Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Spaartips van Emmy

Bijna iedereen spaart of heeft de behoefte om te sparen. De een lukt dat beter dan de ander, en dat is niet altijd inkomensgebonden. Ik geef je wat tips om geld apart te zetten, als je daar behoefte aan hebt.

Leestijd

Hoe ik spaar

Ik ben zelf best een big spender. Ik leef voor kreten als ‘ik heb er hard voor gewerkt’, ‘morgen kun je dood zijn’, ‘geld moet rollen’, ‘maar ik geniet er echt van’, ‘work hard play hard en ‘als het kan dan kan het’. Ik lach er eigenlijk al om als ik er weet eens zo’n kreet uitgooi omdat ik weet dat het excuses zijn. Enerzijds meen ik het, want ik vind ook echt dat je van je leven moet genieten als je net als ik naast al die uitgaves ook gewoon nog steeds spaart. Toch bekruipt me soms het idee dat ik wellicht wel wat meer zou kunnen sparen als ik iets zuiniger aan zou doen. Ik let niet op wat ik in de supermarkt koop, ik geef mezelf een riant kledingbudget en ik eet veel buiten de deur. Zou ik dat veranderen, nee.

Vroeger, als tiener en toen ik nog thuis woonde, spaarde ik nooit. Ik gaf alles gelijk uit. Sinds ik op mijzelf woon wel. Eerst eigenlijk alleen de extra’tjes; vakantiegeld, belastingdienst teruggaven, verjaardagscadeaus, en wellicht als ik wel eens wat overhield. Alleen dat laatste, dat gebeurde eigenlijk nooit. Desondanks, heb ik altijd wat op mijn spaarrekening gehad.

Toen ik begon met ondernemer zijn, als freelancer onder mij eigen bedrijf Studio Mint, ben ik meer op sparen gaan letten. Een gedeelte van mijn inkomen komt uit eigen onderneming en hier spaar ik dus ook geen pensioen over. Ook kan het altijd zijn dat je inkomsten lager uitvallen als je minder kunt werken. Dit kan ook zijn door ziekte of in de toekomst wellicht een zwangerschap.

Nu spaar ik ook specifieker voor aparte doelen. Ik heb in mijn achterhoofd dat we genoeg willen hebben als we een huis zouden kopen, als we ooit een kindje zouden krijgen, als er iets kapot gaat of als we een mooie reis willen maken. Ik heb dit nog niet gedaan, maar ik ga hiervoor aparte spaarpotjes maken. Dat kan bij Rabobank, ik weet niet of andere banken dat ook aanbieden. Dan voelt een uitgave ook geoorloofd, en je houdt overzicht in een spaardoel voor bijvoorbeeld een specifieke reis.

Het allergrootste wat ik ooit uitgaf van mijn spaargeld was de investering in de verbouwing van mijn beauty studio. Hoe vet voelde het toen ik dat na een jaar had terug verdiend én een auto bij elkaar had gespaard. Die auto kwam er dan ook, de tweede grootste uitgave die ik ooit deed. Toen ik vrijgezel werd was ik ook mega blij dat ik geld genoeg had om een heel huisje voor mezelf opnieuw in te richten. Sindsdien ben ik er iets meer mee bezig en zorg ik dat ik elke maand automatisch een bedrag laat afschrijven naar mijn eigen spaarrekening, en ook onze gezamenlijke spaarrekening. Dit is voor beide rekeningen zo’n 10% van mijn inkomen, dus in totaal spaar ik 20% van mijn inkomen. Ik zit hier alleen aan als het moet, als iets echt niet van de lopende rekening kan, bijvoorbeeld een grote reis.

Ik geef je wat verschillende tips om sparen eventueel wat gemakkelijker te maken, als je er moeite mee hebt.

Sparen is natuurlijk niet gelijk aan BEsparen. Hier kan ik ook veel tips over geven (en vooral zelf niet opvolgen) maar nu focus ik op het sparen.

