De grootste voor- en nadelen van samenwonen

Willem en ik zijn in december alweer zeven jaar samen, waarvan we ook bijna zeven jaar samenwonen. Samenwonen is natuurlijk enorm gezellig, maar het kan soms ook het bloed onder mijn nagels vandaan halen. Vandaag deel ik in het kader van mijn samenwerking met Nationale-Nederlanden mijn voor- en nadelen van samenwonen met je. Van het concept wasmand tot fijn thuiskomen.

Leestijd

Nationale-Nederlanden heeft een heel toffe website waar je allemaal content kan vinden over samenwonen, maar ook over bijvoorbeeld veiligheid en verhuizen. Ideaal, want we krijgen natuurlijk allemaal met deze onderwerpen te maken. Hier vandaag dus: mijn voor- en nadelen op het gebied van samenwonen!

Voordeel 1: Het is gezellig

De reden dat je gaat samenwonen is natuurlijk omdat je graag zoveel mogelijk samen wilt zijn met je partner. Ik weet nog goed dat Willem net bij mij ingetrokken was en dat ik het vooral zó gezellig vond dat hij er gewoon ‘was’. Natuurlijk is het heerlijk om echt samen dingen te dóen, samen te eten, films te kijken of spelletjes te spelen, maar ik vond het zo’n knus gevoel dat hij ook in huis was als ik bijvoorbeeld ’s avonds achter de computer aan het werk was. Of als ik op de bank een boek zat te lezen. Ik hoefde niks te zeggen, geen gesprek te voeren, hij was er gewoon.

Nadeel 1: Verschillende wensen

Toen we op zoek gingen naar een ander huis, kwam iets lastigs om de hoek kijken: we hadden allebei wat andere wensen wat betreft een woning. In het begin van onze relatie kwam Willem bij mij wonen, nu gingen we echt iets voor ons samen zoeken. Willem wilde het liefst in een weiland in the middle of nowhere wonen, ik wilde wel iets dichterbij de stad. Hij vond een opknapper prima, ik zag dat niet zitten. En zo heb je dat natuurlijk ook met de inrichting van het huis. Uiteindelijk komen we altijd wel dichter bij elkaar en kunnen we een keuze maken waar we allebei blij mee zijn. Zo wonen we niet op het platteland, maar wel vlakbij groen, en nog steeds dichtbij de stad. En we vonden een huis dat al af was – dat vond Willem ook prima. Al was ik wel degene die de muur in de keuken geel verfde… 😉

Voordeel 2: Goedkoper & duurzamer

Voor Willem en ik gingen samenwonen, woonde ik alleen in mijn appartement in de stad. Ik betaalde alles zelf, maakte alles zelf schoon, deed zelf de boodschappen en stond er simpelweg alleen voor. Het voordeel van met z’n tweetjes onder één dak wonen is natuurlijk dat je al deze lasten deelt! Je woonlasten gaan ineens door de helft en dat scheelt echt enórm. Je kan ook overwegen om op dit moment ook te beginnen met een huishoudboekje, waarin je jullie uitgaven op huishoudelijk gebied bijhoudt.

Nadeel 2:  Elkaars troep

Troep? Waar?

Ik ben best veel weg en op reis, en als ik thuiskom hoor ik altijd: ‘Het is altijd zo lekker opgeruimd als jij er niet bent.’ Hij zegt daarmee eigenlijk dat hij dol op me is en dat hij me gemist heeft, maar dat hij het wel héél relaxed vindt dat de tafel niet vol met tijdschriften, planners, iPads en pennen ligt en dat niet op elke stoel rond de eetkamertafel een stapel boeken ligt. Snap ik best. Maar hey, ik ben dan ook veel dagen thuis aan het werk en de eetkamertafel is nu eenmaal mijn werkplek… en ik ben niet zo goed in spullen terugleggen op de plek waar ze horen ;-). Maar ja, aan de andere kant vind ik overal zijn sokken, is het concept van een wasmand nog een grote mysterie voor hem en krijg ik het ‘degene die het laatst uit bed komt, maakt het bed netjes op’ er nog niet in na zeven jaar.

