Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Gierig of gat in de hand?

Op 2WMN las ik een leuk artikel van Martine dat me aan het denken zette. Zo geef ik gerust af en toe honderden euro’s uit aan een etentje maar ben ik gierig als het aankomt op bijvoorbeeld wasmiddel en tandpasta. Op welk vlak ben ik gierig en op met welke dingen heb ik een gat in mijn hand?

Leestijd

Ik moet erbij zeggen dat ik iemand ben die haar geld vrij bewust uitgeeft. Meestal denk ik goed na over mijn uitgaven en smijt ik niet zomaar geld over de balk. ‘Impulsief’ komt niet echt in mijn woordenboek voor en ook niet als het op geld aankomt. Ik spaar heel bewust, bouw een pensioen op, heb een alternatieve arbeidsongeschiktheidsverzekering (ik zit bij een Broodfonds) en geef niet zómaar veel geld uit. Maar er zijn dus dingen waar ik gerust bizar veel geld aan uitgeef terwijl er andere zaken zijn die ik echt zonde van m’n zuurverdiende centen vind.

Waar ik gierig over ben

Vroeger nam ik te pas en te onpas taxi’s. Vaak als ik in Amsterdam was, maar ook weleens in Zwolle. Sinds ik graag wandel, doe ik dat bijna nooit meer. Eigenlijk alleen als ik veel bagage heb, anders denk ik meestal: ik kan toch gewoon lopen? Het is gezond, ik kan mijn hoofd leegmaken en het scheelt ook nog eens veel geld. Op reis doe ik het ook niet vaak, alleen als het heel goedkoop is of als ik zó moe ben dat ik echt geen stap meer kan verzetten. Over reizen gesproken: ik neem bijna nooit wat uit een minibar. As we speak zit ik in een hotelkamer in Londen, en ik heb best zin in een wijntje, maar dat kleine kakflesje is twaalf pond. Twaalf! Joe, ik drink wel water.

Tandpasta koop ik alleen als er 1+1 acties zijn, hetzelfde verhaal met wasmiddel. Martine haalde ook al wasmiddel aan in haar artikel en ik ben het volledig met haar eens. A-merk wasmiddelen zijn duur, die koop ik alleen in de aanbieding, en anders ga ik voor huismerk. Wasverzachter koop ik wel vaak van Robijn, maar ook: in de aanbieding.

Ik koop bijna nooit frisdrank of sapjes. Wel heb ik altijd een voorraad spa rood in huis, maar die koop ik van het goedkoopste Albert Heijn huismerk (ongeveer €0,60 per fles) en als ik zin heb in zoet drinken doe ik er een scheut ranjasiroop doorheen. Goedkoop en ik vind het net zo lekker.

Ik moet zeggen dat ik steeds vaker Starbucks oversla omdat ik vijf euro voor een niet eens zo lekker kopje koffie van de gekken vind.

Ook dingen waar ik weiger veel geld aan uit te geven: wattenschijfjes (ik koop alleen Demak’up in de aanbieding), wattenstaafjes, benzine (ik rijd best een stukje om als ik weet dat ergens een tankstation is dat goedkoper is), pijnstillers als ibuprofen of paracetamol en neusspray, flesjes water onderweg (ik neem altijd mijn dopper mee) en ik moet zeggen dat ik steeds vaker Starbucks oversla omdat ik vijf euro voor een niet eens zo lekker kopje koffie van de gekken vind. Ook heb ik een groente-abonnement waardoor ik per week maar €8 kwijt ben voor twee personen groente. Ik koop ook echt nooit van die bakjes met voorgesneden fruit: dat is zó duur! Dan snijd ik het zelf wel. Ik koop dat alleen héél soms onderweg voor in de trein.

Selectief gierig, dus.

Gat in mijn hand?

Lekker eten: iets waar ik graag geld aan uitgeef

Er zijn echter ook een heleboel dingen waar ik met veel plezier wat meer geld aan uitgeef.  Eten, als eerste. Ik koop graag goede ingrediënten en ga het liefst gewoon naar de Albert Heijn. Ik koop als het even kan biologisch vlees en zuivel. Als ik naar een goede kaaswinkel ga, geef ik zo veertig euro aan lekkere kaas uit. Of bij de wijnzaak honderd euro aan een voorraadje lekkere wijnen. Of speciaalbiertjes. Ik heb laatst  bijna duizend euro aan een koffie-apparaat uitgegeven en de bonen zijn ook best duur, maar daar heb ik elke dag een paar keer zóveel plezier van!

Een keer in de zoveel tijd vinden Willem en ik het waanzinnig om bij een goed restaurant te gaan eten en dan geven we zo vier tot vijfhonderd euro uit. Maar daar ‘sparen’ we dan ook bijna een jaar voor (in een glazen pot waar we telkens kleingeld in gooien). We laten elke week wel een keer eten bezorgen, daar genieten we ook echt van.  En we gaan sowieso wel regelmatig uit eten, al is het minder vaak dan toen we nog in de stad woonden.

Ik reis vaak eerste klas met de trein, zodat ik lekker rustig kan zitten om te werken of een boek te lezen. Daar heb ik dat beetje extra wel voor over. Een mooie tas mag ook wel wat kosten, maar ik merk dat mijn designertassen me de laatste tijd wat minder doen. Jaren geleden dacht ik dat ooit nog een Chanel tas zou kopen, maar dat hoeft van mij toch niet meer zo.

Een keer in de zoveel tijd vinden Willem en ik het waanzinnig om bij een goed restaurant te gaan eten en dan geven we zo vier tot vijfhonderd euro uit. Maar daar ‘sparen’ we dan ook bijna een jaar voor.

Een fijn hotel vind ik op reis erg belangrijk en daar geef ik graag iets meer geld aan uit.

Meubels vind ik een investering. Ons bed kostte €3000, erg veel geld, maar elke avond en ochtend ben ik er weer zo gelukkig mee. En dan denk ik ook: er zijn ook bedden van vijftienduizend euro, dus dan hebben we het nog zuinig aan gedaan 😉 Ik heb ook niet bespaard op het design en de bouw van Cynthia.nl. Dat mocht wat kosten: het is immers mijn bedrijf en hetgeen waar ik elke dag mee bezig  ben en waar zoveel mensen komen kijken!

Als ik op vakantie ga, mag het ook wel wat kosten. Ik ben meestal voor werk op reis (en dan wordt alles voor me betaald) dus de keer dat ik privé iets boek is niet zo heel vaak. Dan ga ik voor een lekkere hotelkamer op een goede plek. Maar niet té gek, ik ga echt geen €400 per nacht betalen. En mijn tripjes naar Terschelling kosten ook altijd best veel geld (€200 voor de boot en nog het verblijf), maar dat heb ik er dubbel en dwars voor over.

Oh, en ik bespaar ook niet op gadgets als mijn laptop, telefoon en tablet. Ik gebruik ze elke dag heel intensief, dus het moet goed zijn.

Als ik er zo over nadenk, geef ik vooral veel geld uit aan dingen waar ik echt van kan genieten. Dingen die het leven wat mij betreft een stuk fijner maken, waar ik echt gelukkig van word. Goede koffie, goed eten, meubels, vakanties.

Hoe zit dat bij jou? Op welk gebied ben jij zuinig en waaraan geef jij met plezier wat meer geld uit?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.