Spaartips van Emmy

Bijna iedereen spaart of heeft de behoefte om te sparen. De een lukt dat beter dan de ander, en dat is niet altijd inkomensgebonden. Ik geef je wat tips om geld apart te zetten, als je daar behoefte aan hebt.

Leestijd

Hoe ik spaar

Ik ben zelf best een big spender. Ik leef voor kreten als ‘ik heb er hard voor gewerkt’, ‘morgen kun je dood zijn’, ‘geld moet rollen’, ‘maar ik geniet er echt van’, ‘work hard play hard en ‘als het kan dan kan het’. Ik lach er eigenlijk al om als ik er weet eens zo’n kreet uitgooi omdat ik weet dat het excuses zijn. Enerzijds meen ik het, want ik vind ook echt dat je van je leven moet genieten als je net als ik naast al die uitgaves ook gewoon nog steeds spaart. Toch bekruipt me soms het idee dat ik wellicht wel wat meer zou kunnen sparen als ik iets zuiniger aan zou doen. Ik let niet op wat ik in de supermarkt koop, ik geef mezelf een riant kledingbudget en ik eet veel buiten de deur. Zou ik dat veranderen, nee.

Vroeger, als tiener en toen ik nog thuis woonde, spaarde ik nooit. Ik gaf alles gelijk uit. Sinds ik op mijzelf woon wel. Eerst eigenlijk alleen de extra’tjes; vakantiegeld, belastingdienst teruggaven, verjaardagscadeaus, en wellicht als ik wel eens wat overhield. Alleen dat laatste, dat gebeurde eigenlijk nooit. Desondanks, heb ik altijd wat op mijn spaarrekening gehad.

Toen ik begon met ondernemer zijn, als freelancer onder mij eigen bedrijf Studio Mint, ben ik meer op sparen gaan letten. Een gedeelte van mijn inkomen komt uit eigen onderneming en hier spaar ik dus ook geen pensioen over. Ook kan het altijd zijn dat je inkomsten lager uitvallen als je minder kunt werken. Dit kan ook zijn door ziekte of in de toekomst wellicht een zwangerschap.

Nu spaar ik ook specifieker voor aparte doelen. Ik heb in mijn achterhoofd dat we genoeg willen hebben als we een huis zouden kopen, als we ooit een kindje zouden krijgen, als er iets kapot gaat of als we een mooie reis willen maken. Ik heb dit nog niet gedaan, maar ik ga hiervoor aparte spaarpotjes maken. Dat kan bij Rabobank, ik weet niet of andere banken dat ook aanbieden. Dan voelt een uitgave ook geoorloofd, en je houdt overzicht in een spaardoel voor bijvoorbeeld een specifieke reis.

Het allergrootste wat ik ooit uitgaf van mijn spaargeld was de investering in de verbouwing van mijn beauty studio. Hoe vet voelde het toen ik dat na een jaar had terug verdiend én een auto bij elkaar had gespaard. Die auto kwam er dan ook, de tweede grootste uitgave die ik ooit deed. Toen ik vrijgezel werd was ik ook mega blij dat ik geld genoeg had om een heel huisje voor mezelf opnieuw in te richten. Sindsdien ben ik er iets meer mee bezig en zorg ik dat ik elke maand automatisch een bedrag laat afschrijven naar mijn eigen spaarrekening, en ook onze gezamenlijke spaarrekening. Dit is voor beide rekeningen zo’n 10% van mijn inkomen, dus in totaal spaar ik 20% van mijn inkomen. Ik zit hier alleen aan als het moet, als iets echt niet van de lopende rekening kan, bijvoorbeeld een grote reis.

Ik geef je wat verschillende tips om sparen eventueel wat gemakkelijker te maken, als je er moeite mee hebt.

Sparen is natuurlijk niet gelijk aan BEsparen. Hier kan ik ook veel tips over geven (en vooral zelf niet opvolgen) maar nu focus ik op het sparen.

