Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Fitbit Alta

Laatst kon je hier een review lezen van de Misfit Ray activity tracker. Daarin vertelde ik al dat ik ook de Fitbit Alta ging testen, een tracker die wél een schermpje heeft en die toch wat anders werkt. Na zo’n drie maanden testen vandaag de review!

Leestijd

Al zo’n drie jaar draag ik altijd een bandje om mijn pols die mijn beweging en slaap bijhoudt. Waarom ik precies een activity tracker draag, kan je lezen in mijn artikel over de MisFit Ray. Kortgezegd: ik draag het om de bewustwording op gebied van slaap en beweging, voor de motivatie (om meer te bewegen en langer/beter te slapen) en als stille wekker. Dat vind ik erg prettig: het bandje wekt me door te trillen waardoor Willem niet wakker wordt.

Fitbit Alta: info & eerste indruk

Zo’n vier jaar geleden testte ik al eens een Fitbit. Toen was ik wel enthousiast over het idee, maar ging ik toch al snel over op Jawbone. Waarom? Ik vond dat bandje véél lekkerder zitten en de app vond ik ook prettiger werken. Nu, jaren later, heeft Fitbit heel wat stappen gemaakt (pun intended) en dat merk ik aan alles!

De Fitbit Alta kost €129. Dat is een stuk duurder dan de Misfit Ray (€89), maar er zijn nog duurdere. Zo heeft Fitbit zelf ook de luxere Fitbit Charge 2 die €159 kost, die meet ook je hartslag en je gelopen traptreden. Dat bandje is ook wel een stuk groter. Of de Fitbit Blaze, die is €249. Dan is deze prijs nog aardig gemiddeld.

Het bandje ziet er strak uit, zit lekker en is makkelijk om en af te doen. Er zijn twee maten, S en een L. Vooraf moet je dus even je pols meten. Het bandje is er in allerlei kleuren (ik heb zwart) en komt met een kunststof bandje. Je kan er apart bandjes voor kopen, die in prijs variëren van €24 tot €90.

 • Fitbit Alta heeft een scherm waarop je de tijd kan zien en als je op het scherm tikt, ook de stappen die je gelopen hebt (en de afstand en verbrande calorieën).
 • Je kan je telefoon koppelen aan de Alta zodat je notificaties van je smartphone op het display krijgt.
 • De tracker meet slaapritme.
 • Je laadt het bandje op met de bijgeleverde lader, ongeveer een keer per week (duurt ongeveer 45 minuten)
 • De Fitbit Alta is niet waterdicht zoals de Misfit Ray, wel spatwaterdicht. Ik douche er niet mee.
 • Fitbit Alta heeft geen hartslagsensor.

Dit is mijn eerste activity tracker met een display en daar ben ik meteen gek op. Het is erg handig omdat mijn bandje nu meteen een horloge is. De tijd staat niet de hele tijd in beeld, pas als ik mijn arm ‘optil’ om op mijn horloge te kijken of als ik op het scherm tik, komt de tijd tevoorschijn. Dat is om batterij te besparen, wel slim. Als ik nog een keer tik, zie ik hoeveel stappen ik heb gezet, hoeveel kilometer ik heb gelopen, hoeveel calorieën ik heb verbrand, hoeveel tijd ik gelopen heb én de wekker die ik al dan niet heb gezet.

Dit is echt ideaal: ik hoef niet telkens de app te pakken als ik wil zien hoeveel stappen ik vandaag al heb gezet en ik heb meteen een horloge om.

Als ik een wekker instel, kan ik die uitzetten door dubbel op het scherm te tikken. Dit kost soms wat moeite, hij pakt het niet altijd de eerste keer. Dat is ’s ochtends vroeg wel een beetje irritant.

Fitbit Alta - de app

Een belangrijk onderdeel van de Fitbit Alta is natuurlijk de app. Deze download je gratis. Je maakt een account aan en voert je gegevens in. In het begin doe je een soort testje: hoeveel beweeg en slaap je nu, hoe is je ritme, hoeveel zou je willen bewegen en slapen? Hoeveel calorieën wil je per dag verbranden? Of wil je liever focussen op afstand afleggen? Op basis daarvan stel je je doelen. Mijn doelen: 10.000 stappen zetten per dag en 7.5 uur slapen. Mijn ‘ideale’ ritme is dat ik van ongeveer 23.00 tot 07.00 uur slaap. Je kiest trouwens ook zelf wat andere mensen kunnen zien!

