Hoe leer je meer alleen te zijn

In mijn vorige post over alleen zijn vertelde ik over waarom het zo heerlijk, gezond en belangrijk is om af en toe tijd alleen door te brengen. In deze post geef ik je praktische tips om wat meer alleentijd in je leven te verwerken als je dat nu nog niet (zoveel) doet.

Leestijd

Lees hier mijn eerste blogpost in deze serie over waarom het zo fijn en belangrijk is om alleen te zijn. Ik vertel je ook waarom ik graag alleen tijd doorbreng.

Praktische tips om te beginnen met vaker alleen tijd doorbrengen

Als je nu nog bijna geen tijd alleen doorbrengt, heb ik een aantal praktische tips voor je om wat vaker alleen te zijn, met kleine, relatief makkelijke dingen die je in je eentje kan doen. Om er een beetje aan te wennen.

Als eerste is het belangrijk om te realiseren dat je jezelf op één moet zetten. Als je niet goed voor jezelf zorgt, kan je namelijk ook niet goed voor de mensen om je heen zorgen. Het is de basis dat jij goed naar jezelf luistert en realiseert dat je tijd voor jezelf nodig hebt. Het is hetzelfde als het veiligheidspraatje in het vliegtuig: help eerst jezelf, en dan een ander. Want niemand heeft iets aan jou als je dood bent, zeg maar.
Voor veel mensen, en ik merk dit vooral bij moeders, is het heel erg moeilijk om tijd voor zichzelf te nemen. Omdat er altijd wel iets of iemand is om voor te zorgen. Nou ben ik geen moeder, maar mijn assistent Brenda wel, en die heeft er dit over te zeggen:

“Moeders hebben vaak last van schuldgevoelens. Maar een kind ziet niet wat jij ziet. Een kind ziet niet dat jij een drukke dag hebt gehad en daarom een kort lontje hebt. Of dat jij (als ze op bed liggen) weer aan het werk bent. Wat een kind wel ziet is dat jij, na alle drukke jaren/maanden en ballen hooghouden, een burn-out hebt en even niet voor hem/haar kan zorgen. Dat is wat mij is overkomen en heeft mij een jaar van mijn en hun levens gekost. Daardoor heb ik ook gezien dat ik een veel leuker mens (en moeder) ben als ik doe wat ik leuk vind. Ook weet ik daardoor dat me-time zo belangrijk is. Ik heb een eigen bedrijf en krijg daardoor veel prikkels op een dag binnen. Elke dag na school voor de kids zorgen ernaast zou dan te veel zijn. Daarom kiezen wij ervoor ze 2 dagen naar de BSO te laten gaan, zodat ik die dagen voor mijzelf heb. Meestal zijn ze gevuld met zakelijke afspraken en taken, maar soms ga ik een middag lekker de stad in, ff lunchen en shoppen. Of een dutje doen met een pot thee en een goed boek voor de wakkere momenten. En daar voel ik mij dan absoluut niet schuldig over. Want zij zien niet een moeder die “lui” loopt te doen, maar een frisse mama die blij is om ze te zien!”

Door meer en vaker tijd voor jezelf te nemen, wordt het ook steeds makkelijker. Dus: doen. Kleine stapjes, en dan gaat het vanzelf normaler voelen.

Daarnaast hoef je echt niet van nooit alleen zijn naar alleen op een soloreis van drie weken naar Mongolië. Maak het klein en simpel. Ga bijvoorbeeld om te beginnen eens alleen een blokje om. Loop de stad/een dorp in, wandel door een park. Alleen. Het hoeft niet lang.
Je kan dit als je dit prettig vindt, misschien wel in je dag verwerken. Een paar keer per dag een blokje om. Het is een goede manier om alleen te zijn, want je bent actief bezig en het voelt niet heel erg als een ‘alleen-activiteit’ omdat je waarschijnlijk wel vaker ergens alleen heen loopt.
Voor mij was dit een van de eerste dingen die ik regelmatig alleen ging doen. En daarna volgde de rest!

Plan een avond voor jou alleen. Jij en iets wat je graag doet. Lezen, een serie kijken, een spelletje spelen, wat dan ook. Vond je het fijn, plan dit dan vaker. Misschien een keer in de twee weken, of een keer in de maand een avond helemaal voor jezelf. Ik doe dit zelf ongeveer een keer in de twee weken en ik vind het altijd zo heerlijk.

