Hoe je om meer salaris vraagt

Er is een hele discussie gaande, het vrouwenquotum, een loonkloof, en vrouwen zouden ‘bang’ zijn om te onderhandelen. Ik ben geen wetenschapper, ik kan je dus ook niet vertellen of het echt waar is, maar ik vertel je vandaag wel wat tips om over je salaris te onderhandelen. Mocht je die nodig hebben ;).

Leestijd

Om meer geld vragen voelt voor de meeste mensen gewoon niet chill. Je voelt je hebberig, gierig, en bent bang dat je werkgever met andere ogen naar je gaat kijken. Tegelijkertijd weet je soms zelf ook dat het tijd is voor een verhoging, en dat je jezelf in de vingers snijdt als je er niet om vraagt.

Ik denk niet dat het perse zo is dat vrouwen dit spannender vinden dan mannen. Ik denk wel dat het minder wordt verwacht van een vrouw, gewoon door onze culturele denkbeelden. Ik heb geen wetenschappelijk onderzoek gedaan om dit te onderbouwen, het is mijn eigen gevoel hierbij.

Volgens een artikel dat op 19 november 2019 verscheen in de Volkskrant kan het verschil liggen bij de waardering die we uiten naar fulltimers en parttimers. Parttimers zouden als minder waardevol worden gezien en daarom ook per uur minder gecompenseerd worden als fulltimers. Er worden dan ook vaker promoties misgelopen, omdat deze naar een fulltimer gaan, en vrouwen werken vaker parttime. Dat artikel ondersteunt ook mijn gevoel bij het feit dat een loononderhandeling vaker wordt verwacht bij mannen dan bij vrouwen, en werkgevers zich daarom eerder neerleggen bij een onderhandeling die aan hun kant zwakker eindigt als ze het gesprek met een man voeren. Ook dat er mannen zijn die zichzelf meer druk opleggen om carrière te maken, terwijl het soms voor vrouwen zwaarder weegt om te excelleren op andere gebieden in het leven. Of in alle, en multitasken bestaat niet ;).

Ik weet niet goed hoe ik hier zelf in sta als ik kinderen zou hebben, dus ik kan alleen maar over Nu praten. Financiële onafhankelijkheid is altijd heel erg belangrijk voor mij geweest, maar ik ben nooit degene geweest die persé een topfunctie in een groot bedrijf zou willen bekleden. Het gaat mij meer om inhoud, om verrijking van mijn leven dan om status. Dat gezegd, wil ik wel terecht gecompenseerd worden voor het werk wat ik doe. Omdat het lekker is om meer over te houden elke maand, maar ook omdat ik mezelf correct wil waarderen. Ik wil laten weten wat ik mezelf, en het werk dat ik aflever, waard vind.

Ik geef je vandaag wat tips die ik her en der verzameld heb, soms zelf ook toegepast, soms gezien in positief én negatief licht bij werknemers die bij mij aankloppen. Vandaag in ieder geval tips die je kunt toepassen om een salaris onderhandeling zelfverzekerd in te gaan.

1. Weet wat regulier en normaal is in de branche.

Onderzoek wat je zou moeten verdienen volgens de norm. Kijk daarbij naar het niveau van je diploma, je werkervaring en leeftijd. Vaak komt er dan wel een bedrag uit wat je ongeveer zou moeten verdienen. Als je weet dat je daar onder zit, heb je al een sterke case. Dat wil niet zeggen dat wanneer je er boven zit je niet kan onderhandelen overigens, maar voor sommige branches heb je echt een eindpunt waarbij je niet verder kan stijgen.

2. Ken het bedrijf

Niet elk bedrijf kan daadwerkelijk het zich veroorloven om jou meer salaris uit te betalen. Werk je voor een start-up die de eindjes nog aan elkaar moet knopen, of werk je voor een bedrijf dat op het punt van faillissement staat, dan zul je niet echt een lekkere basis hebben voor je gesprek. Dan is het wellicht goed om voor jezelf een afweging te maken; vind jij dit werk leuk genoeg om te doen voor dit mindere salaris? Zo nee, dan moet je misschien verder kijken. Vragen kan echter altijd. Nooit aannames doen.