 • Vroeger werd er veel meer contant geld gespaard. Had je een paar euro los in je zak, hup, in een grote pot. Hierdoor wist je niet hoeveel er nou in zat en dat gaf ook een deel van de lol mee. Ook ‘voel je het niet zo’ voor je gevoel. Ik denk dat dit wel echt verleden tijd is, contant geld, maar mocht jij op de een of andere reden veel contante betalingen doen, is dit nog steeds een manier om voor een bepaald doel te sparen.
 • Wat hierop lijkt, is de beleggingsdienst wat een aantal banken nu aanbieden. Je belegt hiermee ‘je wisselgeld’. Als je een pintransactie doet van €21,50, maakt deze dienst er €22,00 van en maakt €0,50 cent over naar een spaarrekening waarmee belegd wordt. Je kunt hierbij vaak kiezen voor verschillende methodes van weinig naar veel risico. De insteek is dat je het niet zo voelt, omdat het zo geleidelijk gaat. Feit blijft natuurlijk dat je gewoon een gedeelte van je inkomen spaart, en als je budget krap is zul je ook dit wellicht voelen.
 • Je kunt het zelf ook doen zonder het beleggen. Bijvoorbeeld als je iets retour doet, dat bedrag dan sparen. Een tikkie die je verstuurd hebt, dat bedrag dan sparen.
 • Je kunt het ook, zoals ik, standaard laten overboeken. Aan het begin van de maand gaat er bij mij een bedrag naar mijn eigen spaarrekening en een bedrag naar onze gezamenlijke spaarrekening. Luuk doet dit ook en hierdoor gaan we ook gelijkwaardig op met sparen. Dit is eigenlijk ook een vaste last geworden, ik zie het echt als geld dat ergens anders vast staat en niet als het verschuiven van mijn inkomen. Daardoor ga ik er niet zo flexibel mee om en moet het wel ECHT nodig zijn voordat ik het pak.
 • Zoals ik net al zei helpt het wellicht ook als je verschillende potjes maakt om voor te sparen. Maak een apart spaarpotje voor die ene toffe reis, als je het geld dan bij elkaar hebt voelt het ook goed om het voor die reis te gebruiken zonder dat dat ten koste gaat van het potje dat je hebt voor kapotte apparaten.
 • Je kunt ook al je inkomsten gelijk naar je spaarrekening overmaken, en jezelf een weekbudget geven die je naar jezelf overmaakt. Op is op. Zo werkt het natuurlijk ook als je een laag inkomen hebt en als je geen ruimte hebt om te sparen. Ik ben me er zeker van bewust dat dat ook kan, daarom haal ik het even aan. Goed om te weten dat veel mensen niet eeuwig in zo’n situatie blijven. Dus als jij in zo’n situatie zit; na regen komt zonneschijn, geef niet op!
 • Denk er niet teveel over na. Mensen die heel veel over geld nadenken hebben vaak het gevoel dat ze er minder van hebben. Het gevoel dat je je er niet druk om hoeft te maken voelt veel lekkerder, dus maak een plan en laat het daarna los.
 • Tot slot voor een inkomen dat sparen moeilijk maakt; verkoop elk half jaar wat spulletjes die je niet meer gebruikt en vraag eventueel om je heen of mensen nog wat weg willen doen. Soms willen mensen gewoon van iets af, brengen ze het liever naar de Kringloop of de stort dan dat ze moeite doen om op het op Marktplaats te zetten. Neem die moeite van ze over en gebruik deze inkomsten om mee te sparen.

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen hoe ik spaar. Ik heb ook een artikel geschreven over mijn inkomsten en hoe ik deze verdeel en uitgeef. Deze is wellicht al online gekomen of hij komt nog. Geld is iets waar veel mensen geheimzinnig over doen, maar soms is het wel fijn om even met iemand te sparren zodat je een beetje een referentiekader hebt voor jezelf. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om hoe JIJ het goed vindt en wat JIJ nodig vindt.

Heb jij nog een gouden spaartip? Hoe doe jij het zelf?


Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

25 reacties
 1. Bb

  Mijn tip: gooi er een beetje minimalisme in. Hoe minder je aan vaste lasten hebt en hoe minder spullen, hoe goedkoper de basis van je leven.

  Zo koop ik altijd spullen van goede kwaliteit zodat ik er lang plezier van kan hebben over het algemeen (ja, ik weet dat investeren in goede spullen niet voor iedereen haalbaar is) en ik repareer ipv vervangen. Ik heb bijv. geen vaatwasser en wasdroger, maar die heb je ook met z’n tweetjes niet per se nodig. Ik onderhoud mijn spullen ook fatsoenlijk om de levensduur te verlengen.

