Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Cynthia speelt: Schotten Totten

Yes, ik heb eindelijk weer een nieuw kaartspelletje voor twee personen ontdekt! Schotten Totten is een vrij snel en makkelijk te leren spelletje waarbij je je focust op het veroveren van grensstenen die tussen jou en je tegenspeler in liggen. Maar laat je niet bedriegen door de simpelheid: ik heb al heel wat keren mijn hoofd gebroken tijdens een potje Schotten Totten.

Leestijd

Schotten Totten

Een warme lentebries stroomt door het dal op het moment dat vogels beginnen te zingen en de sneeuw langzaam weg smelt. Uw kostbare dorp wordt langzaam blootgelegd en alles, inclusief alle stenen en uw woning, wordt steeds meer zichtbaar. De aarde is zacht en de stenen kunnen zomaar makkelijk iets richting je buurman rollen en dat geeft je net dat beetje extra ruimte die jouw clan zo nodig heeft. Ach, niemand zal dit opmerken, toch? Plotseling schiet er een pijl langs je oor! Het lijkt erop dat je buurman het zelfde idee had en is druk bezig de stenen jou kant op te duwen, om zijn eigendom te vergroten. Gebruik je kaarten om de beste formaties te maken om zo je dorp te verdedigen. Claim genoeg stenen om het spel te winnen!
Dit beeldende verhaal vertelt de achtergrond van Schotten Totten. Het idee is heel simpel: jij en je tegenspeler ‘delen’ negen grensstenen en die moet je veroveren met de Schotten uit jouw Clan. Wie het eerst drie grensstenen op een rij of vijf grensstenen verdeeld over de grens verovert, heeft gewonnen.

Hoe speel je het?

De spelopzet is verraderlijk simpel:

 1. Je legt de negen grensstenen tussen jou en je tegenspeler in.
 2. Je schudt de stapel Clankaarten. De Clankaarten zijn er in zes verschillende kleuren en hebben een sterkte van 1 tot en met 9. Elke speler krijgt zes Clankaarten en houdt deze gedekt voor de andere speler.
 3. De resterende Clankaarten leg je op een gedekte stapel op tafel.

Het spelverloop is als volgt: de eerste speler begint. Je kiest een kaart uit je hand en plaatst deze open bij een grenssteen aan jouw kant van de grens. Deze kan niet meer worden verplaatst. Je trekt een nieuwe kaart en nu is je beurt voorbij.

De leuk geïllustreerde Clankaarten

Het doel is natuurlijk het veroveren van de grensstenen. Je kan alleen een grenssteen veroveren nadat elke speler drie kaarten aan zijn kant de grens heeft gespeeld. Om een steen te veroveren, moet jouw combinatie van kaarten sterker zijn dan die van je tegenstander. De combinaties zie je hieronder:

Het maakt niet uit op welke volgorde je de kaarten speelt. Als de combinaties gelijk zijn, wint degene met de hoogste totale waarde. Als de waarde dan nog steeds gelijk is, mag de speler die zijn derde kaart als eerste speelde, de grenssteen veroveren.

Als je een steen hebt veroverd, leg je die onder jouw winnende combinatie. Bij deze grenssteen kan geen Clankaart meet gespeeld worden.

Het spel eindigt wanneer een speler drie aangrenzende grensstenen heeft veroverd, óf vijf grensstenen verdeeld over de grens.

De tactische variant

Als deze versie je wat te simpel is geworden, kan je de Tactiekkaarten inzetten. Je schud deze kaarten en plaatst deze in een gedekte stapel naast de Clankaarten. Elke speler krijgt nu zeven Clankaarten in plaats van zes.
Je kan nu tijdens je beurt een Clankaart óf Tactiekkaart spelen, en wanneer je je hand aanvult, kan je dus kiezen tussen een Clankaart of Tactiekkaart. De enige regel is dat je maar één Tactiekkaart meer mag spelen dan je tegenstander.

Hierboven zie je de negen verschillende tactiekkaarten:

 • Joker: Clankaart waarvan je de kleur en sterkte bepaalt wanneer je de grenssteen verovert waar je de kaart bij hebt gespeeld. Elke speler mag slechts één Joker aan zijn kant van de grens spelen.
 • Spion: Clankaart met sterkte 7 waarvan je de kleur kiest wanneer je de grenssteen verover waar deze kaart bij gespeeld is.
 • Schilddrager: Clankaart met sterkte 1, 2 of 3 waarvan je de kleur kiest wanneer je de grenssteen verover waar je deze kaart bij speelde.
 • Blinde Bluf: Om een grenssteen te veroveren waarop ‘Blinde Bluf’ gespeeld is, moet je alleen de sterktes van de kaarten optellen zonder rekening te houden met mogelijke combinaties.
 • Moddergevecht: Om een grenssteen te veroveren waarop ‘Moddergevecht’ gespeeld is, moet je een combinatie maken met vier kaarten aan beide zijden van de grenssteen.
 • Recruiter: Trek drie kaarten van één of beide stapels. Kies twee kaarten uit je volledige hand plaats deze onder de overeenkomstige stapel.
 • Strateeg: Kies aan jouw kant van de grens een Clankaart of Tactiekkaart bij een grenssteen die nog niet verover is. Plaats deze open bij een andere, nog niet verover steen of leg deze open af op de aflegstapel.
 • Geest: Kies aan de kant van je tegenstander een Clankaart of Tactiekkaart van een grenssteen die nog niet veroverd is. Leg deze open op de aflegstapel.
 • Verrader: Kies aan de kant van je tegenstander een Clankaart of Tactiekkaart van een grenssteen die nog niet verover is en plaats deze aan jouw kant bij een grenssteen die nog niet veroverd is.

Met de Tactiekkaarten kan je je tegenstander wat meer ‘pesten’ en echt tactische moves maken. Maar hoe erg de Tactiekkaarten het spel overnemen, is aan jullie. Je kan een paar van deze kaarten spelen, maar je kan er ook helemaal in doorslaan. Het is maar net waar je zin in hebt. Het scheelt dat je nooit meer dan één Tactiekkaart meer mag spelen dan je tegenstander, zo blijft het in balans.

Schotten Totten conclusie

Zoals ik al eerder zei: Schotten Totten is verraderlijk makkelijk. De regels zijn erg simpel en binnen vijf minuten snap je hoe het werkt. Maar het spel zelf is nog best een hersenkraker. Je moet echt goed nadenken over de combinaties die je maakt en soms kan je jezelf helemaal gek maken met de Clankaarten die je wilt leggen. Omdat elke kaart maar één keer in het spel zit, kan je goed in de gaten houden wat je nog wel en niet kan spelen, maar je kan dus ook zien of je tegenstander een bepaalde combinatie nog wel kan maken.

Schotten Totten is snel, eenvoudig maar zeker niet altijd makkelijk en die combinatie maakt het een heel leuk spel voor twee personen. Wat mij betreft echt een aanrader voor iedereen die niet houdt van te ingewikkelde spelregels, maar die spelletjes als bijvoorbeeld Exploding Kittens te makkelijk vindt.

Je kan het Schotten Totten kaartspel kopen voor €14,95.

Deze blogpost bevat een affiliate link. Als je via deze link het spel koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.