Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Duurzame/nuttige Kerstcadeautips

Ik ben gek op Kerst, meer op de gezelligheid en het samenzijn (en Kerstbomen, Kerstliedjes, Kerstlampjes en Michael Bublé) dan op cadeaus, maar het kopen van cadeaus voor anderen vind ik óók heel leuk. Maar wat koop je nou voor je geliefden? Ik geef vandaag een aantal tips voor duurzame en nuttige Kerstcadeaus.

Leestijd

Duurzaam/nuttig?

Duurzaam heeft voor mij twee kanten: aan de ene kant is het een product dat duurzaam is gemaakt, met aandacht en liefde voor de aarde. Of in ieder geval op een manier waarop de aarde zo min mogelijk wordt belast. Aan de andere kant is duurzaam voor mij een cadeau dat heel bruikbaar en nuttig is, dat de ontvanger heel veel gaat gebruiken of al graag wilde hebben.

Kerstcadeaus zijn heerlijk, maar ik denk wel dat het goed is om vooraf na te denken over wat je geeft. Natuurlijk zijn de feestdagen commercieel, maar als je dan cadeaus geeft, geef iets waar de gebruiker echt iets aan heeft en kies het liefst iets dat niet te massaal is geproduceerd en waar de aarde niet teveel onder geleden heeft.

Vandaag geef ik een aantal suggesties. Het ene cadeau is duurzamer en milieuvriendelijker dan de andere, ik focus me op de combi duurzaam/nuttig/bruikbaar.

Alvast voor volgend jaar: opletten

Vier je elk jaar met dezelfde mensen Kerst? En koop je ook elk jaar voor dezelfde mensen cadeaus? Houd dan altijd een beetje in de gaten wat jouw geliefden leuk en mooi vinden. Let op als ze zeggen dat ze iets graag willen hebben, iets heel lekker vinden of iets graag doen. Cadeaukans! Mijn schoonmoeder koopt het hele jaar door cadeaus, als ze iets ziet waarvan ze weet ‘Hey, dat vind die-en-die leuk!’. Op die manier heb je rond Kerst er ook geen stress meer over. Je kan ook lijstjes bijhouden van je geliefden van wat ze leuk vinden. Zo koop je altijd iets waar ze van houden en geef je niks wat ergens in een stoffige hoek belandt.

Koop van kleine (lokale) ondernemers

Je kent de uitspraak wel: als je bij een kleine (lokale) ondernemer koopt, doet echt iemand een happy dance. Koop cadeaus bij creatieve, kleine ondernemers die met liefde hun product maken. Er is vast wel een winkel bij je in de buurt waar je dit soort dingen kan kopen, in Zwolle bijvoorbeeld bij Soort van Winkel of De Buurvrouw. Je vindt er kaarten en prents van Zwolse illustratoren, maar ook allerlei (handgemaakte) cadeautjes. Je kan ook denken aan bijvoorbeeld sieraden van Bandhu (een tassen- en sieradenmerk van mijn vriendin Viona) of handgemaakte babyslofjes van Huize Smit. Ik zeg maar wat, zo zijn er natuurlijk zoveel ondernemers waar je mooie cadeaus van kan kopen!

Cadeaubon voor een lunch, diner of koffie

Weet je dat jouw geliefde graag naar een bepaald restaurant gaat? Natuurlijk kies je het liefst een klein lief koffiezaakje of restaurantje, dat is leuker en duurzamer dan een keten. Geef daar een bon van! Ik weet het, een bon geeft minder leuk, maar het is wel iets waar de ontvanger écht iets aan heeft. En: je geeft een ervaring! Pak de bon gewoon leuk in, doe er een mooi kaartje bij en voila.

Rockbooks

Een tijdje geleden schreef ik over Rockbooks, notitieboeken gemaakt van steen. Hoe leuk is het om er daar een van te geven aan iemand die gek is op schrijven en boekjes? Waarschijnlijk kent hij/zij het concept nog niet, dus dat is ook nog eens een leuke verrassing.

Bonustip: een mooie pen! De pen op de foto kreeg ik twee jaar geleden voor Kerst van Willem en ik gebruik hem nog steeds heel veel. Geef een fijne pen aan iemand die veel schrijft en altijd op zoek is naar pennen. Want zo’n mooie pen die je cadeau hebt gekregen, daar ben je ook zuinig op en die gebruik je heel veel. Die op de foto is van Caran d’Ache. Hij was limited edition dus deze variant is niet meer te koop, maar je vindt wel andere designs hier.

