Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Gastblog van Romanticoach: Is dit normaal?

Een tijd geleden kwam er een serie gastblogs online van Minki, eigenaresse van Romanticoach. Vandaag de tweede van een nieuwe reeks gastblogs van haar hand, met haar kijk op verschillende problemen waar stellen in hun relatie tegen aan kunnen lopen. Vandaag de vraag: ‘Is dit normaal?’

Leestijd

Normaal. Wat is dat? Om eerlijk te zijn heb ik na meer dan 30 jaar op deze planeet nog altijd geen flauw idee wat nou dat “normaal” is waar mensen het zo vaak over hebben. Het lijkt vooral een woord te zijn voor “wat de meerderheid van de mensen doet.”

Het probleem is alleen dat dit vervolgens wordt gezien als dé manier om dingen goed te doen. Terwijl wat voor de meerderheid werkt, voor jou natuurlijk niet per definitie ook hoeft te werken. Doe jij het anders dan wat als normaal wordt gezien? Dan slaat al snel de twijfel toe. Mag dit wel? Zie je iets over het hoofd? ‘Niet normaal’ wordt al snel fout, slecht, of afwijkend gezien, en daarmee als een probleem wat opgelost moet worden.

Een tweede valkuil is stoppen met nadenken over hoe jij dingen graag zou zien. Er is immers een goede, normale manier om dingen te doen. Dus dat doe je dan maar. Blijkt dat je daar niet blij van wordt? Dan ben jij uiteraard het probleem. Want de omstandigheden zijn immers normaal, dus daar kan het niet aan liggen. Toch?

Elke relatie is anders en hoewel er zeker dingen zijn die je nooit moet willen, is mijn regel voor wat normaal is vrij alomvattend: in een relatie is alles wat jullie in goed overleg en naar tevredenheid van beiden met elkaar afspreken, doodnormaal.

Laten we eens naar een aantal voorbeelden kijken. Dingen waarvan ik regelmatig de vraag krijg ‘Is dit normaal?’

‘Ik ben heel gelukkig met mijn partner, maar soms twijfel ik ineens even aan onze relatie. Is dat normaal?’
Een relatie is een flinke beslissing. Net als een opleiding, baan of woonplaats. Zo woon ik al mijn hele leven in Haarlem, dat vind ik heerlijk. Ik heb geen verhuisplannen en zou niet snel vrijwillig vertrekken. Toch kan ik soms ineens overvallen worden door een groot soort spijt dat ik nooit in New York gewoond heb. Of in Florence. Of Parijs. Zeker als ik een dag niet lekker in mijn vel zit of ineens verlang naar iets wat Haarlem me niet kan bieden. Soms kijk ik zelfs even dromerig naar appartementen in die steden (die ik nooit zou kunnen betalen). Het is nooit zover gekomen dat ik concreet overwogen heb Haarlem te verlaten, maar de twijfel of ik niet iets mis door hier mijn hele leven te wonen? Ja, die slaat wel eens toe. Best logisch, toch? Zo werkt het ook met relaties. Een keuze betekent altijd dat er andere opties afvallen. Soms komt ineens de “at als” of “is dit het dan” naar boven. En dat is heel normaal! Komt die twijfel steeds vaker en vaker? Neemt je geluk af en de twijfel toe? Dan wordt het een ander verhaal en is het goed dat gevoel eens te onderzoeken.

‘Is hoe vaak wij seks hebben normaal?’
Zit jullie seksleven jullie niet in de weg? Zijn jullie allebei tevreden met hoe vaak je seks hebt? Of werken jullie er samen in goed overleg aan op een punt te komen waarop jullie allebei tevreden zijn? Gefeliciteerd, jullie hebben een normale hoeveelheid seks. Of het nu 1x per dag of 1x per 5 jaar is. Wat de buurvrouw, de Margriet of het internet daarvan vindt, is totaal irrelevant. Of al jullie vrienden het nu vaker doen of minder doen, maakt helemaal niks uit. Jullie blij, ik blij. Absoluut normaal.

‘Wij zijn al 8 jaar samen maar hebben nog nooit de behoefte gehad om samen te wonen. Is dat raar?’
Samenwonen is voor veel mensen fijn en handig, maar niet voor iedereen. Er zijn mensen die hun hele lange, gelukkige relatie lekker hun eigen huis houden. Dat vinden ze fijn, dat werkt voor hen. Soms kiezen stellen ervoor wel samen te wonen, maar ieder een eigen slaapkamer te nemen als de woonruimte dat toestaat. Soms wonen stellen een paar jaar samen, dan weer een paar jaar apart. Allemaal volstrekt normaal! Onderzoek van Gottman wijst uit dat het vooral belangrijk is dit soort beslissingen bewust, weloverwogen en in goed overleg te maken. Oftewel, heel bewust kiezen voor apart blijven wonen omdat dat bij jullie past is heel verstandig. Samenwonen omdat het zo hoort terwijl je je eigenlijk nooit hebt afgevraagd of je dat wel wil: niet zo verstandig. Overweeg je te gaan samenwonen en wil je hulp bij het maken van al die bewuste afwegingen? Kijk eens naar mijn cursus ‘Samenwonen voor Beginners.’

‘Ik doe sommige dingen het liefst alleen of met vrienden. Mijn partner hoeft daar niet altijd bij te zijn. Is dat normaal?’
Mensen (en stellen) verschillen flink in hun behoeftes aan tijd samen en tijd apart. Sommige stellen zouden het liefst bij hun heupen aan elkaar vergroeid zijn. Ze doen alles samen! Andere stellen hebben een totaal eigen leven en delen relatief weinig hobby’s of activiteiten. Het is overigens ook normaal dat de ene graag wat meer samen zou ondernemen, maar de ander graag wat meer tijd en ruimte voor zichzelf heeft. Dan sluit je compromissen. Zolang je daarin een balans kunt vinden die jullie allebei blij maakt, is dat helemaal prima.

‘Ik vraag me weleens af of ik wel monogaam wil zijn. Is dat een teken dat er iets mis is met onze relatie?’
Monogamie is de standaard, maar zoals we inmiddels weten, betekent dat niet dat het voor iedereen werkt. Dat je je afvraagt of het voor jou werkt, hoeft niks te zeggen over je relatie. Een goede vraag om jezelf te stellen is ‘voel ik me zo over monogamie in het algemeen? Of voel ik me alleen zo over monogamie met mijn huidige partner?’ Is het tweede het geval, dan is het de moeite te onderzoeken waar dat aan ligt. En ook dat hoeft zeker niet te betekenen dat er iets “mis” is. Overweeg je of non-monogamie iets voor jou zou zijn? Bespreek dat dan vooral met je partner en lees je in. Er zijn veel vormen non-monogamie, maar uiteindelijk moeten jullie er samen uitkomen. Je kunt een ander niet dwingen als diegene liever monogaam is.

Nog meer dingen waarvan je je afvraagt of ze normaal zijn of niet? Als jullie er allebei oprecht blij mee zijn, is het waarschijnlijk heel normaal. Twijfel je toch? Dan kun je een relatiecoach of therapeut inschakelen. Geloof me, wij denken graag met je mee. Na deze blog hoop ik dat je wat minder gefocust bent op de maatschappelijke standaard in relaties. Die is nu eenmaal niet zo belangrijk! Wat er dan wél belangrijk is om een gezonde, gelukkige relatie te hebben, daar vertel ik je volgende keer meer over.

Je vindt meer informatie over Minki en Romanticoach op haar website, daarvoor kun je hier klikken. 
Je vindt haar ook op Instagram onder @romanticoach


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi en mijn mini-me Novae. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)