Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Gastblog van Romanticoach: Je relatie bouwen als een huis

YES, vandaag de start van iets super tofs! Minki, oprichter van Romanticoach, neemt ons de komende tijd mee in een serie gastblogs over relaties, het behoud daarvan én het verbeteren daarvan. Vandaag is het tijd voor de eerste blog in deze serie.

Leestijd

Hoi! Ik ben Minki (oftewel Romanticoach) en relaties zijn mijn werk. Als relatiecoach help ik stellen met het bouwen, onderhouden en verbeteren van een fijne relatie. Ik heb een Master psychologie van de Universiteit van Amsterdam en heb inmiddels 2 jaar een eigen praktijk. Een goede relatie vraagt aandacht en onderhoud. Gelukkig is dat onderhoud vaak best leuk om te doen!

Net als je belastingaangifte is ‘een relatie hebben’ iets waarvan je geacht wordt het gewoon te kunnen. Zonder uitleg. Zonder hulp. Terwijl het nogal ingewikkeld is en bepaald niet onbelangrijk. Onzin! Veel relatieproblemen kunnen voorkomen of opgelost worden met de juiste hulp en kennis. De komende tijd neem ik je in een aantal gastblogs mee in mijn visie op relaties.

Nieuwsgierig geworden? Volg me op Instagram onder @romanticoach.nl

Je relatie bouwen als een huis

Stel, je gaat een huis bouwen. Waar begin je dan? Ik zou zelf beginnen met veel dromen en wilde plannen. Hoe gaat dat huis er uiteindelijk uitzien? Wat wil je graag? Waar wil je water bij de wijn doen? Wat is een harde eis? Al die dromen kun je omzetten in een realistisch, haalbaar plan. Een blauwdruk. Met hier en daar nog ruimte voor een ‘en als het meezit zou ik graag…’

Vervolgens moet er een fundament gelegd. Een stevige basis waar het huis op kan staan. Zonder dat fundament kun je nog zoiets moois bouwen, het zakt vroeg of laat in elkaar. Als het fundament er eenmaal ligt, kan de bouw beginnen. Dikke kans dat je dan dingen tegenkomt die er op papier geweldig uitzagen, maar die in de praktijk toch tegen blijken te vallen. Die muur hier? Dat werkt niet. Wacht, zijn we de stopcontacten in de keuken nu helemaal vergeten?! Gelukkig kun je altijd weer iets afbreken en opnieuw beginnen. Je plannen bijstellen. Toch een andere kleur kiezen. Sommige imperfecties zul je laten zitten. Die zijn het gedoe van de hele boel weer openbreken niet waard. Je leert ermee leven, al verzucht je soms toch nog hoe fijn het was geweest als die radiator wél tegen de andere muur was geplaatst.

Je hebt dat huis niet voor niets gebouwd, dus je onderhoudt het zorgvuldig. Regelmatig schilderen, een vloer in de lak, grote schoonmaak. Je leert hoe je klein onderhoud zelf moet doen. Voor de grotere dingen laat je soms een professional komen. Misschien kom je er na een paar jaar achter dat het huis niet meer bij je past. Je bent veranderd! Dan kun je ervoor kiezen te gaan verbouwen. Eén kamer, of meerdere. Je zou zelfs het hele huis plat kunnen gooien tot alleen het fundament overblijft. Dan kun je opnieuw beginnen, met het bouwen van een huis wat nu bij je past. Klinkt dit allemaal als veel werk? Dat is het ook wel! Maar het is het allemaal waard als je daarmee superfijn woont, toch?

Je weet vast al waar ik heen wil, relaties en huizen bouwen hebben nogal wat gemeen. Het begint ook hier weer met het dromen. Met een partner is dat fundament aantrekkingskracht, een verliefdheid of zelfs al houden van. Maar het kan bijvoorbeeld ook een gedeelde, diepe levensovertuiging of doel in het leven zijn. Is je fundament stevig genoeg? Tijd om een blauwdruk te maken. Hoe zien jullie je relatie voor je? Wat hoort daar wel of niet in thuis? Denk bijvoorbeeld aan tijd die je met elkaar doorbrengt, wel of niet samenwonen, manieren van communiceren. Dingen die je samen wil delen of dingen die je juist voor jezelf wil houden. Klein aandachtspuntje, dit huis bouw je met z’n tweeën. Dus weet je die radiator aan de verkeerde muur nog? Dat gaat ongetwijfeld gebeuren. Er gaan dingen zijn die je mateloos gaan irriteren en die je toch maar voor lief neemt. Ook al baal je er af en toe echt nog wel van. Gelukkig heeft de ander vast ook allerlei ideeën waar je zelf nooit aan gedacht had!

Hebben jullie een fijne, stabiele relatie weten te bouwen? Mooi! Dan is het belangrijk die ook te onderhouden. Door bijvoorbeeld regelmatig te bespreken of alles nog loopt zoals jullie hadden afgesproken. Of door je samen voor te bereiden op moeilijke periodes en problemen die ontstaan samen op te lossen. Soms is er groter onderhoud nodig of komen jullie ergens samen niet uit. Dan is het tijd om hulp van een professional te zoeken, bijvoorbeeld een relatiecoach (hoi!) of therapeut. Dan kunnen jullie daarna weer samen verder.

Jullie veranderen en groeien allebei en de wereld om jullie heen staat niet stil. Dikke kans dus dat er door de jaren heen dingen zijn die niet meer voor jullie werken.Tijd voor een verbouwing! Eerst hadden jullie bijvoorbeeld geen behoefte aan een wekelijkse date night. Maar nu wel, dus hoe gaan jullie dat regelen? Ooit vond je het prima om alle financiën op één hoop te gooien, maar nu begin je je eraan te ergeren. Wat gaan jullie daarmee doen? Soms lukt zo’n verbouwing zelf, maar ook hier kan een beetje professionele hulp heel fijn zijn.

En als het huis echt niet meer past? Als elke kamer verkeerd voelt en je niet meer weet waar je zou moeten beginnen met verbouwen? Dan kun je twee dingen doen. Je kunt dat hele huis samen afbreken. Tot je alleen het fundament over hebt. Dan begin je samen weer helemaal bij de basis en ontwerp en bouw je een nieuw huis. Als het fundament stevig genoeg is, kan dat. Of je kunt de relatie beëindigen, rouwen om het verlies en uiteindelijk beginnen met dromen over een nieuw huis. Dat betekent niet perse dat je relatie “mislukt” is. Het betekent alleen dat jullie relatie niet meer paste en jullie geen mogelijkheden meer zagen om een nieuwe te bouwen.

Denk je nu: ‘derrie, zo heb ik er nog nooit over nagedacht. Ik geloof niet dat wij ons bouwwerk ooit onderhouden hebben…’? Geen paniek. Volgende keer heb ik het over gereedschap om dat onderhoud eens uit te voeren.

Je vindt Minki van Romanticoach via onderstaande websites en op Instagram op @romanticoach.nl 
samenwonenvoorbeginners.nl
romanticoach.nl 


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)