Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Gastblog van Romanticoach: Het belang van je gereedschapskist

YES, vandaag de volgende blog van Minki, oprichter van Romanticoach. Zij neemt ons de komende tijd mee in een serie gastblogs over relaties, het behoud daarvan én het verbeteren daarvan. Vandaag is het tijd voor de tweede blog in deze serie van vijf.

Leestijd

Hoi! Ik ben Minki (oftewel Romanticoach) en relaties zijn mijn werk. Als relatiecoach help ik stellen met het bouwen, onderhouden en verbeteren van een fijne relatie. Ik heb een Master psychologie van de Universiteit van Amsterdam en heb inmiddels 2 jaar een eigen praktijk. Een goede relatie vraagt aandacht en onderhoud. Gelukkig is dat onderhoud vaak best leuk om te doen!

Net als je belastingaangifte is ‘een relatie hebben’ iets waarvan je geacht wordt het gewoon te kunnen. Zonder uitleg. Zonder hulp. Terwijl het nogal ingewikkeld is en bepaald niet onbelangrijk. Onzin! Veel relatieproblemen kunnen voorkomen of opgelost worden met de juiste hulp en kennis. De komende tijd neem ik je in een aantal gastblogs mee in mijn visie op relaties.

Nieuwsgierig geworden? Volg me op Instagram onder @romanticoach.nl

Relatieonderhoud: Het belang van je gereedschapskist

Weet je die metafoor over huizen bouwen uit mijn vorige blog nog? Vandaag gaan we het hebben over het stukje in dat bouwproces wat het meest vergeten wordt: het onderhoud! Want leuk, dat dromen, plannen maken en een relatie opbouwen. Maar als je de boel niet onderhoudt, raakt het langzaam in verval. En net als met je huis, je gebit of je auto geldt voor je relatie ook: regelmatig onderhoud voorkomt dat je uiteindelijk veel tijd, geld en energie aan reparaties kwijt bent…

Hoe voller je gereedschapskist is, hoe meer onderhoud je zelf kunt doen. Is je gereedschapskist leeg? Geen paniek, dan kun je een professional inschakelen met een hele bus vol gereedschap. Of je kunt zelf die kist gaan vullen. Laten we eens kijken naar  het belangrijkste gereedschap in die kist van jullie:

  • Zelfreflectie
  • Emotieregulatie
  • Je sociale netwerk
  • Communicatievaardigheden

Zelfreflectie

Soms krijg ik een aanvraag voor coaching die neerkomt op ‘Hallo Minki, mijn partner is stuk. Dus die wil ik graag even bij jou inleveren ter reparatie!’ Leuk geprobeerd. Als ik vervolgens doorvraag wat iemands eigen aandeel is in de problemen blijft het meestal stil. Tsja, zonder ook eerlijk naar jezelf te kijken kom je niet ver. Elk probleem heeft twee kanten, die wil ook graag allebei horen.

Er zijn namelijk altijd dingen die je zelf anders had kunnen doen, dingen uit jouw verleden die boven komen drijven of een vaardigheid die jij simpelweg nog mist. En zelfs al ben je er 100% van overtuigd dat het “probleem” je partner is, dan kun je toch in elk geval kijken hoe jij onderdeel kan zijn van de oplossing. Je doet het immers samen. De vraag ‘wiens schuld het probleem is’ laten we buiten beschouwing. Ik ben in coaching nooit op zoek naar de schuldige om die te bestraffen. Wel naar de best mogelijke oplossing.

Laat het idee van schuld los en kijk eens feitelijk wat jij anders had kunnen of willen doen in een lastige situatie. Je kunt beginnen met het voor jezelf op te schrijven, maar uiteindelijk is het natuurlijk fijn als je het er met je partner over kunt hebben.