Voordeel 3: Doe jij dit, doe ik dat

Wat is het toch relaxed om taken te verdelen. Niet meer altijd zelf het hele huis onderhouden én zelf boodschappen doen én koken. Toen Willem net bij mij kwam wonen weet ik nog hoe relaxed ik het vond dat we ineens alles konden verdelen. Ik hoefde niet meer alles zelf te doen! Daar had ik eigenlijk nooit bij stilgestaan. Ik vond samenwonen altijd zoiets romantisch, met het praktische deel was ik gewoonweg niet bezig. En onze regel ‘wie kookt hoeft de rotzooi in de keuken niet op te ruimen’ vind ik ook heerlijk. Die gaat er denk ik nooit meer uit.

Nadeel 3: Afspraken maken

Het is zo zakelijk, ‘afspraken maken’, maar het is wel echt een goed idee om als je gaat samenwonen, of net samenwoont, om tafel te gaan om afspraken te maken. Over wie wat doet bijvoorbeeld, hoe is de taakverdeling in huis? Sommige dingen ontstaan spontaan, andere dingen moet je echt bespreken. Dat ging bij ons ook niet allemaal vanzelf. Maak je een verdeling met betrekking tot huishoudelijke taken? En als je dat doet, wie doet dan wat? Begin je een gezamenlijke rekening om boodschappen en vaste lasten van te betalen? Het is een goed idee om hierover na te denken, al is het niet zo leuk om te doen. Over romantisch gesproken…

Voordeel 4: Thuiskomen is zoveel leuker

Dit vind ik misschien wel het allerleukste van samenwonen. Thuiskomen is zoveel leuker als je samenwoont. Het is gewoon gezellig als iemand op je zit te wachten. Als ik langer weg ben geweest, doet Willem soms zijn best. Dan steekt hij kaarsjes aan, maakt het huis gezellig en hij brandt dan mijn favoriete wierook. Dat vind ik zó lief! En als Willem niet thuis is, dan is Kees er altijd nog. Die is ook altijd blij om mij te zien.

Woon jij samen? Wat vind jij de grootste voor- en nadelen? Check ook de website van Nationale-Nederlanden voor alles over samenwonen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

25 reacties
 1. Annemiek

  Die foto met Kees naast je aan tafel! 😍🤗

 2. Linda

  Hahaha dat tongetje van kees naast jou, geweldig!

 3. Roos

  ‪Leuk hoe je deze samenwerking vorm hebt gegeven! Jullie koken/keuken opruimen verdeling werkte hier totaal niet, aangezien ik eigenlijk alles al opruim tijdens het koken en het bij mijn‬ man uitziet als een waar slagveld… Maar stiekem is dat ook leuk, we doen de “ergste” klusjes altijd samen; veel gezelliger!

 4. Susan

  Ik wordt hier helemaal blij van, het is inderdaad zo heerlijk dat je taken (en kosten) kunt verdelen – maar vooral natuurlijk samen eten, slapen en wakker worden, en ‘samen’ lekker je eigen ding doen. Mijn aanstaande en ik wonen nu even apart door zijn werk (Nieuw Zeeland) en mijn studie in Nederland, maar ik tel echt af dat we over een paar maanden weer ‘gewoon’ samen wonen 🙂

 5. Marloes

  Erg leuk om te lezen en ik herken ook zeker de voor-en nadelen van het samenwonen. Ik woon eigenlijk half samen omdat mijn vriend er alleen in het weekend is i.v.m. zijn werk. Dit is soms lastig maar ook wel weer lekker!

 6. Jette

  Wat leuk en herkenbaar!

  Het lastigste vind ik dat mijn vriend voor zichzelf werkt en vaak nog wel een nachtje doorwerkt om deadlines te halen. Ik lig echt niet rustig als ik al wéét dat hij rond 4 uur mijn nachtrust komt onderbreken (ondanks dat hij zo stil mogelijk doet). Als hij er gewoon niet is slaap ik prima, maar als ik weet dat hij nog komt lig ik onbewust toch een beetje op hem te wachten. Stom!
  Aan de andere kant maak ik hem iedere ochtend wakker als hij eigenlijk uit kan slapen omdat ik ga opstaan en douchen.

