Films & series najaar 2020

Het moment dat het weer donkerder wordt, de kaarsjes aangaan en de dekentjes weer op de bank liggen (HERFST!) begint ook het seizoen dat ik weer meer series en films kijk. Om jou weer wat kijkinspiratie te geven, vandaag weer een films & series update.

Leestijd

Emily in Paris

Emily in Paris is een soort The Devil Wears Prada, maar dan in Parijs. En Emily gaat niet voor een modeblad werken, maar voor een reclamebureau. Vanuit New York verhuist ze naar de stad van de liefde voor een nieuw werkavontuur.

Voorop: heerlijk om naar te kijken. Vrolijk, met een heel romantisch en idyllisch Parijs, met vrolijke outfits en de immer optimistische Emily. Zo’n serie die je in een weekend binged, gewoon omdat je er blij van wordt.

Maar… Ik heb zoveel vragen. Waar gaat Emily naar Parijs zonder één woord Frans te kunnen? En waarom leert ze dan geen Frans als ze dáár is? Hoezo vallen alle hetero mannen die ze tegenkomt meteen in katzwijm voor Emily? Waarom wordt vreemdgaan hier bijna verheerlijkt? Hoezo blijft ze naar kantoor gaan als ze ontslagen is? Waarom is de bazin van Emily cónstant zo’n enorme bitch? Goed, ik kan nog wel even doorgaan. Er klopt veel niet aan deze serie, maar er klopt ook van alles niet aan Sex and the City en dat is ook leuk om te kijken.

Little fires everywhere

Nadat ik het boek van Celeste Ng las en ik ontdekte dat er een serie was van het boek Little Fires Everywhere, besloot ik meteen een abonnement op Amazon Prime te nemen en het te kijken. Little Fires gaat over twee gezinnen: de familie Richardson en de familie Warren. Elena Richardson woont met haar hele leven al in de chique, gereguleerde wijk Shaker Heights. Op een dag komen Mia en Pearl Warren in de wijk wonen, in een appartement van de Richardsons. Tot zover gaat alles best lekker, maar hierna gaat zo’n beetje alles mis.

De serie (en het boek) beginnen met het afgefikte huis van de familie Richardson. Het is ook meteen duidelijk dat de jongste dochter Izzy dit gedaan heeft (geen spoiler, hier begint de serie mee). Snel daarna zie je het begin van het verhaal: hoe Mia en Pearl in Shaker Heights komen wonen.

De families raken met elkaar verweven, maar niet op de gezellige manier die je zou verwachten. Mia en Pearl zijn platzak, moeder Mia is kunstenares en met haar dochter reizen ze het land door, ze blijven nooit lang op één plek. Al snel wordt Mia de huishoudster bij de Richardsons thuis en Pearl raakt bevriend met Moody Richardson.
Het verhaal is best ugly. De focus is het moederschap, en je ziet hoe beide moeders hiermee worstelen. De ‘perfecte’ parelkettingdragende Elena worstelt met hele andere dingen dan waar de arme Mia mee worstelt, maar voor beiden is het moederschap nogal… lastig.

Het is spannend, pijnlijk, intens, heftig. Spannend genoeg om acht afleveringen moeiteloos van door te komen. Wel vond ik het een opvallende keuze dat in de serie Mia zwart is – in het boek is dat niet het geval, of in ieder geval wordt het niet genoemd – en is racisme een heel groot thema, wat het in feite en heel ander verhaal maakt. Wat ik zelf minder vond aan de serie was de rol van Mia, gespeeld door Kerry Washington. Helaas vind ik haar in alle opzichten erg unlikeable. Vaak snap ik haar wantrouwen en starre houding, maar ze is eigenlijk tegenover bijna iedereen hard, ondankbaar en vaak misplaatst arrogant. Misschien mis ik hier iets, maar daardoor heb ik de hele serie weinig empathie en sympathie voor Mia gevoeld, terwijl ik dat in het boek wél had.

Trainspotting & T2 Trainspotting

Laatst keek ik eindelijk eens Trainspotting: een rauwe film over Mark en zijn vrienden. Ze leven in Edinburgh, zijn werkloos en ze proberen er wat van te maken. Of nou ja, eigenlijk niet echt: ze gebruiken drugs, gaan veel uit, drinken veel alcohol en ze spelen af en toe een potje voetbal.
Het is een enorm pijnlijk verhaal over vriendschap en drugs. Hier en daar ranzig en heftig, maar ook heel kunstig gemaakt en mede daardoor heel boeiend om naar te kijken.

