Ik ben gestopt met de pil

Hij ligt de laatste tijd onder vuur; de anticonceptiepil. Hoewel ik er nooit echt bij na had gedacht, ging het bij nu ook jeuken. Wie ben ik eigenlijk zonder die hormonen? Ik ben het aan het uitvinden en ik neem je mee op die reis.

Leestijd

Ik stop

Toen ik veertien was had ik puber-pukkeltjes. Een vriendinnetje van mij had dat ook altijd, maar die had ineens een gave huid. Ik vroeg haar wat haar geheim was en ze antwoordde dat ze de anticonceptiepil had gekregen van de huisarts. Je kon natuurlijk wel raden wat het eerst volgende was dat ik deed; op naar de huisarts voor de pil. Ik kreeg de Diane35 voorgeschreven en inderdaad, na een maand of drie had ik ook mijn porseleinen huidje zo goed als terug.

Toen ik wat ouder werd en een vriendje kreeg, was het handig dat ik ook gelijk goed beschermd was tegen ongewenste zwangerschap. Ik ben hem toen altijd door blijven slikken, ook toen ik een relatie met een vrouw kreeg. Ik was namelijk als de dood dat mijn huid weer lelijk zou worden en ik vond het eigenlijk mega handig dat ik mijn ongesteldheid kon reguleren en plannen naar wanneer het mij uit kwam.

Toen kwam Luuk, en was het ook vooral een goed anticonceptiemiddel nadat we geconstateerd hadden dat we beide vrij waren van seksueel overdraagbare ziektes. Want die heb je óók nog. Wij gelukkig niet, dus de pil was top. Soort van.

In de afgelopen jaren is er best veel geschreven over de Diane35 omdat hij kans op trombose flink verhoogd. Hierdoor zijn er zelfs ook een aantal vrouwen overleden. Die kans op trombose is het hoogst in het eerste jaar dat je hem slikt, dus gevaarlijk was het voor mij niet. Dat is mij verzekerd door meerdere huisartsen en een gynaecoloog. Hierna kwam een groter gesprek op gang tussen vrouwen; waarom slikten zij eigenlijk hormonen, deed dat niet wat ‘slechts’ met je lichaam? En hoewel er verhaal op verhaal naar buiten kwam van vrouwen die zich beter voelden zonder pil, las ik ook nog best veel verhalen over vrouwen die zich beter voelden mét pil. Even voor de duidelijkheid, de meeste mensen slikken een andere pil dan ik doe, en hoewel er altijd een verhoogde kans is op trombose zijn hier niet zulke heftige verhalen van als over de Diane35. Bovendien wil ik de pil nu niet alleen maar slecht praten, het brengt ook goede dingen. Zoals een lager geboortecijfer in ontwikkelingslanden waardoor vrouwen en meisjes meer kansen krijgen om zich op te leiden. Ook zijn er bepaalde aandoeningen waar de pil op dit moment alleen nog maar de oplossing voor is, en dan slik je hem graag denk ik.

Toen ik afgelopen jaar bij de gynaecoloog was, adviseerde hij mij tóch om over te stappen op een andere pil waarna ik een afspraak maakte bij mijn huisarts om dit te bespreken. Zij vroeg mij; ‘heb je lást van de pil?’ Gek genoeg kon ik daar natuurlijk helemaal niet op antwoorden, want ik slik al meer dan de helft van mijn totale leven die hormonen. Samen met haar heb ik toen besloten eens te stoppen. Ik kijk het aan, en ik heb nu niet het plan om voordat wij kindjes willen proberen te krijgen nog weer te beginnen, tenzij het heel erg tegenvalt. Ik hoop dat het meevalt en dat ik na eventuele kindjes kan besluiten of ik me met of zonder pil beter voel en als ik dan wel een pil wil slikken, welke dan het beste bij mij past.

Het is toch eigenlijk van de zotten, dat ik niet weet wie ik ben als volwassene zónder die hormonen? Misschien ben ik wel nóg vrolijker, misschien ook wel niet. Misschien verdwijnen gekke klachten die ik al jaren heb wel, misschien heeft het er ook niks mee te maken. Ik ga het ontdekken in ieder geval, zodat ik daarna kan kiezen wat ik wil en waar ik me goed bij voel. Zodat ik alle informatie op tafel heb en vooral weet waarvoor ik precies kies. Ik wil nog niet zwanger worden, dus ik moet natuurlijk nu wel andere bescherming gaan gebruiken.

Wat doet de pil?

Er zijn natuurlijk mega veel vrouwen die de pil slikken. Ik ben niet zo feministisch activistisch dat ik zeg dat de man het nu maar eens op moet lossen, Ik vind dat je het met elkaar moet oplossen. Een gedeelde verantwoordelijkheid. Ik hoor van mensen om me heen dat mannen ook wel eens geïrriteerd reageren als ze weer condooms moeten gaan gebruiken, dat is natuurlijk wel een beetje vals. Bij ons is dit niet aan de orde, wij kiezen samen voor een oplossing die voor ons allebei werkt.

De pil zorgt ervoor dat er geen eisprong plaats vindt, en het maakt ook het slijmvlies aan de baarmoederwand dikker zodat er zich geen eitje in kan nestelen. Je hebt meerdere pillen die verschillend ingenomen worden en die ook verschillend werken met bloedingen. In principe is de werking bij allemaal hetzelfde alleen de minipil werkt anders.

Negatieve bijwerkingen kunnen zijn:

 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Vocht vast houden
 • Pijnlijke borsten (met fases)
 • Somberheid of emotioneler zijn
 • Gewichtstoename
 • Lager libido
 • Melasma (hyperpigmentatie boven je bovenlip)
 • Meer kans op trombose
 • Meer kans op borstkanker

Positieve bijwerkingen kunnen zijn:

 • Een egalere huid
 • Minder haargroei
 • Minder menstruatieklachten
 • Minder kans op baarmoederhalskanker

En daarnaast heb je als voordeel dat je weet wanneer je ongesteld gaat worden en dit eventueel kan plannen.

Ook zijn er nog een aantal zaken die de een ervaart als beter met pil en de ander als beter zonder pil. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld meer last van migraine in hun natuurlijke cyclus, en sommige vrouwen krijgen er juist door de pil meer last van.

Waar ik allemaal last van had door de pil weet ik eigenlijk niet. Ik heb regelmatig hoofdpijn en ben snel misselijk, maar dit kan ook komen door mijn MCAS. Ik houd ook wel snel vocht vast maar dit kan ook komen door mijn te grote liefde voor zout eten. Ik heb mezelf nooit als een somber mens gezien, eigenlijk juist wel een heel blij eitje, maar wellicht merk ik daar zelfs ook verandering in. Een opmerking die ik bij bleef van een vrouw uit mijn omgeving die ook Diane35 slikte: ‘Ik zag mezelf nooit als een somber mens, maar toen ik stopte was het net alsof er een grauwe sluier van me af viel’. Die opmerking deed me wel even nadenken. Een lager libido of gewichtstoename kan ik totaal niet beoordelen omdat ik dus vanaf mijn veertiende al dezelfde pil slik. Wel heb ik melasma, hyperpigmentatie op mijn bovenlip. Die egalere huid heb ik natuurlijk als puber wel gemerkt, maar minder haargroei en minder menstruatieklachten kan ik wederom niet beantwoorden. Ja, vind hier maar eens wat van. Lastig.

