Gierig of gat in de hand?

Op 2WMN las ik een leuk artikel van Martine dat me aan het denken zette. Zo geef ik gerust af en toe honderden euro’s uit aan een etentje maar ben ik gierig als het aankomt op bijvoorbeeld wasmiddel en tandpasta. Op welk vlak ben ik gierig en op met welke dingen heb ik een gat in mijn hand?

Leestijd

Ik moet erbij zeggen dat ik iemand ben die haar geld vrij bewust uitgeeft. Meestal denk ik goed na over mijn uitgaven en smijt ik niet zomaar geld over de balk. ‘Impulsief’ komt niet echt in mijn woordenboek voor en ook niet als het op geld aankomt. Ik spaar heel bewust, bouw een pensioen op, heb een alternatieve arbeidsongeschiktheidsverzekering (ik zit bij een Broodfonds) en geef niet zómaar veel geld uit. Maar er zijn dus dingen waar ik gerust bizar veel geld aan uitgeef terwijl er andere zaken zijn die ik echt zonde van m’n zuurverdiende centen vind.

Waar ik gierig over ben

Vroeger nam ik te pas en te onpas taxi’s. Vaak als ik in Amsterdam was, maar ook weleens in Zwolle. Sinds ik graag wandel, doe ik dat bijna nooit meer. Eigenlijk alleen als ik veel bagage heb, anders denk ik meestal: ik kan toch gewoon lopen? Het is gezond, ik kan mijn hoofd leegmaken en het scheelt ook nog eens veel geld. Op reis doe ik het ook niet vaak, alleen als het heel goedkoop is of als ik zó moe ben dat ik echt geen stap meer kan verzetten. Over reizen gesproken: ik neem bijna nooit wat uit een minibar. As we speak zit ik in een hotelkamer in Londen, en ik heb best zin in een wijntje, maar dat kleine kakflesje is twaalf pond. Twaalf! Joe, ik drink wel water.

Tandpasta koop ik alleen als er 1+1 acties zijn, hetzelfde verhaal met wasmiddel. Martine haalde ook al wasmiddel aan in haar artikel en ik ben het volledig met haar eens. A-merk wasmiddelen zijn duur, die koop ik alleen in de aanbieding, en anders ga ik voor huismerk. Wasverzachter koop ik wel vaak van Robijn, maar ook: in de aanbieding.

Ik koop bijna nooit frisdrank of sapjes. Wel heb ik altijd een voorraad spa rood in huis, maar die koop ik van het goedkoopste Albert Heijn huismerk (ongeveer €0,60 per fles) en als ik zin heb in zoet drinken doe ik er een scheut ranjasiroop doorheen. Goedkoop en ik vind het net zo lekker.

Ik moet zeggen dat ik steeds vaker Starbucks oversla omdat ik vijf euro voor een niet eens zo lekker kopje koffie van de gekken vind.

Ook dingen waar ik weiger veel geld aan uit te geven: wattenschijfjes (ik koop alleen Demak’up in de aanbieding), wattenstaafjes, benzine (ik rijd best een stukje om als ik weet dat ergens een tankstation is dat goedkoper is), pijnstillers als ibuprofen of paracetamol en neusspray, flesjes water onderweg (ik neem altijd mijn dopper mee) en ik moet zeggen dat ik steeds vaker Starbucks oversla omdat ik vijf euro voor een niet eens zo lekker kopje koffie van de gekken vind. Ook heb ik een groente-abonnement waardoor ik per week maar €8 kwijt ben voor twee personen groente. Ik koop ook echt nooit van die bakjes met voorgesneden fruit: dat is zó duur! Dan snijd ik het zelf wel. Ik koop dat alleen héél soms onderweg voor in de trein.

Selectief gierig, dus.

Gat in mijn hand?

Lekker eten: iets waar ik graag geld aan uitgeef

Er zijn echter ook een heleboel dingen waar ik met veel plezier wat meer geld aan uitgeef.  Eten, als eerste. Ik koop graag goede ingrediënten en ga het liefst gewoon naar de Albert Heijn. Ik koop als het even kan biologisch vlees en zuivel. Als ik naar een goede kaaswinkel ga, geef ik zo veertig euro aan lekkere kaas uit. Of bij de wijnzaak honderd euro aan een voorraadje lekkere wijnen. Of speciaalbiertjes. Ik heb laatst  bijna duizend euro aan een koffie-apparaat uitgegeven en de bonen zijn ook best duur, maar daar heb ik elke dag een paar keer zóveel plezier van!

Een keer in de zoveel tijd vinden Willem en ik het waanzinnig om bij een goed restaurant te gaan eten en dan geven we zo vier tot vijfhonderd euro uit. Maar daar ‘sparen’ we dan ook bijna een jaar voor (in een glazen pot waar we telkens kleingeld in gooien). We laten elke week wel een keer eten bezorgen, daar genieten we ook echt van.  En we gaan sowieso wel regelmatig uit eten, al is het minder vaak dan toen we nog in de stad woonden.

Ik reis vaak eerste klas met de trein, zodat ik lekker rustig kan zitten om te werken of een boek te lezen. Daar heb ik dat beetje extra wel voor over. Een mooie tas mag ook wel wat kosten, maar ik merk dat mijn designertassen me de laatste tijd wat minder doen. Jaren geleden dacht ik dat ooit nog een Chanel tas zou kopen, maar dat hoeft van mij toch niet meer zo.

Een keer in de zoveel tijd vinden Willem en ik het waanzinnig om bij een goed restaurant te gaan eten en dan geven we zo vier tot vijfhonderd euro uit. Maar daar ‘sparen’ we dan ook bijna een jaar voor.

Een fijn hotel vind ik op reis erg belangrijk en daar geef ik graag iets meer geld aan uit.

Meubels vind ik een investering. Ons bed kostte €3000, erg veel geld, maar elke avond en ochtend ben ik er weer zo gelukkig mee. En dan denk ik ook: er zijn ook bedden van vijftienduizend euro, dus dan hebben we het nog zuinig aan gedaan 😉 Ik heb ook niet bespaard op het design en de bouw van Cynthia.nl. Dat mocht wat kosten: het is immers mijn bedrijf en hetgeen waar ik elke dag mee bezig  ben en waar zoveel mensen komen kijken!

Als ik op vakantie ga, mag het ook wel wat kosten. Ik ben meestal voor werk op reis (en dan wordt alles voor me betaald) dus de keer dat ik privé iets boek is niet zo heel vaak. Dan ga ik voor een lekkere hotelkamer op een goede plek. Maar niet té gek, ik ga echt geen €400 per nacht betalen. En mijn tripjes naar Terschelling kosten ook altijd best veel geld (€200 voor de boot en nog het verblijf), maar dat heb ik er dubbel en dwars voor over.

