Effectief aan je doelen werken

Een doel waar je niet aan werkt, is een droom. Iets waar je over fantaseert, maar wat je nooit gaat bereiken omdat je zelf geen stappen onderneemt. Positief denken kan ver gaan, maar je móet wel van de bank af komen! Formuleer jij wel eens doelen, maar haal je ze niet? Ik vertel je graag hoe ik effectief aan mijn doelen werk.

Leestijd

Doelen geven een bepaalde koers aan je leven: als je weet wat je wilt, focus je daarop en zal je heel anders leven dan wanneer je ‘maar gewoon leeft’. Als je bepaalde dromen hebt en die omzet in doelen, zal je daar aan heleboel voldoening uithalen én leven zoals jij het wilt. Ik merk dat ik zelfverzekerder ben als ik doelen heb en daaraan werk, en al helemaal als ik het stapje voor stapje tot de realiteit maak.

1: Doelen formuleren

Voordat je aan de slag kan gaan, moet je natuurlijk weten wat je doelen precies zijn. Voor mij werkt het erg goed om een vel papier te pakken en hier vier dingen op te schrijven: wat wil ik over drie maanden, wat wil ik over een jaar, wat wil ik over drie jaar en wat wil ik ooit in mijn leven.
Ik zet een timer op vijf minuten en ik schrijf alles op wat in me opkomt. Er zijn geen regels, denk zo groot en wild als je maar kan en laat je fantasie de vrije loop. Bedenk wat je écht graag zou willen. Ook als dat een eigen pretpark in Japan is. Of een succesvolle carriere als ijsjesproever. Wat dan ook! Schrijf het op.
Wat wél belangrijk is om in gedachten te houden voor je aan de slag gaat:

 • Alles mag. Denk bij niks ‘dit is raar’ of ‘dit kan toch nooit’!
 • Wees specifiek. Je hoeft nog niet méga specifiek te zijn, maar ‘gezond zijn’, ‘rijk worden’ of ‘gelukkig zijn’ is vaag. Schrijf bijvoorbeeld op ‘ik wil een uur kunnen rennen’, ‘geen fastfood meer eten’ of ‘ik wil een miljoen euro op de bank’.

2. Je doel kiezen om aan te werken

Als je bent zoals ik, dan heb je inmiddels 25 dingen opgeschreven. Als je hier stopt, heb je een hele leuke tien minuten gehad, maar gaat er verder niks gebeuren. Kies dus één doel dat je het meeste aanspreekt, waar je het meest gelukkig van wordt, waar je het allerliefst metéén aan wilt werken. Wees niet bang, je kan later nog een doel kiezen, maar we gaan eerst met één aan de slag.

3. Stappen opschrijven

Pak een nieuw vel papier en schrijf je doel groot in het midden op. Zet je timer op tien minuten en schrijf om je doel alle stappen op die je moet zetten om je doel te behalen. Denk er goed over na: wat is er nodig om echt aan je doel te werken?

Stel, je doel is ‘Een succesvol blog runnen.’ Dan kunnen stappen zijn:

 • een naam bedenken
 • hosting regelen
 • een computer kopen
 • bedenken waar ik over wil bloggen
 • iemand zoeken voor een logo
 • iemand zoeken voor bouw van de site
 • tijd vrijmaken voor het maken van content
 • camera kopen
 • een videobewerkingsprogramma kopen
 • schrijfcursus nemen

4. Een volgorde bedenken

Schrijf bij deze stappen de volgorde waarop je ze moet uitvoeren. Zo zou ik eerst een computer kopen, dan een naam bedenken, dan hosting regelen, bedenken waar ik over wil bloggen, iemand zoeken voor een logo en sitebouw et cetera. Denk goed na over wat prioriteit heeft en wat later kan of moet.

5. Plan de taken in

Pak nu je agenda erbij en plan deze taken in. Bedenk hoeveel tijd je voor elke taak nodig hebt (realistisch!) en plan die tijd in je agenda.

6. Aan het werk!

Zoals ik al zei: dromen blijven dromen als je zelf niet aan de slag gaat. Aan ’t werk, handen uit de mouwen, niet lullen maar poetsen. Ga aan de slag! Elke keer dat je een taak afstreept kom je wat dichter bij je doel en geloof me, dat geeft een waanzinnig gevoel.

Deze routine kan je natuurlijk opnieuw doen als je tegelijkertijd aan meerdere doelen wilt werken, of je kan een een nieuw doel beginnen als je al een eindje op weg bent met je eerste doel.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

26 reacties
 1. Mariska

  Bedankt voor de reminder! Het klinkt zo simpel als het hier zo voor mijn neus staat 🙂 Tijd om aan mijn doel(en) te gaan werken dus!

 2. Britt

  Misschien is dat wel mijn fout, ik schrijf vaak een stuk of drie doelen op en vaak gebeurt het dat ik mijn focus dan weer kwijt raak en dat er dus niks van komt, oeps.

  • Cynthia Schultz

   Je kan je dan beter focussen op één doel inderdaad!

 3. Merel

  Yes, ik hou van dit soort motivational artikelen! 🙂 Ik kende deze methode al uit de passion planner, maar toch leuk om hem weer even te lezen (en vooral na te denken over mijn doelen en stappen daarnaartoe)

 4. Loes | Gewoon iets met Loes

  Hallo schop onder je gat! Zoals je het hier neer zet, is het super duidelijk, en inderdaad hartstikke waar! In de praktijk verzand ik toch vaak in de dagelijkse sleur van dingen en lukt het niet om vol te houden. Maar misschien heeft dat toch ook wat te maken met het maken van een niet-realistische planning ofzo. Als ik dit zo lees, denk ik inderdaad: NU DOEN! Inspirerend stuk dus 🙂

 5. Didi

  Het werk inderdaad goed op deze manier. Maar helaas is dit artikel, vooral het eerste stuk, wel heel erg letterlijk uit de “gebruiksaanwijzing” van de passion planner gekopieerd.
  Wat niet erg is als je het er ten minste bij vermeld. Ik geniet altijd erg van je artikelen maar dit voelt voor mij toch een beetje copycat achtig terwijl jij dat niet nodig hebt.
  Je bent goed van jezelf.