Wat gebeurt er als je stopt?

De laatste pil nam ik toen ik op cruise was met Cynthia.

Ik heb mijn pil op 4 november voor het laatst geslikt, kreeg mijn laatste ‘pil menstruatie’ en vijf weken later werd ik voor het eerst ‘echt’ ongesteld. Dat viel me reuze mee, ik had me ingesteld op maanden afwachten. Veel mensen weten ook niet dat menstruaties tijdens de pil geen echte menstruaties zijn overigens. Ik ben vanaf het eerste moment gaan temperaturen met een Femometer. Als je ovuleert verandert je temperatuur, en deze thermometer is gekoppeld aan een app die alles registreert en analyseert. Hier zou je na een aantal maanden je cyclus bij te hebben gehouden je ovulatie mee kunnen meten en daarmee om deze ovulatie heen veilig kunnen seksen. Gezien sperma een week kan overleven in je lichaam is dit natuurlijk wel een risico product, ook als je niet elke dag op dezelfde dag je temperatuur meet en als je cyclus nog niet regelmatig is kun je hier niet van op aan. Een vriendin van mij is er razendsnel zwanger mee geworden, dus daar kun je hem wel goed voor gebruiken haha. Ik gebruik hem dus niet als anticonceptie, te eng, maar ik houd bij hoe mijn cyclus nu verloopt, concluderen of deze al regelmatig is, en hiermee kan ik mijn menstruaties loggen waardoor ik beter kan gaan voorspellen wanneer ik weer ongesteld word waardoor ik niet voor verrassingen kom te staan.

Van te voren heb ik me rot gelezen over wat ik zou kunnen verwachten. Als je stopt moet je lichaam hard aan het werk om hormonen zelf te produceren en dat kan even duren. Bij sommige mensen is het na een maand alweer hersteld maar bij de meeste mensen duurt het een aantal maanden tot zelfs een jaar.
Een aantal dingen die voor mij naar voren kwamen waar ik me voor schrap zet:

 • Een onrustige huid, dit kan zich wel weer herstellen nadat je lichaam weer in een balans komt.
 • Een hoger libido, prima :).
 • Een onregelmatige cyclus met onvoorspelbare menstruaties, dit hersteld zich naar verwachting uiteindelijk natuurlijk ook wel.
 • Gewichtsveranderingen, of dit omhoog of omlaag is is bij iedereen verschillend.
 • Buikpijn en misselijkheid, dit trekt weer weg nadat het weer in balans is.
 • Pijnlijke borsten, ook dit trekt weer weg.
 • Stemmingswisselingen, dit trekt ook weg, en veel mensen vinden zichzelf minder somber zonder de pil.
 • Je moet een ander anticonceptiemiddel gaan gebruiken als je niet zwanger wilt worden.

Wat ik tot nu toe heb gemerkt? Vrij weinig haha. Ik ben wel wat vaker misselijk geweest in de eerste weken nadat ik stopte, en mijn weerstand kreeg er ook een flinke dauw van, maar dat zit volgens mij ook gewoon in mij. Het kan ook gewoon heersen in deze tijd van het jaar. Daardoor kan ik ook niet goed beoordelen hoe ik me nu écht voel, daarvoor is het nog te kort. Natuurlijk moeten we nu een ander anticonceptiemiddel gebruiken maar dat vind ik tot nu toe helemaal niet vervelend.

Ik wil hier graag meer over delen, want vrouwen weten akelig weinig van hun cyclus af over het algemeen, en ik was er daar eentje van. Ik ben nu constant mezelf aan het bijleren over dit onderwerp en wil er daarom een serie van maken. Er volgen nog artikelen over hoe een cyclus er nou eigenlijk uit ziet, hoe je je cyclus kunt normaliseren en PMS klachten kunt voorkomen/tegen gaan en natuurlijk over een tijdje wat mijn ervaringen dan zijn, welke nadelen en welke voordelen ik ervan heb ervaren. Ik blijf ook temperaturen, zodat ik enigszins kan bijhouden hoe ik ervoor sta en zodat ik kan terugblikken op het verloop.

Ik heb er nu vooral zin in, gek genoeg, om mijn menstruatie weer regelmatig te zien worden. Ik wil weten dat alles ‘normaal’ is en ik hoop met heel mijn hart (stiekem nog wel meer dan dat) dat ik niet hoef te dealen met acné of een menstruatie die uitblijft of dat ik ineens een bitch wordt door stemmingswisselingen haha. So far, so good.


Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

80 reacties
 1. Ariane

  Ik heb jaren de pil geslikt, geen Diane. Na een jaar of 15, heb ik toch een trombose in mijn been opgelopen. Helaas heeft de huisarts dit niet opgemerkt, waardoor ik 2 weken na de eerste klachten een dubbele longembolie heb opgelopen. ‘S nachts alleen thuis door het oog van de naald gekropen. Advies was stoppen met de pil en bij anticonceptie iets zonder hormonen. Nu alweer bijna 5 jaar een spiraal. Daar ben ik zeer tevreden mee. Behalve het inbrengen en zie een beetje op tegen het verwijderen. Maar goed.. dat zien we dan wel weer.

 2. Tessa

  Ik ben nu 1,5 gestopt met de pil en ben heel erg tevreden. Na een half jaar stoppen had ik wel wat meer acne (vooral in m’n nek) en na 1 jaar stoppen heb ik wel meer menstruatieklachten gekregen (hevige buikkrampen, gelukkig wel maar 1 dag) maar ik ben blij dat ik ben gestopt want ik voel meer een connectie met m’n lichaam hierdoor en voel sneller aan wanneer ik het rustiger aan moet doen.

  Reageren
 3. Hilde

  Toen ik de pil slikte (zo’n 10 jaar lang) had ik altijd erge hoofdpijn als ik ongesteld moest worden, en nu ik gestopt ben met de pil (zo’n half jaar) heb ik geen hoofdpijn meer gehad. Dat is het enige verschil, voor de rest voel ik me geestelijk nog steeds hetzelfde. Qua libido hoopte ik op een enorme vooruitgang, maar ik houd nog steeds niet van sex haha 😛

  Reageren
 4. Jildou

  Wat een ontzettend interessant onderwerp en leuk dat je hierover praat! Ik heb heel veel reacties hieronder ook gelezen en heel interessant wat de anticonceptie doet met je lijf. Ik heb zelf van mijn 15de tot 22 aan de pil gezeten, daarna stapte ik over op de prikpil. Hierin merkte ik eigenlijk helemaal geen verschil in gewicht of gemoedstoestand. De prikpil was heel fijn, omdat je 1 keer in de 11 weken hem laat zitten en verder geen omkijken meer na. Ik werd ook helemaal niet meer ongesteld. Toen ben ik daar in oktober 2018 mee gestopt. Ook vooral om te kijken: gaat er wat gebeuren? Voel ik mij anders, beter/slechter. Wat doen de hormonen in mijn lijf. Conclusie: helemaal niets. Ik merkte helemaal nergens wat van behalve dat ik pas een jaar later weer ongesteld werd. Op de ‘juiste’ manier. Dat vond ik heel vervelend. In september vorig jaar werd ik pas weer ongesteld en dat ik daar zo lang op moest wachten vond ik heel naar. Nu zijn wij een paar maanden verder en mijn menstruatie is wel prettiger. Minder heftig en vooral ook minder pijnlijk. Maar nu wil ik eigenlijk wel weer aan de anticonceptie, maar durf niet goed omdat ik niet weet of het dan weer zo lang zal duren voordat mijn lijf weer ‘normaal’ werkt.