Emotieregulatie

Eén ding is zeker: als één van jullie vol zit met heftige emotie, gaat er even geen goed gesprek gevoerd worden. In tv-programma’s of films zie je iemand die woedend is wel eens hardop tot 10 tellen. Dat is een heel simpel voorbeeld van emotieregulatie, je emoties terugbrengen naar een behapbaar niveau. Weten wat je met je emoties aanmoet, is een hele belangrijke voor je gereedschapskist. Zo kun je in veel gevallen voorkomen dat je emoties de overhand krijgen en je bijvoorbeeld dingen zegt of doet waar je spijt van krijgt. Het is handig om uit te zoeken wat jou het beste helpt om weer rustig te worden. Hoe troost je jezelf? Hoe word je weer kalm als je boos bent? Wat helpt je daarbij en wat juist helemaal niet?

Als je eenmaal weet wat voor jou werkt, kun je dit delen met je partner en eventueel om hulp vragen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik heb gemerkt dat ik me getroost voel als je mijn hand vastpakt als ik verdrietig ben.’ Of: ‘Als ik boos ben, werkt het niet goed als je me vraagt te kalmeren, daar word ik juist bozer van. Misschien kun je me dan gewoon even met rust laten?’ Zo voorkomen jullie escalatie en voel je je minder machteloos als je partner emotioneel wordt. Hebben jullie het hier nog nooit over gehad? Bespreek eens met je partner wat jou helpt als je boos of verdrietig bent!

Je sociale netwerk

Relaties bestaan niet in een vacuüm. Jullie zijn onderdeel van een heel sociaal netwerk van vrienden en familie. Gelukkig maar, want het zou een hele opgave zijn voor je partner om in al jouw behoeftes te voorzien. Een sterk sociaal netwerk is dan ook een super belangrijk onderdeel van jullie gereedschapskist. Het voorkomt onnodige spanningen binnen jullie relatie.

Lukt het je even niet je partner te steunen tijdens een moeilijke periode? Dan stelt het je gerust als je weet dat er iemand anders is die dat wél kan. Wil één van jullie heel graag naar een concert en de ander moet er niet aan denken? Gelukkig kun je iemand anders vragen mee te gaan, zodat je niet hoeft te kiezen tussen het concert missen of je partner onder druk zetten.

Blijf dus investeren in je sociale netwerk. Breng tijd door met vrienden en familie. Samen en individueel. Het kan verstandig zijn om afspraken te maken over privacy. Wat mogen de beste vrienden van jouw partner weten en wat hou je liever tussen jullie, bijvoorbeeld. Wel fijn als jullie daarin op één lijn zitten!

Communicatievaardigheden

Deze zag je vast al van mijlenver aankomen. Of het nu gaat over wie de vaatwasser uit moet ruimen vanavond of waar jullie over 5 jaar willen wonen: hoe je iets bespreekt, is belangrijk. Je voorkomt met goede communicatie dat je van een mug een olifant maakt, dat je elkaar verkeerd begrijpt, dat je partner helemaal niet meer luistert of dat je allebei denkt het goed opgelost te hebben terwijl er eigenlijk niks veranderd is.

Een groot voordeel, beter communiceren kun je leren. Dat voelt in het begin soms als een toneelstukje, maar daar kun je dan samen om lachen. Geloof me, het went. Ook jij kunt voortaan zeggen ‘Ik zou het wel fijn vinden als je sokken in de wasmand gooit,’ in plaats van simpelweg te roepen ‘Wat is er mis met jou?!’ Oke, meestal dan. Niemand is perfect.

Willen jullie beter leren communiceren? Dan kan ik mijn online Communicatie Bootcamp aanraden. Ik leer je via video’s en oefeningen een aantal van mijn meest gebruikte communicatietechnieken voor stellen. Zo schiet het lekker op met jullie gereedschapskist!

Nu weet je meer over het belangrijkste gereedschap om je relatie te onderhouden. Maar wist je ook dat er heel veel misvattingen over relaties te ronde doen? In mijn volgende blog vertel ik je daar meer over.

 

Je vindt Minki van Romanticoach via onderstaande websites en op Instagram op @romanticoach.nl 
samenwonenvoorbeginners.nl
romanticoach.nl 

 


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)