Films & series juni – juli 2019

Ik keek de afgelopen maanden wat minder series en films dan de rest van het jaar, dus een films & series update liet éven op zich wachten. Maar ik ben er weer, met vier nieuwe films en series. En over de een ben ik uiteraard weer lyrischer dan over de ander.

Leestijd

The Handmaid's Tale

In mijn ‘favorieten van juni’ kwam deze serie al wel naar voren: The Handmaid’s Tale. Op vakantie in Frankrijk zochten Willem en ik naar een nieuwe serie om samen te kijken. Mijn vereiste: ik wil er metéén helemaal in zitten en het moet een lekker dramatisch, naar verhaal zijn.

Nou, The Handmaid’s Tale checks the boxes. We leven in een dystopische wereld: het gaat niet zo best met het milieu en (mede daardoor?) met de vruchtbaarheid van vrouwen. Het geboortecijfer in Amerika wordt lager en lager en door een machtsgreep is een extreem christelijke beweging aan de macht gekomen. In deze nieuwe wereld wordt strikt volgens christelijke bijbelteksten geleefd. Machthebbers nemen vruchtbare vrouwen in huis, de dienstmaagden, die kinderen moeten baren voor hem en zijn vrouw. De dienstmaagden worden maandelijks verkracht in de hoop dat ze zwanger raken.

In de serie volg je Offred (alle dienstmaagden heten ‘of’ + de naam van hun ‘eigenaar’, in dit geval dus Of Fred), die in haar gewone leven June heette. Aflevering na aflevering wordt langzaamaan duidelijk hoe dit regime werkt en hoe walgelijk de ‘handmaids’ behandeld worden. Maar June, of Offred, weigert mee te gaan in deze mishandeling en wordt steeds opstandiger.

Wat een drama is dit. En ja, ik zat er meteen in en ja, ik wil de héle tijd verder kijken. Elisabeth Moss speelt Offred ook fantastisch overtuigend en ik blijf me verbazen over de gruwelijkheden in deze serie.

 

Nieuwe Buren

Jaren geleden keek ik eens het eerste seizoen van Nieuwe Buren en laatst besloot ik eens te beginnen met seizoen twee. Inmiddels heb ik ook seizoen drie en vier gekeken en oh, wat is dit een heerlijke Nederlandse serie. In elk seizoen zijn er ‘nieuwe buren’ en de enige constante in de serie is het stel uit seizoen een: Eva & Peter.

Ik ben nu door de hele serie heen en ik duim voor een vijfde seizoen, want wat is dit smullen. Macht en intrige, overspel, scheidingen, kortom drama, drama, drama. Niet allemaal even geloofwaardig, maar daar kijk ik zo’n serie ook niet voor. Mijn favoriete seizoen was toch wel de tweede met ordinaire buurvrouw Steffie die met haar man Lex heel wat geheimen heeft.

What If

Ik weet niet meer wie me tipte over What If, maar toen ik hoor dat Renée Zellweger een nogal eng type speelt in deze serie, werd ik toch wel erg benieuwd. Het gaat over een net getrouwd stel, Sean en Lisa. Lisa heeft een farmaceutisch bedrijf met hét medicijn tegen kanker en het gaat niet al te best, financieel dan. Ze kan maar geen investeerders vinden. Totdat ze Anne Montgomery tegenkomen, een steenrijke onderneemster die best 80 miljoen wil investeren in Lisa’s bedrijf. Maar wel onder één voorwaarde: een nacht met Sean.

Ik denk meteen: mooi idee, kom maar door.
De uitvoering is wat minder. Ik kijk er met plezier naar, maar het geheel is super Amerikaans-soapy. De personages zijn allemaal wat te eenzijdig (zo is Anne alleen maar vilein en sexy) en zijn de personages met een minder grote rol weinigzeggend. Maar vooral is het hier en daar gewoon wat te ongeloofwaardig. De grootste ‘fout’ hierin zit wat mij betreft in het begin: als Lisa en Sean akkoord gaan met het voorstel van Anne, tekenen ze het contract, maar gaan ze die na het tekenen thuis pas even rustig doornemen. Dat soort dingen vind ik net jammer, want je kan ongeloofwaardige dingen geloofwaardig maken door ze supergoed neer te zetten. Ik bedoel, ik ben gek op zombieseries.