  Reageren
 5. Iris

  Interessant dat stoppen of juist beginnen met de pil zo’n verschil kan maken!
  Ik ben een maand of 8 geleden gestopt na 14 jaar gebruik. En merk weinig verschil. Mijn huid, libido, gewicht en kledingmaten, stemmingswisselingen enz enz zijn allemaal hetzelfde. Ook mijn cyclus is tot vrijwel op de dag hetzelfde en heb nog steeds dezelfde klachten voor en tijdens mijn menstruatie.
  Maar als ik dit zo lees lijkt het wel of ik de enige ben. Of reageren vooral mensen die zo veel verschil merken?

  Reageren
  • Ellen Norg

   Hoi Iris,

   Ik heb precies hetzelfde hoor, je bent in dit geval niet alleen. 🙂

  • Emmy Bovenhorst

   Ik denk dat het ook vooral een reactie uitlokt als je er iets over te vertellen hebt, het is alleen maar mooi dat jij dat niet hebt! 🙂

 6. Eline

  Ik zit nu eigenlijk precies in de omgekeerde fase, net weer begonnen met de pil (met grote tegenzin).
  Ik was sinds mijn 16de aan de pil tot mijn 28ste. Toen was ik er helemaal klaar mee. Ik voelde me meteen een stuk lichter in mijn hoofd.
  Inmiddels ben ik 34 en heb ik 2 kinderen. Na mijn bevallingen kreeg ik echt last van megamentruaties en pijn die vergelijkbaar is met weeën. Ik bleek endometriose te hebben en het eerste advies was starten met de pil. Ik heb 1,5 jaar lang geprobeerd met gezonde voeding en suplementen de pijn onder controle te houden. Maar inmiddels was ik bijna 3 weken ongesteld, met pijn en veel moodswings. Huilend ben ik na de kerst weer begonnen aan de (mini-)pil. Het voelt echt als een nederlaag, maar ik hoop dat mijn menstruatie nu iets minder mijn leven gaat beheersen.

  Reageren
  • Suuz

   Tja, ik snap je, maar aan de andere kant: als je ziek bent neem je medicijnen om je beter te voelen. Dus zo moet je dit denk ik ook zien. Sterkte, lijkt me heel heftig en naar om dat te hebben.

  • Eline

   Dank je Suuz, zo had ik het eigenlijk nog niet eens bekeken! Komt ook doordat iedereen ineens aan het ontpillen is en ik nu weer begin. Maar mijn eerste menstruatie is al een stuk beter te doen. 🙂

 7. Alida

  Ik slikte vanaf mijn 13e wegens hevige acne de diane pil. Rond mijn 23e ben ik overgestapt naar een andere pil vanwege het negatieve nieuws rondom de diane pil. Helaas kwam mijn acne in alle hevigheid terug en heb ik na alles geprobeerd te hebben, een zware kuur tegen mijn acne moeten innemen. Mijn acne is nu redelijk onder controle dankzij een goede huidtherapeut. Ik ben nu zeker een jaar helemaal gestopt met de pil omdat ik geen hormonen meer wil slikken. Resultaat is dat ik minder hevige hoofdpijnen heb voor mijn menstruatie en ik voel mij minder “ziek” rondom mijn menstruatie. Verder heb ik ook minder stemmingswisselingen. Dus kortom ben ik veel beter af zonder die troep.

  Reageren
 8. Maisi

  Wat goed dat je hierover schrijft! Ik ben me de laatste jaren ook meer aan het verdiepen in mijn cyclus. Ik heb de pil vanaf mijn 14de tot 21ste geslikt. Gestopt omdat ik voor mijn gevoel vaak somber was, zonder dat ik bij mezelf kon bedenken waarom dit was, dus ik wilde testen of het inderdaad door de pil kwam. En ik moet echt zeggen dat ik het een wereld van verschil vind, emoties zijn wel instabieler naar mijn idee, maar voel me nooit meer zomaar somber zonder reden en meer vrolijk, ik voel me meer alsof ik leef, echt mezelf ben, zoveel fijner! Lichamelijke veranderingen van huid of haar heb ik niet echt gemerkt na stoppen.
  Kleine kanttekening, 2 maanden nadat ik gestopt was kreeg ik een verdraaide eierstok, die het helaas niet gered heeft. Maar dit is meer een geval van bad luck dan dat het waarschijnlijk iets met het stoppen van de pil te maken had, maar voor mij nooit meer een pil of iets van hormonen.

  Reageren
 9. Saskia

  Ik slik ook echt al vanaf m’n 14de / 15de de pil en heb zo af en toe ook wel twijfels.. maar ik vind ‘t inderdaad ook fijn dat je je “ongesteldheid” kunt plannen om het maar zo te zeggen. Maar ja het blijven toch hormonen.. Vooral stemmingswisselingen ben ik benieuwd naar.

  Reageren
 10. Anissa

  Wat een interessant onderwerp! Ik wil ook wel mijn ervaring delen. Ik ben op mijn 13e aan de pil gegaan, ook voor acne, en op mijn 19e was ik hier wel klaar mee. Toen ik stopte nam ik eind 2017 een mirena spiraal, en sindsdien zijn er veel veranderingen geweest in mijn lichaam. Of dit komt door deze wisseling of door omgevingsfactoren (of een combi) zal me nooit duidelijk worden, maar opmerkelijk is het wel!
  -Mijn cupmaat is van 70D naar 70A gegaan
  -Ik ben een beetje afgevallen, maar ondertussen ook gaan sporten en gezonder (niet perse minder) gaan eten (dit kan ook de cupmaat verklaren, maar ik vond het verschil in cupmaat wel bizar groot!)
  -Mijn huid is gelukkig ongeveer gelijk gebleven! Ik heb wel een aantal jaren geleden heftige medicatie voor mijn acne gehad dus vandaar dat het wel aardig stabiel is, maar je weet maar nooit
  -Ik ben eindelijk van mijn depressie af gekomen (dit kan absoluut ook komen door omgevingsfactoren, maar wie weet)
  Anticonceptie is zo persoonlijk en jezelf verdiepen in dit onderwerp is dan ook zo belangrijk! In mijn omgeving hoor ik heel veel wisselende verhalen, waardoor uiteindelijk niets perfect lijkt te zijn. Dit maakt de keuze wel lastig vond ik. Maar ik ben blij met mijn beslissing!

  Reageren
 11. Lara

  Nu voelt het een beetje gek om te zeggen misschien maar ik ben 25 en heb nog nooit de pil geslikt. Ook geen andere vorm of koperspiraal oid. Die keuze heb ik zelf gemaakt, mijn moeder had toch liever dat ik er wel aan ging.

  Nu vraag ik me af of die keuze echt verschil heeft gemaakt. Ik zou er nog steeds niet aan beginnen (zeker nu het idee aan kindjes over een paar jaar waarschijnlijk steeds groter wordt) en voel me goed bij mijn keuze. Ik vind het gewoon een eng idee iets te slikken wat zoveel invloed op je lichaam heeft. Maar toch vraag ik me wel eens af of een pil voor mij ook voordelen zou hebben gehad en wat het verschil zou zijn als ik deze wel een aantal jaar had gebruikt. Wat minder puistjes tijdens mijn pubertijd en kunnen zwemmen op vakantie waren misschien toch wel fijn geweest haha.

