Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

De grootste voor- en nadelen van samenwonen

Willem en ik zijn in december alweer zeven jaar samen, waarvan we ook bijna zeven jaar samenwonen. Samenwonen is natuurlijk enorm gezellig, maar het kan soms ook het bloed onder mijn nagels vandaan halen. Vandaag deel ik in het kader van mijn samenwerking met Nationale-Nederlanden mijn voor- en nadelen van samenwonen met je. Van het concept wasmand tot fijn thuiskomen.

Leestijd

Nationale-Nederlanden heeft een heel toffe website waar je allemaal content kan vinden over samenwonen, maar ook over bijvoorbeeld veiligheid en verhuizen. Ideaal, want we krijgen natuurlijk allemaal met deze onderwerpen te maken. Hier vandaag dus: mijn voor- en nadelen op het gebied van samenwonen!

Voordeel 1: Het is gezellig

De reden dat je gaat samenwonen is natuurlijk omdat je graag zoveel mogelijk samen wilt zijn met je partner. Ik weet nog goed dat Willem net bij mij ingetrokken was en dat ik het vooral zó gezellig vond dat hij er gewoon ‘was’. Natuurlijk is het heerlijk om echt samen dingen te dóen, samen te eten, films te kijken of spelletjes te spelen, maar ik vond het zo’n knus gevoel dat hij ook in huis was als ik bijvoorbeeld ’s avonds achter de computer aan het werk was. Of als ik op de bank een boek zat te lezen. Ik hoefde niks te zeggen, geen gesprek te voeren, hij was er gewoon.

Nadeel 1: Verschillende wensen

Toen we op zoek gingen naar een ander huis, kwam iets lastigs om de hoek kijken: we hadden allebei wat andere wensen wat betreft een woning. In het begin van onze relatie kwam Willem bij mij wonen, nu gingen we echt iets voor ons samen zoeken. Willem wilde het liefst in een weiland in the middle of nowhere wonen, ik wilde wel iets dichterbij de stad. Hij vond een opknapper prima, ik zag dat niet zitten. En zo heb je dat natuurlijk ook met de inrichting van het huis. Uiteindelijk komen we altijd wel dichter bij elkaar en kunnen we een keuze maken waar we allebei blij mee zijn. Zo wonen we niet op het platteland, maar wel vlakbij groen, en nog steeds dichtbij de stad. En we vonden een huis dat al af was – dat vond Willem ook prima. Al was ik wel degene die de muur in de keuken geel verfde… 😉

Voordeel 2: Goedkoper & duurzamer

Voor Willem en ik gingen samenwonen, woonde ik alleen in mijn appartement in de stad. Ik betaalde alles zelf, maakte alles zelf schoon, deed zelf de boodschappen en stond er simpelweg alleen voor. Het voordeel van met z’n tweetjes onder één dak wonen is natuurlijk dat je al deze lasten deelt! Je woonlasten gaan ineens door de helft en dat scheelt echt enórm. Je kan ook overwegen om op dit moment ook te beginnen met een huishoudboekje, waarin je jullie uitgaven op huishoudelijk gebied bijhoudt.

Nadeel 2:  Elkaars troep

Troep? Waar?

Ik ben best veel weg en op reis, en als ik thuiskom hoor ik altijd: ‘Het is altijd zo lekker opgeruimd als jij er niet bent.’ Hij zegt daarmee eigenlijk dat hij dol op me is en dat hij me gemist heeft, maar dat hij het wel héél relaxed vindt dat de tafel niet vol met tijdschriften, planners, iPads en pennen ligt en dat niet op elke stoel rond de eetkamertafel een stapel boeken ligt. Snap ik best. Maar hey, ik ben dan ook veel dagen thuis aan het werk en de eetkamertafel is nu eenmaal mijn werkplek… en ik ben niet zo goed in spullen terugleggen op de plek waar ze horen ;-). Maar ja, aan de andere kant vind ik overal zijn sokken, is het concept van een wasmand nog een grote mysterie voor hem en krijg ik het ‘degene die het laatst uit bed komt, maakt het bed netjes op’ er nog niet in na zeven jaar.

Voordeel 3: Doe jij dit, doe ik dat

Wat is het toch relaxed om taken te verdelen. Niet meer altijd zelf het hele huis onderhouden én zelf boodschappen doen én koken. Toen Willem net bij mij kwam wonen weet ik nog hoe relaxed ik het vond dat we ineens alles konden verdelen. Ik hoefde niet meer alles zelf te doen! Daar had ik eigenlijk nooit bij stilgestaan. Ik vond samenwonen altijd zoiets romantisch, met het praktische deel was ik gewoonweg niet bezig. En onze regel ‘wie kookt hoeft de rotzooi in de keuken niet op te ruimen’ vind ik ook heerlijk. Die gaat er denk ik nooit meer uit.

Nadeel 3: Afspraken maken

Het is zo zakelijk, ‘afspraken maken’, maar het is wel echt een goed idee om als je gaat samenwonen, of net samenwoont, om tafel te gaan om afspraken te maken. Over wie wat doet bijvoorbeeld, hoe is de taakverdeling in huis? Sommige dingen ontstaan spontaan, andere dingen moet je echt bespreken. Dat ging bij ons ook niet allemaal vanzelf. Maak je een verdeling met betrekking tot huishoudelijke taken? En als je dat doet, wie doet dan wat? Begin je een gezamenlijke rekening om boodschappen en vaste lasten van te betalen? Het is een goed idee om hierover na te denken, al is het niet zo leuk om te doen. Over romantisch gesproken…

Voordeel 4: Thuiskomen is zoveel leuker

Dit vind ik misschien wel het allerleukste van samenwonen. Thuiskomen is zoveel leuker als je samenwoont. Het is gewoon gezellig als iemand op je zit te wachten. Als ik langer weg ben geweest, doet Willem soms zijn best. Dan steekt hij kaarsjes aan, maakt het huis gezellig en hij brandt dan mijn favoriete wierook. Dat vind ik zó lief! En als Willem niet thuis is, dan is Kees er altijd nog. Die is ook altijd blij om mij te zien.

Woon jij samen? Wat vind jij de grootste voor- en nadelen? Check ook de website van Nationale-Nederlanden voor alles over samenwonen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.