Oh, en ik bespaar ook niet op gadgets als mijn laptop, telefoon en tablet. Ik gebruik ze elke dag heel intensief, dus het moet goed zijn.

Als ik er zo over nadenk, geef ik vooral veel geld uit aan dingen waar ik echt van kan genieten. Dingen die het leven wat mij betreft een stuk fijner maken, waar ik echt gelukkig van word. Goede koffie, goed eten, meubels, vakanties.

Hoe zit dat bij jou? Op welk gebied ben jij zuinig en waaraan geef jij met plezier wat meer geld uit?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

71 reacties
 1. Myrthe

  Wat een leuk artikel! Ik let altijd goed op wat ik uitgeef. Ik vind het soms best lastig geld uit te geven aangezien ik alles voor mijn studie leen. Toch heb ik afgelopen jaar geleerd niet te bezuinigen op mijn leven. Mijn huur is best duur, maar zo geef ik bijvoorbeeld niet veel geld uit aan kleren en ga eigenlijk nooit op stap.
  Ik ben dol op aanbiedingen (hamsterèèèn). Verder koop ik veel bij de Lidl, scheelt toch weer een boel.
  Dit jaar geef ik veel uit aan vakantie, maar vorig jaar heb ik de vakantie overgeslagen.

 2. D

  Verzorgingsproducten/drogisterijproducten koop ik altijd in de aanbieding. Ik zorg dat ik altijd wat op voorraad heb, zodat ik als de producten bijna op zijn deze weer met een aanbieding aan kan vullen. Ik merk dat ik de laatste tijd bespaar op het kopen van tijdschriften. Heerlijk om een tijdschrift te lezen, maar negen van de tien keer spreekt de inhoud me niet genoeg aan. Zonde dus om aan te schaffen.
  Ook ben ik best gierig met auto rijden. Ik rij op normaal tempo, maar niet te hard om langer met de brandstof te doen?
  Waar ik ten alle tijde niet op bespaar is: eten (boodschappen, slager, kaasboer en uit-eten) of een goed hotel. Ik geniet van luxe en de aanblik van een mooie kamer.
  Wisselend bezuinig ik op de aanschaf van kleding en andere niet-noodzakelijke dingen. Maar dat is best nog lastig met die steeds opnieuw aanbrekende modeseizoenen!

 3. Jose

  Als student zijnde moet ik wel een beetje goedkoop leven, maar ik probeer vooral ook nog te genieten van alle vrije tijd die ik heb. Ik koop alle producten van de drogist in de aanbieding haha. Make-up en douchespullen zijn één keer in de zoveel tijd wel in de aanbieding bij de etos of kruidvat. Daarnaast haal ik mijn vlees bij de Turkse/Marokkaanse slager, veel goedkoper (alleen geen varken). Bij de Lidl doe ik de ‘standaard’ boodschappen (scheelt heel veel) en dan vind ik het ook niet erg om wat luxere producten te kopen bij de Albert Heijn of Jumbo.

  Iets eten en drinken met vrienden/vriendinnen in de stad vind ik erg leuk, dus daar bespaar ik dan niet op. Ik houd van nieuwe kleren of leuke dingen voor mijn kamer, maar dat soort dingen probeer ik zoveel mogelijk tweedehands te halen. Toch leuke dingen, maar dan voor veel minder geld.

  Super leuk artikel (:

 4. laura

  ik geef Graag wat meer uit aan mijn haar , shampoo en Conditioner van Redken.en een goede kapper.

 5. Jessica J.

  Leuk om te lezen! Ik vind het best logisch dat je het meeste geld uitgeeft aan de dingen waarvan je intens geniet of die je dagdagelijks gebruikt. Herkenbaar, ook. Alleen moet ik zeggen dat m’n vriend en ik wél besparen op hotelkamers – een degelijke tweepersoonskamer met privébadkamer is goed genoeg –, want dat we er toch alleen maar zijn om te slapen.

 6. Fay

  Hoi! Even een kaastip 😉 Ik haalde vroeger ook altijd kaas bij goede kaaswinkels, maar op de markt is het meestal de helft goedkoper, net zo lekker en als je geluk hebt ook nog eens biologisch

 7. Jose

  Ik ben een student, ik probeer op álles te besparen! 😉

 8. Fiene

  Hoi Cynthia,

  Ik vroeg mij af wat voor groente abonnement jij hebt?
  Ik wil het namelijk ook doen maar ben op zoek naar een goede.

  Leuk artikel!

  Groetjes Fiene

 9. Natasja

  Leuk artikel!
  Ikzelf bespaar ook op wattenschijfjes, tandpasta e.d., maar meer geld geef ik uit aan leuke dingen: bioscoop en Efteling abonnement. Daar kan ik intens van genieten en dat is weer belangrijk voor het stress en ontspanningsniveau. Daar staat wel tegenover dat we daardoor vrijwel nooit op vakantie/weekendje weg (kunnen) gaan. Maar ik heb dan ook liever meerdere keren leuke dingen, dan maar 2 weken per jaar.
  Op benzine bespaarde ik ook altijd door op woensdag op zaterdag bij de Tinq te tanken. Maar blijkbaar vind mijn auto dat niet zo leuk. Nu tank ik dus duurder. Van de andere kant gekeken: ik rij nu meer kilometers op een tank (heel raar, maar t is blijkbaar zuiniger) en heb ik (minder snel) garage en ongemakken kosten.

  • Marjan

   Wat ik doe is goedkoop tanken in Belgie, en dan voor ern maand of 4-5, en daarna 2x tanken met bijv. Shell of BP met van dat schoonmaakspul door de benzine. Dan word de motor schoon en kan ik daarna weer mooi een tijdje goedkoop tanken 😉

 10. Veerle

  Koop maar lekker je flap bag van chanel.Heb er vorig jaar ene in Amsterdam gekocht.Dit is een investering.Brengt meer ip dan op de bank

 11. Marlies

  Heel simpel: ik geef veel geld uit aan mn kinderen. Een jas en schoenen elk seizoen of wanneer ze eruit gegroeid zijn nieuw, en de rest vaak ook. Maar de rest wel iets goedkoper.
  Ook aan mn eigen kleding geef ik veel geld uit, evenals tassen. Ik heb er 3, maar alle drie van leer en kwalitatief goed. Schoenen zelfde verhaal.

  In huis vooral aan keukengerei, we hebben een goede wasmachine en droger. Ook aan het opknappen van onze jaren 30 woning spenderen we aardig wat geld.