  Reageren
  • Astrid

   Ik ben op mijn 27e pas begonnen met de pil omdat ik toen pas een relatie kreeg. Daarvoor was ik stiekem bang voor de bijwerkingen dus durfde ik nooit die stap te zetten. Zelf heb ik nu bijna twee jaar later zoiets van ‘had ik dat maar eerder gedaan’! Voor mij zijn het kleine dingetjes die toch voor mij een positievere invloed hebben gehad. Ik had niet de meest heftige menstruatie voor de pil, maar toch is het flink minder geworden. Ook heb ik geen last meer van hormonale acné rond mijn kin, iets waar ik jarenlang best wel last van had. En het plannen vind ik oh zo fijn! Vooral met sporten en met mijn werk. Ik kan de pil alleen niet langer dan twee strips slikken, dan krijg ik halverwege de 3e strip een doorbraakbloeding. Maargoed, na iedere 6 weken een week ongesteld is toch altijd nog fijner dan na iedere 3 weken 1 week ongesteld, haha!

   Ik heb totaal geen last van bijwerkingen, maar ben mezelf er wel van bewust dat ik wat dat betreft misschien vooral geluk heb. Mijn zusje werd juist super neerslachtig van de pil en had totaal geen energie meer. Die heeft wel baat bij een Mirena spiraal. Het kan zó erg verschillen per persoon.

 12. Emma

  Herkenbaar! Ik ben bijna 3 jaar geleden gestopt met de pil. Ik was toen 27. Ik begon met de pil op mijn 14e omdat ik zo onregelmatig ongesteld was (en met zo veel pijn) dat het gewoon niet te doen was. Die pil heeft mijn leven toen wel verbeterd! Later was het natuurlijke ook fijne anticonceptie. Een paar jaar geleden was mijn huid heel slecht, ik wilde proberen of stoppen met de pil verschil zou maken, en ik was ook heel nieuwsgierig of mijn lichaam het nu zelf ‘normaal’ kon. Nou mijn experiment is geslaagd! Mijn huid is niet veranderd, maar ik werd al snel redelijk regelmatig ongesteld, zonder veel pijn. Ik hou mijn menstruatie bij via een app (zonder temperatuur) en dat werkt prima. Hij voorspelt goed wanneer ik het weer ongeveer wordt. Ik ken mijn lichaam nu ook veel beter, ik herken mijn eisprong aan andere afscheiding (sorry als dit tmi is haha). Heb verder niet veel gemerkt van het feit dat ik van de pil af ben, misschien zijn mijn emoties iets minder vlak, maar dat vind ik niet erg. Ik zag wel heel erg op tegen sex met condoom, maar inmiddels weet ik dat sex zonder gemeenschap minstens net zo leuk kan zijn haha! Ik hoop dat het voor jou ook goed zal voelen! Oja, nog iets anders, ik gebruik sinds een paar jaar ook een menstruatie cup, die vind ik zo fijn, ik ga nooit meer terug naar tampons!

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   Ja die cup heb ik ook geprobeerd maar het uithalen ging bij mij zo moeizaam dat ik er elke keer half van in paniek schoot. Dus ik heb nu tampons van biologisch katoen van Albert Heijn en die bevallen ook heel goed.

 13. Marit

  Ik ben nu een jaar van de pil af. Om precies dezelfde redenen als jij.
  De eerste paar maanden was mijn cyclus regelmatig, en was ik een stuk blijer dan voorheen. Mijn libido is ook een stuk hoger geworden dan eerst.
  Nu zijn we een jaar later. Mijn libido is nog steeds lekker hoog. Helaas ben ik minder happy dan toen ik er net vanaf kwam, maarja, heb afgelopen maanden ook wat meer tegenslagen en stress op mijn bordje gehad. Daarbij is mijn cyclus nu sinds de zomer totaal onvoorspelbaar geworden. De ene keer 36 dagen, dan 162 dagen. en nu zit ik op dag 55. Ik hoop dat het zich allemaal wat normaliseert.

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   Ik heb wel gelezen dat het soms wel een jaar duurt, en wellicht is hij bij jou onregelmatig geworden door stress? Stress schijnt ook nummer 1 te zijn bij het verstoren van je cyclus, misschien als je weer in een betere headspace komt dat je cyclus ook weer normaliseert.. maar ik ben geen dokter natuurlijk. Ik hoop voor je dat het snel weer fijn voelt :)!

 14. Martine

  Ik reageer normaal nooit maar maak nu toch even een uitzondering want ik vind dit een superinteressant onderwerp en ik kijk al uit naar de volgende artikels 🙂 Ik ben zelf na 10 jaar de pil (Femodene) te hebben geslikt in april 2019 gestopt. Ik voelde me eigenlijk altijd moe, zelfs al had ik 10 uur aan een stuk geslapen. Ik sliep ook regelmatig slecht en had de indruk dat dit door de pil kwam. Ik vond het alleen raar dat die klachten pas na zoveel jaren de pil al te hebben geslikt, naar voren kwamen. Na lang twijfelen (ik had echt geen zin in puistjes en onregelmatige, pijnlijke menstruaties…) ben ik uiteindelijk toch gestopt omdat ik het zo beu was om mij altijd slecht te voelen. Na een week begonnen de klachten: misselijkheid, hartkloppingen, vettige huid, vettig haar, meer haargroei, pijnlijke borsten… Ik voelde mij nog veel slechter en wou eigenlijk het liefst terug de pil nemen maar heb gelukkig toch doorgezet, na een drietal weken werden de klachten minder erg (eerste menstruatie kwam na 6 weken). We zijn nu 9 maanden verder en ik heb alleen nog last van meer puistjes (vooral op mijn rug) en een iets vettigere huid, laten we hopen dat dit ook nog verbetert. Mijn cyclus is ook nog niet echt regelmatig maar dat was vroeger voordat ik de pil nam ook niet zo dus ik vrees dat dit gaat blijven. Achteraf gezien ben ik heel blij dat ik niet heb opgegeven, ik wil echt nooit meer terug aan de pil. Ik voel mij beter, slaap beter, heb meer energie, ik ben spontaner en heb meer zelfvertrouwen, ik heb meer zin om vanalles te doen en ik ben eigenlijk wel blij met de persoon die ik nu ben 🙂 het is precies alsof ik nu pas de echte Martine ben, klinkt raar maar ik weet niet hoe ik het anders moet zeggen. Enige nadeel vind ik het niet meer kunnen plannen van je menstruatie (vond ik altijd heel handig tijdens vakanties) maar dit weegt voor mij niet op tegen de voordelen. Ik voel me een betere versie van mezelf 🙂 libido is ook opmerkelijk gestegen maar is niet zo leuk als je single bent 😉 Voor iedereen die twijfelt: probeer het gewoon en als het echt niet lukt kan je altijd terug de pil nemen maar geef niet te snel op, geef je lichaam de kans om je hormoonbalans te herstellen. Ik heb gelezen dat het tot een jaar kan duren voordat je hormoonhuishouding terug in orde is dus heb geduld 🙂

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   Ja die misselijkheid heb ik ook gehad! Tot nu toe merk ik wel een vettige huid, maar gelukkig nog geen pukkeltjes. Op mijn rug een paar, daar kijk ik elke dag paniekerig naar haha.

