Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Je eigen bedrijf starten: 20 tips

Een eigen onderneming. Het klinkt zo mooi, het klinkt tegelijk ook zo eng. Ik ga je 20 tips geven, sommige geleerd in mijn opleiding (Small business & Retail management), de meeste uit persoonlijke ervaring, en sommige uit artikelen, boeken of docu’s die ik las of zag. Deze tips zijn voor mij belangrijk, daarom deel ik ze met je.

Leestijd

1. Doen

Dit is letterlijk de beste tip die ik je kan geven. Doen. Heel vaak blijft het bij dromen, denken, plannen en fantaseren. Elke stap die je zet, hoe klein ook, is een stap verder. Dit is goed om tegen jezelf te zeggen als je door de bomen het bos niet meer ziet.

Toen ik met Studio Mint wilde beginnen heeft het jaren geduurd voordat ik het echt duidelijk had. Ik moest opleidingen doen, me in heel veel zaken verdiepen, zoveel dingen regelen. Maar ik deed het stap voor stap, accepteerde dat ik ook niet elke stap wist hoeveel stappen er daarna nog zouden volgen, en uiteindelijk bereik je dan ‘zomaar ineens’ je doel.

2. Vraag je af: waarom wil ik het?

Ondernemerschap moet komen vanuit passie, vanuit iets waar je in gelooft. Als je start vanuit wanhoop, of als je denkt dat het het leven gemakkelijker maakt dan ga je de mist in. Ondernemerschap is niet een manier om gemakkelijk geld te verdienen, en het maakt je leven ook echt niet gemakkelijker. Je moet over veel meer dingen nadenken en het houdt nooit op. Je zet het niet uit na 17:00, het begint ook niet stipt om 09:00 en er is een eeuwige to-do list. Daarom is het ook zo belangrijk dat je het onderwerp écht leuk vindt, anders houd je het niet vol.

3. Weet wat je doel is en schrijf dit op

Weet waar je naar toe werkt, zodat je niet gaat dwalen. Dit geef je vaak vorm door een ondernemersplan te maken. Online staan heel veel tips hoe je dat doet, en als een financiering nodig hebt dan moet je ook wel. Vaak denken mensen: ‘ach, het zit toch in mijn hoofd?’ of ‘het voelt zo overdreven om alles uit te schrijven’. Bekijk het zo: als jij niet kunt verwoorden aan jezelf wat je doel is, wat je verkoopt, aan wie, waar, hoe: hoe ga je het dan uitvoeren? Bovendien: kun je het betalen? Hoe ga je het terug verdienen? Waar baseer je dat op?

Basicly: waar wil je naar toe en hoe ga je er komen? Door dit op te schrijven heb je voor jezelf ook een naslag werk als je weer in dat donkere bos staat en niet weet welke kant vooruit is. Durf hierbij ook gerust om hulp te vragen van iemand die dit eerder heeft gedaan of heeft geleerd op school bijvoorbeeld.

4. Focus

Focus je op een beperkt aantal doelgroepen, en laat je niet verleiden om iedereen te willen bereiken.

Vraag jezelf af: Hoe ziet mijn ideale klant eruit? Geef dat vervolgens vorm. Geef hem/haar een naam, beroep en hobby’s. Dit mogen er best een paar zijn maar niet teveel. Bedenk je dat je stem maar een bepaald vermogen heeft als je aan de start staat van je onderneming. Als je dan in een arena staat zonder microfoon kunnen de mensen achterin je niet zo goed horen als de mensen die vooraan staan. Ga je al je aandacht op die mensen achterin richten? Die toch al dicht bij de uitgang zijn en niet veel hebben betaald voor het kaartje? Of richt je je op je fans voorin, die ver van de uitgang staan, die je goed kunnen horen en die ook echt willen horen wat je te zeggen hebt.

Wie staan er vooraan? En hoe bereik je die het best. Focus je eerst daar op.