Al met al vermakelijk hoor, en ik vind het vooral érg leuk om Renée Zellweger te zien als een gemene bitch.

Hartenstrijd

We sluiten af met de slechtste. Soms vind ik het heerlijk om een Nederlandse romkom te kijken en deze keer werd dat Hartenstrijd. Jaren geleden vond ik Hartenstraat erg leuk, dus ik was benieuwd naar deze film. Het is niet echt een vervolg, het is ook niet geregisseerd door Sanne Vogel, maar goed, ik verwachtte ongeveer dezelfde sfeer. Het verhaal speelt zich af in de Pijp in Amsterdam (leuk) en natuurlijk gaat het over de liefde. Je volgt Tina. Tina wordt telkens verliefd op foute mannen en ze besluit: het is klaar. Ik ga vanaf nu gewoon voor de seks. Niet meer voor een relatie. Maar eh, dan ontmoet ze womanizer Sven, die nét met vriend Dennis een weddenschap heeft afgesloten: hij gaat niet meer zomaar met de eerste de beste vrouw naar bed, maar hij gaat écht met haar daten. Tina en Sven ontmoeten elkaar.

Nou, hartstikke voorspelbaar natuurlijk, maar goed, dat weet je als je zo’n film gaat kijken. Ik houd van het sfeertje, dat romantische vrolijke Nederlandse zomer in Amsterdam romkom-sfeertje. Ik houd er ook van dat je wéét dat het goedkomt. En ik houd van Jennifer Hoffmann en Tibor Lukács. Het is vrolijk, het is hier en daar grappig, maar het is vooral niet zo heel best. De gesprekken zijn horkerig en voelen niet ‘echt’, sommige vriendschappen en dus verhaallijnen in deze film voelen overbodig en soms kunnen films wel iets té voorspelbaar zijn.

Het mooie is: ik vond het nog steeds een geinige film om te zien. Was gewoon leuk, maar goed? Nee, dat niet.

Welke films en series heb jij recentelijk gekeken? Heb je aanraders?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

21 reacties
 1. JokeVDH

  Heb je ‘Big little lies’ al gezien? Ik vind het best knap. Niet te luchtig, niet te zwaar en af en toe een beetje spannend 😀

 2. Judith

  Nieuwe Buren vind ik zelf ook echt te gek! 🙂 Zelf ben ik Glee weer aan het kijken op Netflix.

 3. Emeliek

  The Great Hack; een heel goede docu op Netflix over social media en hoe het onze democratie beïnvloedt. Must see!

 4. Susan

  De Handmaids Tale is echt fantastisch – ik kan niet wachten tot seizoen 3 uitkomt en ik die bij de bibliotheek kan huren. Wij hebben deze maand Chernobyl gekeken, heel goed! – en zijn met When They See Us op Netflix begonnen. Wow, die is echt wel heftig. Verder keek ik wat niet noemenswaardige romkoms op Netflix en Keuringsdienst van Waarde – terug naar de basis.

 5. Paula

  Ben nu bezig met the Brave.. is echt een leuke serie! Over een elitetroep undercover soldaten die aangestuurd worden door de DIA in de vs en die elke keer in een ander land moeten inspringen. Elke aflevering heeft meerdere malen spannende momenten en het niet echt voorspelbaar. Ik kijk het nu via ziggo movies en series. Weet niet of het ook ergens anders aangeboden wordt.

 6. laura

  Vis a vis en la casa de papel (seizoen 3). Ik weet niet wat het is met Spaanse series, maar i love it.

 7. Martine

  Oooo The Handmaids tale. Echt een fantastische serie. De scenes die zogezegd vaak traag lijken zijn juist zo goed doordacht en gefilmd waardoor je wil blijven kijken. Echt zo’n spannende serie waarvan je iedere keer weer denkt: noooo, wat erg dit.

