Het is misschien onwennig, ongemakkelijk, moeilijk óf juist vet leuk in het begin

Je hoort weleens ‘alle begin is moeilijk’, maar die vlieger gaat niet altijd op.
Soms is alle begin juist leuk en exciting.
Soms is alle begin wat onwennig, maar heb je er wel zin in.
Voor sommige mensen is iets nieuws starten juist leuk, en is volhouden lastiger.
Dus weet dat dat allemaal oké is.
Voor de meeste mensen zijn nieuwe dingen even onwennig. Het is nieuw, je weet nog niet precies hoe het werkt, en als je naar de sportschool gaat, moet je je weg zien te vinden tussen al die mensen, apparaten en gewichten.
Onthoud: iedereen is ooit op die plek geweest. Iedereen is ooit begonnen. Vraag hulp! Of dat nu in de sportschool of digitaal is. Als je er niet uitkomt, trek dan aan de bel en zorg dat je advies krijgt. Laat dat onwennige gevoel er ook maar gewoon zijn, trouwens. Toen ik twee jaar geleden voor het eerst sinds een jaar of vijftien naar de sportschool ging voelde het alsof ik daar niet hoorde, en alsof iedereen dat aan me kon zien. Ik kon helemaal niks, alles voelde ongemakkelijk en toen ik voor het eerst alleen ging sporten zonder trainer wist ik niet waar alles lag.
Dat is een onprettig gevoel, maar:
- mensen zijn minder met je bezig dan je denkt: focus op jezelf.
- vraag hulp, je kan niet zomaar ineens alles weten.
- onthoud dat je er bént. Je bent hier op deze plek en je doet het toch maar mooi, ondanks je ongemakkelijke gevoel.
Toen ik net begon met ‘opnieuw’ sporten, vond ik het naast onwennig ook ongelooflijk zwaar in het begin. Ik was na elke training totaal gesloopt, had vreselijke spierpijn en had daardoor ook echt geen zin in de trainingen. Dat is iets waar ik doorheen moest, en na enkele maanden merkte ik dat alles steeds een beetje makkelijker (lees: minder moeilijk) ging. Dat is ook iets wat misschien fijn is om te onthouden als je begint. Het is niet gek dat het zwaar is. Blijf wel goed naar je lijf luisteren, neem genoeg rust en stop als iets pijn doet.
Probeer verschillende sporten uit: er zijn geen regels

Voor je aan de slag gaat: Wat is jouw doel met sporten? Waarom wil je sporten? Het is nuttig om je doel te bepalen, want dat is jouw grotere ‘waarom’ waardoor je ook zal volhouden als het even zwaar is of als je even geen zin hebt.
En dan… probeer sporten uit! Je kan alleen al megaveel verschillende soorten workouts thuis doen. Zoek maar eens op YouTube naar…
- yoga workouts
- aerobics workouts (love dit, zó vrolijk!)
- hiit workouts
- dance workouts
- bodyweight workouts
Er is zóveel te vinden!
Misschien is hardlopen wel jouw training. Dat kan je thuis makkelijk uitproberen door te Googelen naar beginners schema’s. Probeer het een paar keer!
Of wellicht kan je eens een paar rondjes fietsen op een geleende racefiets om te kijken wat je daarvan vindt.
Maar je kan natuurlijk ook gewoon ‘in het echt’ sporten uitproberen bij jou in de buurt.
- groepslessen in de sportschool, zoals boksen, hiit, yoga, kijk eens wat sportscholen bij jou in de buurt aanbieden
- doe een proefles tennis, padel of quash
- wat dacht je van zwemmen?
- misschien kan je eens een proefles van een teamsport meedoen zoals voetbal, basketbal, korfbal, hockey, volleybal…
Het klinkt voor de hand liggend, maar toch deel ik dit, misschien haal je er wat inspiratie uit. Kijk gewoon wat je leuk vindt, probeer dingen uit, maak er eventueel een projectje van dat je de komende paar maanden elke week een nieuwe sport uitprobeert. Onderzoek wat bij je past.
En het is ook oké als je het in het begin allemaal nog niet zo leuk vindt – dat vond ik ook niet. Ik ben twee jaar geleden begonnen met een personal trainer in de sportschool, omdat ik vanwege mijn rugklachten (scoliose) niet zomaar zelf aan de slag durfde te gaan, bang voor blessures of overbelasting. Sporten in de sportschool vond ik echt niet direct leuk, het kostte wel enkele maanden voordat ik er lol in kreeg omdat ik vooruitgang zag.
Inmiddels vind ik veel meer sporten écht leuk omdat ik de smaak van bewegen te pakken heb gekregen en een stukje fitter ben geworden, waardoor alles wat gemakkelijker gaat. Die voortgang is voor mij de grootste motivatie!
Zoek niet naar motivatie

Ik heb het net over motivatie, en nu wil ik dat meteen even relativeren: zoek niet naar motivatie.
Motivatie komt en gaat, en als je altijd zoekt naar motivatie om te gaan sporten, zal je niet vaak gaan sporten.
Zorg dus dat je een groter doel hebt met het sporten (voor mij is dat zoveel mogelijk pijnvrij door het leven gaan qua rug en me fit en energiek voelen) én dat je er een gewoonte van maakt. Op die manier hoef je niet te wachten tot je gemotiveerd bent, maar ga je gewoon.
Je bent toch ook niet elke dag gemotiveerd om je tanden te poetsen, en dat doe je ook elke dag.
Denk in vaste beweegmomenten
en plan het in waar mogelijk

