Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Focussen met Forest

De app Forest deelde ik laatst al in een artikel met tips van Structuurjunkie Masterclass deelnemers, maar toen ik er tientallen vragen over kreeg op Instagram wist ik dat ik er wat meer over moest vertellen. Forest is een ideale app om meer te focussen en productiever te werken, op een hele leuke en speelse manier.

Leestijd

Wat is Forest

Forest is een app die je helpt te focussen. Heel simpel. In het homescherm klik je aan hoelang je wilt focussen (van 10 tot 120 minuten), en voor die ingestelde tijd plant je een struik of boom. Wanneer je de tijd ‘uitzit’ en niet je telefoon gebruikt, plant je de boom en bouw je aan je eigen bos. Zodra je wél je telefoon gaat gebruiken (en dus uit de Forest app gaat), gaat je boom of struik dood en wordt hij geen onderdeel van je bos.

De app helpt je focussen. Dat kan zijn op werk- of studeergebied, maar je kan het ook gebruiken om van je telefoon af te blijven als je met vrienden bent, of als je een bepaalde periode een boek wilt lezen zonder afgeleid te worden door appjes en Facebook, of als je wilt mediteren… Oftewel: voor wat dan ook waarbij je geen afleiding wilt van je telefoon.

De app kost €2,29 op iPhone en Android. Niet veel geld voor iets wat je kan helpen om productiever en/of meer in het moment te zijn.

Gamification

Gefocust werken of studeren is niet altijd iets waar je naar uitkijkt. Ik gebruik zelf vaak de Pomodoro-techniek als ik echt vrij van afleiding aan de slag wil, maar ook dat vergt wel wat discipline. En telkens een wekker zetten kan ook best saai zijn. Het leuke van de Forest app is dat het bijna een spelletje wordt. Het planten van de boompjes is gewoon leuk en vrolijk, en het is tof om te zien hoe je bos groeit. Ook houd de app bij hoeveel tijd je gefocust hebt gewerkt in een dag, week, maand of jaar, en dat kan heel motiverend zijn. Of juist demotiverend. Maar dan moet je gewoon wat meer bomen planten. 😉

Je kan elke boom die je plant ’taggen’, bijvoorbeeld aan werk, studie, sport, ontspanning et cetera. Zo krijg je zelf een mooi overzicht van hoeveel tijd je gefocust aan iets besteed. Dit zie je ook terug in je timeling en in je Forest-overzicht.

Daarnaast heeft de app ook een ‘Phone usage’ optie, deze moet je wel even handmatig aanzetten. De app houdt dan voor je bij hoeveel uur je je telefoon per dag gebruikt en hoevaak je hem oppakt. Kan heel confronterend zijn.

Je verdient munten met het planten van bomen en door het behalen van ‘Achievements’, hiermee kan je fysieke bomen planten (meer hierover straks), maar je kan ook nieuwe bomen en struiken kopen (500 munten) of geluiden waarnaar je kan luisteren als je aan het werk/ontspannen/sporten/mediteren bent. ‘Forest Rain’ zit standaard in de app, hier luister ik zelf heel graag naar. Maar je kan ook bijvoorbeeld ook ‘Rain and Thunder’ of ‘Sandy Beach’ unlocken voor 500 munten. Extra motivatie om gefocust te zijn!

Bomen planten: digitaal en in het echt

De Achievements zijn ook heel leuk: je kan allerlei ‘prijzen’ winnen door een bepaalde tijd gefocust te werken of door een specifiek aantal dagen achter elkaar de app te gebruiken. Je krijgt hiervoor coins, die krijg je ook als je ‘gewoon’ bomen plant. Met coins kan je fysieke bomen planten. Ja, echt. Voor 2500 coins kan je een boom planten bij een partner van Forest. Ze werken samen met ’tree-planting organizations’. Op dit moment is dat Trees for the Future, zij verbeteren de leefomgeving van arme boeren door slechte kwaliteit land (dat de boeren niet kunnen gebruiken) weer te revitaliseren. Ze hebben sinds 1989 meer dan 127 miljoen bomen geplant over de hele wereld. Op dit moment focussen ze op Kameroen, Kenia, Senegal, Oeganda en Tanzania.

Forest is voor mij een heel vrolijk hulpmiddel om te focussen en minder afgeleid te raken door mijn telefoon. Voor gebruikers van de Pomodoro-techniek is Forest ideaal, maar ook als je dit nog niet gebruikt of kent is de app perfect om gefocuster te zijn. Gebruik jij Forest al, of kende je het al?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.