  En vooral: leer je tijd te besteden zonder geld te besteden. Ik houd bijv. van in de tuin werken, boeken lezen die ik bij de bieb leen, fietsen naar het strand met mooi weer, koken voor vrienden, kringloopwinkels bezoeken, wandelen in het bos. Allemaal zaken die geen geld of weinig geld kosten. Er valt heel veel gratis of goedkoop te doen als je jezelf uit die overtuiging krijgt dat een leuke tijd de hoofdprijs moet kosten.

 2. Miriam

  Ik ben dan met mijn 40 ook nog best ouderwets 😉
  Wij hebben het niet heel zwaar financieel, maar kunnen allebei niet goed met geld omgaan. Hierdoor kom je dan toch in de problemen. Nu hebben wij een weekbudget, wat ik verdeel over 7 potjes (echt waar!). En er is een achtste potje “het overschotpotje”. alles wat aan het einde van de dag niet opgaat, stop ik in dat potje. Aan het eind van de week doen we daar extraatjes van, of het blijft staan voor een duurder extraatje. Werkt, voor ons, fantastisch. Daarnaast nog 2 online spaarrekeningen waar iedere maand automatisch een deel van het salaris heen gaat. Een calamiteitenrekening en een spaarrekening voor een rondreis door Amerika die we met het gezin willen maken.

 3. Marlies

  Volgens mij leef ik dan nog in de verleden tijd 😜 hier staat een enorme spaarpot die nu bijna vol zit. Moet me wel inhouden om ‘m niet open te maken, maar het gaat tot nu toe goed!
  Verder spaar ik per kind een vast bedrag per maand en van het geld wat over is na aftrek van vaste lasten/kostenposten spaar ik voor mezelf.

 4. Mariemarie

  Het lukt mij om 60% van mijn loon te sparen. Of misschien is het wel besparen, maar is dat niet nodig om te kunnen sparen…?

 5. Juulke

  Nog een idee voor de stuctuurjunkie collectie: een duidelijk huishoudboekje (en dit samen met de agenda zou helemaal geweldig zijn) 😉

  • Miriam

   Ja, dat vind ik een superidee! ben alleen net in mijn verse Structuurjunkie planner begonnen….. Een los huishoudboekje zou ik daarom super vinden!

 6. Emma

  Ik zou willen dat we met zijn allen wat makkelijker praten over geld, want als er zo’n taboe is weet je zelf ook niet goed wat “normaal” is en dat is wel iets waar ik mee worstel. Dus bij deze deel ik mijn verhaal/ervaring en wie weet kan iemand hier iets in vinden!

  Even korte intro: ik ben 27 jaar en woon samen met mijn vriend (28 jaar). We werken allebei fulltime en huren een woning. Beiden en studieschuld en een lening afgesloten voor een auto destijds (omdat we geen spaargeld hadden).

  Toen ik opgroeide was er nooit echt geld en heb ik geleerd dat geld iets kostbaars is. Ik heb ook nooit zakgeld gekregen, ik moest het altijd doen van mijn verjaardagsgeld en kreeg 1 a 2 keer per jaar kleding en echt alleen als het niet anders kon (als het stuk was). Ik heb niet het idee dat ik iets te kort ben gekomen verder, maar als tiener vond ik het wel lastig (dat je niet mee kunt gaan qua kleding, mobiele telefoons, uitjes).

  Uiteindelijk was ik oud genoeg voor een bijbaantje en ben ik gaan werken, dat heb ik dan ook altijd gedaan. Sparen lukte me dan weer wel, dan weer niet. Voor mij ging er namelijk een hele wereld open aan mogelijkheden, ineens had ik geld om dingen te doen. In kon buiten de deur wat leuks doen, leuke kleding kopen en spulletjes… Hierdoor vond ik het ook lastig om te sparen, ik vond dat ik dat plezier wel had verdiend na al die jaren niet mee kunnen doen!

  Mijn spaardoel “sparen voor uit huis gaan” halen lukte me gelukkig wel, daar keek ik echt naar uit. We hebben iets gehuurd, al het spaargeld in het huisje aankleden/opknappen gestopt. Op dat moment werkte ik parttime en was er aan het einde van de maand niet genoeg over om te sparen toen ik eenmaal uit huis was, alles ging op aan de vaste lasten.

  Nu werk ik sinds 2 jaar fulltime en kan ik ineens wel sparen, en als ik maat houd met leuke dingen doen nog best aardig ook denk ik. Maar, ik moet zeggen dat ik dat nog lastig vind. Ik geniet nog echt even van de leuke dingen kunnen ondernemen ook al voel ik me soms schuldig als ik iets uit heb gegeven.