Je bepaalt zelf hoe je ‘dashboard’ eruitziet in de app. Ik focus me op stappen, dus dat staat bij mij bovenaan. Verder staat slaap groot in beeld en hoeveel dagen ik bewogen heb deze week. Het is allemaal heel duidelijk en intuïtief, het wijst zichzelf en je ziet in een oogopslag hoeveel je hebt bewogen of geslapen. Je hoeft het bandje trouwens niet ‘in te stellen’ als je gaat slapen, dat merkt Fitbit zelf door je (gebrek aan) beweging.

Zie hieronder een aantal schermen uit de app. Als je op een foto klikt, kan je makkelijker door de schermen heen scrollen, dat kijkt prettiger.

Wat ik bij Jawbone altijd erg leuk vond en wat bij Fitbit ook fantastisch is zijn de ‘Challenges’. Je kan met vrienden wedstrijden doen! Ik zit vaak met een groepje Fitbit vrienden in een ‘Workweek Hustle’ en dan gaat het erom wie de meeste stappen zet. Maar je kan ook een ‘Daily Showdown’ of ‘Weekend Warrior’ doen. Het motiveert toch net om iets meer te bewegen en dat is erg leuk.

Ook werkt Fitbit met badges en trophies. Je kan allemaal ‘prijzen’ winnen door een bepaald aantal stappen te zetten of door challenges te winnen. Dat is gewoon een leuke, vrolijke bijkomstigheid.

Ik vind het handig dat er ook een dashboard is dat je op je computer kan bekijken. Hier kan je ook nog net wat meer info zien dan in de app, het is wat groter opgezet en het kijkt wat rustiger. Ik gebruik dat zelf niet zo heel vaak, ik pak de app er vaker bij, maar soms is het wel leuk om even rustig door alle data te scrollen. Hieronder wat schermen uit het dashboard.

Waar de Misfit Ray heel duidelijk andere sporten herkent, is de Fitbit daar nog een beetje raar in. Online vind ik er op fora ook hele discussies over. Als ik bijvoorbeeld ga fietsen, telt Fitbit daar stappen voor. Aan de ene kant ‘klopt’ dat, want ik beweeg, dus dan is het fijn als het meegeteld wordt in mijn stappentotaal. Aan de andere kant: ik zet geen stappen, maar ik fiets. Bij Misfit werkte dat wat beter omdat zij met punten werken en niet met stappen, waardoor je altijd ‘iets’ kan toewijzen aan een activiteit. Bij Fitbit is dat dus wat gek. Aan de ene kant denk ik: ik doe mijn bandje af als ik ga fietsen, maar ik vind het ook wel weer fijn om de ‘beloning’ van de stappen in mijn overzicht te zien.

Je kan trouwens ook handmatig activiteiten toevoegen of koppelen met andere sport-apps zoals Strava of Runkeeper. Je kan ook met de Fitbit app een acitiviteit bijhouden die je doet.

Fitbit Alta: conclusie

Pluspunten:

 • het display
 • opladen duurt niet lang en ik doe een week met een opgeladen Fitbit
 • de app werkt goed en makkelijk, synchroniseren werkt altijd en werkt ook snel
 • de wekker werkt top
 • slaap wordt goed bijgehouden
 • het bandje zit lekker, gaat makkelijk om en af

Minpunten:

 • heeft geen hartslagmeter
 • het uitzetten van de wekker gaat niet altijd in één keer goed
 • €129 is niet bepaald goedkoop
 • de Fitbit zelf met het bijgeleverde bandje is niet echt een sieraad

Ik testte de Fitbit Alta en de Misfit Ray tegelijk en de Fitbit ben ik blijven dragen. Waarom? Ik vind de app fijner werken, het bandje zit lekkerder en is zoveel handiger door het display en ik vind de challenges héél leuk. Het grote voordeel van de Misfit vind ik dat hij waterdicht is én niet opgeladen hoeft te worden, dat zou bij een volgende variant wel echt een mega stap zijn.

De Fitbit Alta is voor €129 te koop bij onder andere Coolblue. Net nieuw is ook de Fitbit Alta HR met een hartslagmeter erin, die ga ik ook nog testen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.