  Waar ik ‘gierig’ in ben zijn dezelfde zaken als die jij beschrijft. Haha! Op boodschappen bezuinig ik ook niet. Fruit en groente geef ik vooral veel aan uit maar gaat er hier ook hard doorheen

 12. Liss

  Ik ga het liefst naar de Ah voor boodschappen – in verband met werk eten wij maar amper thuis dus wanneer ik boodschappen doe gooi ik alles gewoon in m’n mand Maar! De bonuskaart gaat altijd mee.
  Voor de rest qua tandpasta enzo koop ik ook alleen voordeelverpakkingen.
  Ook vind ik kleding overdreven duur gezien ik snel op dingen uitgekeken heb. Vaak koop ik merkkleding in de sale of bij een outlet. Sneakers daar en tegen…. 😉 Interieurspullen ben ik heel erg wisselend in, de ene keer vind ik leuke dingen bij de Wibra terwijl ik daarna iets online tegenkom voor veel te veel geld maar het perse wil hebben.
  Goed eten is voor ons belangrijk dus daar gaat het meeste geld naartoe net als naar een vakantie. We kunnen ivm werk maar een keer per jaar weg, dus dan willen we ook wel echt een verre, luxe reis.

 13. Judith

  Had net een heel verhaal getypt en toen ging het mis… nieuwe poging 😉
  Heel leuk artikel en leuke reacties hieronder. Ik herken heel veel. Ik ga het liefst naar AH, maar als ik persoonlijke verzorging spullen nodig heb loop ik eerst even Etos binnen. Die hebben vaak fijne 1+1 aanbiedingen.
  Wasmiddels heb ik het liefst van Robijn, maar koop ik alleen in de aanbieding. En anders koop ik het huismerk van de Albert Heijn. Ook hier is geïnvesteerd in een goed bed toen we in ons nieuwbouwhuis trokken, en daar heb ik nog geen dag spijt van gehad. Het voelt ineens ook heel volwassen om een fatsoenlijk bed te hebben, evenals een wat duurdere (en heerlijke) bank en een mooi wollen vloerkleed.
  Eten in sterrenrestaurants is onze hobby en mogen we 2 keer per jaar van onszelf. Afgelopen week aten we bij Joelia in Rotterdam (aanrader!), en volgend jaar wanneer we ons 5-jarige huwelijk vieren gaan we bij de Librije eten. We sparen sinds het najaar al koopzegels van de Albert Heijn en hebben al een aardig kapitaaltje opgebouwd. Daar gaan we dus nog een jaar mee verder, zodat we dat lekker kunnen opmaken aan een onvergetelijke avond. Mocht je trouwens nog een mooi hotel/B&B in Zwolle kunnen aanraden, dat zou ik super leuk vinden!
  Ik ben ook freelancer en pensioen staat hier hoog op het prioriteiten lijstje, maar vind het zo moeilijk om een knoop door te hakken hoe ik het beste hiervoor wil sparen. (Misschien leuk om hier eens een artikel aan te wijden, heb jij je bijv. door iemand laten adviseren hiervoor?)
  En na mijn zwangerschapsverlof hoop ik mij ook bij een broodfonds aan te gaan sluiten in de omgeving Den Bosch.
  Ga vooral zo door met je blog, sinds het Cynthia.nl is vind ik het zoveel leuker en ineens volwassen. Mooie artikelen over onderwerpen die me bijna altijd aanspreken, dus ik kom elke dag even ‘langs’. Heel goed dus dat je op design niet hebt bespaard, want dat is te zien ook. Je site is prachtig en springt er echt uit als ik hem naast andere blogs leg.

 14. Merel

  Ik denk juist dat het heel logisch is dat je aan de dingen waar je veel van geniet veel geld aan uit geeft. Ik geef het liefst niet veel geld uit aan basis beauty producten. zoals wattenschijfjes, shampoo, conditioner, wattenstaafjes, make-up remover en tandpasta. Probeer ik altijd scoor Maar ik kan wel veel geld uitgeven aan lekker eten, drankjes en make-up.

 15. Vera

  Interessant! Ook mooi om van iedereen de reacties te lezen.
  Ik herken me absoluut in het kopen van aanbiedingen van tandpasta, wasmiddel e.d. Ga ook soms naar de Duitse DM Drogist.
  Wat ik wel moeilijk vind (met 1 inkomen) is het bewust kopen. Als ik vlees koop dan is het biologisch en kleding koop ik zoveel mogelijk wanneer het gemaakt is onder goede arbeidsomstandigheden (tip: dressesonly Nee, geen reclame). Voor verdere uitspattingen blijft er dan helaas niet veel meer over, dat is echt jammer…

 16. xAmberc

  Ik haal ook altijd tandpasta, make up remover en haarmousse in de aanbieding. Mijn ouders halen ook altijd de wasmiddel in de aanbieding. Voor dingen als een winterjas of een goede zonnebril wil ik nog wel een goede hoeveelheid euro’s uitgeven. Ik kijk vaak naar de verhouding tussen de kwaliteit en het product.

  Daarnaast Vind ik dat als je van veel dingen alleen aanbiedingen koopt je echt niet gierig!!!

 17. Donna

  Heel herkenbaar. Vooral dat van de Starbucks. Vroeger kwam ik daar regelmatig. Ik vond het zo gaaf om met zo’n Starbucks beker rond te lopen en een lekker gebakje uit te zoeken in de vitrine. Laatst had ik er weer een keer een limonade gehaald omdat het zo warm was. Kon ik mooi dik 5 euro voor afrekenen. En wat is het nou. Water met een smaakje. Het is onnodig duur en echt een heel erg luxe product. Dan zou ik ook veel liever investering in een goed koffiezetapparaat voor thuis.