 8. Martje

  Het boek van de Handmaids Tale is ook echt een aanrader!

 9. Jessica J.

  Ben je weer met The Handmaid’s Tale! Binnenkort écht maar eens aan beginnen. Ik heb de laatste tijd danig wat Netflix-marathons gehouden. Zo ben ik weer helemaal bij met Glow, Dear White People en You Me Her. Ook keek ik in vrijwel één zitting Trinkets en Derry Girls uit. Zijn eigenlijk allemaal wel toffe series. 🙂

 10. rachel

  ik ga dit lijstje weer doorgeven aan de familia hierzo :D. ik kijk nog steeds niks haaha

 11. Ingrid

  Ik ben nu aan het nieuwe seizoen van Jessica Jones begonnen. Lekker luchtig en toch spannend. Ik hou vaak niet van die vreselijke dramatische nare series. Zo zal ik nooit Handmaid’s Tale gaan kijken.
  What if weet ik eigenlijk nog niet. Ik vind Renée Zellweger op zich wel een goede actrice. En haar als gemeen persoon zien is, denk ik, helemaal bijzonder!
  In de zomer kijk ik beduidend minder series. Meestal begin ik hier in de herfst weer mee. Zo staat het nieuwe seizoen van stranger things ook op mijn lijstje.

 12. Nienke

  Waar kijk jij handmade’s tail op?

  • Ingrid

   Volgens mij komt dat op Videoland.

  • Maaike

   Of via het KPN pluspakket, mocht je toevallig KPN hebben.

 13. Fem

  Vis a Vis en When they see us 😱

 14. Ilona

  Ik zit nu aan het eind van het 3e seizoen van The Handmaid’s Tale en moet zeggen dat ik er een haat-liefde verhouding mee heb. Het ene moment kan ik niet stoppen met kijken en het volgende moment vind ik de drama echt teveel. Vaak gaat dat laatste dan gepaard met zoveel traagheid (alleen al iets aan elkaar geven of bukken gaat dan in slomotion). Het verhaal blijft in de basis echt fantastisch! Kan toch niet wachten op het volgende seizoen hoor, haha.

  – Shooter > heerlijk even weg kijken: niet te moeilijk en spannend ondanks het voorspellende element 😉
  – How to get away with murder > ontzettend goed in de eerste seizoenen: Amerikaans, maar spannend met flashbacks waardoor je het hele seizoen je afvraagt wie er dood is en wie het heeft gedaan.
  – The Americans > vond ik echt heel spannend: een Russisch gezin die als spionnen in Amerika zitten.
  – Outlander > vooral het eerste seizoen is groot favoriet bij mij. Humor, actie en liefde… Zelfs mijn vriend vond het nog geweldig om te kijken

  En dan te bedenken dat ik normaal meer van de scandinavische series ben, maar de laatste periode kan ik daar mijn weg niet meer in vinden. The Bridge en The Killing waren zo leuk.

  • Ellen

   Haha inderdaad die traagheid soms bij the Handmaid’s tale is afgrijselijk. Maar die serie is zo goed. Vreselijk dat ik seizoen 3 helemaal af heb gekeken….

   Nu gaan we beginnen aan de volgende serie van haar op Videoland. ben even de naam kwijt maar weer met Elisabeth Moss.

  • Cynthia Schultz

   Hahaha ja die traagheid, dat is soms wel een beetje irritant, en ik ben de super close shots van June haar gezicht na drie seizoenen ook wel een beetje zat.

 15. Romy

  Nieuwe buren vind ik ook een geweldige serie. Spannend en verrassend! Ik kan ook niet wachten op een nieuw seizoen. Hartenstrijd heb ik ook gezien. Inderdaad geen film die je altijd bijblijft, maar wel leuk om eens te zien.

 16. Saskia

  De handmaids tale lijkt me echt helemaal niks.

  En ik denk dat je in een Nederlandse romcom niet te veel moet verwachten maar gewoon lekker weg moet kijken. Soms kan ik daar echt zin in hebben haha