekenclubs aan tafel en daaruit ontstaan leuke gesprekken over het lezen. Wat heerlijk om zo een avond te kunnen praten over het allerleukste wat er is. Boeken.

Rechtsboven op de foto zie je trouwens Arno Koek. Hij is eigenaar van Boekhandel Blokker in Heemstede en hij zit in het bestuur van de Literatuurprijs. Hij praat de avond aan elkaar en dat doe hij zo leuk, wat een vriendelijke man. Wat ons allemaal verbindt vanavond in deze ruimte is: boeken. We zijn allemaal gek op boeken. Hier op Cynthia.nl en op mijn Instagram deel ik ook veel over boeken en over lezen, maar wat is het heerlijk om dat eens in real life te kunnen doen. We kennen elkaar niet – ik ken praktisch niemand vanavond – maar we kunnen uren met elkaar praten. Want boeken.

Twee uur lang praten we met elkaar over de boeken, we doen een pubquiz (waar wij als ambassadeurs maar voor spek en bonen mee mogen doen, gelukkig zijn er bitterballen!) en daarna gaan we met de winnende leesclub richting het diner.

De uitreiking van de Libris Literatuurprijs

De borrel begint, we mogen bijna aan tafel. Ik kende mijn mede-ambassadeurs voor vanavond nog niet, maar zoals je ziet is het meteen gezellig. Pepijn is spoorloos inmiddels dus de selfie is even zonder hem.

Het is vanavond de 26e keer dat de Libris Literatuurprijs wordt uitgereikt en er zijn zo’n 150 gasten aanwezig, natuurlijk vooral mensen uit het boekenvak. Schrijvers, uitgevers, redacteuren en boekhandelaren.

Tegenover mij aan tafel zit Erica van Boven, hoogleraar letterkunde, zij is jurylid dit jaar. We zitten een beetje te kletsen tot ze ineens roept: ‘Ben jij niet de schoondochter van Tjardi?!’ Wat blijkt: is ze een vriendin van mijn schoonmoeder. Niet te geloven hoe toevallig het is dat we bij elkaar aan tafel zitten en dat bij haar het kwartje valt.

Na de uitreiking praten we na en mijn conclusie samen met Alma is: het is een stuk minder chic en stijf dan we vooraf hadden gedacht. Het is gezellig, het is een tikje chaotisch, iedereen is aardig en toegankelijk, vriendelijk en staat open voor vragen en gesprek. Zo krijg ik van Abdelkader Benali waar ik naast zit goed advies over schrijven (hij heeft 20 boeken geschreven!) en ook Alma vertelt openhartig over haar schrijversbestaan. Ik geniet er met volle teugen van. Wat een eer om hier bij te mogen zijn en mee te mogen maken hoe de uitreiking van de Libris Literatuurprijs er aan toegaat. Bedankt Libris.

Oh ja, als afsluiter natuurlijk nog even de look van de avond. Ik draag een pak van River Island, schoenen van Sacha, de tas is van Céline en de oorbellen zijn van Lott.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.