Fietsen: naar Spanje en nieuwe dingen leren

Het is al even geleden dat ik heb geüpdatet over het fietsen! Anderhalf jaar geleden stapte ik voor de eerste keer op een racefiets omdat ik een avontuur had gepland met Plan in Vietnam, nu fiets ik weer volop. En ik ga morgen naar Spanje om daar een fietsvakantie te vieren!

Leestijd

Mijn tweede fietsvakantie

Foto Marijn de Vries

Ik kan het nog steeds niet helemaal geloven, maar morgen vlieg ik naar Spanje, want ik ga op fietsvakantie! Na mijn fietsavontuur in Vietnam een jaartje geleden wist ik dat ik vaker op reis wilde fietsen. Het is zo’n mooie manier van een gebied verkennen. Compleet anders dan vanuit de auto of bus, en ik houd er gewoon van om actief bezig te zijn.
Mijn vriendin Marijn, die ook mee was naar Vietnam, organiseert sinds ze prof-af is samen met haar aanstaande Frank fietsreizen in Girona. Zij trainde daar tijdens haar carrière in de wintermaanden, dus ze kent de mooiste routes en leukste koffietentjes. Toen de Ride Alongs voor 2017 gepland werden, twijfelde ik geen moment en boekte ik meteen.

Wat nou als ik de allerlangzaamste ben?

Foto: Ferdy Damman

Nu app ik Frank telkens met allerlei vragen, net als toen ik net begon met fietsen anderhalf jaar geleden. ‘Welke routes fietsen we eigenlijk?’ ‘Moet ik zelf nog snacks meenemen?’ ‘Wat nou als ik de allerlangzaamste ben?’ Toen Marijn en Frank hier laatst aan het borrelen waren, stelden ze me gerust. ‘Cynt, het is gewoon voor de leuk. Het is het idee dat we lekker gaan fietsen, genieten, op een mooie plek met lekker veel zon en een geweldige omgeving. Als je dan een klimmetje niet red, stap je gewoon in de bus. Daar moet je je niet druk om maken.’

In Vietnam kon ik dat ook snel loslaten. Bij twee flinke stukken klimmen ben ik toen voor een paar kilometer in de bus gestapt omdat ik het echt niet redde. Dat voelde eerst als héél zwak. Dat ik dit niet kan! Ik moest daar wel echt even om huilen, ik wilde het zó graag kunnen. Het scheelde dat ik niet de enige was. En ik dacht steeds: ik kan dit zo ingewikkeld maken als ik zelf wil. Als ik van de reis wil genieten, laat ik dit los. Dat ga ik in Spanje ook doen. Genieten, doen wat ik kan en naar mijn lijf luisteren.

Nieuwe fietsdingen leren

We gaan met een groep van veertien vrouwen met drie begeleiders. Anderhalve week geleden fietste ik voor het eerst op de racefiets in een groepje, wat wel echt heel anders is dan alleen. Ik fiets graag alleen: lekker m’n gedachten de vrije loop laten en tegen de wind in bikkelen. In een groepje is het heel anders. Je merkt toch minder van de wind, je kletst wat, je hoeft niet zo op de route te letten (want iemand anders kent die wel) en de tijd vliegt voorbij. Ik ben wel blij dat ik het ‘groepjesfietsen’ nu even heb kunnen proberen, weet ik in ieder geval de basics van de ‘regels’ en waar je allemaal op moet letten.

Sinds februari (sinds het weer lekkerder weer is, eigenlijk) zit ik weer twee tot drie keer in de week op de fiets en ik geniet er volop van. In de winter had ik er gewoon niet zoveel zin in met de kou en gladheid en toen heb ik veel binnen gesport en een tijdje hardgelopen. Na anderhalf jaar leer ik echt nog (of weer!) veel over het fietsen. Zoals die regeltjes in groepen dus. Handgebaren die je maakt om bijvoorbeeld gaten in de weg aan te geven of paaltjes. Hoe je ‘afzakt’ naar achteren. Hoe je goed in iemand z’n wiel fietst. En hoe je een lekke band vervangt! M’n eerste lekke band had ik laatst. Toen kwam een handige buurman wel even helpen om hem te vervangen, maar de volgende keer moet ik het zelf kunnen. Ik heb nu in ieder geval even kunnen spieken. Ik kan inmiddels goed eten tijdens het fietsen, daar hoef ik niet meer voor af te stappen, en ik kan beter inschatten welke kleding ik met welk weer aan moet.