3. Niet wagen is niet winnen

Vaak is er wat mogelijk, als je maar vraagt. Durf dus te vragen! Natuurlijk zijn er grenzen, dit heeft te maken met het niveau van de baan en ook of je al vaker een verhoging hebt gekregen, maar als je het niet vraagt weet je zeker dat je niks extra’s krijgt. Soms zelfs überhaupt niks extra, als je niet met schalen en treden werkt waardoor je automatisch elk jaar in ieder geval stijgt. Wie niet waagt, wie niet wint!

4. Besef wat je meeneemt als starter

Ga van te voren echt na wat jij meebrengt voor je (nieuwe) werkgever. Bijvoorbeeld voor een starter is het soms lastig onderhandelen omdat je al snel denkt dat je in moet stemmen met het begin salaris. Echter, misschien heb jij wel bepaalde kennis die een andere starter niet heeft.

5. Weet wat je sterktes en zwaktes zijn en bereid je voor

Dit vooral bij een bestaande werkgever. Leg uit wat je hebt bereikt in je functie, wat je hebt gedaan om het bedrijf beter te maken. Waarom jij een toevoeging bent. Je werkgever kan zwaktes gebruiken om de onderhandeling te drukken, als jij ze al kent kun je een verweer van te voren voorbereiden. Draai het om, en leg uit hoe je sterke punten zwaarder wegen. Als je hebt gevraagd om een verhoging per mail, bereid je dan ook voor op een telefoontje of gesprek en heb dan zeker wat voorbereid om te zeggen.

6. Lieg nooit

Haal er nooit dingen bij die niet waar zijn, want dan wring je jezelf in bochten waar je niet uitkomt. Houd het bij de koude feiten. Als je bij een nieuw bedrijf komt, is het namelijk best gebruikelijk dat ze vragen om een salarisstrook van je oude werkgever. Als je dan gelogen hebt over je loon om dan nu hoger in te steken, dan hang je. Het is overigens wél heel gebruikelijk om een stapje omhoog te gaan in salaris als je van werkgever wisselt in gelijke functies. De vraag om een hoger salaris dan dat het was hoef je dus niet te schuwen, wees alleen eerlijk.

7. Wees positief, duidelijk en zelfverzekerd.

Breng altijd een positieve, vrolijke sfeer mee naar zo’n gesprek. Ook voor een werkgever kan het soms ongemakkelijk zijn, net zoals voor jou. Breng een fijn gevoel met je mee naar zo’n gesprek om te laten merken dat je een fijne collega bent die waardering verdiend. Ga hierin niet teveel mee hangen daarentegen. Vertel niet dat je het snapt als je niks zou krijgen, dat het niet persé hoeft, zodat je aardiger gevonden wordt. De meeste werkgevers waarderen ook zeker een zelfverzekerde onderhandeling.

8. Er is meer dan alleen salaris om over te onderhandelen

Je kunt ook onderhandelen over andere dingen. Bijvoorbeeld flexibiliteit in werkomgeving, vakantie-uren, een auto van de zaak, een studie, cursus of een bonus.

9. Weet wat je doel is en blijf reëel.

Bedenk van te voren waar jij op uit wil komen zodat je niet gaat twijfelen of hard hoeft na te denken in een gesprek. Weet waarvoor je komt, en waarom je dat komt vragen. Vraag niet om gouden bergen maar om een eerlijk, passend salaris. Sta daar achter en zorg ook dat het iets is waar je achter kúnt staan.

10. Zorg voor ruimte om te onderhandelen

Zet hoger in dan je doel is. Dat geeft je ruimte om te onderhandelen en zo verlaten beide partijen de ruimte met het gevoel iets te hebben gewonnen.

11. Ga niet zeiken

Bedenk je wel, dat wanneer het een onderhandeling van een bestaande functie betreft, dat je na dit gesprek nog gewoon door moet met deze leidinggevende/werkgever. Je ziet elkaar waarschijnlijk regelmatig en het is niet relaxed als je een verhit gesprek hebt gevoerd. Blijf open, blijf eerlijk, laat je zeker geen loer aandraaien, maar accepteer een hard gestelde grens. Ben je het niet eens met de uitkomst? Vraag je zelf af of je voor dit salaris wilt blijven of dat je wilt gaan. Een leuke werkomgeving is namelijk ook héél veel waard en geld is niet zaligmakend.