 15. Jet

  Ik ben na acht jaar prikpil gestopt om zwanger te raken. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en ben ik ‘eindelijk’ zwanger. Ik werd gek van mijn gedragsverandering door het stoppen met de pil. Enorme uitschieters in humeur, ik werd er gewoon niet gezellig van. Ik voelde me meer verdrietig dan happy en ik zie tot nu toe (tja, behalve het zwanger raken) geen positieve punten aan stoppen met de pil.

  Zo gauw ik bevallen ben gaat er dus gewoon weer een pil in!

  Reageren
  • Jet

   En dan heb ik het nog niet eens over de lange en zware menstruaties die ik kreeg na het stoppen. Anderhalf jaar lang.

  • Emmy Bovenhorst

   jeetje! Ja, zo kan het ook gaan natuurlijk.

 16. Heleen

  Ik ben al vier jaar gestopt (ivm kinderwens) en ik ga er echt NOOIT meer aan. Ik was steeds down, lusteloos, hoofdpijn en nog meer. Sinds ik gestopt ben heb ik nergens last meer van, op een wat heftigere menstruatie na. Maargoed, een paar dagen wat heftiger bloedverlies en rugpijn tegenover een hele maand lang down en hoofdpijn. Ik weet het wel!

  Reageren
 17. Suzanne

  Ik heb een koperspiraal, die bevalt prima. Zetten viel erg mee, 1e 2 menstruaties waren nogal bloederig maar daarna 0 last en wel natuurlijke cyclus. De 2 dagen voor ik ongesteld word ben ik meestal nogal cranky, maar daarna ben ik 3 weken superfit en voel me dan top! Krijg echt een enorme energie boost. Daarna, na de eisprong voel ik me ‘gewoon’ en dan dat weer opnieuw. Met de pil is alles vlak. Zou niet meer anders willen.

  Reageren
 18. Lucinda

  Ik ben recent gestopt met de prikpil en begin nu ook wat kleine veranderingen te merken en weet nog niet helemaal wat ik er van moet vinden. Prikpil is ook weer een hele andere weg qua stoppen dan een ‘normale’ pil, dus geen idee hoe lang het duurt voor alles uberhaupt weer gaat werken. Temperaturen doe ik ook, vooral om er nu al aan te wennen zodat ik het blijf doen.

  Reageren
 19. Marloes

  Wat fijn dat je dit zo deelt! Ben zelf een half jaar geleden gestopt. Had geen bewuste laat van de pil en merk (helaas) ook geen veranderingen nu ik gestopt ben maar ik weet nu langzaam wel weer over mijn lichaam en hoe ik reageer. Fijn om iets puurder te zijn ofzo.

  Reageren
 20. Lenneke

  Ik overweeg dit dus ook! Heb je de podcast van Damn, Honey geluisterd — de meest recente aflevering met Merel Wildschut en Daan Borrel? Gaat ook over twee boeken, waaronder De Cyclus Strategie. Komt binnenkort uit en lijkt me héél boeiend.

  Reageren
  • Vera Boekelman

   Dit wilde ik ook gaan reageren! Toevallig gisteren een podcast daarover geluisterd. Mocht je nog wat meer willen leren over je natuurlijke cyclus en alle processen die daarin langskomen, dan zou ik die aflevering van de podcast (en eigenlijk ook het boek waar het om draait: Period Power) sterk kunnen aanraden. Ik dacht wel wat te weten over mijn menstruatie (ben zelf nu een aantal jaar van de pil af en helemaal hormoonvrij, omdat ik echt niet een leuk persoon werd van de pil), maar heb na die podcast zo mega veel geleerd! Over de eisprong, ovulatie, de verschillende fases en bijbehorende stemmingen in je cyclus… erg leuk! 👏🏼

 21. Suuz

  Zo grappig, ik las de intro en belandde bij ‘relatie met vrouw’ en dacht, HUH!!! ik volg Cynthia al vanaf puber, hoe heb ik dat gemist!? Toen pas zag ik dat het jouw stukje was, Emmy. LOL

  Best een stap, toch spannend hoe je lichaam erop reageert. Ik hoop voor je dat het op z’n best geen veranderingen geeft, aangezien je niet echt klachten had, of dat dingen nóg beter worden. Ook fijn dat je dat samen goed kunt bespreken.

  Ik ben begin 2017 gestopt ivm kinderwens. De overgang naar m’n eigen cyclus duurde drie maanden en was heel heftig qua stemmingswisselingen. Daarna vooral een heel onrustige huid en een wisselende mood. Zodra ik zwanger was (7mnd na het stoppen) werd het iets rustiger. Ik ben bijna direct na de bevalling weer gestart om mijn vertrouwde balans terug te krijgen. Voor mij is de pil vooral een manier om menstruatie te vermijden, stemming te stabiliseren en huid kalm te houden. Ik wil dan ook liever niet stoppen. Ik slik Yasmin, een lichtere pil met in de basis een beetje dezelfde effecten als Diane.

  Reageren
  • Andrea

   Hahaha ja ik dus ook.

 22. Edith

  Goed artikel! Ik zit er zelf ook al een tijdje over te denken om te stoppen om te stoppen met de pil. Ik heb alleen geen idee welke anticonceptie ik dan moet gaan gebruiken. Het liefste niks, maar dat vind ik te riskant.

  Reageren
  • R

   Ik gebruik nu ruim een jaar Caya en ben er best tevreden over. https://www.caya.eu/nl niet altijd ideaal, omdat je er toch aan moet denken, maar dat is met een condoom ook en deze kan je evt vast in doen, dus hoeft niets te onderbreken oid. Wb hormoonvrije opties nu voor mij de beste keuze!

 23. Anne

  Hi Emmy, leuk om te lezen! Ik twijfel de laatste tijd ook vaak over de pil en overwoog om over te stappen naar het hormoonspiraaltje. Heb jij je daar toevallig ook al in verdiept en zo ja, wat vind je daarvan?

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   Ik heb in mijn omgeving toevallig een aantal nare verhalen gehoord dus ik was er een beetje bang voor. Als je verder leest en zoekt is het natuurlijk een uitzondering en zijn er veel vrouwen tevreden. Ik vind het nu zonder pil echt gewoon heel prima en prettig dus ik hoef eigenlijk niet zo nodig nu. Maar misschien in de toekomst, ik sluit het niet uit.

 24. Nelleke

  Een heel goed artikel!
  Ik vroeg me af waar je de femometer hebt aangeschaft? Klinkt handig😉

  Reageren
  • Esther

   Je kunt eens googelen op ‘menstruatiecomputer’ of ‘pearly’. Dan kom je ook op een aantal van die dingen uit

  • Emmy Bovenhorst

   Ik heb hem gekregen van een vriendin, en zij heeft hem denk ik in Duitsland gekocht want daar woont ze. Maar als je zoekt op FAM (fertility awareness methode) dan vind je denk ik wel dingen, ladycomp is volgens mij een vergelijkbaar product.

 25. Marloes

  Goed dat je de keuze hebt gemaakt om te stoppen met de pil. Ik ben zelf nu 3 jaar ‘pilvrij’ en overgestapt naar hormoonvrije anticonceptie. Ik heb mij nog nooit zo goed gevoeld en dat is voor mij ook een reden om nooit meer de pil te gebruiken.