5. Angst is een slechte raadgever

Dit is een hele moeilijke want een beetje angst beschermt ons tegen slechte omstandigheden. Toch overstemt het de stem van je hart, en als je naar je hart luistert maak je nooit een foute beslissing. Tenzij je hart je maar naar pizza blijft sturen, zoals mijn hart. Asshole.

Het is soms heel moeilijk te onderscheiden wat nu verstand is en wat nu gevoel. Neem daarom ook je tijd om hieruit te komen.

6. Ken je werkelijke product

Weet wat je uiteindelijk echt verkoopt. Ben jij een masseuse? Je verkoopt massages, maar je verkoopt ook ontspanning. Ben jij een kapper? Je verkoopt een ander kapsel, maar ook zelfvertrouwen. Heb je een bakkerij? Je verkoopt brood, maar ook dat genot op zondagochtend wanneer je een mega vers croissantje voor je neus hebt. Gebakjes zijn niet alleen lekker, maar ook gezelligheid aan tafel. Neem het geval van Coffee-Star bijvoorbeeld. We verkopen koffie, maar we verkopen ook een huiselijk gevoel. Minstens zo belangrijk, en zeker niet te onderschatten in de manier hoe jij met je klanten communiceert. Spreek aan op emotie en associatie.

7. Vul je kwaliteiten aan

Weet waar je niet goed in bent, own that shit, en zoek iemand die er wel goed in is. Ken je sterke én je zwakke punten. Een sterke kwaliteit kan soms ook je valkuil worden. Dit is niet erg, zolang jij maar weet waar die valkuilen zitten. Ondernemen is soms ook een beetje soul searchen. Jij bent de kar die de onderneming trekt. Je gaat ook niet op vakantie met een auto die maar twee wielen heeft. Nee, je kiest er eentje met vier wielen want anders kom je niet veilig over. Verzamel de juiste mensen om je heen en wees niet bang om om hulp te vragen.

Als je het echt aan een groot aantal kwaliteiten ontbreekt die je nodig hebt, zou je bijvoorbeeld een partnerschap aan kunnen gaan (voorbeeld: ik krijg een geniaal idee voor een app). Je kunt elkaar aanvullen, hebt altijd iemand om mee te brainstormen, en je hebt vier handen om het werk gedaan te krijgen. Natuurlijk moet je bij een partnerschap er wel aan denken om alle verwachtingen open op tafel te leggen, en hele duidelijke afspraken te maken.

8. Weet wat je rechten en plichten zijn

Bij ondernemen komt ook een hoop eigen administratie kijken. Beslis of je alles zelf wilt doen, of wat uit wilt besteden. Ik heb voordat Studio Mint begon een hele hoop onderzoek gedaan naar alle rechten en plichten die er bij het ondernemerschap horen. Je kunt na een tijdje pas naar een boekhouder gaan, maar eigenlijk kun je dat beter vooraf doen. Er zijn misschien bepaalde aftrekposten waar je recht op hebt, bijvoorbeeld de ondernemersaftrek. Een van de voorwaarden voor deze aftrekpost is dat je kunt bewijzen/weerleggen dat jij minimaal 1225 uur in je eigen onderneming per jaar hebt gewerkt. Als je dat niet weet, krijg je het aan het einde van het jaar heel moeilijk om alles nog terug te halen. Als je dat wél weet, kun je in je agenda je uren goed bijhouden en erbij schrijven waar deze uren aan zijn besteed. Uiteindelijk doe ik niet alles zelf (want het is niet mijn sterke punt en ik maak dus gebruik van de wijsheid van een ander) maar ik weet wel veel omdat ik naar seminars van de belastingdienst ben geweest en er echt wat uren in ben gedoken. Hierdoor doe ik 90% van mijn administratie en aangiftes zelf.

Het allereerste waar je mee begint, is je aanmelding bij de Kamer van Koophandel. Hier kun je ook wat vragen stellen, en door deze inschrijving krijg je ook informatie vanuit de belastingdienst zoals wanneer er seminars zijn.