Ga eens ergens alleen een kop koffie drinken. Als je alleen even de stad in loopt, bijvoorbeeld 😉 Neem een magazine of boek mee zodat je iets ‘te doen’ hebt (wat natuurlijk helemaal niet hoeft, maar ik merk dat ik dit altijd heel prettig vind) en strijk ergens lekker neer. Merk ook op dat niemand op jou let! Geniet van je koffie en je boek. En als je het een beetje ongemakkelijk vindt, kan je dan ook na je koffie gewoon weer gaan. Dit voelt voor mij altijd als ultieme verwennerij.
Uiteraard kan je ook ergens alleen gaan eten, maar daar komt een aparte blog over, omdat dit voor veel mensen een hele grote stap is. Het is ook echt wel wat ‘lastiger’ als je niet gewend bent om vaak iets alleen te doen.

Ga eens in je eentje ‘winkelen’. Winkelen staat tussen haakjes, want ik bedoel ook: gewoon even een leuke winkel binnenlopen waar je normaal samen met je moeder/een vriendin/je partner heen zou gaan. Laagdrempelig, want je bent echt ‘bezig’, en alleen winkelen is ook heel normaal. Niet dat het niet oké is om iets raars te doen, maar dit maakt het makkelijker.

En wat dacht je van alleen sporten? Of naar de nagelsalon/beautysalon.

Wat nou als het ongemakkelijk voelt?

De eerste keren dat je tijd voor jou alleen maakt, zal het onwennig voelen. Zeker als je gewend bent om altijd mensen om je heen te hebben of om altijd dingen samen te doen. Laat dat gevoel er gewoon zijn en probeer het niet weg te duwen. Het is voor jou ook raar, want je doet dit nooit! Alles wat je voor het eerst doet, is een beetje gek, toch? Het zal de eerste keer misschien niet direct helemaal waanzinnig voelen om in je eentje wat te doen, wat het ook is.

Zorg er gewoon voor dat je kleine stapjes zet. Als je het lastig vindt om dingen in je up te ondernemen, is het misschien geen goed idee om meteen uitgebreid alleen uit eten te gaan. Begin gewoon met een kopje koffie bij dat leuke koffietentje en een wandelingetje zodat je aan het idee went. En hoe vaker je dat doet, hoe makkelijker en normaler het wordt, en hoe fijner het ook is om de stap te zetten naar ‘grotere’ dingen. Zoals alleen uit eten of alleen op vakantie.

Probeer ook te voelen hoe fijn het kan zijn om even helemaal niks om je heen te hebben. Om alleen te zijn met je gedachten (heel raar in het begin), om precies te doen waar jij zin in hebt, om echt in contact te staan met je gevoelens en emoties (ook niet altijd fijn in het begin), om helemaal tot rust te komen en je niet aan te hoeven passen aan iemand anders. Lees anders nog even deze blogpost over waarom het zo fijn is om alleen te zijn.

 

In de komende blogpost ga ik je vertellen over hoe je ‘grotere’ dingen alleen kan doen, zoals uit eten gaan of op vakantie.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

35 reacties
 1. Marit

  Ik vind het heerlijk om alleen te zijn, en plan hier ook regelmatig tijd voor in. Ik heb het eigenlijk gewoon nodig.
  Wat ik wel vervelend vind zijn de reacties van anderen. Als ik mensen vertel dat ik iets alleen wil gaan doen, dan krijg ik altijd reacties erop alsof ik iets raars van plan ben te gaan doen, en alsof het “saai” moet zijn. Ik vind het juist fijn om alleen (bijvoorbeeld) een stad te bezoeken! Van mensen in mijn omgeving kan ik dit nog wel accepteren en ben ik bereid het uit te leggen, maar als ik zulke reacties van professionals krijg ben ik daar niet van gediend. Het is niet tof als je continu gevraagd door de ober of je echt alleen bent wanneer je in je eentje in een restaurant zit. Laat me lekker mijn eten eten in het gezelschap waarin ik het zelf wil!

 2. Lisanne

  Ik vind alleen zijn ook zo fijn, maar ik moet zeggen dat ik het niet vaak genoeg doe! Lekker alleen buiten een stukje lopen is superfijn, maar als mijn vriend in de buurt is gaan we toch samen. Vind het wel een uitdaging om het in mijn dagen in te bouwen. Overdag ben ik wel alleen, maar dan ben ik aan het werk dus dat telt niet echt (of zoek ik toch weer mensen op).