 18. Linda

  Interessant artikel is dit zeg! Voor iedereen is het anders waar je graag geld aan uitgeeft en waar je gierig in bent. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om dagjes weg te gaan – we gaan graag naar de dierentuin, één of twee keer per jaar naar een pretpark en musea vind ik ook fijn. Daar geef ik best veel geld aan uit. Maar dan nemen we wel ons eigen brood mee bijvoorbeeld en flesjes water (die heb ik sowieso standaard bij me, zonde om geld aan uit te geven én ook slecht voor het milieu trouwens) zodat we daar alleen één keertje koffie kopen en eventueel een ijsje of iets anders lekkers ’s middags. Uit eten vind ik ook erg leuk en regelmatig even op een terrasje zitten. Dingen als wijn, bier en chocolade in de supermarkt bespaar ik niet op, maar wel inderdaad op wasmiddel, tandpasta, deo en shampoo… Ik koop mijn deo en shampoo altijd wat duurder – merkvast – maar dan wel in de aanbieding inderdaad. Oh, en kleding geef ik niet zoveel geld aan uit; ik koop af en toe wel eens wat maar heb absoluut geen gat in mijn hand.
  Vakantie is vaak één per jaar wat langer (max. 2 weken) en daar sparen we voor, maar dan gaat het geld op aan de dagjes weg en bezienswaardigheden en niet aan het verblijf, want als dat schoon is en een goed bed heeft en ontbijt ben ik tevreden; ik geef er verder niet om omdat ik overdag toch altijd weg ben 🙂

 19. Mariëlle

  Heel leuk om te lezen! Vroeger kocht ik mega veel kleding en make-up, maar ik spaarde ook. Nu koop ik bijna nooit meer make-up en kleding, omdat ik helemaal into minimalisme ben. Dat vind ik heerlijk ♡ En ik ga binnen nu en een paar weken uit huis en daarvaar was al mijn spaargeld wel heel handig 🙂

 20. Stefanie

  Wat grappig om te lezen hoeveel mensen gierig zijn op vlak van tandpasta, wasmiddel etc!
  Ik ben ook zo, heb er echt de pest aan om volle pot voor dingen te moeten betalen. Het leven is al duur genoeg! Mijn shampoo en conditioner koop ik van L’oreal Professionel voor gekleurd haar in grote flessen met handpomp. Douchegels koop ik bij Yves Rocher, daar hebben ze interessante aanbiedingen dus m’n voorraad is niet klein en ik ben ook gek op de geuren van die gels. Op gebied van kleren: Hoe minder het kost, hoe liever ik het heb. Ik ga meestal maar 2x op jaarbasis shoppen tijdens de solden of tussendoor als het midseason sale is. Aan make up durf ik wel eens redelijk wat geld uit te geven: MAC, Sleek, Givenchy, Lancome, Dolce & Gabbana of een heleboel producten van Makeup revolution. We kunnen wel relatief goed sparen, maar we hebben een tamelijk hoge aflossing voor onze nieuwbouw. Veel spullen voor onze zoon hebben we doorgekregen van familie en vrienden of zelf gekocht op 2dehandsbeurzen toen ‘ie op komst was. Op reis gaan doen we eigenlijk niet echt.
  Sommige groenten krijgen we van m’n schoonvader, die heeft een grote moestuin met genoeg spullen om z’n eigen huishouden en dat van hun 3 kinderen te voorzien: selder, prei, aardappelen, tomaten, binnenkort aardbeien, bessen, druiven… Nu onze eigen tuin mét moestuin na een jaar eindelijk in orde is zijn we minder afhankelijk van winkelproducten en hebben we veel eigen teelt staan wat binnenkort klaar is. Eieren krijgen we ook van de schoonouders én van onze buren. Bloemen koop ik heel af en toe, al is het maar een klein boeketje van Aldi. Onlangs stond m’n huis vol met gekregen boeketten en nieuwe orchideeën na de stilgeboorte van m’n zoon. Geurkaarsen zijn een echte verslaving, die komen van Ikea, Xenos of Primark. Die van Rituals koop ik enkel als cadeau voor iemand.

 21. Kelly

  Ik geef je helemaal gelijk!
  Waarom €6 voor een wasmiddel betalen, terwijl er eens in de zoveel tijd een aanbieding is “3 voor €10”.
  En dingen waarvan je echt geniet mogen soms ook wat duurder kosten. Dat is het namelijk echt waard! (O.a. een goed bed, vakanties en lekker uiteten).
  We leven maar 1 keer 🙂

 22. Mariska

  Wat een leuk artikel is dit! Ik ben niet zo van de merken bij de supermarkt bijvoorbeeld en qua kleding ben ik ook best gierig om wat uit te geven. Mijn spijkerbroeken koop ik standaard bij H&M omdat ik weet welke maat me precies goed zit. Ook koop ik meestal mijn kleding daar. Eigenlijk denk ik bij elke aankoop wel na of ik het wel of niet nodig heb en nodig vind.

 23. Lou

  Er zijn genoeg dingen waar ik bij voorkeur niet te veel geld aan uitgeef: drogisterijartikelen, kleren voor de ukken, basics voor mezelf. Ik geef ook zelden echt veel uit aan bijvoorbeeld spijkerbroeken, omdat ik met mijn bouw echt de meerwaarde niet zie van dure merken. En waar ik echt vrijwel niets aan uitgeef: huisdecoratie. Ik vertik het om geld uit te geven aan vaasjes, mandjes en frutsels die volgend jaar niet meer in de mode zijn, maar ik kan dan weer wel dik duizend euro neertellen voor kunst die ik de moeite waard vind. Ik koop ook geen bloemen en geurkaarsen enzo voor veel geld, dat vind ik zo zonde…

  Ik investeer wel in home-improvement, zoals goed schilderwerk, tuinaanleg en verbouwingen. Een goed espressoapparaat, fijne keukenmachines en dingen die ik echt graag gebruik. Ik koop lekker eten maar sommige dingen standaard bij aldi.

 24. Annika

  Ik vind het altijd een sport om producten onder de adviesprijs te kopen, ik wacht zoveel mogelijk op goede aanbiedingen en ik betaal bijna nooit de volle prijs.

  • Kaatje

   Heb je tips?

 25. jette

  Tipje voor portemonnee en milieu,

  Een sodastream! Schaf je al aan voor minder dan 100 euro, erg mooi strak design en in een handomdraai maak je van kraanwater bruiswater (licht, medium of sterk bruisend). De koolzuur moet je wel steeds aanschaffen, maar je haalt er 60 liter bruiswater uit. Minder plastic flessen aanschaffen en verspillen.

 26. Audrey

  Bij boodschappen koop ik maar heel weinig merkproducten. Alleen met shampoo hou ik wel echt vast aan mijn merk, hoewel ik die – net als tandpasta – meestal bij Kruidvat in een voordeelverpakking meeneem.

  Ik ben op zich redelijk zuinig, maar ik ben de laatste jaren wel veel makkelijker met eten kopen op het station. En eten in het algemeen ook. Oh, en aan theaterkaartjes spendeer ik ook veel!

 27. Mariska

  Ik geef het meeste geld uit aan uiterlijke verzorging, specifiek gezichtsverzorging. Ik heb een hele gevoelige huid en heb werkelijk ieder drogisterij product geprobeerd, maar krijg er altijd last van. Makeup koop ik ook bijna nooit meer uit de drogist, het valt zo vaak tegen. Van sommige dingen kan ik er echt niet tegen als ik de volle mep moet betalen. Vaak is dit bij producten die regelmatig 1 plus 1 gratis zijn. Ik hoard die producten vaak, omdat ik alleen al de gedachte niet aankan dat het niet in de aanbieding is op het moment dat ik het nodig heb. Verder bezuinig ik de laatste tijd niet meer op schoenen. Ik loop veel en heb een tijd last van mijn voeten gehad. Hierdoor ben ik kritischer geworden op de kwaliteit en ga ik niet meer voor een goedkope schoen van 2 tientjes van H&M.