  Oh en het aller irritantse, lege verpakkingen gewoon op het aanrecht of in de gootsteen zetten ipv gewoon in de prullenbak. Ik zég het steeds maar krijg het er maar niet in!

  • Jette

   Én echt complimenten voor de originele en leuke manier waarop je samenwerkingen altijd weer weet te verwerken tot interessante content. Ik vind dat je dit altijd zó goed doet! Chapeau.

 7. Lotte

  Wat een leuke post! En ook net op tijd, ik ga over een drietal maanden ein-de-lijk samenwonen met vriendlief met wie ik al 6 jaar een relatie heb. Moet eerlijk zeggen dat ik me wel zorgen maak over het feit dat ik mezelf ‘opsluit’ om tot rust te komen en het liefst dan even niemand wil zien. Bij hem is dat een stuk minder (na 2 weken oid heb ik nogsteeds het ‘ik wil even tijd voor mezelf, maar in ieder geval niet na 1 dag al), maar het blijft spannend. Tips zijn welkom!

  • Kizu

   Een tip is- gewoon jezelf afsluiten, gewoon doen dus 🙂 Ik heb het ook nodig, maak het dan gewoon duidelijk. Het is echt niet erg om te zeggen dat je even tijd voor jezelf nodig hebt, al zou dat dagelijks even een half uur zijn. Mijn vriend zegt onderhand ‘oh is het weer momentje-voor-mezelf-tijd :)’? Het is niet iets persoonlijks tegen ander, maar juist iets van jezelf en zo kan je dat ook communiceren!

  • Elise

   Super leuk dat je gaat samenwonen met je vriend! Ik woon nu 3 jaar samen met mijn man en herken het probleem over ‘me-time’ nodig hebben heel goed. In het begin was dat zeker wel eens lastig, vooral omdat mijn man het liefst elke avond met andere mensen afspreekt. Nu hebben we daar een goede balans in gevonden. Ik blijf vaker een avondje alleen thuis om even op te laden, en hij gaat dan naar vrienden toe. Samenwonen betekent namelijk niet dat je alles samen hoeft te doen! En het mooie is, je vult elkaar ook aan en neemt dingen van elkaar over. Ik merk dat ik na drie jaar meer ‘outgoing’ ben geworden en dat hij een rustig avondje thuis ook steeds meer waardeert. Hopelijk komen jullie er uit samen, het komt vast goed! 🙂

  • Cynthia Schultz

   Lotte, veel plezier en succes, gefeliciteerd met deze stap! Wat spannend. Je kan en mag dit gewoon aangeven bij je vriend, gewoon helder over communiceren.

 8. Rowan Chanel

  Wat een leuk artikel, haha.
  Woon nu ongeveer 4 jaar samen met mijn vriend, maar morgen is de oplevering van onze eerste koop-nieuwbouw woning!
  Sokken verhaal is heel herkenbaar HAHA.
  Maar om eerlijk te zijn is dat echt het enige.. Alles gaat bij ons zó vanzelf. Geen gedoe om geld, onze inkomsten samen zien we echt als óns geld. Verder hebben we eigenlijk ook een beetje een ongeschreven ‘regel’, dat wanneer we ons ergeren aan bepaalde troep in huis, we het dan ook zelf moeten opruimen. Maar ook dat gaat vanzelf en zonder gedoe.
  Het interieur voor onze nieuwe woning is ook helemaal naar ónze wens.
  Tja, ben gewoon echt gek op die man!

 9. Femke

  Wat kijk je ontzettend (ver)lief(d) naar Willem op de ‘wasfoto’. Leuk!

 10. Johanne

  Ik vind samenwonen heerlijk, maar ik geniet ook wel van mijn momentjes alleen. Mijn vriend is nu bijvoorbeeld een paar dagen naar Spanje en ik zie nu al uit naar het eten dat ik met hem erbij niet kan eten, series kijken die hij niet wil kijken (The Handmaid’s Tale!) en INDERDAAD: het feit dat er minder sokken op de grond liggen. Maar goed, aan de andere kant vind ik samen slapen, samen eten en samen op de bank ploffen ook heerlijk.