 3. Saskia

  Ik vindt t heel gezellig met mensen om me heen maar ik kan ook goed alleen zijn. Alleen sporten/winkelen e.d. doe ik regelmatig vanuit praktisch oogpunt haha maar af en toe alleen thuis zijn, dat vindt ik echt heerlijk!

 4. Natasja – Natasja Online

  Ik hou er ook van om alleen te zijn. Lekker te Netflixen, lezen, bloggen, video editten… ik ga inderdaad ook steeds vaker een blokje om, niet helemaal alleen want ik neem mijn baby en/of de hond mee. Heerlijk! Ik kan dan ook helemaal in gedachte verzonken raken en meer tot mezelf komen. Alleen ergens naartoe toe, zoals de bioscoop, vind ik wel lastig. Maar aan de andere kant, waarom ook niet toch?

 5. Simone

  Wat ontzettend inspirerend zeg! Ik geef toe, ik vind het lastig om dingen alleen te doen. Maar probeer het wel steeds vaker. We zijn pas naar een nieuw dorp verhuisd en hier gaat het me wel een stuk makkelijker af moet ik zeggen. Maar hier ben ik natuurlijk ook nog vrij anoniem, haha.

 6. Suuz

  Na het lezen over introvert zijn ben ik vooral van mening dat je niet doen wat goed voelt. Voor mij (introvert) is het inderdaad heerlijk om veel alleen te zijn. Maar dit is niet iets wat je ‘moet’ leren omdat het ‘goed voor je is’. Het is goed voor degene die aanvoelt dat dat fijn is. Maar als het je ding niet is, dan hoeft dat ook niet.
  Als jij je welzijn vergroot met veel sociale acties en gezelschap, dan is dat even ‘goed voor je’.

  • Cynthia Schultz

   Daar ben ik het mee eens Suuz! Als je dit niet wilt of als het niet goed voelt, gewoon niet doen.

  • Sanne

   Ben ik het wel mee eens maar toch denk ik dat leren om een beetje alleen tenzij ook goed kan zijn omdat je dan hopelijk ook leert om op jezelf terug te kan vallen als je een keer noodgedwongen alleen bent

 7. Liz

  Ik vind het bijzonder dat ‘alleen’ zijn zo verheerlijkt wordt eerlijk gezegd. Waarom zou je uberhaupt willen leren meer alleen te zijn? Ik kan prima met mezelf overweg en kan goed alleen zijn, maar ik vind het toch echt heel veel leuker samen met mijn man (of met anderen die mij lief zijn).

  • Cynthia Schultz

   Dit is natuurlijk niet iets wat ‘moet’, maar ik hoor vaak van mensen dat ze dit ook graag willen en dan niet goed weten hoe. Voor die mensen is dit artikel 🙂

 8. Meryll

  Ik hou van alleen zijn, ben dat helaas weinig. Maar dat komt wel weer als de kinderen groter zijn, die ruimte is er niet altijd met een gezin.Ik vind opvang nemen zodat je alleentijd hebt zoals in het vb van je assistente echt not done.

  • Amélie

   Hoezo not done? Wanneer moet je je als ouder dan wel opladen? Misschien ben jij een supermoeder maar ik ben zelf een leukere en relaxtere moeder als ik soms een middag tijd voor mezelf heb en de kinderen op de opvang/bso zijn. Dan kan ik de dag erna weer gezellig dingen samen met ze doen. Mijn kinderen vinden de opvang en BSO trouwens heel leuk omdat daar weer ander speelgoed is dan thuis!

  • Meryll

   Dat snap ik heel goed, maar dan heb je het over af en toe? In het artikel lees ik namelijk 2 middagen bso omdat ze zoveel prikkels krijgt dat ze na schooltijd niet voor de kinderen kan zorgen. Maar mijn kinderen zijn het liefst thuis, en haten de bso, dus daar zit misschien ook verschil. Zeker geen supermoeder hoor.

  • Meryll

   Omdat opvang is omdat je moet werken. 🙂 niet omdat je alleen wilt zijn

  • Sanne

   Ik ben zelf (nog) geen moeder maar mijn eigen moeder stond altijd voor ons klaar naast dat zij twee dagen. Dat resulteerde er helaas wel in dat zij vrijwel nooit tijd voor zichzelf nam en ook niet voor quality time met mijn vader. Dat is uiteindelijk een van de redenen geweest dat ze nu zijn gescheiden. Ik denk echt dat je op de lange termijn je kinderen juist gelukkiger kan maken door tijd voor jezelf en je relatie te nemen als je dat nodig hebt (en misschien zelfs ook wel als je denkt dat je dat niet nodig hebt) en dat is denk ik ook hoe het voorbeeld van Brenda bedoeld is.