12. Spreek een jaarlijkse verhoging af

Spreek af dat je een jaarlijkse verhoging krijgt bij goed functioneren, zo hoef je niet elk jaar een gesprek te voeren wat je misschien lastig vindt.

13. Kies je moment

Vraag ernaar als je net goede cijfers hebt laten zien, als je een goede prestatie hebt geleverd of als het goed met het bedrijf gaat in het algemeen. Vraag er niet naar als net alles naar de shit hebt laten gaan (perongeluk) of wanneer je baas dealt met een mega crisis privé of zakelijk.

Besef je altijd dat een leuke werkplek het allerbelangrijkste is, vind ik dan tenminste. Soms is het het écht waard om ergens te werken, minder te verdienen maar het wel ontzettend leuk te hebben of de mogelijkheid hebben om heel veel te leren. Ken jezelf dus, weet wat je wil investeren of dat nou geld of tijd of energie is. Ken je waarde, waardeer jezelf ook naar behoren en sta achter je vraag. Besef je dat onderhandelen mag, en dat je niet minder aardig gevonden wordt hierdoor. Een onderhandeling wordt juist ook gewaardeerd mits deze reëel is.

BABE, YOU GOT THIS <3!


Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

23 reacties
 1. Eva

  Na het afronden van mijn masterstudie durfde ik bij mijn eerste ‘echte’ fulltime baan echt niet te onderhandelen over mijn salaris. Ik was allang blij dat ik zo snel een baan had gevonden… Nu werk ik hier inmiddels 1,5 jaar en druk op zoek naar een andere baan, om meerdere redenen. Functioneringsgesprekken binnen het huidige bedrijf zijn eenzijdig en ookal heb ik inmiddels een aantal keer goed inhoudelijk onderbouwd om een hoger salaris te krijgen, telkens wordt dit weggewuifd. Daarnaast nu voor de 3e keer een tijdelijk contract gekregen.., Een brutosalaris van €2200 voor 40h werken, geen reiskostenvergoeding en geen secundaire arbeidsovereenkomsten.. en een enkele reistijd van 1h

  Het is dat ik leuke directe collega’s heb en zo werkervaring op doe.. Neemt niet weg dat ik al met al wel veel geleerd heb over hoe je kunt onderhandelen over je salaris en overige arbeidsvoorwaarden. Bescheidenheid is een mooie eigenschap, maar maakt het erg moeilijk om goed voor jezelf op te komen.

 2. Suzanne

  Hele handige tips! Ik vind dit soort gesprekken alleen maar eng als ik er aan denk, gelukkig heb ik er op dit moment nog weinig mee te maken.

 3. Iris

  Leuk artikel. Ik mis 1 hele belangrijke tip:

  Vraag nooit expliciet om meer geld maar verhoog je eigen waarde. Vraag aan je baas aan welk project je mee kan doen wat (strategisch) belangrijk is voor het bedrijf waar je werkt. Je stijgt in salaris door meer verantwoordelijkheid op te pakken, lastige klussen te klaren en nieuwe dingen te bouwen. Als je werkgever dit niet kan vertalen naar meer inkomsten, dan heb je mooie bagage om bij een andere werkgever te solliciteren naar een positie die meer betaald.
  Deze strategie pakt gegarandeerd altijd goed uit (je verliest namelijk niets) en gaat uit van een lange termijn visie op meer inkomsten. Je (financiële) stappen zijn op deze manier ook groter dan die ene trede of die paar procenten op je huidige salaris.

  Ik heb dit geleerd van een top onderhandelaar, Chris Voss, voor de geïnteresseerden!

  • Suuz

   Tenzij je behalve het vaste takenpakket al meer initiatieven of ontwikkeling hebt laten zien dan vooraf vastgelegd. Dan kan er prima meer geld gevraagd worden.

