Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Ik ben gestopt met de pil

Hij ligt de laatste tijd onder vuur; de anticonceptiepil. Hoewel ik er nooit echt bij na had gedacht, ging het bij nu ook jeuken. Wie ben ik eigenlijk zonder die hormonen? Ik ben het aan het uitvinden en ik neem je mee op die reis.

Leestijd

Ik stop

Toen ik veertien was had ik puber-pukkeltjes. Een vriendinnetje van mij had dat ook altijd, maar die had ineens een gave huid. Ik vroeg haar wat haar geheim was en ze antwoordde dat ze de anticonceptiepil had gekregen van de huisarts. Je kon natuurlijk wel raden wat het eerst volgende was dat ik deed; op naar de huisarts voor de pil. Ik kreeg de Diane35 voorgeschreven en inderdaad, na een maand of drie had ik ook mijn porseleinen huidje zo goed als terug.

Toen ik wat ouder werd en een vriendje kreeg, was het handig dat ik ook gelijk goed beschermd was tegen ongewenste zwangerschap. Ik ben hem toen altijd door blijven slikken, ook toen ik een relatie met een vrouw kreeg. Ik was namelijk als de dood dat mijn huid weer lelijk zou worden en ik vond het eigenlijk mega handig dat ik mijn ongesteldheid kon reguleren en plannen naar wanneer het mij uit kwam.

Toen kwam Luuk, en was het ook vooral een goed anticonceptiemiddel nadat we geconstateerd hadden dat we beide vrij waren van seksueel overdraagbare ziektes. Want die heb je óók nog. Wij gelukkig niet, dus de pil was top. Soort van.

In de afgelopen jaren is er best veel geschreven over de Diane35 omdat hij kans op trombose flink verhoogd. Hierdoor zijn er zelfs ook een aantal vrouwen overleden. Die kans op trombose is het hoogst in het eerste jaar dat je hem slikt, dus gevaarlijk was het voor mij niet. Dat is mij verzekerd door meerdere huisartsen en een gynaecoloog. Hierna kwam een groter gesprek op gang tussen vrouwen; waarom slikten zij eigenlijk hormonen, deed dat niet wat ‘slechts’ met je lichaam? En hoewel er verhaal op verhaal naar buiten kwam van vrouwen die zich beter voelden zonder pil, las ik ook nog best veel verhalen over vrouwen die zich beter voelden mét pil. Even voor de duidelijkheid, de meeste mensen slikken een andere pil dan ik doe, en hoewel er altijd een verhoogde kans is op trombose zijn hier niet zulke heftige verhalen van als over de Diane35. Bovendien wil ik de pil nu niet alleen maar slecht praten, het brengt ook goede dingen. Zoals een lager geboortecijfer in ontwikkelingslanden waardoor vrouwen en meisjes meer kansen krijgen om zich op te leiden. Ook zijn er bepaalde aandoeningen waar de pil op dit moment alleen nog maar de oplossing voor is, en dan slik je hem graag denk ik.

Toen ik afgelopen jaar bij de gynaecoloog was, adviseerde hij mij tóch om over te stappen op een andere pil waarna ik een afspraak maakte bij mijn huisarts om dit te bespreken. Zij vroeg mij; ‘heb je lást van de pil?’ Gek genoeg kon ik daar natuurlijk helemaal niet op antwoorden, want ik slik al meer dan de helft van mijn totale leven die hormonen. Samen met haar heb ik toen besloten eens te stoppen. Ik kijk het aan, en ik heb nu niet het plan om voordat wij kindjes willen proberen te krijgen nog weer te beginnen, tenzij het heel erg tegenvalt. Ik hoop dat het meevalt en dat ik na eventuele kindjes kan besluiten of ik me met of zonder pil beter voel en als ik dan wel een pil wil slikken, welke dan het beste bij mij past.