Een groente/fruittas

In veel gemeentes zijn initiatieven waar je een groente- of fruitabonnement kan nemen. Houdt jouw ontvanger van gezond eten, geef dan zo’n tas cadeau! Je hoeft natuurlijk niet een tas met knolselderijen en broccoli’s in cadeaupapier te wikkelen, je kan de groentetas thuis laten bezorgen na de feestdagen, en met Kerst zelf geef je een mooie bon. Of je geeft voor de grap wel een ingepakte winterpeen, met die mooie bon eraan vast.

Een planner/agenda/kalender

Hey, even preken voor eigen parochie, maar dit is natuurlijk wel écht een goed cadeau 😉 Weet je dat je geliefde wel wat meer structuur en overzicht kan gebruiken, of dat hij/zij juist hier al heel erg van houdt en waarde hecht aan een mooie planner of agenda? Als je de juiste voor hem of haar koopt, wordt deze het hele jaar intensief gebruikt.

Koop hier de Structuurjunkie Planner, koop hier de Structuurjunkie Scheurkalender voor 2019en koop hier Werkboek voor een Structuurjunkie in Spe. Maar je kan natuurlijk ook een heel andere soort planner/kalender/agenda kopen, natuurlijk.

Sokken en handschoenen

Lekker afgezaagd Kerstcadeau, maar altijd bruikbaar: sokken en handschoenen. Koop natuurlijk wel mooie varianten van mooi materiaal. Wat dacht je bijvoorbeeld van Healthy Seas sokken? Die zijn gemaakt van biokatoen en Econyl garen, gemaakt van gerecyclede gedumpte oude visnetten die ze opduiken uit de Noordzee en Middellandse Zee. Ik ben altijd blij als ik sokken krijg. Ik draag ze elke dag en fijne sokken zijn eigenlijk een klein beetje onbetaalbaar.

 

 

Een (e-)boek

Voor mij het ultieme cadeau: een boek. En al helemaal met Kerst. Want na Kerst heb je (hopelijk) wat tijd om deze lekker onderuitgezakt op de bank te lezen (en je raadt al wat ik nu ga schrijven: met een dekentje, een grote warme trui en een kop koffie of goed glas wijn). Ik vind het zelf leuk om ‘favorieten’ te krijgen, ik vraag ook altijd aan vriend(inn)en en familie wat hun favoriete boek is zodat ik die zelf kan lezen. Wel handig om alleen jouw favoriete boek te geven als je ook een beetje het idee hebt dat de ontvanger deze wel kan waarderen. Geen Harry Potter cadeau doen als je weet dat hij of zij alleen boeken wil lezen die echt gebeurd zouden kunnen zijn. Een Kobo Plus abonnement is ook een leuk idee, dit is het Kobo & Bol.com e-books abonnement waarbij je onbeperkt boeken kan lezen. Je kan hier ook cadeaukaarten voor kopen, die voor 1 maand kost €9,99.

Een mooie thermosbeker of waterfles

Topding.

Als je iemand een mooie thermosbeker of goede waterfles geeft, draag je meteen een steentje bij aan een betere wereld, want hópelijk koopt deze persoon dan straks minder flesjes water onderweg en doet hij/zij koffie in deze thermosbeker in plaats van alle kartonnen en plastic bekertjes die je normaal aanneemt. Mijn favoriete thermosbeker is van Stanley, de kleur vind ik fantastisch, maar hij is vooral erg praktisch: je kan hem met één hand gebruiken, je hoeft er geen deksel af te draaien en hij lekt niet. En hij houdt mijn koffie 7(!) uur warm. Qua waterfles gebruik ik nu een Camelback Eddy, hier kan lekker veel water in (750ml) en hij lekt niet. Er zit een soort rietje in waardoor je de fles altijd verticaal kan houden terwijl je drinkt. Vind ik ideaal!

Zelf iets bakken

Bak lekkere koekjes of een stevige cake, pak die mooi in (zet wel even op het pakje dat het breekbaar is) en geef dat. Dit vind ik zelf zó leuk om te krijgen. Huisgemaakte baksels zijn sowieso het allerlekkerst en het is gewoon zo lief als iemand de tijd neemt om zoiets voor je te maken. Kan ook nog eens lekker low-budget.

Ik hoop dat ik je op deze manier een beetje geholpen heb met het opdoen van ideetjes voor Kerstcadeaus! Weet je wat het is: het gaat altijd om het gebaar. Je kan zoiets kleins geven, als je het mooi inpakt en er een lief handgeschreven kaartje bij doet is het al mooi. Ik hecht zelf altijd meer waarde aan de aandacht en liefde die in een cadeau is gestoken dan in het cadeau zelf. Houd dat dus altijd in gedachten, het gaat niet om de spullen, maar om de aandacht en liefde. Fijne feestdagen alvast!

Deel ook zeker jouw Kerstcadeautips in de reacties, daar hebben we allemaal wat aan!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je het product via de link aanschaft, krijg ik een klein vergoeding. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.