9. Laat je ego los

Je ego is dat stemmetje van het verstand die vaak een hoop beren op de weg ziet. Wat zullen mensen wel niet denken als ik ineens zo alles omgooi? Wat zullen mensen wel niet zeggen als ik faal? Wat gebeurt er als ik op m’n bek ga? Wat als ik iedereen moet uitleggen dat het niet gelukt is?

Maar wat als je kunt zeggen: ‘I fucking did it‘?

Dit is nog weer anders dan alleen bang zijn. Dit is echt dat stemmetje dat een imago hoog wil houden. Je moet dat los kunnen laten en uit je comfort zone gaan om succes te kunnen bereiken. Ook in een reguliere baan, ook in de rest van het leven. Buiten die comfort zone gebeuren de magische dingen.

 

10. Definieer je succes

Succes voor jou is misschien wat anders dan succes voor mij. Ga jij voor die multinational? Of wil jij flexibel kunnen werken omdat je je kind naar school wilt brengen. Wil je een leider zijn, of wil je je eigen product zijn?

Voor mij is succes dat werk niet als werk voelt. Dat ik zowel creatief als intellectueel wordt uitgedaagd, en dat ik genoeg geld heb voor een leuk huis, onvoorziene uitgaves, etentjes en mooie reizen. Ik hoef geen villa, geen designer tas, geen peperdure kunst en ik hoef ook geen Range Rover. Of nou ja, die dan misschien wel ;). Voor mij werkt het heel goed dat ik een combinatie van drie banen heb waar ik in elke op een compleet ander vlak uitgedaagd word.

Ga niet blind voor groei en een mega bedrijf als je niet ambieert om zo’n groot bedrijf te leiden. Alleen omdat je denkt dat dat ‘normaal’ is om te willen. Eigen baas, remember?!

11. Zorg voor een goede uitstraling

Ten eerste ben jijzelf ook je visitekaartje, en moet je er wel verzorgd uit zien. Ook als je denkt dat je product totaal niks met uiterlijk te maken heeft. Als jij apps bouwt en je hebt een zakelijk gesprek dan wil je ook een sterke indruk achterlaten. Je hoeft er echt niet als barbiepop bij te lopen, maar kleed je verzorgd en netjes, evenals je make-up en haar. Als je hier niet goed in bent, vraag dan iemand die daar wel goed in is.

12. Zorg voor een goede website

Dit klinkt zo obvious maar toch zijn er zo ontzettend veel bedrijven met een RUK website. Hoevaak ik wel niet te horen krijg: ‘ik ging googlen en toen ik je website zag wist ik dat ik hier naartoe wilde’. Heel veel mensen denken dat het super moeilijk is om een website te maken. Dat het super duur is om er eentje te laten bouwen of dat het gewoonweg niet nodig is. Het is sowieso nodig. GEEN DISCUSSIE.
Een super gave fancy website laten maken is inderdaad duur. Je krijgt er wel wat voor terug, eerlijk is eerlijk. Maar mijn website heb ik gewoon zelf gemaakt met Jimdo. Zo simpel kan het dus zijn.

Daarnaast moet je website goed vindbaar zijn. SEO is vast een term waar jullie wel eens van gehoord hebben. Het is een heel lastige materie die niet zwart-wit is. Je kunt hier natuurlijk een bedrijf voor inhuren maar je kunt hier online ook al heel veel tips over vinden om je website zelf in ieder geval zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Jimdo biedt hier ook tips voor. Aanwezigheid op social media is hierbij ook heel erg belangrijk, en niet te onderschatten.