  • Vroeger werd er veel meer contant geld gespaard. Had je een paar euro los in je zak, hup, in een grote pot. Hierdoor wist je niet hoeveel er nou in zat en dat gaf ook een deel van de lol mee. Ook ‘voel je het niet zo’ voor je gevoel. Ik denk dat dit wel echt verleden tijd is, contant geld, maar mocht jij op de een of andere reden veel contante betalingen doen, is dit nog steeds een manier om voor een bepaald doel te sparen.
  • Wat hierop lijkt, is de beleggingsdienst wat een aantal banken nu aanbieden. Je belegt hiermee ‘je wisselgeld’. Als je een pintransactie doet van €21,50, maakt deze dienst er €22,00 van en maakt €0,50 cent over naar een spaarrekening waarmee belegd wordt. Je kunt hierbij vaak kiezen voor verschillende methodes van weinig naar veel risico. De insteek is dat je het niet zo voelt, omdat het zo geleidelijk gaat. Feit blijft natuurlijk dat je gewoon een gedeelte van je inkomen spaart, en als je budget krap is zul je ook dit wellicht voelen.
  • Je kunt het zelf ook doen zonder het beleggen. Bijvoorbeeld als je iets retour doet, dat bedrag dan sparen. Een tikkie die je verstuurd hebt, dat bedrag dan sparen.
  • Je kunt het ook, zoals ik, standaard laten overboeken. Aan het begin van de maand gaat er bij mij een bedrag naar mijn eigen spaarrekening en een bedrag naar onze gezamenlijke spaarrekening. Luuk doet dit ook en hierdoor gaan we ook gelijkwaardig op met sparen. Dit is eigenlijk ook een vaste last geworden, ik zie het echt als geld dat ergens anders vast staat en niet als het verschuiven van mijn inkomen. Daardoor ga ik er niet zo flexibel mee om en moet het wel ECHT nodig zijn voordat ik het pak.
  • Zoals ik net al zei helpt het wellicht ook als je verschillende potjes maakt om voor te sparen. Maak een apart spaarpotje voor die ene toffe reis, als je het geld dan bij elkaar hebt voelt het ook goed om het voor die reis te gebruiken zonder dat dat ten koste gaat van het potje dat je hebt voor kapotte apparaten.
  • Je kunt ook al je inkomsten gelijk naar je spaarrekening overmaken, en jezelf een weekbudget geven die je naar jezelf overmaakt. Op is op. Zo werkt het natuurlijk ook als je een laag inkomen hebt en als je geen ruimte hebt om te sparen. Ik ben me er zeker van bewust dat dat ook kan, daarom haal ik het even aan. Goed om te weten dat veel mensen niet eeuwig in zo’n situatie blijven. Dus als jij in zo’n situatie zit; na regen komt zonneschijn, geef niet op!
  • Denk er niet teveel over na. Mensen die heel veel over geld nadenken hebben vaak het gevoel dat ze er minder van hebben. Het gevoel dat je je er niet druk om hoeft te maken voelt veel lekkerder, dus maak een plan en laat het daarna los.
  • Tot slot voor een inkomen dat sparen moeilijk maakt; verkoop elk half jaar wat spulletjes die je niet meer gebruikt en vraag eventueel om je heen of mensen nog wat weg willen doen. Soms willen mensen gewoon van iets af, brengen ze het liever naar de Kringloop of de stort dan dat ze moeite doen om op het op Marktplaats te zetten. Neem die moeite van ze over en gebruik deze inkomsten om mee te sparen.

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen hoe ik spaar. Ik heb ook een artikel geschreven over mijn inkomsten en hoe ik deze verdeel en uitgeef. Deze is wellicht al online gekomen of hij komt nog. Geld is iets waar veel mensen geheimzinnig over doen, maar soms is het wel fijn om even met iemand te sparren zodat je een beetje een referentiekader hebt voor jezelf. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om hoe JIJ het goed vindt en wat JIJ nodig vindt.

Heb jij nog een gouden spaartip? Hoe doe jij het zelf?


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi en mijn mini-me Novae. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)