Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Effectief aan je doelen werken

Een doel waar je niet aan werkt, is een droom. Iets waar je over fantaseert, maar wat je nooit gaat bereiken omdat je zelf geen stappen onderneemt. Positief denken kan ver gaan, maar je móet wel van de bank af komen! Formuleer jij wel eens doelen, maar haal je ze niet? Ik vertel je graag hoe ik effectief aan mijn doelen werk.

Leestijd

Doelen geven een bepaalde koers aan je leven: als je weet wat je wilt, focus je daarop en zal je heel anders leven dan wanneer je ‘maar gewoon leeft’. Als je bepaalde dromen hebt en die omzet in doelen, zal je daar aan heleboel voldoening uithalen én leven zoals jij het wilt. Ik merk dat ik zelfverzekerder ben als ik doelen heb en daaraan werk, en al helemaal als ik het stapje voor stapje tot de realiteit maak.

1: Doelen formuleren

Voordat je aan de slag kan gaan, moet je natuurlijk weten wat je doelen precies zijn. Voor mij werkt het erg goed om een vel papier te pakken en hier vier dingen op te schrijven: wat wil ik over drie maanden, wat wil ik over een jaar, wat wil ik over drie jaar en wat wil ik ooit in mijn leven.
Ik zet een timer op vijf minuten en ik schrijf alles op wat in me opkomt. Er zijn geen regels, denk zo groot en wild als je maar kan en laat je fantasie de vrije loop. Bedenk wat je écht graag zou willen. Ook als dat een eigen pretpark in Japan is. Of een succesvolle carriere als ijsjesproever. Wat dan ook! Schrijf het op.
Wat wél belangrijk is om in gedachten te houden voor je aan de slag gaat:

 • Alles mag. Denk bij niks ‘dit is raar’ of ‘dit kan toch nooit’!
 • Wees specifiek. Je hoeft nog niet méga specifiek te zijn, maar ‘gezond zijn’, ‘rijk worden’ of ‘gelukkig zijn’ is vaag. Schrijf bijvoorbeeld op ‘ik wil een uur kunnen rennen’, ‘geen fastfood meer eten’ of ‘ik wil een miljoen euro op de bank’.

2. Je doel kiezen om aan te werken

Als je bent zoals ik, dan heb je inmiddels 25 dingen opgeschreven. Als je hier stopt, heb je een hele leuke tien minuten gehad, maar gaat er verder niks gebeuren. Kies dus één doel dat je het meeste aanspreekt, waar je het meest gelukkig van wordt, waar je het allerliefst metéén aan wilt werken. Wees niet bang, je kan later nog een doel kiezen, maar we gaan eerst met één aan de slag.

3. Stappen opschrijven

Pak een nieuw vel papier en schrijf je doel groot in het midden op. Zet je timer op tien minuten en schrijf om je doel alle stappen op die je moet zetten om je doel te behalen. Denk er goed over na: wat is er nodig om echt aan je doel te werken?

Stel, je doel is ‘Een succesvol blog runnen.’ Dan kunnen stappen zijn:

 • een naam bedenken
 • hosting regelen
 • een computer kopen
 • bedenken waar ik over wil bloggen
 • iemand zoeken voor een logo
 • iemand zoeken voor bouw van de site
 • tijd vrijmaken voor het maken van content
 • camera kopen
 • een videobewerkingsprogramma kopen
 • schrijfcursus nemen

4. Een volgorde bedenken

Schrijf bij deze stappen de volgorde waarop je ze moet uitvoeren. Zo zou ik eerst een computer kopen, dan een naam bedenken, dan hosting regelen, bedenken waar ik over wil bloggen, iemand zoeken voor een logo en sitebouw et cetera. Denk goed na over wat prioriteit heeft en wat later kan of moet.

5. Plan de taken in

Pak nu je agenda erbij en plan deze taken in. Bedenk hoeveel tijd je voor elke taak nodig hebt (realistisch!) en plan die tijd in je agenda.

6. Aan het werk!

Zoals ik al zei: dromen blijven dromen als je zelf niet aan de slag gaat. Aan ’t werk, handen uit de mouwen, niet lullen maar poetsen. Ga aan de slag! Elke keer dat je een taak afstreept kom je wat dichter bij je doel en geloof me, dat geeft een waanzinnig gevoel.

Deze routine kan je natuurlijk opnieuw doen als je tegelijkertijd aan meerdere doelen wilt werken, of je kan een een nieuw doel beginnen als je al een eindje op weg bent met je eerste doel.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.