 28. Ness

  Leuk artikel! Ik kan veel geld uitgeven aan gezichtsverzorging en make-up. Als het bij Ici Paris een actie van 21% is, koop ik ineens een voorraad. En ik ga elke 2 maanden naar de schoonheidsspecialiste voor een gezichtsverzorging en pedicure. Mijn haar laat ik door een vriendin knippen en ik kleur het zelf (bij de kapper ben ik nooit echt tevreden over de kleur).
  Qua boodschappen kopen we wat we lekker vinden. Sommige dingen koop ik van een merk (koffie, frisdrank enz) en veel dingen van het huismerk (water, melk, toiletpapier,oorstokjes, watjes enz).
  Mijn vriend doet dit niet (hij is niet prijsbewust). Hij pakt alles uit het rek op ooghoogte (waar de dure producten staan). We gaan een paar keer per maand uit eten.
  Op reis lees ik graag, maar aan boeken en cd’s kan ik niet veel geld spenderen. Ik ga dan naar de bib.
  Als ik meer zou bezuinigen, dan zou dit aan mijn spaarrekening zien 🙂

 29. Anoniem

  Ik geef enorm veel geld aan eten uit en ook make up wil ik alleen van top merken als guerlain. Ik heb het geld er niet voor anders zou ik nu graag een paar designertassen willen. Ik kan niks bedenken waar ik gierig over ben( maar goed hoef nog geen wasmiddel etc te kopen, dat kopen mijn ouders)

 30. Kirsten

  Yep ik kan mij hier helemaal in vinden! Waar ik ook geld aan uit geef zijn sport items. Een hockeybitje gemaakt door de tandarts, fijne schoenen, etc. Nu probeer ik het allemaal nog minimaal te doen ivm mijn studentenleven, maar ik hoop dat als ik ooit afgestudeerd ben ik ook bewust meer uit kan gaan geven aan dingen waar ik echt van geniet. Zo staat uit eten in een sterren restaurant al jaren hoog op mijn lijstje.

 31. rachel

  ik had het zo over kunnen nemen want dito verhaal. op eten bezuinig ik niet klaar, wattenschijfjes weer wel en een goed bed…tja ik betaal dan ook idd liever 3000 euro of meer dan een goedkoop nest waar je rugklachten van krijgt en niet lang mee gaat 😉

 32. Silkeblogs

  Ik begrijp helemaal wat je schrijft! Ik denk dat mijn gewoonten met geld een beetje overeenstemmen met die van jou.

 33. Kate

  Ik ben 28 en vind het nog steeds soms moeilijk om die keuzes te maken. Eigenlijk ben ik een ontzettende levensgenieter en luxepoes, maar mijn inkomen moet daar nog even bij gaan passen, haha! Maar net als jij geef ik het liefst meer uit aan eten en reisjes. Dure hotels vind ik snel een beetje zonde (meestal breng ik er zo weinig tijd door omdat ik op pad ben), maar ik ben wel afgestapt van de echte aftandse krot-hotels/hostels. En ik ben gek op etentjes en koken, en dat moet dan gewoon lekker en goed zijn. Ik vind weinig dingen een grotere domper dan vies eten! Ik vind het ook belangrijk om, waar mogelijk, iets meer uit te geven aan ethisch geproduceerd eten (of andere spullen).

  Veel materiële dingen kunnen me echt een worst wezen (ik geef weinig om gadgets, merkkleding, designerspullen etc.) maar ik moet mezelf er wel meer toe gaan zetten om te investeren in kwaliteitsvolle dingen als schoenen, spijkerbroeken, tassen, etc. Ik blijf dat maar redelijk goedkoop kopen omdat ik het een klap geld vind, maar als dat elk jaar stuk gaat en je nieuwe moet kopen kom je op hetzelfde uit. Ik las laatst iets over de ‘cost per wear’ formule: als je twijfelt over iets duurs, bedenk dan hoe vaak je het gaat gebruiken en hoe lang het meegaat. Vaak kom je er dan achter dat het dan ‘per keer’ dragen/gebruiken helemaal niet duur is.

 34. bb

  Interessant artikel!

  Ik bespaar op een aantal dingen fors. Wij hebben lage woonlasten en een goedkoop autootje. Boodschappen komen 80% van de Lidl en 20% van de ah en dan vooral de bonus en ik koop make-up en verzorgingsartikelen alleen maar 1+1. We kopen weinig kleding, maar wat we kopen is degelijke kwaliteit (maar geen designer). Ik maak mijn eigen lunch voor werk. Onze voornaamste weekendbesteding is met een groep vrienden samen eten en chillen, waarbij we om en om betalen en dan een supergezellige dag of avond hebben voor maar een paar tientjes. Eigenlijk leven we heel normaal en goed, maar net alsof ons inkomen een stuk lager is. We sparen 25% en een deel van dat gespaarde geld geven we uit aan reizen. Door ons wat in te houden kunnen we makkelijk ieder 1 langere, dure reis doen en dan ook nog op zonvakantie en een weekendje weg per jaar. Het gespaarde geld gaat naar een buffer voor tegenslagen en voor aanpassingen aan het huis in de toekomst. Ook ben ik heel geinteresseerd in misschien eerder stoppen met werken ooit, of meerdere sabbaticals kunnen nemen in de toekomst.

