Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Dankboek

We willen altijd meer, beter, groter, mooier. Net zo succesvol zijn als de buurman, of eigenlijk nog ietsje succesvoller. Een groter huis, een betere auto, we zijn altijd onderweg naar het volgende doel of mijlpaal. Maar wat nou als we gewoon dankbaar en tevreden zijn? Genieten van wat we hebben? Daarvoor maakte Ernst-Jan Pfauth het Dankboek.

Leestijd

Dankbaarheid zorgt voor geluk

Je kent het misschien wel, ik in ieder geval zeker. In deze prestatiemaatschappij zijn we altijd bezig met de volgende stap. Met doelen die we voor onszelf formuleren om een nog betere versie van onszelf te worden. Alles moet altijd beter, mooier, groter. En als we dan een doel behaald hebben, strepen we die af en gaan we weer door naar het volgende doel, want dan moet het nog steeds beter, mooier en groter. En alsof die competitie met jezelf niet al genoeg is, vergelijken we onszelf ook nog eens met anderen. Op Instagram zien we bijna alleen maar gelukkige, succesvolle, rijke mensen met fantastische avontuurlijke levens. Die wij ook willen. Zij is mooier en beter, hij is heel goed in datgene waar ik nog helemaal niet goed in ben. Oftewel: we zijn nooit tevreden en het moet altijd beter.

Tevreden zijn met wat je hebt en waar je bent op dit moment lijkt eng, want je leest overal dat tevredenheid leidt tot luiheid en dat stilstand achteruitgang is. Nu ben ik het daar sowieso al niet me eens, want je hoeft echt niet elk jaar (en ook niet elke vijf jaar) allemaal moeilijke doelen te bereiken en enorm te groeien. Je mag best eens stilstaan en genieten van het uitzicht. Maar ook al groei je wel en behaal je je doelen wel: het is echt belangrijk om onderweg te genieten. Om blij te zijn met waar je staat, om tevreden te zijn met de dingen die goed gaan. Want daar word je volgens onderzoek optimistischer, empathischer, vriendelijker en tevredener van.

Daarnaast is het ook gewoon heel fijn om op slechte dagen waarop alles mis lijkt te gaan en je je het liefst de hele dag in bed verstopt te realiseren dat er nog steeds erg veel dingen zijn waar je dankbaar voor kan zijn. Ook als het echt even heel slecht gaat, zijn ze er.

Het dankboek

Het Dankboek van Ernst-Jan Pfauth gaat helemaal over dankbaar zijn. In het eerste deel deelt hij de belangrijkste adviezen uit de studies en boeken die hij las over het vinden van dagelijkse voldoening. Dit is een maar een klein deel van het boek, maar dit is wel erg nuttig omdat het heel helder maakt waarom je het dankboek dagelijks zou gebruiken.

Deel twee is voor jou! Je kan een halfjaar lang elke dag drie dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent en waarom. Dat is het. Drie dingen per dag. Je hoeft geen hele pagina’s te vullen of twinig dingen op te schrijven en juist daarom werkt het zo goed: het kost weinig tijd en je hoeft geen hele epistels te schrijven over je dag.

Ik ben al een tijd bekend met het beoefenen van dankbaarheid, dit doe ik eigenlijk elke dag zonder het daadwerkelijk op te schrijven. Elke dag realiseer ik me wel een paar keer waar ik dankbaar voor ben. Meestal zijn dit hele kleine dingen zoals een lekkere kop koffie of een lieve reactie van iemand, maar het kunnen natuurlijk ook grote dingen zijn zoals vriend(inn)en, familie of mijn werk.
Ik hield het weleens bij in een app, maar dit werd al snel een routine waar ik met mijn hoofd niet helemaal bij was: ik voelde die dankbaarheid na een tijdje niet meer zo sterk, waardoor het nut er nogal vanaf ging.

 

Het Dankboek vul ik trouw elke dag in. Meestal doe ik dit ’s ochtends, maar soms ook ’s middags. Ik ga er echt even voor zitten, denk na over de dag ervoor en bedenk goed waar ik nu eigenlijk dankbaar voor ben. Soms is dat lastig, als ik een moeilijke dag heb gehad. Maar dan focus ik me op dingen als dat ik een fijn huis heb, een lieve vriend en dat ik het financieel goed heb. Op andere dagen stroom ik over en vul ik de ruimte onder het lijstje aan met nog meer dingen waar ik dankbaar voor ben. Bij het invullen is het belangrijk om het niet even vlug te doen, maar om echt even stil te staan bij deze dingen en die dankbaarheid te voelen. Dat is het, elke dag, en meestal kost het nog geen vijf minuten.

Bij mij werkt het meteen heel goed. Ik voel me tevreden en blij omdat ik echt focus op deze dingen waar ik dankbaar voor ben. Als ik me al goed voel, voel ik me nog beter. En als ik me slecht of onzeker voel, dan zorgen mijn punten van dankbaarheid ervoor dat ik me beter en tevredener voel over mezelf en mijn leven. Ook al lijkt alles kut, op zo’n moment helpt het om te merken dat dat echt niet zo is.

Nu ik eventjes bezig ben met het Dankboek, merk ik een extra voordeel: het is erg leuk om terug te bladeren in het boek. Ik lees allemaal kleine en grote dingen waar ik dankbaar voor was en ben en dat geeft nog een extra gevoel van geluk en dankbaarheid. Én ik ga even terug in de tijd! Vroeger schreef ik hele verhalen in dagboeken, maar dit is eigenlijk niet heel veel anders. Door de specifieke dingen die ik opschrijf, kan ik me de dagen goed voor de geest halen. En dat is gewoon heel waardevol!

Koop of win het Dankboek

Iedereen kan volgens mij baat hebben bij het Dankboek. Wie wil er nou niet tevredener en optimistischer zijn? Daarnaast is het leuk om elke dag te doen. Via de Correspondent kan je het Dankboek voor €20 kopen.

Toevallig kocht ik het boek toen ik er van hoorde én stuurde Ernst-Jan me een exemplaar op. Nu heb ik er dus twee! Na dit halfjaar koop ik zelf een variant zonder de ‘intro’, dus ik geef mijn tweede Dankboek weg via Instagram.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.