Het is toch eigenlijk van de zotten, dat ik niet weet wie ik ben als volwassene zónder die hormonen? Misschien ben ik wel nóg vrolijker, misschien ook wel niet. Misschien verdwijnen gekke klachten die ik al jaren heb wel, misschien heeft het er ook niks mee te maken. Ik ga het ontdekken in ieder geval, zodat ik daarna kan kiezen wat ik wil en waar ik me goed bij voel. Zodat ik alle informatie op tafel heb en vooral weet waarvoor ik precies kies. Ik wil nog niet zwanger worden, dus ik moet natuurlijk nu wel andere bescherming gaan gebruiken.

Wat doet de pil?

Er zijn natuurlijk mega veel vrouwen die de pil slikken. Ik ben niet zo feministisch activistisch dat ik zeg dat de man het nu maar eens op moet lossen, Ik vind dat je het met elkaar moet oplossen. Een gedeelde verantwoordelijkheid. Ik hoor van mensen om me heen dat mannen ook wel eens geïrriteerd reageren als ze weer condooms moeten gaan gebruiken, dat is natuurlijk wel een beetje vals. Bij ons is dit niet aan de orde, wij kiezen samen voor een oplossing die voor ons allebei werkt.

De pil zorgt ervoor dat er geen eisprong plaats vindt, en het maakt ook het slijmvlies aan de baarmoederwand dikker zodat er zich geen eitje in kan nestelen. Je hebt meerdere pillen die verschillend ingenomen worden en die ook verschillend werken met bloedingen. In principe is de werking bij allemaal hetzelfde alleen de minipil werkt anders.

Negatieve bijwerkingen kunnen zijn:

 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Vocht vast houden
 • Pijnlijke borsten (met fases)
 • Somberheid of emotioneler zijn
 • Gewichtstoename
 • Lager libido
 • Melasma (hyperpigmentatie boven je bovenlip)
 • Meer kans op trombose
 • Meer kans op borstkanker

Positieve bijwerkingen kunnen zijn:

 • Een egalere huid
 • Minder haargroei
 • Minder menstruatieklachten
 • Minder kans op baarmoederhalskanker

En daarnaast heb je als voordeel dat je weet wanneer je ongesteld gaat worden en dit eventueel kan plannen.

Ook zijn er nog een aantal zaken die de een ervaart als beter met pil en de ander als beter zonder pil. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld meer last van migraine in hun natuurlijke cyclus, en sommige vrouwen krijgen er juist door de pil meer last van.

Waar ik allemaal last van had door de pil weet ik eigenlijk niet. Ik heb regelmatig hoofdpijn en ben snel misselijk, maar dit kan ook komen door mijn MCAS. Ik houd ook wel snel vocht vast maar dit kan ook komen door mijn te grote liefde voor zout eten. Ik heb mezelf nooit als een somber mens gezien, eigenlijk juist wel een heel blij eitje, maar wellicht merk ik daar zelfs ook verandering in. Een opmerking die ik bij bleef van een vrouw uit mijn omgeving die ook Diane35 slikte: ‘Ik zag mezelf nooit als een somber mens, maar toen ik stopte was het net alsof er een grauwe sluier van me af viel’. Die opmerking deed me wel even nadenken. Een lager libido of gewichtstoename kan ik totaal niet beoordelen omdat ik dus vanaf mijn veertiende al dezelfde pil slik. Wel heb ik melasma, hyperpigmentatie op mijn bovenlip. Die egalere huid heb ik natuurlijk als puber wel gemerkt, maar minder haargroei en minder menstruatieklachten kan ik wederom niet beantwoorden. Ja, vind hier maar eens wat van. Lastig.

Wat gebeurt er als je stopt?

De laatste pil nam ik toen ik op cruise was met Cynthia.