 35. Renee

  Wij hebben heel veel spaarpotjes op onze bankrekening. Potjes voor de kinder verjaardagen, potje voor date night (hiervan gaan we elke maand uiteten en dan ‘goed’), potje voor een weekendje weg. Zo hebben we nooit echt grote uitgaven per maand, omdat we dus elke maand een beetje wegleggen ervoor. Shampoo, tandpasta etc idd 1+1. Ik winkel alleen bij de AH. Vind dat gewoon de prettigste winkel. Wc papier koop ik wel bij de Lidl. Kleding geef ik wel wat meer aan uit en schoenen ook. Zeker omdat ik lastige voeten heb (heel breed). Parfum net zo. Ik geniet van m’n Dior Poison Girl, dus koop ik die 2x per jaar. Op onze meubels hebben we ook niet bespaard, maar nu wil mijn man bijvoorbeeld spiegeldeuren op onze pax kast, en dat vind ik dan weer onzin. We zijn al 3 jaar niet op vakantie geweest, maar gaan volgend jaar 3 weken backpacken in Thailand met onze kinderen (whaaaa spannend!). Oh en dat date night potje hebben we echt bewust aangemaakt, omdat het er anders niet van kwam. Donderdag is onze date night (heb dat ook echt nodig, tijd samen) en van de 4 donderdagen per maand gaan we er 1 of 2 uiteten. Eten maakt mij zo gelukkig! Haha

 36. Evelien

  Ik ben best gierig. Shampoo, tandpasta etc. koop ik altijd bij 100%-terugbetaald acties. Ik ben niet aan een bepaald merk gehecht, dus vind het fijn om nieuwe producten gratis te proberen. Ook koop ik kledij enkel in de solden en ga ik bijna nooit op restaurant. Hotelkamers mogen dan weer gerust 200 euro per nacht kosten en ook juwelen mogen duur zijn en koop ik nooit in ketens. Gouden tip: Meedoen aan winacties voor leuke luxeproducten die je graag wil. Zo geef je er geen geld aan uit en ben je nog zo blij als je het dan toch wint.

 37. Henny

  Ik vind het lastig om grote uitgave te doen en vind het soms ook moeilijk om geld aan mezelf te besteden. Heb mezelf voor mijn verjaardag een paar dagen Londen cadeau gedaan en dan zoek ik altijd low budget hotels die wel gewoon goed zijn onder het motto “ben er toch alleen maar om te slapen”. Ik bespaar op vakantie ook niet op eten maar neem wel een eigen waterflesje mee. Heb laatst ook en verre reis geboekt, kosten bijna 3500 euro. Ik heb er 2 jaar voor gespaard maar toen ik geboekt had spookte wel even door mijn hoofd wat ik met dat geld ook zou kunnen doen. Geef niet veel geld uit aan kleding, ga niet uit en koop bijna nooit iets te eten buiten de deur maar ik zweer wel bij een mac computer. Sommigen verklaren mij voor gek omdat een andere computer net zo goed is maar een mac werkt gewoon zoveel fijner daar geef ik graag wat mer voor uit. Ik noem mezelf niet gierig, wel zuinig.

 38. Maura

  Ik herken het wel! Ik ben alleen niet van de gadgets en koop boodschappen bijv op de markt of huismerk/goedkoop merk. Vlees/eieren en soms groente haal ik hier bij de boer.
  En drogist artikelen: lang leve de 1+1 gratis!
  Voor veel dingen zoals meubels of bijv een keuken apparaat kijk ik ook eerst op marktplaats. Er zijn al zoveel spullen op deze wereld. Ik vind het zonde om dan weer een nieuw apparaat aan te schaffen. En kost vaak fractie van de originele prijs!
  Misschien nog een tipje: Allicht is het wel zo sjiek om even te linken naar het artikel van 2wmn?

  • Cynthia Schultz

   De link staat super chic bovenaan in de intro 🙂

  • Maura

   Check! In je gewone tekst staan linkjes heel fijn gekleurd in deze nieuwe vormgeving. Maar de intro tekst heeft een gele achtergrond en valt het niet op.

 39. Anke

  Wat een leuk onderwerp! Enerzijds om te lezen welke afwegingen iemand anders maakt en er dan ook bij stil te staan wat je eigen keuzes zijn

  Ik bespaar op: broeken. 30-50 euro is echt mijn max want ze gaan al-tijd stuk bij mn bovenbenen. Boodschappen doe ik zoveel mogelijk bij de aldi, groente en fruit scoor ik op de markt voor een prikkie. Uiteten doe ik liefst voor rond de €20, maar ik ga dan wel weer relatief vaak. En ook weekendjes en vakanties houd ik graag zo goedkoop mogelijk, ook weer met het doel om vaak te kunnen

  Wat dan wel wat mag kosten zijn schoenen, je hebt 1 paar voeten voor de rest van je leven dus ik heb van huis uit geleerd daar niet op te bezuinigen. Daarnaast geef ik al snel wat meer uit aan tops, jassen en tassen, die maken je outfit. Daarentegen heb ik dan minder items waar ik jaren van kan genieten. Ook geef ik met liefde €150 extra uit voor een rechtstreekse vliegtuigvlucht naar bv New York, omdat ik een overstap als ik hem kan skippen zonde van mijn tijd en stiekem erg vervelend vind. Maar eenmaal in de stad ga ik gerust met de metro ipv de taxi omdat dat dan weer onderdeel is van de ervaring.
  Dagcrème kost me ook zo’n €60 per 2 maanden, ik vind een goede huid hebben echt de basis (mits je de goede match gevonden hebt natuurlijk) maar daarentegen kost mn favo mascara €4

  Al met al gaat het om de balans, maximaal genieten van het leven maar wel genoeg sparen en mn hypotheek extra afbetalen voor je weet maar nooit

 40. Caroline

  Een ‘spa rood maker’ zoals Soda stream kan ik ook echt aanraden. Niet meer slepen met flessen, goedkoper en beter voor het milieu!

 41. Britt

  Ha, ik ben het hier helemaal mee eens! Al is het bij mij allemaal kleinschalig hoor, ik koop zo goed als altijd budget make-up, en dat geld dat ik daarmee bespaar kan ik dan investeren in een nieuwe camera, ofzo. (Waar andere mensen me dan weer gek voor verklaren dat ik zoveel geld investeer in een camera.) Maar dat doen anderen dan weer met duurdere make-up enzo, dus het is maar hoe je het zelf bekijkt. ((: Ik denk dat iedereen zo wel van die dingetjes heeft

 42. Jadwiga – The Bag Hoarder

  Ik ben selectief gierig. Als ik boodschappen doe, koop ik vooral de aanbiedingen. Ik weet precies wat een goede prijs is voor bijvoorbeeld avocado’s, bananen en melk. Maar aan de andere kant hebben we iedere week een foodbox. Niet goedkoop nee, maar we gooien ook bijna niets meer weg. Tandpasta, wasmiddel en andere drogisterijdingen koop ik alleen in de aanbieding. Op mijn boodschappen telt elke cent en ik kan echt blij worden van een goede aanbieding.

  Waar ik wel veel geld uit kan geven? Een designertas van een paar honderd/duizend euro hoeft geen probleem te zijn. Ook ga ik graag lekker uit eten en dan mag het best wel wat meer kosten. Ik geef graag geld uit aan de leuke dingen. De noodzakelijke dingen koop ik zo goedkoop mogelijk.