  • Sanne

   *naast dat zij twee dagen werkte
   Moet er staan

  • Meryll

   Hi Sanne, daar heb je wel gelijk in. Zoals wel vaker zitten er aan elke situatie mitsen en maren.

  • Ano

   Hi Meryll. Ik kan begrijpen dat dit voor jou zo is maar je stelling “Omdat opvang is omdat je moet werken. 🙂 niet omdat je alleen wilt zijn” klopt niet helemaal. Opvang kan ook afgegeven op een medische indicatie (een ouder heeft bv zonder werken dan recht op toeslag). Daarnaast geloof ik in ‘it takes a village to raise a child’. We wonen niet meer in dorpse hutjes maar een paar uurtjes opvang voor rust of andere (zakelijke) taken is niet per definitie een overdreven luxe.

 9. Lucinda

  Laatst had ik ook even een middagje alleen, manlief was even de deur uit naar vrienden. Ondanks dat ik gewoon lekker in huis aan het klooien was vond ik het zo fijn om even gewoon alleen met mijn gedachten te zijn. Stiekem wil ik dat wel vaker dan eens in de paar maanden, maar kan hem ook niet altijd de deur uit trappen natuurlijk. Ik hoef niet zo nodig alleen buitenshuis te zijn, maar soms ook juist in huis.

 10. N.

  Beste Cynthia,

  Prachtige tips. Je lijkt je meer als coach te willen ontpoppen. Echter wil ik het volgende kwijt; als mensen enigszins kritisch zijn naar jouw levensstijl op social media blokkeer je ze. Mijn vraag is waarom? Al helemaal als je niet agressief benaderd wordt. Dus geen scheldpartijen, gevloek ed. Je bent een volwassen vrouw en het is nu eenmaal zo dat mensen het niet altijd met je eens kunnen zijn.
  Ik heb al eerder gemerkt dat je het lastig vindt om met kritiek om te gaan. Ik werk met coaches en weet; ze krijgen altijd feedback. Jij dus ook. Ik lees je blog daardoor met veel minder plezier, sterker nog….ik lees ze niet meer dagelijks. Ik vind (mijn mening dus) dat je iets sterker in je schoenen mag gaan staan. Iets verkondigen en vervolgens het andere doen maakt dat je niet geloofwaardig overkomt.

  Hartelijke groet.

  • Cynthia Schultz

   Hey N., thanks voor je reactie, kritisch zijn en je mening geven mag altijd, en daar blokkeer ik mensen ook niet om. Dat doe ik pas als het respectloos wordt of als ik vind dat het te ver gaat (bv schelden of persoonlijk beledigen). Ik ben benieuwd wat je precies bedoelt? Als in, welke specifieke kritische reactie waarop een blokkering volgde? Ik weet niet zo goed waar je het precies over hebt, en dan kan ik ook inhoudelijk reageren. Je mag me ook mailen hoor, hallo@cynthia.nl. Ik weet inderdaad dat mensen het niet altijd met me eens zijn, na 10 jaar op social media heb ik dat ongeveer door, haha 😉 Dat is ook geen enkel probleem, hoor. Feedback krijg ik overal, op social media maar ook in mijn werk in mijn andere bedrijf Structuurjunkie en in samenwerkingen en dat is juist heel erg welkom. Maar goed, misschien ga ik mezelf nu verdedigen, dat is ook weer niet de bedoeling. 🙂

 11. Jessica J.

  Ik vind deze tips eerlijk gezegd zó laagdrempelig dat ze eigenlijk vanzelfsprekend zijn. 😅 Ik kan bijvoorbeeld intens genieten van alleen op een terrasje zitten, met een boek of mensen kijkend. Een avondje alleen thuis vind ik ook heerlijk. Eind vorig jaar ben ik zelfs alleen twee dagen naar Parijs geweest, geen enkel probleem. Ik ben altijd al erg zelfstandig geweest, zo heeft m’n moeder me opgevoed. Uiteraard heb ik het nog meer naar m’n zin met m’n vriend of vrienden, maar alleen kan ook prima. Als ik ergens heen wil en er kan niemand mee – zoals naar die show toen in Parijs –, dan ga ik wel gewoon alleen. 😉

 12. rachel

  ik vind het ook heerlijk om dingen alleen te doen en of alleen te zijn, ben natuurlijk ook blij als mijn gezin om mij heen is of vrienden maar alleen zijn heeft toch wel mijn voorkeur. gewoon lekker alles doen in rust en stilte

 13. Anne

  Ik vraag me dus af of jullie met een huisdier ook alleen vinden? Ik vind dat zelf namelijk héél anders dan zonder, haha!