 4. Astrid

  In mijn functie valt er helaas niets te onderhandelen. Het is ongeschoold werk dus je begint zoals iedereen daar onderaan de ladder. Mijn loonsverhoging is afhankelijk van mijn prestaties, als die op alle vlakken voldoende zijn krijg ik ieder jaar een verhoging die dan weer in de CAO is vastgelegd, en dat is op dit moment het geval. 🙂 Maar mocht ik in de toekomst een leidinggevende functie krijgen (Ik begin binnenkort aan een MBO4 opleiding die volledig betaald wordt door mijn werkgever) dan valt er -neem ik aan- zeker wel over te onderhandelen.

 5. Sheila

  Ik heb een meer dan prima salaris. Daartegen werk ik me wel uit de naad en moet ik veel verantwoordelijkheden dragen. Dat doe ik natuurlijk niet voor de kat zijn viool. Om te beginnen moet je goed onderhandelen bij aanvang van de werkzaamheden. Je gaat natuurlijk niet je oude loonstrook overleggen bij je nieuwe werkgever. De afdeling P en O vroeg me daarnaar en ik weigerde. De enige reden waarom ze die loonstrook willen is om te checken of je wel het salaris kreeg dat je bij de onderhandelingen naar voren hebt gebracht. Dus ik zei: als we elkaar nu al niet gaan vertrouwen dan kunnen we beter maar iets anders gaan doen. Daarnaast gaat het ook niet om wat je eerst verdiend hebt maar wat je waard bent.
  Emoties moet je buiten de deur laten en bij beoordelingsgesprekken zakelijk blijven. Je krijgt een goede beoordeling maar wat staat daar tegenover? Geen verhoging? Keiharde afspraken maken wat je moet presteren om er iets bij te krijgen. Op papier laten zetten en er op terugkomen bij het volgende beoordelingsgeprek. Niet gaan lopen miepen of zuigen tussentijds. En al helemaal niet weigeren werkzaamheden te doen omdat iemand die meer verdient dat maar moet doen. Bij het volgende beoordelingsgesprek som jij vervolgens op wat jij allemaal meer hebt gedaan dan hetgeen vanuit je functieprofiel verwacht mocht worden. Feiten, feiten en niet meer dan feiten aandragen.
  Kom je echt niet verder, ga om je heen kijken. Je bent niet met je werkgever getrouwd. Ga daar ook niet geheimzinnig over doen en desgewenst kun je dat best met je leidinggevende delen op enig moment (dus niet als chantagemiddel gebruiken, zo van: als ik niet meer salaris krijg dan ben ik weg! Dan zegt je leidinggevende: veel succes!)
  Daarnaast ben ik het niet eens met de stelling: salaris is niet alles een leuke werkplek is ook fijn. Ja dat is ook zo en daar kun je een paar jaar op teren. Maar wanneer jij consequent onderbetaald wordt dan word je daar echt niet blij van. De beste waardering die je van je werkgever kunt krijgen is je salaris. De leuke plantjes en de gezellige collega’s zullen ook aanwezig zijn bij beter betalende werkgevers.
  Ik ondersteun veel van mijn collega’s in hun strijd/ tocht naar een beter salaris. Helaas zie ik dat veel vrouwen soms gewoon bang zijn voor ‘vervelende’ gesprekken en er torenhoog tegenop zien. Onthoud dat je leidinggevende jou eerder serieus neemt wanneer je het gesprek over je salaris wel aangaat op een zakelijke manier en je daarbij niet uit het veld laat slaan. Respect en waardering moet je soms afdwingen.

 6. Ness

  Uit ervaring weet ik dat bazen uit zichzelf niet snel een loonsverhoging zullen geven. Ik heb op 6 jaar nog maar 1 verhoging gekregen. Mijn baas belooft veel, maar daar blijft het dan ook bij. En momenteel vertik ik het om het zelf te vragen. Het zou beter zijn met vastgelegde barema’s, dan weet je wat te verwachten.

  • Femke

   Door het niet aan te kaarten doe je jezelf te kort. Het zou alleen al fair zijn om een inflatie correctie te krijgen. En belofte maakt schuld: je mag je leidinggevende aanspreken op dit gedrag, en het desnoods ook omhoog escaleren bij HR/andere betrokkenen.