 26. Laura

  Ik heb precies hetzelfde verhaal als jij, op mijn 14e begonnen met de Diane 35 en ik ben nu 30. 2 jaar geleden was ik het ook zat en stopte ik. In het begin merkte ik ook niks en ook ik werd naar 5 weken weer ongesteld. Echter daarna begon het gezeik: Mijn haar werd heel vet, mijn huid weer onrustig en ik werd vreselijk boos prikkelbaar en een soort van labiel. De daaropvolgende menstruatie kwam niet (maar dat is normaal , het kan inderdaad langer duren) en toen ben ik na 3 maanden weer aan de Diane 35 gegaan en voelde me meteen beter. Ik heb ook wel eens geprobeerd te switchen naar een andere pil maar ook dat was niet fijn. Ik ben dus ook erg benieuwd hoe het bij jou verdergaat nu. Ik vind het schrikbarend hoe erg mijn lijf blijkbaar wel niet gewend is aan dit rotpilletje. Als ik zwanger wil worden zal ik er wel aan moeten geloven maar voorlopig blijf ik hem toch nog maar even slikken. En precies wat jij zegt, omdat je hem al zo lang slikt heb ik geen idee of ik bijwerkingen heb of dat het bij me hoort. Suc6!

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   hmmm dit baart me zorgen haha! Geen enkel lijf is natuurlijk gelijk dus ik denk dat niemand helemaal gelijk op gaat hoor, maar ik zet me nog steeds schrap. Ik heb nu twee menstruaties gehad, beide met exact 35 dagen van elkaar dus de hoop is dat dit doorzet zeg maar. Mijn huid is wat vetter maar nog niet onrustig. Ik houd me nog even koest, ik durf nog niet te juichen na drie maanden, ik wil echt even een half jaar gepasseerd zijn en als alles dan goed is dan juich ik haha.

 27. Roos

  Fijn artikel, ik vind persoonlijk dat de huisarts de pil wel heel makkelijk voorschrijft zonder de mogelijke gevolgen te bespreken.
  Ik ben nu zo’n 8 jaar geleden gestopt, omdat ik wilde kijken wat het deed en er een aantal mensen in mijn omgeving hormoongevoelige borstkanker kregen.
  Het enige wat ik merkt waren zwaardere menstruaties en een hoger libido. Nu 8 jaar later slik ik nog steeds geen pil en houden we het op condooms. Toch mis ik het gemak van de pil wel. Daarnaast net een baby gekregen en mag een jaar niet zwanger worden nu, dan blijft een condoom wel spannender ofzo.
  Ben benieuwd naar jouw ervaringen Emmy

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   Voor mij voelt een condoom juist helemaal veilig op de een of andere manier, maar misschien kun je eens kijken of er nog andere dingen zijn waar je je wel prettig bij voelt en waar je hormonen niet zo worden beïnvloed. Misschien een koperspiraal of zo’n staafje in je arm (dat laatste weet ik niet hoe dit werk qua hormonen hoor, excuus), maar er zijn wel veel opties denk ik. Maar als je sowieso nog voor een kindje wilt gaan, dan denk ik dat ik persoonlijk het gewoon op condooms zou houden eigenlijk. En daarna dan kijken wat je wilt.

 28. Eline

  Wat een fijne post!
  Ook hier na heel lang twijfelen op nagenoeg dezelfde dag gestopt met de pil en ook na 5 weken de eerste menstruatie. Hoe bizar dat dat zo gelijk opgaat, haha.
  Hier helaas vooral erg veel last van migraine. Vooral de eerste keer, toen heb ik echt anderhalve dag niet kunnen functioneren door de bijwerkingen en pijn in mijn hoofd.
  De tweede normale menstruatie ging het al iets beter, al was het nu ruim drie dagen fixe hoofdpijn.
  Verder voel ik me wel meer mezelf en inderdaad ook die meer emoties zijn bij mij erg herkenbaar. Verder merk ik relatief weinig verschil, maar het feit dat ik me zoveel meer mezelf voel is al heel erg fijn.
  Grappig dat jij je ook zo verdiept hebt in het tempen, etc. Ik heb best veel gelezen op het internet, maar ik houd het op dit moment eigenlijk vooral bij het bijhouden van mijn cyclus en schatten van de ovulatie. Ook wel bewust, omdat ik mij er niet helemaal blind op wil staren.
  Ik ben heel benieuwd ook hoe lang het ontpillen duurt en in hoeverre ik nog meer verschillen zal gaan merken..

  Reageren
 29. Anoniem

  Ik reageer even anoniem vanwege de persoonlijke informatie :). Ik ben laatst ook gestopt met de pil, na 10 jaar slikken.

  Ik kreeg na twee weken opeens superpijnlijke borsten en buikkrampjes. En ik begon ‘daaronder’ veel slijm te verliezen. Stopte allemaal na een week, toen werd het weer rustig. Ik merkte geen verschil aan mijn huid.

  Na 28 dagen werd ik weer ongesteld. Nu weer een maand verder en net ongesteld geweest. Nergens last van. Ik had met pil ook geen klachten, maar hetzelfde gevoel als jij: wat gebeurt er als ik stop? Ik slikte hem al zó lang.

  Lang verhaal kort: pil, geen pil, maakt bij mij niet zoveel uit :). stoppen gaf even een paar klachten, maar daar heb ik de tweede cyclus geen last meer van gehad.

  Reageren
 30. Jessica J.

  Goede beslissing, Emmy! Ik heb een kleine drie jaar geleden een artikel met dezelfde titel geschreven. 😉 Ik was vijftien toen ik ermee begon en zevenentwintig toen ik stopte. Ik merk echt een duidelijk verschil, hoor. Ik heb veel minder last van stemmingswisselingen en voel me ook niet meer zo ‘afgevlakt’. Eigenlijk echt absurd met wat voor een gemak dokters jonge meisjes op de pil zetten. Ik moet binnenkort maar eens een vervolgartikel schrijven.

  Reageren
  • Lydia

   Meerdere mensen schrijven dat huisartsen meisjes makkelijk ‘op de pil zetten’. Mijn ervaring als huisarts is juist dat meisjes én hun moeders daar erg op aandringen. Vaak voor de huid of pijnlijke menstruaties. Als huisarts kan ik dat dan wel niks vinden, maar medisch gezien is er geen reden om dit te weigeren.

 31. Mariska

  Heel goed om over dit onderwerp te schrijven. Ik kan een ieder die vraagtekens zet bij haar huidige anticonceptie, die klachten heeft of wil swichten aanraden om naar Care for Women te gaan. Deze mensen zijn er voor opgeleid en weten veel meer dan de gemiddelde huisarts. Ik heb 20 jaar de combinatiepil geslikt. Al jaren had ik hoofdpijn en menstruele migraine. Ik voelde mij niet gehoord door huisartsen. Dankzij Care for Women kwam ik erachter dat de combinatiepil slecht voor mij was en bleek ik zelfs een te hoge bloeddruk te hebben. Na een switch van anticonceptie binnen een maand geen menstruele migraine meer en de bloeddruk was weer goed. Het was 5 maanden wennen: haaruitval, puistjes, verminderde weerstand, iets labieler in begin. Nu stabilieert alles zich. Laat je niet afschepen door een huisarts.

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   ik wist niet dat dat bestond! goeie tip zeg!

 32. rachel

  het is en blijft “troep” maarja wat moet je dan anders? gebruik zelf al 14 jaar niks meer maar mijn 2 dochters wel en die zijn er helemaal niet blij mee!!