13. Brainstorm

Brainstorm met eerlijke mensen. Dat eerlijke is wel heel erg belangrijk want je hebt niks aan mensen die maar met je mee lullen. Ik hoef bijvoorbeeld niet aan mijn moeder te vragen of mijn kont er dik uit ziet in een broek want dan zegt ze steevast: ‘ach lieverd je bent toch prachtig’. Nee dan vraag ik mijn zus, die zegt gewoon: ‘beter trek je die belachelijke vuilniszak uit want je lijkt een zwangere sumo worstelaar on crack’. Ze houden allebei van me, maar beide hebben ze een andere manier om dit te uiten.
Een tip is om geen gerichte vragen te stellen, maar om ze gewoon te laten praten en zelf te luisteren. Vorm een groepje mensen en gooi een onderwerp in de groep waar ze over moeten brainstormen. Blijf zelf meeschrijven, het gesprek sturen als het off-topic gaat en vraag om verdieping. Hierdoor gaan mensen echt even creatief graven en krijg je geen antwoord omdat er een antwoord gegeven moet worden.

Ken je geen mensen die je hiertoe in staat acht? Doe dan een oproepje op Facebook, vraag eens rond of vraag wat studenten. Soms werkt het nog beter als mensen je niet kennen.
Een interview met iemand uit je doelgroep kan hierin ook heel waardevol zijn.

14. Wees creatief

Daag jezelf ook uit om creatief te denken. Creativiteit is natuurlijk een kerstboom knutselen van lege melkpakken. Creativiteit is ook het creëren van een visie, probleemoplossend denken, fantaseren over de toekomst, vorm vinden in je leiderschapsstijl, keuze van woorden of verkooptechnieken. Ondernemerschap of een bedrijf van een ander leiden, het gaat wat mij betreft hand in hand met creativiteit.

15. Wees een leuk mens

Als ondernemer kan vaak elk persoon die je tegenkomt veranderen in een klant van je onderneming. Let daarom op je houding naar anderen toe. Natuurlijk moet je altijd aardig zijn als mens, what goes around comes around, maar nu is het belangrijker dan ooit dat je als prettig mens wordt ervaren. Je wilt iemand zijn waar mensen mee willen samen werken, of zijn mijn geval mee willen kletsen. Als je een salon hebt is het net zo belangrijk voor de beleving dat iemand een leuk gesprek voert dan het resultaat van de behandeling. Daarnaast wil ik een leuke baas zijn in mijn andere baan, en let ik op wat ik op mijn privé social media kanalen zet. Als kleine lokale ondernemer wil je die gunfactor hebben. Blaas daarom niet te hoog van de toren als je over je bedrijf praat, wees gewoon likeable.

16. Voor niks gaat de zon op

Pas op met wat je weggeeft. Het is heel lastig te bepalen hoe je als ondernemer omgaat met klandizie van vrienden. Stel voor jezelf echt vast wat je aan korting of zelfs gratis geeft en deel dat ook met ze zodat het duidelijk is. Soms gaan mensen ervan uit dat je dingen ‘zomaar’ even voor niks doet. Terwijl het jouw tijd is, en in deze tijd had je ook (in mijn geval) een klant kunnen helpen en geld kunnen verdienen. Tijd is écht geld. Natuurlijk kun je iets tegemoet komen, maar bepaal deze grens voor jezelf vooraf. Het is niet alleen om jouw tijd, maar als je gratis dingen voor iemand doet wordt het voor hem of haar ook lastiger om je nog een keer weer te vragen. Je hebt er wat draken tussen zitten trouwens, maar over het algemeen gesproken geldt dat wanneer de afspraak duidelijk is, je dit soort ongein niet krijg en niemand zich oncomfortabel voelt.

Wanneer je diensten verleent: denk ook niet te klein als je je prijzen bepaalt. Durf te vragen wat jouw tijd jou waard is.

17. Bepaal wat je te verliezen hebt

Wat zijn je risico’s? Wat gebeurt er als je bedrijf toch niet werkt? Dit zijn wel scenario’s waar je bij stil moet staan. Ook scenario’s als ziek worden moeten overdacht worden. Ik ben zelf bijvoorbeeld de halve maand december ziek geweest. Toen was ik toch heel erg blij bij mijn andere baan gewoon de ziektewet in te kunnen. Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor ondernemers zijn heel duur, dus bedenk hoe je dit wilt dekken. Hetzelfde geldt voor een pensioen. Cynthia zit bij een Broodfonds, waar ze binnenkort meer over vertelt.