 7. Ingrid

  ik heb echt nog nooit om salarisverhoging gevraagd. Ik vind dat ook raar als mensen dat doen om heel eerlijk te zijn haha. Ik ga er vanuit dat ik vanzelf meer krijg als ze tevreden zijn (wat ook elke keer zo is). Sowieso is het niet altijd mogelijk om als bedrijf zijnde een persoon een verhoging te geven. Denk aan alle bijkomende kosten voor de werkgever aan lasten etc. Vaak wordt hier niet bij stil gestaan, begrijpelijk. Geld is voor mij niet de drijfveer om te gaan werken. Zo lang ik mijn rekeningen kan betalen vind ik het prima. Ik hecht meer waarde aan gezelligheid op de werkvloer. Ik heb dat (helaas) namelijk wel eens anders meegemaakt.

  Dat een werkgever bij een sollicitatie vraagt naar wat je verdient of wilt verdienen kan ik wel begrijpen. Ze willen toch weten of ze je een aanbieding kunnen maken, of dat je nu al zo veel verdiend dat het voor het bedrijf gewoon niet mogelijk is om hierin mee te gaan. Dan kunnen ze beter meteen eerlijk zijn en aangeven dat ze je nooit dat salaris kunnen bieden. Zonde van de tijd om dan verdere gesprekken te hebben lijkt mij.

  • Suuz

   in een commerciële baan word je niet steeds betaald naar presteren bij een vast salaris. Als jij niet zeurt gaan zij er zeker ook niet zomaar iets aan veranderen.
   En ondanks dat ik een goed salaris (passend bij het werk dat ik lever) belangrijk vind, neemt dat niet weg dat ik ook een leuke werkplek wil. Het een sluit het ander niet uit.

   Als een werkgever mij niet kan betalen, dan horen we dat snel genoeg na zijn voorstel. Ik wil echter geen voorstel, gebaseerd op mijn huidige salaris zodat ik t wel best vind. Wat als ze nu eigenlijk €500 meer voor me over hadden? Je snijdt jezelf er hooguit mee in de vingers.

   En de kosten van een werkgever is niet iets waar ik me druk over hoef te maken. Als ze me niet kunnen betalen, dan hoor ik dat toch gelijk al?

  • Suuz

   Aanvulling: bij binnenkomst is het beste moment om goed uit te onderhandelen. Daarna krijg je zelden zoveel ruimte. Uiteraard afhankelijk van wat je te bieden hebt en hoe ‘zeldzaam’ dat is

  • Luna

   Ik vind dit nogal een ouderwetse redenering. Wat is er raar aan om te vragen of je meer kan verdienen? Het gaat om jouw financiële toekomst. Durf het eens en misschien ga je er een stuk op vooruit en dat is toch alleen maar mooi meegenomen. Wat Suuz zegt, de kosten van de werkgever zijn niet jouw probleem, als hij je kan betalen ga je erop vooruit, kan hij dat niet, dat hoor je dat ook, maar dan heb je het wel gevraagd. Zoek uit waar je recht op hebt, kom voor jezelf op 🙂

 8. Eveline Fleur

  Ik heb altijd voor bedrijven gewerkt die heel moeilijk doen. Wel dingen beloven maar als het erop aankomt kan er niets bij. Ik heb daarom stappen gemaakt door van bedrijf te switchen en daar ben ik nog iedere dag erg blij mee. Een bedrijf die uit zichzelf zegt dat ik er vanwege mijn goede inzet en prestaties iets bij krijg (al is het 1 euro), heb ik helaas nog niet meegemaakt. Best jammer eigenlijk. Aan mijn inzet ligt het in ieder geval niet. 😉

  Wat je ook vaak ziet is dat bedrijven tijdens een sollicitatie willen weten wat je nu verdient. Maar dat is totaal niet relevant. Ieder bedrijf is anders en je heb weer meer ervaring dan toen je in je huidige functie begon. Maar het blijft een lastige discussie. Ik ben in ieder geval nog steeds op zoek naar een bedrijf waar ik enthousiast van word en waar ik wil blijven vanwege de leuke functie en collega’s, want dat vind ik ook belangrijk!