  Reageren
  • Suuz

   Beetje kort door de bocht om het ‘troep’ te noemen, vind ik. Ik heb er nooit problemen van ondervonden, maar juist veel baat bij gehad. Daarin ben ik niet de enige.
   Chemo is ook ‘troep’, maar mensen worden er dan toch beter van.

  • Emmy Bovenhorst

   Ja er zijn inderdaad mensen die zich er ook beter door voelen, maar als je je er echt niet lekker bij voelt zoals je dochters is het misschien goed om te kijken naar alternatieven! Koperspiraal oid?

 33. Ilona

  Ik zit er ook al een tijdje aan te denken om te stoppen. Het probleem is alleen dat ik geen idee heb welke anticonceptie ik dan moet gaan gebruiken. Wij hebben al twee kindjes en zijn tevreden zo, dus ik moet wel goed beschermd zijn. Daarnaast ben ik ook een beetje bang voor de veranderingen. Hoe zal ik zijn zonder die hormonen. Gek eigenlijk, dat we eigenlijk niet weten hoe we zijn zonder de pil. Ik ben daarom heel benieuwd hoe het met jou zal gaan de komende tijd! Hoop er meer over te lezen. Fijn artikel.

  Reageren
  • Linda

   Je partner kan ook een ingreep doen. Heeft die van mij na de 2e gedaan. Ik pilvrij, geen gedoe met condooms. Als er geen kinderwens meer is een prima oplossing. Overigens vind ik mijn stemmingswisselingen erger geworden , maar mijn libido is veel hoger. Dat is me meer waard 🙂

  • Emmy Bovenhorst

   Ja ik vond het ook spannend hoor! Ik dacht bij mezelf, ik kan altijd weer gaan slikken. Ook al is dat niet mijn intentie nu, ik teken geen contract ofzo. Ik vond het wel goed om mijn lichaam op die manier te leren kennen, daarna kan ik wel overwogen beslissingen maken

 34. Marcelina

  Ik gebruikte de EVRA pleisters sinds de pubertijd- dus 1x per week van pleister wisselen, zelfde werkzaamheid als de slikpil. Ik voelde me uiteindelijk heel afgevlakt en vroeg me ook af hoe ik zou zijn zonder.

  Nou, na 1,5 jaar was het allemaal een grote ramp :(. Er waren in gemoedstoestand wel weer pieken en dalen, maar de dalen werden zó diep! Mijn eigen cyclus bleek een grote rommel te zijn, met nul verbetering na langere tijd, de ene keer werd ik 3x achter elkaar elke 2 weken ongesteld, vervolgens 1x in de 3 maanden.

  Om toch maar niet weer terug op de pil te gaan, heb ik de Kyleena spiraal genomen (heeft nog minder hormonen dan de Mirena). Alles werd nóg erger, ik voelde me 1 van de weken in een maand heel slecht, merkte het zelfs tijdens het sporten. Ik voelde ‘m zitten tijdens het liggen, tijdens de seks, tijdens hoesten etc., terwijl die gewoon netjes op z’n plek zat. Uiteindelijk een afspraak gemaakt bij de gyn., opties besproken en heb nu de lichtse pil. Ik voel me weer een mens en blijkbaar heb ik ‘m vanuit medisch oogpunt nodig om mijn hormoonhuishouding te reguleren. Geval van ‘best of two evils’, als is het wel teleurstellend om te weten dat mijn natuurlijke hormoonregulatie zo slecht functioneert.

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   Ik besef me heel goed dat deze verhalen er ook zijn. Medicijnen zijn er natuurlijk ook niet voor niks, en zoals jij het ook al aanhaalde, soms moet je keuzes maken tussen twee kwaden. In dit geval kan ik me voorstellen dat de pil niet als kwaad voelt, maar als een redding.

 35. Nathalie

  Toen ik stopte met de pil heeft het voor mij het eerste jaar hele heftige bijwerkingen gehad: hoofdpijn, ontzettend veel haaruitval en een slechte huid. Tegelijkertijd had het ook gelijk een groot voordeel: ik had het gevoel alsof er een mist optrok en ik me eindelijk mezelf voelde. Dat argument woog voor mij tegen alle nadelen op (zelfs condooms: argh! Als je condooms net zo vervelend vind als ik kan ik je sowieso latex-vrije condooms aanraden, die hebben ook niet die super vieze latex lucht).
  Na een jaar merkte ik dat alles weer stabiliseerde, maar dat heeft dus wel echt lang gekost!
  Ik zou dus zeggen: geef jezelf de tijd voor het proces van “ontpillen” en ik hoop dat het je veel goeds gaat brengen!

  Reageren
  • Francy

   Ik had ook zo’n haaruitval nadat ik stopte met de Diane pil. Mijn huid bleef gelukkig wel rustig, had acne voordat ik met de Diane pil begon. De dermatoloog (voor de erge haaruitval) adviseerde me om weer met de Diane pil te starten. Dat wilde ik niet en de huisarts schreef de prikpil voor. Dat was een drama, had een humeur om op te schieten. En toen kwam de Mirena. Dat was voor mij echt de oplossing, ik heb er alleen maar positieve ervaringen mee. Na 5 jaar laten herplaatsen maar toen kwamen er na 3 jaar toch wat negatieve dingetjes: hoofdpijn, stemmingswisselingen, minder libido. Ik heb hem toen laten verwijderen. Ik had geen kinderwens en huidige partner is gesteriliseerd. Ook geen last van hoofdpijnen meer maar word ook niet meer ongesteld. Huisarts vertelde dat ik nu in de overgang zit. Weer een nieuwe fase!

  • Emmy Bovenhorst

   Een jaar is zo lang! maar wel goed om te horen. Mocht er nog iets voorvallen dan moet ik echt even geduld hebben!

 36. Merel

  Ah, wat goed dat je hierover schrijft!! Ik was ook zo iemand die weinig af wist van menstruatie, cyclussen en hormonen. Vanaf mijn 16e tot 21e de pil geslikt en altijd het gevoel gehad dat ik niet mijzelf was. Extreem emotioneel, hele erge PMS klachten en weinig zin in seks. Nu al een hele tijd zonder pil en voor mij gelukkig alleen maar positief. Mijn vriend vindt het geen probleem om het veilig te doen, dat scheelt ook een hoop!

  Ben heel benieuwd naar de andere artikelen en hoop dat het pil-vrije leven je bevalt Emmy!!

  Reageren
 37. Ingrid

  Ik ben eind vorig jaar van de orale pil overgestapt op de prikpil (die werkt drie maanden). Ik was tijdens het gebruik van de orale pil, vaak misselijk ’s avonds nadat ik deze had ingenomen, heel vaak overgegeven. Echt niet cool.
  Of de prikpil iets voor mij is weet ik niet, ik heb deze nu twee keer laten zetten, maar helaas behoorlijk wat in gewicht aangekomen, terwijl ik heel gezond eet en veel sport.
  Helemaal stoppen durf ik niet echt aan, omdat wij beide geen kinderwens hebben.

  Reageren
 38. Sara

  Ik lees erg veel van dit soort berichten en dat is helemaal top! Kritisch blijven kijkt mij goed, maar ik wil ook graag een algemene opmerking plaatsen voor andere lezers: laat je niet gek maken. Ga niet twijfelen over je karaktereigenschappen, libido etc. Door dit soort artikelen te lezen heb ik wel getwijfeld aan mijzelf en heb toen na 1 jaar stoppen (na 9 jaar gebruik) geconcludeerd dat dat nergens voor nodig was (voor mij ;)) en gebruik het nu weer graag.