Als je het sporten echt een vast onderdeel van je week wilt maken, is het erg behulpzaam om in vaste beweegmomenten te denken en dit in te plannen.
De kans is veel groter dat je daadwerkelijk gaat sporten als je met jezelf afspreekt dat je op vrijdagochtend om 8.00u gaat sporten, dan wanneer je denkt ‘ik kijk wel even wanneer ik ga sporten’.
Pak dus je planner erbij en kijk wanneer je op vaste momenten trainingen in kan plannen. Op deze manier wordt het na enkele weken een gewoonte voor je om op deze momenten te sporten, waardoor het alleen maar makkelijker wordt. Ook maak je het op deze manier belangrijk voor jezelf: je zet het echt als afspraak in je planner.
Misschien werkt het voor jou goed om met een vriend(in) af te spreken om samen te gaan sporten, dan is dat een extra stok achter de deur. Ik train twee keer per week met een personal trainer. Dat is uiteraard wat kostbaarder, maar je kan ook kijken naar een coach waar je een keer in de week mee traint en waar je verder op terug kan vallen voor vragen en accountability.
Je hoeft niet naar de sportschool
maar het mag wel

Reminder: je hoeft niet naar de sportschool. Als jij al misselijk wordt van het idee van een sportschool vol ijzer en zwetende mensen, dan hoef je daar echt niet heen. Niemand zegt dat je de gym in moet. Als buiten trainen je meer aanspreekt, of als je liever thuis sport – you do you! Tegenwoordig is het alsof je niet meetelt als je niet aan zware krachttraining doet, maar dat is natuurlijk onzin. Beweeg op een manier die voor JOU werkt.
Is dat vier keer in de week een lekker intensieve HIIT training van 20 minuten?
Ga je drie keer per week hardlopen?
Ga je in het weekend voor een potje tennis?
Of pak je de fiets en peddel je een paar keer per week je hoofd leeg?
Doe wat voor JOU werkt. Niks is goed of fout. Ik denk dat het het beste werkt als je iets zoekt wat het beste bij jou past en waar jij onderaan de streep blij van wordt.
Voor mij is het een combinatie van krachttraining in de sportschool met een keertje in de week hardlopen en thuis aerobics, yoga of trainingen met mijn lichaamsgewicht of gewichten die ik thuis heb. De afwisseling zorgt ervoor dat ik er lol in blijf houden en dat ik ook echt zin kan hebben in een workout. Yes, ik ga straks weer aerobics doen en daar heb ik echt zin in – lekker zweten!
Sla nooit twee keer over
en gebruik een habit tracker
Als je bezig bent met het bouwen van nieuwe gewoontes, zoals sporten, kan het helpen om een habit tracker bij te houden. Ik zet simpelweg in mijn planner rechts onderin op de pagina 4 bolletjes (die staan voor 4 workouts), en die wil ik elke week in kunnen vullen. Zo houd ik heel bewust mijn gewoonte bij.
Ik train in principe op maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag en soms doe ik nog een extra training op zondag als ik daar zin in heb. De truc voor mij is om nooit twee keer over te slaan. Dus stel nou dat ik op donderdag toch niet ga sporten om wat voor reden dan ook, dan helpt het om op vrijdag wél te gaan. Het probleem is: als je twee keer overslaat, is de kans groot dat er een nieuwe gewoonte ontstaat en dat is gewoonte van níet sporten. Op deze manier blijf ik in de ‘flow’ en pak ik het gewoon weer op. Dit heb ik trouwens uit het boek Atomic Habits van James Clear.
Dikke tip dus voor jou.
Vraag hulp als je dat nodig hebt
Nog een keer: vraag hulp als je dat nodig hebt. Er zijn genoeg trainers en coaches die op afstand werken en die je advies kunnen geven. Je kan ook in de sportschool iemand aan z’n jas trekken. Als een personal trainer te duur voor je is, kan je ook kijken of je een keer in de maand samen kan trainen en dat hij/zij verder een goed schema voor je ontwikkeld en je vragen beantwoord.
Wees niet bang om hulp te vragen aan professionals als dat hetgeen is wat je verder helpt! Ik doe dat de hele tijd.
Het is niet altijd leuk
Inmiddels heb ik best wel lol in het sporten en word ik blij van trainen. Meestal dan. Het gebeurt nog steeds dat ik soms totaal geen zin heb, dat een training ruk gaat, dat ik erg veel spierpijn heb, dat ik niet snel genoeg herstel (naar mijn smaak, haha), dat ik niet snel genoeg progressie boek of dat het gewoon allemaal helemaal KAK is.
In het begin was het vaak lastig omdat ik er echt nog in moest komen, alles moeilijk en zwaar was, ik me onwennig en ongemakkelijk voelde in de sportschool en omdat sport nog geen gewoonte was.
Nu is het soms lastig vanwege eerder genoemde redenen.
Natuurlijk moet je in je leven zoveel mogelijk fijne en leuke dingen doen. Maar ik ben ervan overtuigd dat het je ook heel veel kan opleveren om soms door de weerstand heen te gaan. Dingen te doen die moeilijk zijn en die wilskracht vergen, fysiek en mentaal. Ik heb zóveel geleerd van mijn eigen fitness-reis (en die lessen zal ik nog met je delen in een andere blog) en dat komt doordat het soms gewoon fucking moeilijk is.
Weet dat dat (soms of vaak) zo is en dat dat oké is.