  Ik vind het dan ook niet erg om geld aan interieur uit te geven, ik wil dat thuis echt als een thuis voelt want daar ben ik immers het meeste van de tijd.

  Het is lastig om een goede balans te vinden, maar ik ga eens proberen te werken met “spaardoelen”/potjes. Bij ASN bank kun je ook in ieder geval verschillende potjes maken. Hopen dat het motiveert. Ik had eerder met mezelf afgesproken 200 euro “zakgeld” per maand, maar ik ga daar makkelijk overheen dus voor mij werkt dat niet.

  Verder nog het volgende ter info, zodat je een beeld kunt vormen:

  Ik verdien na een loonsverhoging begin dit jaar nu 2090 euro per maand netto, krijg 175 reiskostenvergoeding (die nét niet helemaal opgaat aan een treinabonnement). De vaste kosten die ik heb per maand zijn zo’n 1300 euro. Mijn vriend en ik doen de vaste lasten 50/50. Onder maandelijkse lasten vallen ook abonnementen (sportschool, netflix, mobiel), vast boodschappen bedrag wat ik overmaak naar de gezamenlijke rekening.

  Ik spaar sinds de loonsverhoging iedere maand 100 euro voor pensioen, ik bouw dat namelijk niet op bij mijn werkgever. Als ik een flink bedrag heb wil ik eens kijken wat ik er mee doe, of ik wil beleggen of verder sparen. Sinds die loonsverhoging stort ik ook iedere maand 100 euro op een gezamenlijke rekening voor vakantie. Dan blijft er nog 590 over waarvan ik probeer te sparen, meestal lukt 300 euro wel. Afhankelijk van of we uit eten gaan, eten bestellen, dat soort “extra’s”. Er staat nu 1000 euro op mijn spaarrekening.

  Wat ik dus wil is minimaal uitgeven en de spaarpot lekker spekken, maar ik blijf terugvallen op dat ik ook nog wil genieten van wat ik nu heb.. het is lastig. Overigens houd ik alles bij in een Excel sheet dus heb altijd een duidelijk overzicht. Het lukt me alleen dus niet om me goed te houden aan de “afspraken” die ik maak met mezelf 😉

 7. Ingrid

  Volgens mij ben ik echt één van de weinige mensen die gewoon niet kan sparen in mijn huidige situatie.

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   Je bent echt niet de enige, ik ken ook mensen die dat niet kunnen. Dat kan aan veel verschillende dingen liggen die je niet altijd onder controle hebt dus daar kan ook niemand wat van vinden. De meeste mensen komen echt wel op zo’n punt in hun leven, dus jij hoop ik ook. Misschien iets later dan een ander, maar het gaat er uiteindelijk om dat je gelukkig bent 🙂

  • Ingrid

   Ik heb er verder ook geen moeite mee hoor. Ik kan mijn rekeningen betalen, heb geen schulden. We zijn gezond en gelukkig! Soms lijkt het alleen alsof het raar is als je niet kunt sparen (om wat voor reden dan ook) net alsof daar een taboe op rust. Terwijl t gewoon en situatie is op dit moment. 🙂

 8. Marloes

  Inderdaad zo fijn om een duidelijk overzicht te hebben van wat er binnenkomt en uit gaat in de maand. Ik probeer zelf altijd zo’n 10 a 20% per maand te sparen. De ene maand lukt dit beter als de andere.

 9. Lucinda

  Wij sparen tegenwoordig ook ruim 20% van ons inkomen per maand en het geeft al heel snel een goed gevoel. Laatst moesten we plots een andere auto kopen en dat kon gewoon zonder nachtenlang wakker te liggen waar je dat geld nou weer vandaan moet halen (de situatie voordat we samen waren). Het geld wat naar de spaarrekening gaat staat ook tussen onze ‘vaste lasten’ en alsnog blijft er meer dan genoeg over voor hier en daar een leuke impulsaankoop.

  Reageren
 10. Tessa

  Gewoon goed kijken waar je geld naar toe gaat. Wat vind je echt belangrijk? En waar gaat gedachteloos veel geld naartoe zonder dat je er echt waarde aan hecht? Wat zijn dingen die opeens betaald moeten worden? Ik zet maandelijks 50 euro apart om een potje te vullen voor eigen risico zorgverzekering, 1x per jaar naar de tandarts, lidmaatschappen bieb en een vereniging. Dat zelfde doe ik samen met mijn vriend voor de gemeentebelastingen. Op die manier kom ik niet voor jaarlijkse kosten aan mijn spaarrekening. Ik merk dat als ik laagdrempelig ga terugboeken, ik random shit ga kopen van mijn spaarrekening.