  • Cynthia Schultz

   Ja, is zeker anders! Het is soort van alleen ‘plus’ of zo? Haha!

 14. Marloes

  Oh ja heerlijk! Ik vind het ook fijn om alleen dingen te ondernemen en doe dit dan ook vaak. Alleen lunchen, alleen naar de stad, werken met mijn laptop in een koffietentje. Binnenkort zou ik ook graag eens alleen een nachtje weg willen.

 15. Amy

  Ik merk dat als ik alleen thuis ben, ik toch geneigd ben praktische dingen te doen. De was vouwen, opruimen of een artikel schrijven. Even op de bank lezen of een serie kijken voelt al snel ‘lui’, terwijl het dat eigenlijk niet is. Wat ik wel heerlijk vind is op zondagochtend lekker in mijn eentje naar de sportschool. Muziekje in en gaan! Of, als de dagen weer wat lengen, na het eten even een uurtje buiten wandelen in mijn eentje. Heerlijk!

 16. Marjan

  Hoi Cynthia! Heb je ook tips om te voorkomen dat je dan je telefoon pakt en door facebook/insta/snapchat/… gaat lopen scrollen? Want daar word ik dan ook weer niet rustig van, maar ik merk dat als ik onrustig ben, dat ik dan zo snel naar m’n telefoon grijp…

  • Tessa

   Je telefoon uitzetten. Doe ik ook regelmatig en werkt echt om hem er niet steeds bij te pakken voor Instagram etc. Ik merk dat het veel mentale rust geeft op een dag. Ik zet hem vaak s avonds uit. De enige reden om hem aan te houden wanneer er iets is met familie, partner of vrienden. Maar dat is toch heel zeldzaam. Als je je onrustig voelt wat helpt jou dan naast je telefoon pakken om te ontspannen? Tijdschrift lezen? Wandeling in de natuur? Blokje om? Boek lezen?

  • Cynthia Schultz

   Goeie wat Tessa zegt, inderdaad je telefoon uitzetten of echt aan de andere kant van de kamer/huis leggen.

 17. Elsemiek

  Mega fijn deze artikelen en veel herkenning. Ik loop elke ochtend voor mijn werkdag een blokje om, ga het liefste alleen winkelen, of naar de bios. Alleen op soloreis is ook gelukt in 2018 naar Sri Lanka & De Malediven en het was héérlijk. Compleet mijn eigen plan trekken, zonder rekening te hoeven houden met anderen. En inderdaad, alle eerste keren zijn spannend, maar het gaat wennen met de tijd en uiteindelijk ga je er zo van genieten.

 18. Ingrid

  Ik doe heel veel alleen, sporten, winkelen, wandelen (met de hond ok), maar ik zou juist willen dat ik vriendinnen had waar ik samen dingen mee kan doen 🙂

  • Jenny

   Hey! In mijn geval hebben alle vriendinnen een gezin. Dan is het ook lastig om continu gezelschap te hebben/krijgen. Maar ik hoorde laats ergens dat veel vrouwen die alleen op pad zijn, zo snel lopen dat ze nauwelijks aanspreekbaar zijn. Dus ik blijf nu bewust na het sporten nog ff hangen en wissel bv zeer langzaam mijn schoenen. Of tijdens het wandelen/winkelen probeer ik langzamer te lopen en meer om me heen te kijken.

   Misschien kan je door zulke subtiele veranderingen ook sneller contacten op doen?😊

 19. Anne

  Oh, ik vind het heerlijk om alleen te zijn. Ik kan echt naar die momenten uitkijken en heb het ook nodig. Maar inderdaad, sommige momenten was het wel even raar & spannend, vooral in m’n eentje naar Amerika. Geniet op dit moment vooral van alleenmomenten in het dagelijks leven en reis toch het liefst samen met m’n vriend of met vrienden.