Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Hoe ik een ‘structuurjunkie’ werd

Op 5 januari verschijnt mijn boek Werkboek voor een Structuurjunkie in spe, waarin ik je talloze tips, handvatten en opdrachten geef om gestructureerder en productiever te werken en leven. Maar hoe werd ikzelf dan zo’n ‘structuurjunkie’? Hoe heb ik geleerd om zo gestructureerd en productief te werken?

Leestijd

Werkboek voor een Structuurjunkie in spe

Werkboek voor een Structuurjunkie in Spe

Werkboek voor een Structuurjunkie in spe verschijnt 5 januari en is hét werkboek voor iedereen die wel wat meer richting, structuur en productiviteit kan gebruiken. Ik leer je met heel veel opdrachten en tips ontdekken wat je echt wilt en wat je echt leuk vindt, doelen stellen, beter plannen en productiever werken. Als je een pre-order doet voor Werkboek voor een Structuurjunkie in spe, maak je kans op een van de 30 plekken voor de Structuurjunkie Masterclass op 20 januari 2018, in Utrecht. Je vindt in deze blog alle details over de actie.

Een stukje karakter

Nu begin ik met een kleine teleurstelling (want het zou natuurlijk veel leuker zijn als ik vroeger een vreselijke chaoot was die nooit wat uit haar vingers kreeg): dat hele structurele en planmatige zit een beetje in mijn karakter. Waar de een chaotisch is en het prima vindt als ze niet weet waar ze aan toe is, is de ander wat gestructureerder en gefocuster op voorbereiding. Als kind was ik al in de weer met agenda’s (waar ik niet veel meer inzette dan speelafspraken met vriendinnetjes en vakanties) en ik heb het altijd al prettig gevonden als ik weet wat ik kan verwachten.

Maar ik geloof er heilig in dat je het allemaal kan leren. Ik geloof dat, ook als je nu een chaoot bent die nog niet eens een uur vooruit kan plannen, je kan leren iets gestructureerder te leven. Ik geloof echt dat wanneer je nu na vijf minuten afgeleid bent en nooit in een flow komt, je kan leren gefocust en productief te werken. Het is allemaal geen rocket science en in mijn boek help ik je met een heleboel tips, methodes en opdrachten. Omdat het eigenlijk allemaal om gewoontes gaat. En die kan je aanleren! Oké, ik heb nooit gezegd dat het makkelijk is, maar ik denk dat het kan.

Kennis vergaren

Maar ik ben niet geboren met van nature aangeleerde producitiviteitsmethodes, manieren om beter te plannen en gestructureerd te werken. Door mijn karakter heb ik veel interesse in deze onderwerpen en sinds het moment dat ik werk (2010) verdiep ik me daar dan ook graag in. Ik word gewoon heel blij van mensen die hun passie voor planning en productiviteit delen, omdat het ook een passie van mijzelf is. Het begon gewoon met het lezen van boeken over dit onderwerp. Het allereerste boek over productief (en minder!) werken dat ik las is Een werkweek van 4 uur van Timorthy Ferriss. Ik weet het nog zó goed: ik las deze aan de rand van het zwembad op vakantie op Lanzarote in 2011 en hij stond voor mij vól eye-openers. Het duurde nog heel wat jaren voor ik meerdere van zijn tips echt ging toepassen, maar het was mijn eerste kennismaking met dit genre boeken.

Ik heb vrij veel boeken over planning, productiviteit en doelen stellen (en ontdekken wat je wilt) gelezen. Er is niet één boek waar ik alle tips uit heb toegepast. Veel boeken bevatten veel tips die niks voor mij zijn of die ik gewoon niet wil toepassen, maar elk boek bevat wel een of meerdere dingen die ik goed kon gebruiken in mijn werk. Welke boeken mij door de jaren heen het meest geholpen en geleerd hebben, vertel ik je hieronder.

Een werkweek van vier uur – Timothy Ferriss

Dit boek is natuurlijk nogal heftig. Ik wil helemaal geen werkweek van vier uur, want mijn werk is veel te leuk. Maar er staan veel goede tips in!

Tim Ferriss was de eerste die me leerde dat je niet 24/7 met je mail bezig hoeft te zijn. Door hem ging ik veel minder mailen, en stelde ik een periode een auto-reply in dat ik mijn mail ‘maar’ drie keer per week beantwoordde. Het duurde nog een tijd voor ik mijn mailgebruik echt beter onder controle kreeg, maar Tim was de eerste die me wakker schudde.