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   helemaal met je eens hoor! Voor velen is de pil ook gewoon een uitkomst en ook veel voelen zich gewoon niet anders.

 39. Mariska

  Ik ben alweer ruim 5 jaar geleden gestopt. Heb wel een hoger libido en ben gevoeliger geworden (meer emoties). Al kan dat laatste ook komen door het moederschap 😉 Tussen de 2 kinderen (oudste is bijna 4,5 en jongste dient zich binnen nu en een week aan) geen pil gebruikt, maar cyclus goed bijgehouden en aan ‘family planning’ gedaan (wat ik niet zou aanraden als je geen kinderwens hebt!). Moet dus straks ook weer nadenken over wel of geen pil, maar het liefste wil ik dat mijn partner een knipje laat zetten.

  Reageren
 40. Angélica

  Normaal reageer ik nooit, maar dit verhaal klinkt me wel heel bekend in de oren haha. Vanaf mijn 13e aan de Diane 35 en rond mijn 24e gestopt… ik merkte eigenlijk helemaal niks! Je hoort veel dat vrouwen zich gelukkiger of beter voelden, ik had eigenlijk niks van dat alles. Het ging gewoon door als altijd? Mijn cyclus was ook meteen heel regelmatig… alleen kreeg ik na een jaar ineens weer heftige acne, net als toen ik 13 was. Daar heb ik uiteindelijk een zware kuur voor gehad (roaccutane) en uiteindelijk kreeg ik ook heel heftige menstruatieklachten en dus moest ik uiteindelijk weer aan de pil… Nou mis ik nog wel eens mijn Diane-35 maar die durf ik nou niet meer te nemen (trombose zit ook in de familie enzo). Maar ik durf eigenlijk nou nooit meer te stoppen met de pil..

  Maar ik ben benieuwd hoe het je gaat bevallen. Ik vond het vooral grappig dat ik weinig verschil merkte, behalve uiteindelijk dat mijn menstruaties en acne. Maar dat duurde bij mij echt een jaar voordat pas duidelijk werd. Grappig hoe het bij iedereen weer heel anders werkt 🙂

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   Ja als ik dit soort dingen lees dan wordt ik toch best angstig hoor, ik schreef net nog na een half jaar zonder acne hang ik de vlag uit maar nou dat kan dus blijkbaar ook niet. Ik heb geen idee waar ik me nu nog voor moet schrap zetten dus ik geef me maar gewoon over aan wat er komt. Roaccutane heb ik al eens geslikt, vond ik heel erg naar, en ik hoop dat ik het niet meer hoef te doen. Ik hoop dat de werking er nog zit wellicht..

 41. Vera

  2.5 jaar geleden gestopt met de pil na 20 jaar pilgebruik (ik ben 36). Wat een verademing! Merkte echt dat de hormonen wel degelijk iets met mij deden. Heb sinds een half jaar de Mirena, weet nog niet helemaal of ik hier blij mee ben, maar met een vaste partner was ik de condooms helemaal zat. Voor mij sowieso voorlopig geen pil meer!

  Reageren
 42. Joëlle

  Ik ben benieuwd of je er nog veel van gaat merken! Ik ben in januari 2019 gestopt met de pil, nadat ik ‘m 4 jaar slikte met stopweken ertussen. Ik ben momenteel nog altijd aan het wachten op mijn 1e ‘echte’ menstruatie. 😔😯

  Reageren
  • Heleen

   Als je al een jaar wacht op je menstruatie, dan wordt het wel tijd om een huisarts te bezoeken hoor!

  • Jildou

   Bij mij heeft het ook een jaar geduurd voordat het begon. Ik stopt in oktober 2018 en werd in eind september 2019 voor het eerst weer ongesteld. Een doktersafspraak stond toen wel bijna op de planning, maar omdat online stond dat het zeker wel een jaar kan duren voordat het weer terug is, wachtte ik wat langer. Ik wilde na een half jaar al naar de dokter, maar dat had geen zin gaven ze aan. Dus als het echt een jaar duurt of langer dan zou ik wel even naar de dokter gaan.

 43. Audrey

  Ik ben benieuwd hoe het je gaat bevallen! Ik heb de pil gebruikt van mijn 16e tot mijn 20e. Nadat ik een tijdje medicijnen slikte waardoor de pil niet meer werkte, ben ik eigenlijk nooit meer begonnen en dat voelt prima.

  Reageren
 44. femke

  Vanwege melasma ben ik ongeveer 8 jaar geleden gestopt met de pil en overgestapt op een koperspiraal. Het heeft niet geholpen met mijn melasma en mijn menstruatie is iets heftiger. Eigenlijk is het grootste nadeel het niet kunnen regelen van je menstruatie. Ik ben bijna altijd ongesteld op vakantie. Toch ga ik niet meer terug. Liever geen troep in mijn lichaam meer.

  Reageren
 45. Daisy

  Hoi,

  Ik ben 13,5 jaar geleden gestopt met de pil omdat ik graag zwanger wilde worden, binnen 2 maanden was het raak en ik heb nu een zoon van bijna 13 jaar.

  Ik ben daarna nooit meer begonnen met de pil, ik heb een normaal seksleven en het is bij 1 kindje gebleven.

  Als die hormonen vind ik niks, ik voel me nu veel beter!

  Ik begin er in de toekomst ook niet meer aan.

  Groetjes Daisy

  Reageren
 46. Chantal

  Paar jaar geleden gestopt en vond het super fijn! Was opeens de weken erna heel ziek (kan toeval zijn natuurlijk) maar daarna voelde ik mij inderdaad veel meer “mij” hoger libido alleen maar voordelen bijna. Toen kreeg ik een vaste relatie waarin we nog echt niet toe waren aan kindjes. (Studeren beide nog) Verschillende anticonceptie geprobeerd maar de meeste zaten toch hormonen in, op lichaamstemperatuur ken ik een paar mensen persoonlijk die toch per ongeluk zwanger zijn geworden, daarom voelde de pil het veiligst en handigst. Dus ik ben weer begonnen.. ook vanwege het feit dat ik mijn menstruatie kan sturen. Ik word altijd heel erg ziek als ik ongesteld ben dus bijv vakanties en belangrijke dagen stuur ik nu weer. Toch zou ik graaag weer stoppen.

  Reageren
 47. Tineke

  De reden bij mij om te stoppen was destijds wel om kinderen te krijgen. Nu is die wens vervuld en wilde ik niet meer aan hormonen beginnen. Ik vind het goed dat je hier aandacht aan besteed, veel vrouwen zullen vast wat hebben aan deze blogpost. Persoonlijk moet ik zeggen dat ik niet veel verschil merk voor en na de pil. Het enige waar ik nu helaas meer last van heb zijn menstruatie krampen.

  Reageren
 48. Margreeth

  Goed dat je hier aandacht aan besteedt!

  Ik ben 4 jaar geleden gestopt met de pil omdat ik vaak vaginale schimmelinfecties, vaginale droogte en migraine had. Sindsdien bijna nooit meer last van gehad. Ik heb nu sinds twee jaar een koper spiraaltje. Er zijn twee types spiraal, deze is zonder hormonen.
  Anticonceptie is zoiets persoonlijks dus lees je goed in.

  Reageren