 9. Lauren

  Aangezien ik in de zorgsector werk is dit voor mij niet van toepassing. Iedereen krijgt een vast maandloon dat niet bespreekbaar is. Nochtans worden we wel sterk onderbetaald voor het werk dat we dagelijks doen. Toch zou ik nooit een andere job meer willen – zolang mijn gezondheid het toelaat -. 🙂

  • Hilde

   Ook in de zorg heb je loonschalen en tredes?! Al vraag je maar of je goed bent ingeschaald, dan hoor je vanzelf of je misschien nog iets omhoog kunt!

  • Lauren

   Hilde, mijn loon is uiteraard wel wat gestegen met de jaren, maar dat gebeurt automatisch naargelang hoe lang je in dienst bent. Ik woon wel in België.

 10. Meryll

  Bij heel veel werkgevers(waaronder de mijne) is salaris nooit bespreekbaar. Je krijgt een uurloon, vaak net het minimum, en dit geldt voor iedereen met dezelfde functie. Jong,oud, veel of weinig ervaring, halfjaar werkzaam of 2 jaar. Dat vind ik echt wel een probleem tegenwoordig… je wordt bij dit soort werkgevers zo ingeruild voor een ander. Valt niets te bespreken helaas

 11. rachel

  nee heb je, ja kan je krijgen zeg ik altijd maar. wij hebben het dan met ingehuurd personeel soms die dan wat extras vragen en wij kijken altijd naar het werkgedrag. is het er een die zich lekker in zet, prima, maar is het iemand die de kantjes ervan afloopt….helaas 😉

  Reageren
 12. Suuz

  Ik begin met een vd belangrijkste als het gaat om een nieuwe functie: wat je nú verdient gaat hun geen bal aan. Vraag wat zij betalen en bedenk of jij dat voldoende vindt voor die functie.
  Daarnaast is salaris een combinatie van geld en secundaire arbeidsvoorwaarden. Een mooi salaris is leuk, maar een reiskostenvergoeding, 13e maand, extra vakantiedagen, spaarconstructies kunnen ook heel interessant of juist slecht zijn.

  Tenslotte: vraag naar de pensioenconstructie: bij die van mij betaal je een vrij hoge premie die drukt op je netto salaris. Zeker belangrijk bij overstap van werkgever om zowel bruto als netto te bekijken. Anders ga je er misschien wel helemaal niet op vooruit.

  Reageren
 13. Audrey

  Tja, over liegen/bluffen gesproken: je bent niet verplicht om je oude salarisstrook te laten zien. En dat is natuurlijk ook helemaal niet relevant, want: nieuw bedrijf, nieuwe functie, nieuw salaris.

  Wat het belangrijkst is, is dat je inderdaad bij je eerste baan al goed onderhandelt. Anders blijf je gewoon heel lang achter de feiten aanlopen en blijft je salaris achter. Been there, done that 🙂

  Reageren
  • Natalie

   Zeker een goede tip Audrey, dat je bij, of bij aanvang bij een nieuwe baas niet verplicht bent.
   Zeker ook tijdens bijvoorbeeld een gesprek bij een uitzendbureau of nieuw bedrijf, willen ze nog wel eens vragen naar je huidige salaris. Hoef je niet te geven/beantwoorden is mijn mening. Immers wat jij al zegt: nieuw bedrijf, nieuwe mogelijkheden.

 14. Lucinda

  Bij ons op de zaak is elk jaar een vast moment opgesteld waarop wij het over ons loon kunnen hebben, daarbuiten wordt het niet in behandeling genomen, maar op dat moment kun je daar open met leidinggevende over praten. Zo zit er totaal geen spanning achter en tot nu toe ben ik altijd tevreden uit die gesprekken vertrokken.

  Reageren
  • Eveline Fleur

   Wat fijn zeg, dat zouden wij ook moeten doen! Krijg steeds fantastische beoordelingen maar er kan niets bij.. zo vermoeiend.