Wat ik echt heb onthouden: wacht niet tot je 67e tot je pensioen, maar geniet NU van het leven. Ga op reis, neem vrije tijd, doe wat je leuk vindt en geniet. Niet wachten!

Ook leerde ik uit Een werkweek van vier uur dat je kan en mag werken op jouw voorwaarden. Dat je mag en kan doen wat je leuk vindt en dat je dingen die je niet leuk vindt kan uitbesteden.

Klik hier voor het fysieke boek, hier voor het e-book.

Miracle Morning – 6 gewoontes om je leven succesvoller te maken voor 8 uur ’s morgens – Hal Elrod

Oh, ik houd van dit boek! Nu ben ik al een enorm ochtendmens, maar dit boek heeft me nog meer laten houden van de ochtenden. Miracle Morning gaat over het feit dat je in de ochtend, voordat de rest van de wereld (of je gezin) wakker wordt, je droom werkelijkheid kan maken. Of gewoon relaxter en gelukkiger kan worden (door eindelijk wat meer te lezen of tekenen weer op te pakken – wat dan ook).

Ik heb dit boek een jaar of twee, drie geleden gelezen en mijn ochtenden zijn sindsdien heilig geworden. Ik trek zo’n anderhalf uur uit voor mijn ochtendritueel (ja, ook als ik om zeven uur de deur uit moet). Rustig douchen, me opmaken, mediteren, ontbijten, een half uur lezen en wandelen zijn voor mij belangrijke ochtendgewoontes geworden waar ik relaxter en gelukkiger van wordt.  En in echt drukke periodes is de ochtend mijn moment om al flink wat werk af te krijgen.

Klik hier voor het fysieke boek, hier voor het e-book (alleen in het Engels).

Op de tweesprong van moeten en willen & Ikigai

Op de tweesprong van moeten en willen – Wat doe je en wat wil je écht? – Elle Luna

Lees hiervan alsjeblieft de Engelse variant – die is zoveel mooier geïllustreerd dan de Nederlandse. Dit boek is zó mooi! Elle Luna illustreerde het boek zelf en alleen al van de tekeningen en quotes word je blij.

Dit boek is echt een goed begin als je niet weet wat je wilt. Als je niet weet wat je leuk vindt en als je niet weet waar je blij van wordt. Op de tweesprong van moeten en willen leidt je met opdrachten en tips naar datgene waar je van gaat kwispelen. Door dit boek ben ik veel meer gaan nadenken over waar ik nu eigenlijk gelukkig van wordt.

Het mooie is: dit zal altijd een zoektocht blijven, en daarom pak ik dit prachtige boek er nog weleens bij.

Klik hier voor het Engelse boek.

Ikigai – Francesc Miralles & Héctor Garcia

Net als Op de tweesprong van moeten en willen gaat dit boek over ontdekken wat je wilt. Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ‘ikigai’, een reden van bestaan. Volgens de schrijvers van het boek is het het geheim van een lang, tevreden en gezond leven.

Het hele ikigai-concept is iets wat mij erg aanspreekt en waar ik bijna dagelijks mee bezig ben. Wat wil ik nou écht? Wat drijft mij en waarom? Dit boek staat vol met tips en inspirerende verhalen, niet alleen om gelukkig te worden of zijn, maar ook voor een lang en gezond leven.
Uit Ikigai haalde ik zelf praktische tips (zoals tips over beweging en voeding), maar ook is het een inspirerend boek dat je meer aan het denken zet.
Klik hier voor het fysieke boek, hier voor het e-book.

We Quit Mail & Diep Werk

We Quit Mail – Doe mee en pak de regie over je werk terug – Kim Spinder

In 2011 leerde ik voor het eerst dat je niet de hele dag als een slaaf je inbox hoeft te checken. In 2017 leerde ik dat je mail überhaupt niet als iets belangrijks in je werkleven hoeft te zien.

Mail veroorzaakt ongelooflijk veel stress en kost bizar veel geld. Mail is vaak inefficiënt, onpraktisch en het kost veel te veel tijd. Waarom doen we het nog zo massaal als er betere alternatieven zijn?

Door We Quit Mail ben ik van twee uur mailen per dag naar een half uur mailen per week gegaan. Ik communiceer anders met opdrachtgevers en mensen waar ik mee samenwerk en mailstress ken ik praktisch niet meer. Ik voel me hierdoor echt bevrijd!

Voor mij was We Quit Mail een van de grootste eye-openers van 2017.