 11. rachel

  haha herkenbaar stuk dit 😀 ik woon al 22 jaar met hubby samen en ja als hij thuis is is het gewoon chaos af en toe. ik wil en hou van alles strak en opgeruimd maar meneertje boeit dat niet zoveel. gelukkig draait hij wel steeds meer bij hahaha want ja hoe harder ik ga lopen zeiken aan ze kop….dan loopt die wel :D. ik vind het heerlijk als hij thuis komt en dat we even lekker kunnen kletsen of samen wat kunnen gaan eten. en ja kwa interieur….heb ik toch wel de broek aan maar hij vind het ook mooi en als hij het echt niet ziet zitten zegd die dat ook eerlijk….niet dat het veel uit maakt maar goed hij mag zijn mening hebben. het is fijn om hem om mij heen te hebben maar geef ook eerlijk toe dat ik het ook fijn vind als hij een avondje weg is met vrienden 😉

 12. Tessa

  Wat is dit herkenbaar zeg! Wat ik vooral gezellig vind is samen bord spelletjes kunnen doen en nadeel vind ik soms toch dan dat we soms totaal andere dingen willen qua interieur etc. Maar daar leer je en groei je samen ook van.

 13. Jose

  Ik vind samenwonen met mijn vriendje megaleuk! We wonen nu……. eh… drie jaar samen in een appartement en hebben daarvoor drie jaar in hetzelfde studentenhuis gewoond (jaja, I know.) Het leukste vind ik dat je altijd een maatje hebt en dat je elke avond met vriendinnen kan afspreken en toch je vriendje kan zien :D. Is het alweer zeven jaar geleden dat jij en Willem bij elkaar kwamen? Wat gaat de tijd snel! Soms schaam ik me een beetje dat ik je al zo lang volg, ik voel me dan echt een voyeur! Gisteren ookal, toen je schreef dat je sinds 2010 niet meer in de schoolbanken zat. Toen dacht ik echt: huh is dat al zo lang geleden?! Nouja, fijn om te zien dat je al zo lang gelukkig bent met iemand!!!

 14. Klarinda

  Hoi Cynthia, wat een leuke post! Heel herkenbaar ook.

 15. Joy

  Ik ga het allemaal ondervinden haha. Hebben samen een huis gekocht en gaan ook direct voor het eerst samenwonen. 17 december gaat het allemaal gebeuren. Maar qua verschillende wensen, dat gedeelte daar zijn we nu ook achter gekomen als het gaat om de meubels en hoe we dingen willen hebben.

 16. Emma

  Haha dat met wasmand is echt herkenbaar😂!
  En mijn man legt ook altijd zijn gebruikte bord op het aanrecht boven de vaatwasser. Ik vraag me dan weer elke keer af waarom niet IN de vaatwasser als je het toch in de keuken legt?!
  Zal wel een mannen dingetje zijn 🤔

  • Ingrid

   haha ik moet zo lachen om het bord op het aanrecht ipv in de vaatwasser! Ik zat net te bedenken dat het bij ons allemaal vanzelf gaat tot ik dit las. Dat doet mijn vriend nou ook AL-TIJD! nou moet ik wel toegeven dat zijn ouders dat ook doen hoor. En pas veel later opruimen 😉

 17. Lousaa

  Ik dacht dat je een werkkamer had? Hier net zo hoor, werken in de woonkamer voelt minder als werken.

  Ik vind het leukst aan samenwonen dat ik ontdekt heb dat ik me amper stoor aan m’n vriends gewoontes. Als ik vriendinnen hoor over sokken, tandpastadopjes enzovoort prijs ik me altijd gelukkig dat wij daar geen last van hebben.

  • Astrid

   In jouw huis heb je op de eerste etage toch je werkkamer? Daar kun je toch “rommel” maken zonder dat Willem er last van heeft?

  • Cynthia Schultz

   Klopt, maar ik zit eigenlijk altijd aan de eetkamertafel. Boven ligt ook rommel, hhaha, iets teveel rommel, we gaan het dit jaar of volgend jaar opknappen zodat ik er echt mijn werkplek van kan maken. Ik zit nu altijd beneden.