In Trainspotting T2 zie je de oude vrienden 20 jaar later. De film voelt als een reünie: hoe gaat het nu met de mannen? Mark woont in Amsterdam met zijn vrouw, maar besluit naar Edinburgh te gaan om zijn verleden op te zoeken en om wat oude fouten recht te zetten. Uiteraard gaat dat niet zo vlekkeloos als hij had gepland.
T2 vond ik heel tof om te zien: als een afsluiting van de eerste film. Niet zo rauw en pijnlijk, wel vermakelijk en goed gemaakt.

Undercover seizoen 2

Het eerste seizoen van Undercover vorig jaar vond ik fantastisch. Zó spannend en ik vond de sfeer op die camping echt genieten. Het tweede seizoen is weer een compleet ander verhaal en undercover agent Bob gaat weer aan de slag. Dit keer op een manege, waar een familie woont waar de politie sterke verdenkingen bij heeft op het gebied van wapenhandel. Retespannend, zit goed in elkaar en weer heerlijk in een soort ‘subcultuur’. Ik mis wel een klein beetje de rol van Daniëlle, in seizoen 1 was zij echt een comic relief en dat is er nu iets minder.

#eerlijkefoto

Miljuschka Witzenhausen begon een paar jaar geleden met het delen van #eerlijkefoto’s op Instagram. Van haar lijf, zonder mooie poses en zonder filters. Daar heeft ze inmiddels een documentaireserie over gemaakt die op Videoland staat. In elke aflevering staat een thema centraal waar Miljuschka in duikt en ze gaat zelf letterlijk met de billen bloot.

Ik vind het fantastisch gedaan. Miljuschka is er enorm open in gegaan, belicht alle kanten, spreekt zowel Mayra Louise en Saskia Oliveira (The Curvy Chapter) als Victoria Koblenko en Fajah Lourens. Ze spreekt influencers die veel met hun uiterlijk bezig zijn en duikt natuurlijk ook de wetenschap in. Enorm leuk om naar te kijken én leerzaam. Confronterend.

Aanrader voor elke vrouw om te kijken – mede omdat het óók luchtig én leuk is.

Bij ons op het kamp

Mijn kapper raadde me de documentaireserie Bij ons op het kamp aan, en hemel, wat heb ik hiervan genoten. In Bij ons op het kamp word je meegenomen in het leven van de reizigers. Door heel Nederland zijn er honderden woonwagenkampen en dat is een vrij gesloten gemeenschap. In de serie ben je op bezoek bij verschillende families om te zien hoe hun leven eruit ziet. Wat is voor hun belangrijk? Hoe werken en leven ze? De reizigers hebben echt een hele eigen cultuur, een grote trots, en dat is prachtig om te zien. Ook word door deze serie duidelijk hoe oneerlijk het eigenlijk is dat ze steeds minder plek krijgen, en wat voor strijd dat is voor ze.

The social dilemma

Must see voor iedereen die social media gebruikt. Deze Amerikaanse documentaire gaat over hoe social media ons leven beïnvloedt. Het is gemixt met een ‘verhaal’ van een gezin, wat ik een beetje te overdreven Amerikaans vond, maar alles eromheen vond ik erg interessant. Zeker omdat de experts die aan het woord zijn, zélf voor de grote sociale media kanalen hebben gewerkt en daar belangrijke invloed hebben gehad. Ik leg mijn telefoon in ieder geval vaker weg sinds ik deze documentaire heb gekeken.

Lieve mama

Tijdens onze vakantie keken Willem en ik samen Lieve Mama op Videoland, een spannende serie over een stel die een insluiper ‘per ongeluk’ omlegt. Niet een al te beste situatie, zeker niet als ze besluiten om niet de politie te bellen maar zelf het lijk gaan laten ‘verdwijnen’.

Zeker niet de beste serie die ik ooit gezien heb, wel écht leuk en spannend om naar te kijken met een paar goede twists. Ik vind Rifka Lodeizen zo’n goede actrice, altijd heerlijk om naar haar te kijken.

Ik realiseer me nu pas dat ik ooit ook het boek van Esther Verhoef las waarop deze serie gebaseerd is, typisch dat daar niks van is blijven hangen…

Binnenkort meer, want wat is er op dit moment veel leuks te zien!