 43. Varenka W

  Haha wat herkenbaar, leuk om te lezen.
  Ik denk overal ’t zelfde over, behalve ’t uit eten gaan dan, maar dat komt meer omdat ik culinair autistisch ben warschijnlijk ….ik geniet alleen van de toetjes en een goed stuk vers brood. In mijn geval zou een luxe etentje dus echt geld verspilling zijn.
  Ik snap wel dat mensen er echt van kunnen genieten hoor, de hele sfeer en ervaring, naar het etentje uitkijken enzo.
  Grappig om te lezen hoe andere mensen hun geld verdelen.

 44. Nicoo

  Wij zijn ook behoorlijk gierig uit noodzaak maar we proberen er een sport van te maken. Keep it positive!
  We houden enorm van eten en goede koffie en thee en daar proberen we goede kwaliteit van te kopen voor een zo goedkoop mogelijke prijs. Dan maar 100 koffiecups in 1x kopen als het vet in de aanbieding is, we gebruiken ze toch wel. Groente, fruit, vlees/vis en kaas halen we op de markt en zo proberen we zo min mogelijk bij de (dure) supermarkt te kopen.
  We verwachten ons eerste kindje en zijn al helemaal aan het uitzoeken wat luiers nu mogen kosten om echt goedkoop te zijn (zoveel cent per stuk)
  Ohja, geen auto hebben scheelt ook super veel geld maar dat moet wel kunnen qua werk natuurlijk.

  • Renee

   Ik weet niet of je in de buurt van de Duitse grens woont, maar de luiers van Babylove (DM) vinden wij een enorme aanrader! Wij rijden eens per kwartaal speciaal naar Emmerich, om die luiers in te slaan. Voor de prijs, maar vooral ook omdat ik ze echt de beste luiers vind.

 45. Amarins

  Wat leuk om te lezen dat je bij een Broodfonds zit! Ik heb begin dit jaar met een groep mede-ondernemers zelf een Broodfonds opgericht. Sparen voor mijn pensioen zit er helaas nog niet in, maar dat is een bewuste keuze.
  Verder bespaar ik net als jij voornamelijk op de “bulk”-goederen: wattenschijfjes, schoonmaakmiddelen, wc-papier, diesel. Wasmiddel ben ik kieskeurig in omdat ik contact-allergieën heb, maar ik zorg er wel voor dat ik meteen een voorraad in sla als het in de aanbieding is.
  Ik bezuinig nooit op mijn bh’s, ik sjouw een cup G mee, dus mijn bh’s moeten gewoon goed zijn en dat mag dan van mij best wat kosten, gemiddeld €100 per stuk.
  Ook mijn huidverzorgingsproducten zijn aan de dure kant. Als je een gevoelige huid hebt wordt je nou eenmaal kieskeurig.
  Op reizen bespaar ik door te zoeken naar de goedkoopste vlucht en meestal alleen de overnachtingen te boeken zonder ontbijt zodat ik meer geld overhoud voor leuke dingen tijdens de reis. Daar bespaar ik dan weer niet op haha.
  Als laatste bespaar ik nooit op mijn tatoeages. Daar spaar ik echt voor. Liever wat langer sparen voor een topstuk van een goede artiest dan bezuinigen en later spijt hebben omdat het niet is geworden zoals ik in gedachten had.

 46. Kirsty

  Interessant om te lezen! Wij zijn eigenlijk helemaal niet goed in het bezuinigen op dingen haha. Eten en drinken vinden wij ook erg belangrijk, dus de boodschappen zijn voor twee personen denk ik relatief duur als je het met andere mensen zou vergelijken. Het enige dat waar ik wel echt in verbeterd ben is dat ik nauwelijks nog eten of drinken op het station haal wanneer ik reis. Eerder deed ik dat elke dag en dat vond ik toch wel zonde. Verder probeer ik ook meer te sparen door niet meer 200 euro aan make-up uit te geven in de maand haha, maar dat is meer een kwestie van minder vaak iets kopen dan dat ik er echt op bezuinig.

 47. Malou | Blonde Blossom

  Ik doe het eigenlijk hetzelfde als jij! Toch ben ik soms wel vrij laks met eten kopen, op het station koop ik vaak broodjes terwijl ik thuis ook broodjes met veel betere en biologische ingrediënten had kunnen maken. Daar wil ik mee stoppen, zonde van m’n geld! Ik stop vaak geld in dagjes uit en vakanties, vind dat gewoon zo leuk! Malou x

 48. Romy

  Wat een leuk onderwerp voor een artikel en heel herkenbaar dat je op het ene graag bespaart en bij het andere juist met liefde geld uitgeeft. Ik bespaar ook graag op basisdingen, zoals wattenschijfjes, en ook met kleding ga ik vaak voor relatief goedkoop of tweedehands. Beautyproducten koop ik ook vaak van Essence of Catrice of van een huismerk, mits de kwaliteit een beetje oké is. Wat knutselspullen betreft en dagjes weg, bespaar ik dan weer niet. Oh ja, en ik baal vaak wel als mijn moeder de sterrenmuntthee van een huismerk heeft gekocht, die in mijn ogen zoveel minder lekker smaakt dan de duurdere van Pickwick 😉

 49. Yvonne

  Ik kan me helemaal vinden in je uitgavenpatroon! Stukken fruit zijn inderdaad belachelijk duur. Mijn vriend koopt ze altijd en daar erger ik me dood aan. Koop gewoon een hele watermeloen en snijd ze gewoon! Hij is daarnaast heel ‘gul’ wat betreft drankjes. Hij is de hele dag onderweg en hij koopt altijd kleine flesjes. Ik vind dat zooo zonde! Of hij koopt broodjes in plaats van ze gewoon van te voren te smeren. Het is gewoon gemak en daar betaalt hij kennelijk graag voor. En ik maar boodschappen doen bij de Lidl. 😉

 50. Linda

  Grappig, eigenlijk komt dit erg overeen met hoe ik mijn geld uitgeef. Behalve het (dure) uit eten gaan; dat doe ik nooit. Man & ik gaan vaak uit eten, maar dan gaan we juist naar van die simpele tenten en hier in Zuid-Afrika is juist uitgaan echt veel goedkoper dan in Nederland. Dingen als wasmiddel, wasverzachter en tandpasta koop ik allemaal van een A-merk (eerder in NL altijd Robijn), maar dan ook alleen in de aanbieding. Vaak heb ik wel een voorraadje. Boodschappen zijn hier sowieso erg prijzig. Mijn geld gaat vooral naar vakanties. Ik zoek goede prijzen voor vliegtickets, maar koop wel altijd een goede zitplek bij de nooduitgang. Rob is bijna twee meter en ik vind het ook gewoon fijn om niemand voor me te hebben. Een hotelkamer moet voor mij modern zijn, anders voel ik me er niet thuis. Maar meer dan 100 euro zal ik niet snel uitgeven, behalve straks een paar dagen in Washington. Ons koophuis is over iets meer dan 3 jaar volledig afbetaald, daar verheug ik me echt op!