Ook brengt ondernemerschap andere dingen met zich mee, het is bijvoorbeeld lastiger om een hypotheek te krijgen in je beginjaren.

Je hoeft natuurlijk ook niet gelijk volledig in het diepe te springen. Eerst parttime ondernemen naast een parttime dienstverband is een hele mooie verdeling van risico nemen en zekerheid behouden. Je kunt zo je onderneming langzaam opbouwen en als je het aan denkt te kunnen, toch over gaan op volledig ondernemerschap. Maar dat hoeft niet, ik vind het zelf heel prettig zo en wil het ook graag zo houden. Weer die kwestie van succes en doelen vaststellen.

Ook hoef je niet gelijk alles mega te investeren. Sommige dingen die je nodig hebt kun je ook tweedehands kopen, en je hoeft ook niet gelijk een fancy auto op de zaak. Bepaal wat écht nodig is.

18. Bescherm je product

Verzeker je goed en vraag zo nodig octrooi of intellectueel eigendom aan. Dit laatste is zeker niet altijd nodig, maar een zakelijke aansprakelijkheid en inboedel verzekering is wel prettig. Ook als je geen apart pand hebt, maar bijvoorbeeld producten van je webshop op zolder opslaat. Deze producten worden niet gedekt onder je privé inboedelverzekering als je deze zakelijk hebt aangekocht. Zoek uit wat je nodig hebt. Denk ook aan licenties, vergunningen, beroepseisen en bestemmingsplannen. In het geval van Studio Mint moest ik bijvoorbeeld een GGD-vergunning hebben, een zakelijke inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering en heb ik uitgezocht wat het bestemmingsplan was.

19. Blijf in ontwikkeling

Stilstaan is achteruit hollen. Die hebben we allemaal wel eens gehoord. Je moet als bedrijf blijven doorgaan in de ontwikkelingen die de markt doormaakt. Blijf alert op trends en wat je concurrenten doen. Leer zo nodig bij, en denk ook nooit uitgeleerd te zijn. Van oudere generaties leer je, maar van de jongere generatie ook. Verander met de wereld mee en investeer, maar blijf trouw aan je kernwaarden. Investeren is bovendien ook belastingtechnisch aantrekkelijk om te blijven doen. Word niet hebberig en houd het grote plaatje voor ogen.

20. Wees lief voor jezelf

Tot slot: het moet nog wel leuk blijven. Work hard. Play hard.  Ja je moet hard werken en nee, je zet je bedrijf niet zomaar uit. Maar als jij niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook niet goed voor je bedrijf zorgen. Het is belangrijk om rustmomenten te vinden en nee te kunnen zeggen als het teveel wordt. Ik worstel daar ook nog steeds mee. Als ik een dag vrij plan en iemand kan echt alleen op die dag komen voor een afspraak, ben ik toch vaak geneigd om er in mee te gaan. Het is tenslotte ook je inkomen. Toch moet je dat bewaken door af en toe nee te zeggen, zodat je niet een langere periode nee hoeft te zeggen als je echt niet meer kunt. Bovendien verlies je focus als je moe bent, en word je een minder leuk mens om mee te communiceren. Ondernemen geeft stress, maar ook een gevoel van vrijheid. Het is heel gaaf om geld te verdienen wat jij écht zelf bij elkaar hebt verdiend. Bovendien bepaal jij hoe jouw ondernemerschap eruit ziet, en bepaal je dus ook je eigen flexibiliteit. Uiteraard hangen hier wel (financiële) consequenties mee samen. Positief of negatief.

Laatste woorden van ‘wijsheid’: Laat niemand je zeggen dat jij iets niet kunt. Alles is te leren en als jij ergens een passie voor hebt en niet opgeeft, heb je een grote kans je doelen te bereiken. Visualiseer je dromen en laat het geen dromen blijven!


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)