Wat was jouw favoriete serie of film van de afgelopen maanden?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

13 reacties
 1. Anna

  Ik sluit mij aan bij Fatima. Apart geschreven stukje. Voordat je een dergelijke uitspraak doet is het misschien beter om je te verdiepen in de achtergrond van de serie. Het maken van deze serie door Reese Witherspoon en Kerry Washington als producers, ging juist o.a. om het bespreekbaar maken van racisme. Maar goed dat is dus #whiteprivileged.

 2. Fatima

  Als je toch nog op Amazon bent dan zou ik This is Us ook kijken, zo verslavend!

  • Fatima

   Voelde mij wel heel ongemakkelijk dat het je opviel dat de personage zwart is, terwijl in het boek niet specific benoemd is, dat hoeft toch helemaal niet? Huidskleur zou in principe ook niet uit moeten maken, beetje tegenstrijdige opmerking met het artikel waar je laatst over witte privilige had. Jammer!

  • Cynthia Schultz

   Thanks voor de tip Fatima! En wat ik bedoel (en wat ik ook zeg in het stukje) is dat in de serie het thema racisme/huidskleur een heel grote rol speelt en in het boek niet. Dat vond ik opvallend. Ik zeg niet dat ik het slecht of stom vind, maar dat het totaal anders is dan hoe het in het boek gaat. Dat sluit juist aan bij jouw uitspraak ‘huidskleur zou niet uit moeten maken’: in de serie wordt daar dus een heel groot punt van gemaakt en in het boek niet.

 3. Saskia

  Klem seizoen 3! 😍

 4. Suuz

  Hm.. toch maar een proefabo op amazon? Ik ga ‘m overwegen. Het boek vond ik erg interessant.

  Undercover vind ik tot nu toe minder interessant dan het eerste seizoen. Hij is erg Vlaams deze keer en dat klinkt hier en daar een beetje knullig.

  Miljuschka (niet zeker of ik het goed schrijf) gaat me af en toe wat tegenstaan. Voor mij is body positivity dat iederéén er mag zijn (kort, lang, dun, dik, zwart, wit, geel, rood… verzin het) en zij brengt (op insta) regelmatig naar voren dat vrouwen met rondingen genieten van het leven i.t.t. vrouwen die dun zijn.

  The social dilemma wil ik graag met m’n puber kijken. Lijkt me echt goed om die te zien.

  • Nanna

   Voor jou is body positivity misschien dat iedereen er mag zijn (en dat is zo, elk lichaam mag er zijn), maar dat is niet de oorsprong van deze beweging. Het is juist opgestart door dikke mensen, omdat zij buiten de algemene kaders vallen; in reclame, op tv, maar ook veel discriminiatie ervaren in het dagelijkse leven. Ik vind deze column heel verhelderend, misschien helpt het jou ook wat meer begrip op te brengen: https://www.oneworld.nl/lezen/opinie/laten-we-niet-vergeten-waar-body-positivity-vandaan-komt/

 5. Lisa

  Ik had exact hetzelfde gevoel bij de rol die Kerry Washington speelt – misschien ook omdat ik haar gezichtsexpressie wat overdreven vind soms. Maar heel fijne serie!

  • Suus

   Eens! Hierdoor heb ik ook soms moeite met haar personage in de serie Scandal.
   Little fires everywhere is verder echt een aanrader.

 6. Audrey

  Ik heb Trainspotting ooit gezien toen ik een jaar of 14/15 was en toen kon ik er echt he-le-maal niks mee. Misschien moet ik het eens opnieuw proberen met een volwassen blik 😉

 7. Ellen

  Eerlijke foto vond ik ook sterk, heeft wel geholpen bij mij om uiterlijk gezien wat minder kritisch te zijn op mezelf!

  The Social Dilemma vond ik ook erg sterk, en heeft net zoals bij jou ervoor gezorgd dat ik de telefoon wat vaker weg leg.

  Je hebt gelijk over Emily in Paris, er zitten heel veel dingen in die niet kloppen maar ik kon me daar vrij makkelijk overheen zetten omdat het zo heerlijk luchtig en grappig is. En oh ja, Gabriel is ook een pluspunt van de serie 😉

  De rest ga ik nog kijken, ben benieuwd!

 8. Mirjam

  Ik gaf Queens Gambit een 10 op IMDB. Een keer wat anders qua thema. Prachtig! En ik kijk de top 10 best movies ever. Veel staat op Netflix. Zo heb ik nu ook eindelijk the Shawshank Redemption gezien. Must see!

 9. Alida

  Ik kijk nu Queens Gambit op Netflix. Gaat over een weesmeisje die een groot talent heeft voor schaken. Heel mooi verhaal! En Trainspotting blijft goed!