Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Hoe je van reistijd ontspanning maakt

Ik hoor het veel in mijn werk voor Structuurjunkie: reistijd zit veel mensen in de weg en dit snoept veel van jouw tijd voor jezelf af. Ik heb geleerd om deze momenten zoveel mogelijk om te draaien naar een moment van ontspanning. Ik deel graag met je hoe ik dat doe (en hoe ik dat vroeger deed toen ik veel met het OV reisde)!

Leestijd

1 Probeer de situatie (meer) ontspannen te maken

Als je altijd aan het haasten en vliegen bent, is ontspannen vrij lastig. Als je bijvoorbeeld van reistijd een ontspannen moment wilt maken, is het vooral fijn als je de tijd kan nemen. Dat kan dus betekenen dat je wat eerder van huis weggaat of dat je een trein of bus later pakt zodat je lekker rustig aan kan doen. Of dat je met de auto een andere route pakt die fijner rijdt of mooier is.

2 Maak het jezelf makkelijk als dat kan

Reizen is soms gewoon ruk. Drukke treinen, vertraging, files. Ik heb jarenlang veel met het OV gereisd en zit nu vaak in de auto: ik ken het. Ik leerde vroeger al om het mezelf makkelijk te maken. Bij mij zat hem dat in het OV vooral in:

  • comfortabele kleding dragen
  • een trein eerder pakken als ik wist dat die rustiger was
  • lekker eten en drinken meenemen
  • een niet te zware tas meesjouwen, en als ik wel veel mee moest nemen, een comfortabele rugtas gebruiken
  • een goede noise cancelling koptelefoon dragen zodat ik lawaai kon buitensluiten (ik heb een oude variant van deze en die bevalt me al jaren uitstekend, dikke tip)
  • eersteklas reizen

Nu ik meer met de auto reis, doe ik het volgende:

  • lekker eten en drinken meenemen
  • tanken aan het begin van de rit (dat rijdt lekker ontspannen als je weet dat je niet meer hoeft te tanken, daarnaast is het goedkoper dan langs de snelweg)
  • de tijd nemen
  • bij lange ritten de tijd nemen om tussendoor even te stoppen voor wat drinken en een toiletbezoek

3 Frame je tijd anders

Ik kon vroeger weleens balen van mij reistijd. ‘Zo zonde van de tijd’. Maar die reistijd had ik toch wel, of ik er nou van baalde of niet. In een vroegere periode probeerde ik de tijd altijd zo nuttig mogelijk te gebruiken door te werken. Later besloot ik er juist ontspan-tijd van te maken. En ook zo naar die tijd te kijken.

‘Ahhh, lekker, straks kan ik even een uurtje rustig een luisterboek luisteren,’ in plaats van ‘shit hey, zonde van de tijd, weer een uur in de auto’.

Dat is dus puur mindset, maar door het te oefenen kan je het veranderen.

4 Lekker luisteren

Inmiddels kijk ik nu altijd uit naar langere autoritten in m’n eentje, want dat betekent dat ik heerlijk ongestoord een luisterboek kan luisteren. Sinds ik Storytel heb, luister ik in de auto meestal een luisterboek. Mega ontspannend én het is een manier om meer te lezen – iets wat ik heel graag doe. Via mijn link krijg je je 30 dagen Storytel gratis!

Ik heb ook altijd wel wat podcasts opgeslagen die ik wil luisteren. Zo zit ik nooit om wat leuks verlegen.

5 In het OV: series kijken

In het OV kan je natuurlijk ook een luisterboek of podcast luisteren, ik heb ook warme herinneringen aan urenlang series kijken in de trein. iPad mee, of gewoon op m’n telefoon. Goede koptelefoon en ik zat helemaal in een andere wereld. Heel relaxed.

Het belangrijkste hierbij is denk ik dat je echt anders naar die reistijd gaat kijken. Ik weet dat dat niet altijd makkelijk is, zeker niet als je veel en vaak moet reizen, maar als het je al lukt om af en toe de tijd voor jezelf te pakken en te ontspannen, is dat al supermooi. Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips!

Affiliate

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.