Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Dierlijke ingrediënten in cosmetische producten

Ik ben zelf niet vegan, maar waar ik een bewuste keuze kan maken doe ik dat ook wel graag. Ik vertel je vandaag over dierlijke producten in cosmetica zodat jij ook voor jezelf bewust kan kiezen, want vaak weet je het niet eens!

Leestijd

Ik schrijf dit zonder oordeel, want ik gebruik ook producten waar dierlijke ingrediënten in zitten. Ik vind het wel fijn om een keuze bewust te kunnen maken en dat kan alleen als je alle info op tafel hebt.
Er zijn een aantal ingrediënten die áltijd dierlijk zijn, anders heet het anders. Er zijn ook ingrediënten die zowel dierlijk als veganistisch kunnen zijn en dan heet het wel hetzelfde. Best wel verwarrend.
Producten die vegan zijn, worden vaak wel aangeduid met het vegan keurmerk omdat die bedrijven dit dan ook willen uitten. Staat het er niet op, betekent het nog niet dat iets niet vegan is natuurlijk. Je moet dus zelf een beetje kennis vergaren over de ingrediënten die gebruikt worden en als iets niet duidelijk te vinden is maar je wil het wel weten, contact met het merk zoeken.

Ik loop vandaag langs een aantal producten in ingrediënten met wat uitleg. Je kunt hierdoor hopelijk zelf beter kiezen wat je zelf wel of niet wil gebruiken. Wellicht voel je voor het één ook een iets sterker gevoel dat je het zou willen vermijden dan het andere, you do you!

Collageen

Er is zowel veganistisch collageen, dat gemaakt wordt van gist, bacteriën en planten, als dierlijk collageen. Dat laatste wordt gemaakt van de huid en botten van dieren. Het heet beide collageen, dus het is lastig te weten welke er gebruikt is.

Guanine

Dit geeft het glansende effect aan producten, bijvoorbeeld nagellak. Het wordt afgeleid van vissenschubben. Die zag je niet aankomen hè? Soms noemen ze het ook ‘pearl essence’.

Keratine

Dit zit veel in haarproducten en is altijd van dierlijke afkomst. Het zit in nagels, haren en hoorn. Fabrikanten adverteren er best wel wild mee, maar eigenlijk schijnt een plantaardige eiwitbron, want dat is keratine, effectiever te zijn volgens verschillende bronnen.

 

Zijde / silk / serica / sericine

Net als bij keratine zijn er een hoop goede alternatieven die wel vegan zijn, maar dan zal het niet op de ingrediëntenlijst staan als zijde. Zijde is altijd dierlijk en is afkomstig van de cocon van de zijderups.
Bij sommige producten wordt het ingrediënt gewonnen uit resten van andere industrieën. Bijvoorbeeld omdat dieren al gedood worden voor vleesconsumptie ontstaat er ook een industrie met restproducten daarvan. Zijde is geen restproduct maar een industrie op zichzelf. Ik laat het aan jou of je op wil zoeken hoe dat precies gebeurt.

Lanoline / lanol / lanolate

Ook wel wolvet. Dit is het natuurlijke vet uit de schapenvacht. Wederom iets waarvan je zelf moet beoordelen wat je er van vindt. Schapen worden niet gedood, maar diervriendelijk is de industrie niet. Er bestaat wel cruelty free lanoline maar dat maakt het dan nog niet vegan.

Bijenwas (&honing)

Bijenwas, honing en propolis zijn allemaal producten afkomstig uit de bij en de bijenkorf. Bijenwas wordt heel erg veel gebruikt. Het wordt gebruikt om producten romiger of meer smeerbaar te maken, maar ook om twee bestanddelen gemakkelijker met elkaar te kunnen laten mixen.

Squalaan/Squaleen

Dit zit soms in huidverzorging als een ingrediënt dat we zelf op een gegeven moment te weinig aanmaken naar mate we ouder worden. In Azië werd dit gemaakt van haaienleverolie maar gelukkig wordt er tegenwoordig meestal gebruik gemaakt van de plantaardige variant dat gemaakt wordt uit suikerriet of olijven.

Gelatine

Gelatine wordt gemaakt van botten, huid en kraakbeen van dieren. Dit wordt ook veel in de voedingsindustrie gebruikt. Er is ook plantaardige gelatine, maar het is niet altijd duidelijk welke er gebruikt wordt.

Karmijn / CI75470 / carmine

Ook dit ingrediënt wordt naast de cosmetische industrie veel in de voedingsindustrie gebruikt, namelijk als rode kleurstof. Dit is afkomstig van de Cochenilleluis. Bij het doden van de vrouwelijke luis (ik lees soms pletten en soms doodschudden) ontstaat er dit rode pigment. Je kunt je voorstellen dat er onwijs veel luizen nodig zijn voor een beetje kleurstof.

Retinol

Retinol is een vitamine A, en deze wordt vaak uit visolie gemaakt. Het is een hele werkzame stof die tegenwoordig vooral in veel huidverzorging voor komt.

Schellak / Shellac

Er is zelfs een merk dat zo heet, daarom keek ik ook van dit ingrediënt heel erg op. Ik wist niet eens dat het een ingrediënt was, ik kende alleen de merknaam. Het wordt gebruikt in nagellak zoals je al zou vermoeden, maar ook in lipstick en mascara’s. Dit wordt ook gemaakt van luizen en dan met name de harsachtige afscheiding van deze luizen. Er zouden ook geplette luizen in verwerkt worden.

Lactose / Casein / Caseïne

Dit zit vooral in huidverzorging en wordt gemaakt uit de suiker van melk.

Glycerin

En dan tot slot het meest bekende ingrediënt uit de huidverzorging denk ik. Het wordt gemaakt uit plantaardige of dierlijke olie. Beide mogen hetzelfde heten, wat het weer ingewikkeld maakt.

Ik hoop dat je iets wijzer bent geworden na dit artikel en wellicht hier en daar wat meer afweegt. Wat je precies op die weegschaal legt is aan jou, maar je hebt er weer wat informatie bij :).


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi en mijn mini-me Novae. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)