  Nu spaar ik voor het kopen van een huis (langere termijn, ~ 2 jaar), ben ik mijn studieschuld aan het afbetalen (ook ongeveer 2 jaar) en een vakantie in Noorwegen in augustus. Naast het sparen leer ik ook beleggen, dat is leuk!

 11. rachel

  sparen vind ik belangrijk, altijd geld achter de hand hebben is hier een must. wij hebben onze dochters dat al vroeg in gebracht en nu profiteren ze er van en dat is een fijn gevoel.

  Reageren
 12. Dio

  Het begint allemaal met inzicht. Inzicht in je financiën zodat je ook weet waar je kunt besparen. En zodra je dat weet kun je beter op je geld letten. En vervolgens is het belangrijk om meerdere inkomstenbronnen te creëren zodat je via meerdere wegen geld verdient.

  Reageren
 13. Joyce – SomedayTodayNL

  Voor mij werkt het heel goed om bewust voor een doel te sparen. Dan weet je tenminste waar je het voor doet! Wanneer ik binnenkort een stabiel inkomen heb wil ik ook een vast bedrag per maand overmaken.

  Reageren
 14. Audrey

  Ik ben het eens met Maaike: benut inkomensstijgingen om extra te sparen en voorkom dat je al dat geld gewoon uitgeeft aan van alles en nog wat. Bedenk ook wat JOU gelukkig maakt, en volg niet klakkeloos de menigte.

  Reageren
 15. Amateurschilder

  Nog een tipje: Als de energiemaatschappij steeds je termijnbedrag wijzigt (naar beneden) zet dan zelf elke keer je termijnbedrag weer omhoog. Dan krijg je een keer per jaar geld terug. Zo betaal ik al jaren structureel teveel, zodat ik nooit hoef bij te betalen en een leuk bedrag terugkrijg elk jaar 🙂

 16. HouseTreeBeast

  Oke, voor iedereen nu ineens helemaal onderzoek naar die ‘beleggen met je wisselgeld apps’….doe asjeblieft goed je eigen onderzoek, want in heel veel gevallen zijn de kosten vaak hoger dan je rendement (wat het oplevert).

  Reageren
 17. Femke

  Handige tips, Emmy.

  Qua sparen hanteren we gelijke regels. Ik woon samen met mijn vriend. Zelf zet ik elke maand minimaal 10% van mijn salaris weg op mijn eigen spaarrekening. Daarnaast ook nog 10% sparen voor gezamenlijke doelen en natuurlijk de praktische zaken in/rond huis.

  Wat ik daarnaast doe is grote bedragen in 1x betalen, in plaats van termijnen. Het geld wat ik daarmee bespaar (variërend van tientjes tot honderden euro’s) zet ik ook weg op de spaarrekening.

  Reageren
 18. Maaike

  Mijn spaartip is: als je meer gaat verdienen, ga dan niet meer uitgeven. Bijvoorbeeld als je opslag krijgt, een nieuwe cao, of zelfs een nieuwe baan met een hoger salaris. Veel mensen denken onbewust; nu kan ik wel een duurdere tv betalen / vaker uit eten / minder op geld letten bij boodschappen. En dan verdwijnt dat extra geld ongemerkt. Als je bewust de levensstijl aanhoudt die je daarvoor ook had, hou je ineens geld over om te sparen! Ik snap dat dit niet kan als je daarvoor heel weinig verdiende en dat je jezelf soms ook een extraatje wil geven. Zolang je dat maar niet voortdurend doet!

  Reageren
  • Emma

   Ik heb hierboven net en hele post geplaatst en later las ik dit. Ik heb toevallig nét een loonsverhoging gehad en dit is wel een goede tip! Het geld apart zetten wat ik nu extra krijg. Voor de loonsverhoging redde ik me namelijk ook prima.

 19. Mariska

  Voor de mensen die marktplaats etc te veel werk vinden: er zijn ook tweedehandswinkels die jouw spullen voor jou verkopen en dan krijg je een gedeelte van de opbrengst. Het is misschien minder dan via mp ofzo maar scheelt hoop ‘gedoe’.

  Reageren