Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Hygge: de Deense kunst van het leven

Ken je dat niet te beschrijven gevoel wanneer je na een koude wandeling thuis de kachel opstookt, kaarsjes aansteekt, een joggingbroek aandoet en onder een dekentje met een glas rode wijn in je handen een boek leest? Dát is Hygge: de Deense mentaliteit voor het leven.

Leestijd

Denemarken is het gelukkigste land ter wereld. Meik Wiking is CEO van het Happiness Research Institute, hij doet onderzoek naar geluk. Hij zegt dat dit grotendeels door hygge komt. Denen focussen zich op dingen die er volgens hen écht toe doen, zoals samenzijn met familie en vrienden en samen genieten van de goede dingen in het leven.

Hygge is niet echt een op een te vertalen, maar het betekent iets als comfort, warmte en saamhorigheid. Het is dat gevoel dat je krijgt als je met warm gebreide sokken aan met je partner op de bank knuffelt. Of dat gevoel wanneer je met je beste vrienden samen thuis eet en een goed gesprek hebt bij kaarslicht. Het is dat niet te beschrijven gevoel dat je ervaart als het licht dat ’s ochtend door je slaapkamerraam valt precies goed is.

Hygge is een enorm mooi geïllustreerd boek waarin Meik Wiking alle praktische stappen en tips beschrijft om zelf meer hygge te leven.

Mike neemt je mee in de wereld van de Denen en legt heel duidelijk uit wat hygge precies inhoudt.

Er zijn allemaal manieren om hygge te leven. Dit doe je met de mensen om je heen, het hangt af van je interieur, je kleding, eten, drinken, weersomstandigheden en er zijn allemaal specifieke hyggelige activiteiten.

Erg leuk vind ik dat Mike zijn verhaal over hygge ondersteunt met veel onderzoeken. Deze worden op een hele leuke manier weergegeven en goed uitgelegd. Dat maakt het boek nog net even wat interessanter, omdat alles wat je leest is gebaseerd op onderzoeken die het Happiness Research Institure heeft gedaan.

Hygge in mijn eigen huis.

Hygge is mij op het lijf geschreven. Ik moet er raar uit hebben gezien terwijl ik het boek las, want ik was constant enthousiast ja aan het knikken. Er zit vast diep in mij wat Deens bloed, want Hygge is precies hoe ik graag leef. Ik houd enorm van álles wat Hygge is. Kaarsen, een houtkachel of open haard, warme dranken, kleedjes en dekentjes, groen in huis, natuurlijke materialen, ‘hoekjes’ om in weg te kruipen, comfortabele en warme kleding. Niet te vergeten heel Hyggelige situaties: niks vind ik fijner dan op Terschelling een gure strandwandeling te maken om daarna ‘thuis’ in ons huisje in de duinen een warme douche te nemen, iets comfortabels aan te trekken, de kachel op te stoken, koffie of thee te maken (of een rood wijntje in te schenken) en daarna onder een dekentje een boek te lezen. Deze situatie is zó Hyggelig en wordt ook bijna exact omschreven in het boek Hygge.

Toen ik Hygge uit had, wilde ik metéén naar Denemarken om naar hyggelige restaurants te gaan, hyggelige dingen te eten, hyggelige boswandelingen te maken en een hyggelige hotelkamer te boeken. Ik houd zó van deze levensstijl! In Nederland kennen we het natuurlijk deels als ‘gezellig’, maar dat dekt niet helemaal de lading van hygge. Daarom is dit boek echt een aanrader, je leert veel over wat hygge precies is, waarom Denen er zo gelukkig van worden en hoe je het zelf kan toepassen in je eigen leven.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.