Wat ik leuk vind is dat ik langzaam maar zeker een stukje harder ga fietsen. Een jaartje geleden fietste ik op een rondje van 40-50 kilometer ongeveer 20-21 kilometer per uur, nu meestal zo’n 24-25 kilometer per uur. Ik fiets niet om heel snel te zijn (en ik weet dat 25 km/u nog steeds niet echt hard is), maar het is toch leuk om wat vooruitgang te zien. En het belangrijkste: ik vind het gewoon echt leuk. Lekker een beetje rondcruisen door de mooie omgeving hier, wind in mijn haar, frisse lucht, bikkelen tegen de wind in en dan terug als vanzelf weer naar huis geblazen worden.

Op naar Girona

Foto: Ferdy Damman

M’n fiets is inmiddels onderweg naar Spanje en morgen ga ik er zelf heen. Bepakt en bezakt met veel fietskleding en natuurlijk zomerjurkjes en slippertjes. Want ik ga zó van deze vijf dagen genieten! Ik weet al een half jaar dat ik dit ga doen, maar het voelt nog steeds zo gek. De Cynthia in mijn hoofd is niet de Cynthia die op fietsvakanties gaat. Maar ik ga wel! En ik heb er vet veel zin in.

Binnenkort organiseer ik trouwens samen met Liv, de sponsor van mijn fiets en fietskleding, een toffe rit voor een groepje lezeressen van Cynthia.nl! We gaan dan een rondje in de buurt van Zwolle doen. Mega tof! Daar hoor je snel meer over. Voor nu: op naar Spanje!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

35 reacties
 1. suzan

  Hi Cynthia, Ik vroeg me af of mijn Susy fietspakje naar wens was? En ik ben heel benieuwd of je er al een ritje mee gemaakt hebt 🙂 Daarnaast zag ik laatst die post waarbij iemand jou saai vond. Nou ik dus mooi niet. Juist echt en puur! En niet zo fake en springerig als andere bloggers. Daar word ik vaak juist alleen maar onrustig van. Dat wilde ik nog even kwijt;) Ga zo door met je leuke blogs en vlogs! XO susy/suzan

 2. Diana

  Wat super tof dat je fietsen nu zo leuk vind. Mede dankzij jouw actie om mee te doen aan Plan Vietnam ga ik nu in juli mee met Plan naar Zambia. Vonden fietsen echt niet leuk maar sinds er meer mee bezig wil ik het elke week doen. Maar dat je beschrijft dat je niet de snelste hoeft zijn en hoe je daar verder mee om gaat.

 3. Jana

  Oh super leuk! Ik ben 2 zomers terug ook met mijn vriend gaan fietsen in Kroatië. Dit was zo een toffe ervaring! Ik zou dit zo graag nog eens doen!

 4. Hanan

  Wat gaaf zeg! Ik ben helemaal niet zo een goede fietser ;-/

  Geniet ervan en ook echt goed dat je dit doet met de heimwee die je hebt.

 5. Esther

  Merk je lichamelijk verschil nu je veel fietst? Wat doet het fietsen met je lichaam?

  • Cynthia Schultz

   Ik voel me vooral fitter, heb een betere conditie. Maar door wisseling van anticonceptie ben ik wat aangekomen dus ben niet strakker geworden.

 6. Merel

  Wat super leuk dat je een fietsvakantie gaat doen! Vroeger deed ik dat in Drenthe met mijn ouders. Heel wat anders dan in Spanje, maar wel heel erg leuk! Ik ben benieuwd naar je rondje rondom Zwolle. Lijkt me erg leuk om aan mee te doen!

 7. Matanja

  Ik wens je een hele fijne fietsvakantie met heeeel veel plezier!

 8. Marleen

  Wat gaaf zeg, dat lijkt mij ook wel wat! Heel veel plezier daar 🙂 Ik doe zelf aan mountainbiken en ben wel benieuwd naar de fietsrit voor de lezeressen!

 9. Lou

  Heerlijk fietsvakantie! Helaas heb ik een te druk schema (flinke baan, veek reistijd en twee kinderen) om meer te doen dan tempotrainingen. Aan de andere kant: ik ben geen duurtrainer. Kracht padt beter bij m’n lijf.

 10. Loïs

  Wat leuk cynthia! Heb inmiddels de knoop zowat doorgehakt en ga binnenkort kijken naar een fiets?. Ben zo benieuwd! Veel plezier!

 11. Marleen

  Heel tof! Ik wil zelf ook graag met racefietsen beginnen, maar wil eerst zeker weten of ik het op de lange termijn leuk vindt! Iemand tips hoe daarmee te beginnen? Fiets huren, lenen of een goedkope op marktplaats? Wat is handig? Hoe hebben anderen dat gedaan?

 12. rachel

  oh ik geniet als ik je zo ziet genieten op die fiets he mop 😀 en super mooie fotos!!