Ik heb mijn pil op 4 november voor het laatst geslikt, kreeg mijn laatste ‘pil menstruatie’ en vijf weken later werd ik voor het eerst ‘echt’ ongesteld. Dat viel me reuze mee, ik had me ingesteld op maanden afwachten. Veel mensen weten ook niet dat menstruaties tijdens de pil geen echte menstruaties zijn overigens. Ik ben vanaf het eerste moment gaan temperaturen met een Femometer. Als je ovuleert verandert je temperatuur, en deze thermometer is gekoppeld aan een app die alles registreert en analyseert. Hier zou je na een aantal maanden je cyclus bij te hebben gehouden je ovulatie mee kunnen meten en daarmee om deze ovulatie heen veilig kunnen seksen. Gezien sperma een week kan overleven in je lichaam is dit natuurlijk wel een risico product, ook als je niet elke dag op dezelfde dag je temperatuur meet en als je cyclus nog niet regelmatig is kun je hier niet van op aan. Een vriendin van mij is er razendsnel zwanger mee geworden, dus daar kun je hem wel goed voor gebruiken haha. Ik gebruik hem dus niet als anticonceptie, te eng, maar ik houd bij hoe mijn cyclus nu verloopt, concluderen of deze al regelmatig is, en hiermee kan ik mijn menstruaties loggen waardoor ik beter kan gaan voorspellen wanneer ik weer ongesteld word waardoor ik niet voor verrassingen kom te staan.

Van te voren heb ik me rot gelezen over wat ik zou kunnen verwachten. Als je stopt moet je lichaam hard aan het werk om hormonen zelf te produceren en dat kan even duren. Bij sommige mensen is het na een maand alweer hersteld maar bij de meeste mensen duurt het een aantal maanden tot zelfs een jaar.
Een aantal dingen die voor mij naar voren kwamen waar ik me voor schrap zet:

 • Een onrustige huid, dit kan zich wel weer herstellen nadat je lichaam weer in een balans komt.
 • Een hoger libido, prima :).
 • Een onregelmatige cyclus met onvoorspelbare menstruaties, dit hersteld zich naar verwachting uiteindelijk natuurlijk ook wel.
 • Gewichtsveranderingen, of dit omhoog of omlaag is is bij iedereen verschillend.
 • Buikpijn en misselijkheid, dit trekt weer weg nadat het weer in balans is.
 • Pijnlijke borsten, ook dit trekt weer weg.
 • Stemmingswisselingen, dit trekt ook weg, en veel mensen vinden zichzelf minder somber zonder de pil.
 • Je moet een ander anticonceptiemiddel gaan gebruiken als je niet zwanger wilt worden.

Wat ik tot nu toe heb gemerkt? Vrij weinig haha. Ik ben wel wat vaker misselijk geweest in de eerste weken nadat ik stopte, en mijn weerstand kreeg er ook een flinke dauw van, maar dat zit volgens mij ook gewoon in mij. Het kan ook gewoon heersen in deze tijd van het jaar. Daardoor kan ik ook niet goed beoordelen hoe ik me nu écht voel, daarvoor is het nog te kort. Natuurlijk moeten we nu een ander anticonceptiemiddel gebruiken maar dat vind ik tot nu toe helemaal niet vervelend.

Ik wil hier graag meer over delen, want vrouwen weten akelig weinig van hun cyclus af over het algemeen, en ik was er daar eentje van. Ik ben nu constant mezelf aan het bijleren over dit onderwerp en wil er daarom een serie van maken. Er volgen nog artikelen over hoe een cyclus er nou eigenlijk uit ziet, hoe je je cyclus kunt normaliseren en PMS klachten kunt voorkomen/tegen gaan en natuurlijk over een tijdje wat mijn ervaringen dan zijn, welke nadelen en welke voordelen ik ervan heb ervaren. Ik blijf ook temperaturen, zodat ik enigszins kan bijhouden hoe ik ervoor sta en zodat ik kan terugblikken op het verloop.

Ik heb er nu vooral zin in, gek genoeg, om mijn menstruatie weer regelmatig te zien worden. Ik wil weten dat alles ‘normaal’ is en ik hoop met heel mijn hart (stiekem nog wel meer dan dat) dat ik niet hoef te dealen met acné of een menstruatie die uitblijft of dat ik ineens een bitch wordt door stemmingswisselingen haha. So far, so good.


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)