Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Films & series juni – juli 2019

Ik keek de afgelopen maanden wat minder series en films dan de rest van het jaar, dus een films & series update liet éven op zich wachten. Maar ik ben er weer, met vier nieuwe films en series. En over de een ben ik uiteraard weer lyrischer dan over de ander.

Leestijd

The Handmaid's Tale

In mijn ‘favorieten van juni’ kwam deze serie al wel naar voren: The Handmaid’s Tale. Op vakantie in Frankrijk zochten Willem en ik naar een nieuwe serie om samen te kijken. Mijn vereiste: ik wil er metéén helemaal in zitten en het moet een lekker dramatisch, naar verhaal zijn.

Nou, The Handmaid’s Tale checks the boxes. We leven in een dystopische wereld: het gaat niet zo best met het milieu en (mede daardoor?) met de vruchtbaarheid van vrouwen. Het geboortecijfer in Amerika wordt lager en lager en door een machtsgreep is een extreem christelijke beweging aan de macht gekomen. In deze nieuwe wereld wordt strikt volgens christelijke bijbelteksten geleefd. Machthebbers nemen vruchtbare vrouwen in huis, de dienstmaagden, die kinderen moeten baren voor hem en zijn vrouw. De dienstmaagden worden maandelijks verkracht in de hoop dat ze zwanger raken.

In de serie volg je Offred (alle dienstmaagden heten ‘of’ + de naam van hun ‘eigenaar’, in dit geval dus Of Fred), die in haar gewone leven June heette. Aflevering na aflevering wordt langzaamaan duidelijk hoe dit regime werkt en hoe walgelijk de ‘handmaids’ behandeld worden. Maar June, of Offred, weigert mee te gaan in deze mishandeling en wordt steeds opstandiger.

Wat een drama is dit. En ja, ik zat er meteen in en ja, ik wil de héle tijd verder kijken. Elisabeth Moss speelt Offred ook fantastisch overtuigend en ik blijf me verbazen over de gruwelijkheden in deze serie.

 

Nieuwe Buren

Jaren geleden keek ik eens het eerste seizoen van Nieuwe Buren en laatst besloot ik eens te beginnen met seizoen twee. Inmiddels heb ik ook seizoen drie en vier gekeken en oh, wat is dit een heerlijke Nederlandse serie. In elk seizoen zijn er ‘nieuwe buren’ en de enige constante in de serie is het stel uit seizoen een: Eva & Peter.

Ik ben nu door de hele serie heen en ik duim voor een vijfde seizoen, want wat is dit smullen. Macht en intrige, overspel, scheidingen, kortom drama, drama, drama. Niet allemaal even geloofwaardig, maar daar kijk ik zo’n serie ook niet voor. Mijn favoriete seizoen was toch wel de tweede met ordinaire buurvrouw Steffie die met haar man Lex heel wat geheimen heeft.

What If

Ik weet niet meer wie me tipte over What If, maar toen ik hoor dat Renée Zellweger een nogal eng type speelt in deze serie, werd ik toch wel erg benieuwd. Het gaat over een net getrouwd stel, Sean en Lisa. Lisa heeft een farmaceutisch bedrijf met hét medicijn tegen kanker en het gaat niet al te best, financieel dan. Ze kan maar geen investeerders vinden. Totdat ze Anne Montgomery tegenkomen, een steenrijke onderneemster die best 80 miljoen wil investeren in Lisa’s bedrijf. Maar wel onder één voorwaarde: een nacht met Sean.

Ik denk meteen: mooi idee, kom maar door.
De uitvoering is wat minder. Ik kijk er met plezier naar, maar het geheel is super Amerikaans-soapy. De personages zijn allemaal wat te eenzijdig (zo is Anne alleen maar vilein en sexy) en zijn de personages met een minder grote rol weinigzeggend. Maar vooral is het hier en daar gewoon wat te ongeloofwaardig. De grootste ‘fout’ hierin zit wat mij betreft in het begin: als Lisa en Sean akkoord gaan met het voorstel van Anne, tekenen ze het contract, maar gaan ze die na het tekenen thuis pas even rustig doornemen. Dat soort dingen vind ik net jammer, want je kan ongeloofwaardige dingen geloofwaardig maken door ze supergoed neer te zetten. Ik bedoel, ik ben gek op zombieseries.

Al met al vermakelijk hoor, en ik vind het vooral érg leuk om Renée Zellweger te zien als een gemene bitch.

Hartenstrijd

We sluiten af met de slechtste. Soms vind ik het heerlijk om een Nederlandse romkom te kijken en deze keer werd dat Hartenstrijd. Jaren geleden vond ik Hartenstraat erg leuk, dus ik was benieuwd naar deze film. Het is niet echt een vervolg, het is ook niet geregisseerd door Sanne Vogel, maar goed, ik verwachtte ongeveer dezelfde sfeer. Het verhaal speelt zich af in de Pijp in Amsterdam (leuk) en natuurlijk gaat het over de liefde. Je volgt Tina. Tina wordt telkens verliefd op foute mannen en ze besluit: het is klaar. Ik ga vanaf nu gewoon voor de seks. Niet meer voor een relatie. Maar eh, dan ontmoet ze womanizer Sven, die nét met vriend Dennis een weddenschap heeft afgesloten: hij gaat niet meer zomaar met de eerste de beste vrouw naar bed, maar hij gaat écht met haar daten. Tina en Sven ontmoeten elkaar.

Nou, hartstikke voorspelbaar natuurlijk, maar goed, dat weet je als je zo’n film gaat kijken. Ik houd van het sfeertje, dat romantische vrolijke Nederlandse zomer in Amsterdam romkom-sfeertje. Ik houd er ook van dat je wéét dat het goedkomt. En ik houd van Jennifer Hoffmann en Tibor Lukács. Het is vrolijk, het is hier en daar grappig, maar het is vooral niet zo heel best. De gesprekken zijn horkerig en voelen niet ‘echt’, sommige vriendschappen en dus verhaallijnen in deze film voelen overbodig en soms kunnen films wel iets té voorspelbaar zijn.

Het mooie is: ik vond het nog steeds een geinige film om te zien. Was gewoon leuk, maar goed? Nee, dat niet.

Welke films en series heb jij recentelijk gekeken? Heb je aanraders?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.