  • Linda

   Oh ja, nog twee heel belangrijke dingen vergeten, waar ik in Nederland nooit zo over nadacht. Water en elektriciteit. We komen uit een spiksplinternieuw, milieubewust huis. Nu wonen we in een ongeïsoleerd huis met 130 inbouw halogeenspotjes, die we onlangs allemaal hebben vervangen door LEDs. Ook op water letten we erg: het niveau in de dammen is historisch laag en door de droogte is er kans dat we straks helemaal geen water meer hebben. Dat is een eng idee, dus wc’s worden nu minder doorgespoeld, de kraan gaat uit tijdens het handwassen en tanden poetsen, we doen de wasmachine alleen nog aan met een volle lading en we douchen korter.

 51. Anouk

  Wat een leuk artikel weer?!

 52. Noelle

  Suuuuper leuk artikel!! En herkenbaar wat betreft de boodschappen. We letten niet zó op aanbiedingen, maar kopen wat we inplannen en als het 2 voor 1 is, pakken we er 6 ipv 2. Uit eten doen we ook regelmatig maar wel goedkoop. Ons favoriete restaurantje ligt in een studentenstraat dus betalen we nooit meer dan €50 incl cocktails. Ook shoppen doe ik niet. Kleding alleen als ik op vakantie ben. We bestellen eens in de 2 maanden iets. Onze hypotheek is laag, door geluk (en locatie) een mooi maar goedkoop huis gevonden. We hebben daarentegen wel 2 auto’s.

  Wel heel veel geld leggen we neer voor reizen. Elk jaar doen we een grote reis dat algauw €7.000-€8.000 kost, en dat kan makkelijk omdat we goed sparen. Daarnaast nog andere kleine trips binnen Europa en concerten en sportevenementen waar we ook wel een paar duizend per jaar aan uitgeven. Ik vind ervaringen belangrijker dan dingen.

 53. Danielle

  €200,- voor de veerboot?! Op jaarbasis bedoel je dan? 😀 Ik bezuinig vooral op “saaie” dingen zoals sokken hahaha, dat vind ik zo stom om te kopen! Terwijl ik deze maand alweer 5 kledingstukken heb gekocht 😉

  • Cynthia Schultz

   Nee hoor per keer. Omdat we de auto meestal meenemen.

 54. Sanne

  Heel leuk artikel om te lezen, en waar iemands interesses qua uitgaven liggen. Dat niet impulsieve moet ik echt wat van gaan leren, laatste paar maanden minstens twee keer een miskoop gedaan ?

 55. Madebyuna

  Leuk artikel! Ik ben ook gierig op wasmiddel, tandpasta, shampoo en douchegels. Het meeste spoelt toch door de gootsteen. Op eten geef ik teveel geld uit, daar zou ik wel op kunnen besparen maar ben er te lui voor haha. Schoenen en vakanties daar geef ik graag geld aan uit! Ik ga graag een paar weken ver op reis ipv een paar weekendjesweg.

 56. Patricia | TwijfelMoeder

  Ben niet zo’n shopper en ook niet zo’n frutselsfan, dus daar bespaar ik een hoop op. Bij doen van boodschappen let ik ook goed op de aanbiedingen, waardoor het voordeel flink kan oplopen. We besparen dan weer niet op zaken die we echt nodig hebben. Onze bank was erg duur, maar daar zitten we inmiddels al negen jaar geweldig lekker op. Krijgen nog steeds complimenten op onze inrichting, dus dat maakt het iedere euro meer dan waard. En ook onze kleine man krijgt de zaken die hij nodig heeft van goede merken. Maar we zijn bijvoorbeeld niet van de enorme stapels merkkleding.

 57. Marije

  Goed artikel om over na te denken.

  Na een krappe financiële periode, is een Robijn wasverzachter een luxe maar ik koop het wel altijd in de aanbieding. Ik bespaar niet op boodschappen meer.

 58. Susan

  Wat een leuk artikel! Ik sluit me heel erg aan bij jou: aan sommige dingen geef ik nauwelijks geld uit, aan andere dingen vind ik het juist leuk om wat meer uit te geven. Ligt er ook wel aan wat!

 59. Lenneke

  Ik geef eigenlijk veel meer geld uit aan anderen dan aan mezelf. En dat moet ik eens een keer afleren, haha. Heb wel een dure koffiemachine gekocht en op eten bezuinig ik ook niet. Vooral eten en drinken zijn mijn drug of choice, haha. En ik geef veel geld uit aan boeken.

 60. Danielle

  Ik geef te makkelijk geld aan geschiedenis objecten, boeken en piercings, helaas is daar ook meestal mijn geld van op!

  Tegenwoordig hecht ik steeds minder waarde aan merken en als ik een goede bijna evenwaardig product van een ander goedkoper merk vind die ik misschien niet zo goed ken, dan durf ik daar wel voor te gaan, meestal valt het ook niet tegen!

  Waar ik wel veel geld aan uitgeef is mijn camera(-accessoires), maar die gebruik ik voor mijn werk en dus moet dat gewoon goed zijn.

  Lekker artikel dit! 🙂

 61. Inez

  Ik ben gedwongen zuinig op ieder vlak, moeten rondkomen van mijn inkomen en dat is net iets hoger dan bijstandsniveau.

  Trouwens, ik wilde je zeggen dat de goedkoopste benzine vaak overgebleven benzine is van slechtere kwaliteit. Ik tank bij de shell en daar betaal je meer maar ik kan er ook serieus honderden kilometers verder mee rijden dan op een volle tank van bijvoorbeeld de Tinq. Heb het nu een paar keer getest door de tank vol te gooien en de km stand op nul te zetten.

  • Danielle

   Ik ken het laag inkomen helaas!

   En dat van de benzine klopt inderdaad!
   Er zit meer rotzooi in de goedkope zooi, maar het is wel handig dat het er is!
   Ik tank tegenwoordig Blue One 95, dat is zelfde kwaliteit benzine als de dure, maar dan een paar cent goedkoper, scheelt weer op een tank.

 62. Lesley

  Leuk onderwerp zeg, dit artikel! Ik houd erg van de variatie op je nieuwe site 🙂

  Ik geef makkelijker geld uit aan design meubelstukken, kunst, schoenen en sieraden, meer de blijvende items dus. Maar bespaar weer op kleding, planten voor de tuin en daarnaast veelal dezelfde items als jij vermeld.