Klik hier voor het fysieke boek, hier voor het e-book.

Diep Werk – Cal Newport

We worden elke dag constant afgeleid. Er zijn zoveel prikkels waar we ook nog eens steeds op ingaan, dat we niet meer gewend zijn een langere tijd gefocust aan iets te werken. E-mail, WhatsApp, social media, collega’s die aan je bureau staan, je telefoon die rinkelt – we zijn de hele tijd met andere dingen bezig.

Diep Werk gaat over werken met focus. Werken tot je in een flow komt, ‘diep werken’. Cal Newport beschrijft in dit boek het psychologische aspect hiervan en geeft daarbij een heleboel tips en aanwijzingen hoe je zelf meer en beter diep werk kan verrichten.

Vooral als je denk dat je zelf prima af bent met al dat schakelen en multitasken is dit een topboek: Cal legt goed uit hoe slecht dit is. Daarnaast zijn zijn tips om geconcentreerder en gefocuster te werken om in een flow te komen goed toe te passen. Dit boek heeft mij geleerd vaker en beter zonder afleiding te werken, wat veel tijd en frustratie scheelt.

Klik hier voor het fysieke boek, hier voor het e-book.

Nooit meer te druk & Passion Planner

Nooit meer te druk – Tony Crabbe

Nooit meer te druk las ik het meest recent van dit lijstje en ik ben gék op dit boek. De basis van dit boek is dat we allemaal zo druk-druk-druk zijn, maar dat dat eigenlijk geen bewuste keuze is. Een bewuste en weloverwogen keuze is de keuze om níet te druk te zijn. Om bewust te focussen, te kiezen wat je wel en niet doet, prioriteiten te stellen en te weigeren mee te gaan in ‘ik ben zo druk en belangrijk’-trend.

Crabbe gebruikt veel psychologisch onderzoek en geeft veel strategieën voor een opgeruimd hoofd en (werk)leven. Mijn favoriete tips die ik veel toepas: focussen, bewuster kiezen, vaker nee zeggen, niet meer schakelen tussen taken (niet multitasken!) en weigeren mee te gaan in de druk-druk-druk-ratrace.

Klik hier voor het fysieke boek, hier voor het e-book.

 

Passion Planner – Angelia Trinidad

De Passion Planner was mijn eerste kennismaking met een echte planner, in 2016. Plannen deed ik al jaren, maar nog nooit met een echte mooie planner met zo’n weekoverzicht. De Passion Planner is een hele praktische planner met lekker grote en overzichtelijke weekoverzichten. Maar niet alleen dat: deze planner focust op het formuleren van doelen, deze onderverdelen in kleine stappen en die vervolgens inplannen. Dit maakt doelen formuleren én behalen ineens heel praktisch en logisch.

Lees hier de blog die ik schreef over de Passion Planner.

Hoe alles samenkomt in Structuurjunkie

Uit elk boek heb ik tips gekozen die passen bij mijn manier van werken en mijn leven. Geen enkel boek is heilig, natuurlijk, en geen enkel boek bevat alleen maar tips die ik zou willen toepassen. Maar al deze boeken bij elkaar zorgden uiteindelijk voor mijn eigen ‘werkmethode’ die ik nu dagelijks toepas. Dat ging niet in één keer, sinds 2010 (het moment dat ik fulltime ging werken) ben ik met vallen en opstaan bezig met mijn werk zo in te richten dat het voor mij goed werkt. De ene tip paste ik toe en liet ik snel weer los, andere tips gebruik ik al jaren elke dag. Natuurlijk zijn er ook dingen die ik door de jaren heen zelf ontdekte: sommige dingen blijken wel of juist helemaal niet goed te werken en daar paste ik mijn werkwijze dan weer op aan. Vaak is het gewoon een kwestie van uitproberen en kijken wat werkt voor jou.

Welke tips dat allemaal precies zijn en hoe ik dat doe, kan je van mij leren in Werkboek voor een Structuurjunkie in spe! In Structuurjunkie vertel ik je alles over hoe ik werk en dus ook alles over wat ik de afgelopen acht jaar leerde over productief en gestructureerd werken. Binnenkort zal ik nog wat gedetailleerder de inhoud van het boek met je delen, daar kreeg ik nog wat vragen over! Op 5 januari ligt het boek in de winkels (ik kan niet wachten!) en hoop dat ik er heel veel mensen mee kan helpen wat meer structuur en productiviteit in hun leven te krijgen.

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je via deze link een product koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.