  • Didi

   Ik bedoel bovenstaande overigens niet naar. En weet dat dit een algmene methode is. Ik heb het dan ook niet zo zeer over de methode als over de manier waarop deze wordt uitgelegd.

   Maar zoals al vaak gezegd. Cynthia je doet het echt top! Ga zo door en maak je dromen wäar.

 6. Vera

  Wat een goed artikel! Ik denk dat je op deze manier heel wat mensen kunt inspireren.
  En heel toevallig is vorige week ook mijn passion planner binnen gekomen, moet dus helemaal goedkomen hier 😉
  Ik vind het heel erg goed van je dat je dit hebt samengevat, niet iedereen zal het idee hiervan kennen en hier komt het wel een beetje op neer.
  We weten het allemaal wel maar echt goed om zo nog eens door te kunnen lezen.
  Trouwens, mooie afbeeldingen.

 7. Annika – Mrs. Marvelous

  Ik ben bezig met het Day Zero Project. Daarmee werk ik langzaam maar zeker naar mijn doelen toe. Werkt heel prettig voor mij.

 8. Claire

  Naast concrete doelen stellen probeer ik ook altijd om het plezier element in mijn achterhoofd te houden. Dat schiet er vaak al snel bij in wanneer men een aantal planningen voor een hobby op tafel gaat neerleggen. Desondanks wil ik je bedanken op het stukje incentief wat je bij mij creëert met dit soort artikelen!

 9. Iris

  Dit is waarom ik jouw blog zo leuk vind! Je bent zo lekker inspirerend en geeft me net dat schopje onder m’n kont waar ik op dat moment behoefte aan heb! Die quote: “Failing to plan is planning to fail” hou ik in mijn achterhoofd. Bedankt voor dit artikel!

 10. Hilde

  Ik las dit artikel en toen later een zin op Insta, : ”but in between goals there is a thing called life that has to be lived and enjoyed, and if you don’t you’re a fool. Vond het wel een goeie 😉

 11. Aukje

  Hoi Cynthia,

  Een fijn begin van mijn drukke week, met dit artikel van jou! Leuke tekst, duidelijk, goed geschreven, niet te lang niet te kort.
  Ik vind je content qua afbeeldingen en kleurtjes ook echt heel leuk; Hema meets Sissy Boy achtige afbeeldingen en kleurtjes. Helemaal mijn ding.

  Een leuk artikel, dank je wel voor de inspiratie!

 12. Johanne

  Waar ik vooral op vastloop is het feit dat ik er gewoon geen tijd voor maak om echte concrete doelen op te stellen. Terwijl het zo hard nodig is om vooruit te komen. Want inderdaad, doelen waar je niet aan werkt blijven slechts dromen. Mooi verwoord.

 13. Jadwiga – The Bag Hoarder

  Awesome artikel Cynthia! Het is eigenlijk hartstikke simpel, maar je moet het maar net doen… Ik moet het binnenkort zelf nog een keer doen. Doelen stellen voor mijn werk én prive. Het is zo fijn als het concreet op papier staat. En ik wil je nog een complimentje geven voor de lay-out van je site, het is zo mooi geworden!

 14. Lou

  Toevallig staat dit precies zo in de passion planner! Is dat je bron, of heb je het zelf bedacht?

 15. Marloes

  Overzichtelijke punten! Ik werk zelf nooit zo gestructureerd aan doelen/dingen doe ik moet doen. Momenteel is mijn doel om gewoon goed af te studeren, haha.

 16. rachel

  heel goed en duidelijk artikel waar een hoop mensen iets aan zullen hebben 😀

 17. Ingrid

  Ik heb laatst een (nederlands) alternatief gevonden voor de Passion Planner. Voor diegene die ook liever in NL zoiets aanschaffen. op de site http://www.millypie.nl vind je zo’n soort gelijke planner terug! 🙂

  • Jessica

   Dank je wel voor de tip Ingrid! Ik ga meteen kijken. Groetjes,Jessica

 18. Manon

  Fijn artikel, duidelijk en niet te lang. Goed voor de maandagochtend, die inspiratie!

 19. Kimberley

  Ik lees altijd met veel plezier je blog, maar kan niet anders dan opmerken dat dit artikel geheel geïnspireerd lijkt te zijn op de methode van de Passion Planner. Wellicht kan je dit vermelden in je artikel? Het is immers niet een methode wat je zelf hebt ontwikkelt

  • Hafsa

   Wat een gezeur op de maandagochtend. Je vraagt dus om een bron vermelding ?

  • Jadwiga – The Bag Hoarder

   Ik denk overigens niet dat de Passion Planner patent op deze methode heeft. Het is een algemene methode om iets aan te pakken en zou je ook met je boerenverstand kunnen bedenken. Of dat nou je persoonlijke doelen zijn of een project voor je werk. Neemt niet weg dat het een heel fijn overzicht is om mee aan de slag te gaan!

  • Cynthia Schultz

   De Passion Planner gebruikt deze methode inderdaad ook, maar dat is geen nieuwe of door hun bedachte methode 🙂