 13. Kirsten

  Oh wat lijkt me dit tof! Ik zit er sterk aan te denken volgend jaar mee te gaan. De rit die je met lezeressen gaat doen dat lijkt me ook heeeeeel leuk!! Kan je je daar binnenkort voor aanmelden? Geniet van het fietsen, de omgeving, het lekkere weer, het eten en de gezelligheid in Girona! Goede reis. 🙂

 14. Heleen

  Wat leuk Cynthia dat je het zo naar je zin hebt op de fiets!! Toen jij begon met fietsen had ik mijn huidige racefiets nog niet en toen begon ik er wel over na te denken om een andere te gaan kopen. Dat heb ik toen uiteindelijk ook wel gedaan en dat bleek echt een goede beslissing geweest te zijn.
  Vroeger had ik echt een hekel aan fietsen en ik begin het steeds meer te waarderen.
  In juni ga ik weer meedoen met Toer de Dellen. Een ronde van 30km door de Dellen en de knobbel over. Afgelopen jaar ben ik 4x rond geweest en dit jaar wil ik het graag 5x doen. Ben heel benieuwd of t lukt 🙂
  Als je de fietsrit gaat doen met lezeressen dan houd ik me aanbevolen. Lijkt me hartstikke leuk om mee te gaan ??

 15. Brenda Andriese

  Veel plezier, lieve Cynthia!

 16. Fleur

  Heel erg veel plezier en succes toegewenst!

 17. Amber

  Veel plezier in Spanje! Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen, want als ik wat meer geld heb lijkt me zoiets ook heel gaaf om te doen.

  En kan ik me al opgeven voor die fietstip? Ik reis met liefde het halve land door om mee te gaan!

  • Cynthia Schultz

   Nee nog niet, maar zodra er meer duidelijk is laat ik het meteen weten!

 18. Margriet

  Wow, wat spannend en leuk dat je gaat fietsen in Spanje. Geniet ervan! Ik heb nu ongeveer een maand een fiets en elke keer als ik terug kom van een rondje fietsen kijk ik alweer uit naar de volgende keer 🙂 En van dit soort blogpost word ik alleen maar enthousiaster, ik wil graag mee met het rondje Zwolle!

 19. Neverdullmoments

  Inspirerend! Mijn vriend is van het wielrennen en ik neem me al twee jaar voor om een keer een fiets te huren zodat ik een rondje mee kan fietsen. Wie weet kom ik er dan achter dar dit ook iets voor mij is. Best een hele stap vind ik, maar de beste tip is waarschijnlijk om het gewoon maar eens te doen?! Mooie foto’s! 🙂

 20. Willemijn

  Wat leuk dat je zo geniet van het fietsen! Heel herkenbaar 🙂
  Op de foto heeft Marijn een erg leuk shirt aan, weet jij van welk merk dit Is?

 21. Marieke

  Wat ontzettend leuk dat je dit gaat doen! Je fiets is al onderweg naar Spanje, dat voelt toch een beetje alsof je een prof bent 😀 Lijkt me heel tof om te doen! Ik fiets praktisch niet omdat ik fanatiek aan het hardlopen ben, maar ik ben wel een fietsfan (omdat mijn vriend echt een wielrenfan is). Je hoort altijd dat ze allemaal in Spanje gaan trainen vanwege het heerlijke klimaat en de heuvels, maar het lijkt me ook wel tof om – zoals jullie dat gaan doen – lekker de omgeving te verkennen. Volgens mij gaat het heeeeeel leuk worden! Veel plezier!

 22. Madebyuna

  Lijkt me heerlijk een actieve vakantie in de zon! Ohh en wat leuk dat er een clinic komt, daar wil ik heel graag bij zijn. Ben begonnen met fietsen door jou enthousiasme, maar heb nog veel te leren! Haha

  • Marije

   Hier net zo! Ik ben ook begonnen door Cynthia en zit regelmatig op de fiets. Lijkt me heel leuk, zo’n clinic. 😀

 23. Jessica – Eat.Run.Love

  Tof dat je dit gaat doen, sporten in het buitenland is zo leuk! Ik ga in oktober een triatlon in Barcelona doen, ook heel veel zin in. En leuk om een rondje in Zwolle te fietsen, ik ga graag mee 🙂

 24. Stefanie

  Veel plezier, doe voorzichtig en rondje Zwolle? I am all ears!

 25. Susan

  Veel plezier in Spanje! Doe voorzichtig 🙂

 26. Daniëlle

  Wat leuk dat je zo graag op de fiets stapt. Heel veel plezier in Spanje. Lekker genieten!

 27. Liset – Beautydagboek

  Wat leuk dat je je er zo in vast kan bijten dat fietsen. Het is helemaal een nieuwe passie van je geworden :). Super dat je het daarom in een lekker warm (hopelijk niet TE warm) land kan doen. En inderdaad; gewoon lekker genieten. Dat is waar het om gaat! Hopelijk kom je weer terug met meer ervaring en hele mooie herinneringen. Veel plezier!