Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Cynthia speelt: Exploding Kittens

Ik ben gék op spelletjes. Dat doe ik graag op de computer, maar ik zit het liefst aan tafel met een kaartspel of bordspel. In de nieuwe rubriek ‘Cynthia speelt’ bespreek ik de leukste (en misschien wel minder leuke) spelletjes. Ik trap af met een van mijn favorieten: Exploding Kittens.

Leestijd

Exploding Kittens

Al jaren ben ik groot fan van The Oatmeal, een website waarop illustrator Matthew Inman ontzettend grappige en goede stripjes en tekeningen uploadt. Exploding Kittens is zijn eerste kaartspel. Meteen wist ik dat ik veel hilariteit en rare situaties kon verwachten. Exploding Kittens was trouwens de meest succesvolle Kickstarter campagne ooit: ze hadden een doel van $10.000, maar haalden maar liefst $8.782.571 op!

Exploding Kittens is een kaartspel dat je met twee tot vijf spelers kan doen. Als je meerdere sets van Exploding Kittens combineert, kan je het ook met meer mensen doen.

'A card game for people who are into kittens and explosions and laser beams and sometimes goats'

Het principe van het spel is extreem simpel: er ligt een stapel kaarten op tafel en iedereen pakt om de beurt een kaart. Pak je een kaart met een Exploding Kitten erop, dan explodeer je. Als je explodeert, ben je af.

Máár er is natuurlijk van alles te doen om niet daadwerkelijk te exploderen en om je speelgenoten flink dwars te zitten.

Hoe speel je het?

Een mogelijke hand met kaarten na het uitdelen

Het spel begint als volgt: iedereen krijgt vijf kaarten uitgedeeld en de rest van de kaarten ligt in een stapel op de kop midden op tafel. Wie begint, bepaal je met een gekke vraag (bijvoorbeeld: wie heeft het laatst gepoept). Elke beurt mag je zoveel kaarten spelen als je wilt. Je kan dus meteen al je vijf kaarten spelen, maar je kan ze ook tactisch opsparen voor later. Je hoeft dus niet een kaart te spelen. Als je klaar bent, trek je een kaart van de stapel op tafel (waar dus Exploding Kittens in zitten! Horror!).

Als je geen Exploding Kitten trekt, is er niks aan de hand en dan is de volgende speler aan je linkerhand aan de beurt. Maar als je wél een Exploding Kitten trekt, kan je deze onschadelijk maken met een ‘Defuse’ kaart. Iedereen krijgt één Defuse kaart aan het begin, maar je kan ook geluk hebben en nóg een (of meer) Defuse kaart(en) trekken of uit de pot uitgedeeld krijgen aan het begin. Je speelt uiteraard je Defuse kaart als je die hebt, en daarna mag je de Exploding Kitten terugstoppen in de pot waar je maar wilt. Dit doe je geheim onder de tafel. Zo kan je heel bewust iemand pesten met een Exploding Kitten.

Heb je geen Defuse kaart, dan ben je af. De Exploding Kitten gaat uit het spel en de rest van de spelers maken het spel af.

Maar: er zijn een heleboel manieren om te zorgen dat je minder kans hebt op een Exploding Kitten óf dat je je tegenspelers zo dwarszit dat zij een Kitten krijgen.

De regels

In één beurt heb je het spel door: het is niet moeilijk! Je kan even door de spelregels spitten, maar er is ook een heel handig filmpje, gemaakt door Exploding Kittens. Bekijk hem hieronder om een goede indruk te krijgen van het spel.

De type kaarten in het spel

Er zijn zeven verschillende soorten speelkaarten waarmee je jezelf een beetje geluk kan geven:

  • Attack kaarten: als je een Attack kaart speelt, beëindig je meteen je beurt en forceer je de volgende speler twee beurten achter elkaar te spelen. Die persoon moet dus ook twee keer een kaart trekken waardoor hij of zij meer kans heeft om een Exploding Kitten te pakken.
  • Skip kaarten: hiermee mag je je beurt helemaal overslaan en hoef je dus geen kaart te trekken.
  • Favor kaarten: hiermee forceer je een tegenspeler om jou één kaart te geven van zijn of haar hand. Die kaart mag hij of zij zelf kiezen, jij niet.
  • Shuffle kaarten: als je een shuffle kaart speelt, mag je de pot schudden. Heel nuttig als je vermoedt dat een Exploding Kitten heel erg bovenaan ligt.
  • See the future kaarten: geven je de mogelijkheid de eerste drie kaarten van de pot te bekijken. Je moet ze dan wel weer gewoon in dezelfde volgorde terugleggen.
  • Nope kaarten: met een nope kaart kan je een actie van iemand anders tegenhouden. Stel, iemand speelt een shuffle kaart, dan mag je die nopen. Maar iemand anders kan daar ook weer een nope kaart bovenop leggen en dan mag het weer wel. En daar kan dan weer een nope kaart bovenop en dan is het weer een nope. En zo maar door… Dit kan alleen niet bij Defuse kaarten en Exploding Kittens.
  • Cat kaarten: deze hebben van zichzelf geen nut, maar als je ze in paren speelt mag je een random kaart van een tegenspeler pikken.

Dan zijn er nog drie extra regels die je kan toepassen:

  • Two of a kind: je kan elk type kaart in een paar spelen om een kaart van een ander te stelen. Dit kan normaal alleen met cat kaarten.
  • Three of a kind: je kan hiermee hetzelfde als met paren, maar als je er drie speelt, kan je specifiek noemen welke kaart je wilt van je tegenstander. Top als je verlegen zit om een defuse kaart.
  • 5 different cards: als je vijf kaarten speelt die allemaal van elkaar verschillen, mag je door de aflegstapel zoeken naar een kaart die je hebben wilt.

Dit is het! Door al deze kaarten kan je (een beetje) voorkomen dat jij een Exploding Kitten pakt, je kan áls je hem pakt jezelf verdedigen en je kan natuurlijk je tegenspelers flink pesten en zorgen dat zij sneller uit het spel liggen dan jij.

Exploding Kittens conclusie

Exploding Kittens is snel, grappig en ondanks dat het een makkelijk spelletje is, kan het spelverloop nog best verrassend zijn. Je kan het met twee spelers doen, maar met z’n tweetjes vind ik het niet zo heel leuk omdat je dan maar één persoon kan ‘pesten’ en daardoor is het spel wat oppervlakkiger en meer voorspelbaar. Vanaf drie personen wordt het echt leuk en blijft het verrassend. Als je van snelle, grappige, simpele en onvoorspelbare kaartspellen houdt, is Exploding Kittens echt leuk.

Een potje duurt gemiddeld een kwartier tot twintig minuten, dus dat is lekker kort – maar geloof me: als je eenmaal aan het spelen bent ga je sowieso voor drie of meer rondes. Het spel kost €24,95, wat ik wat prijzig vind voor een kaartspel, maar het is zó leuk dat ik het dubbel en dwars waar vind.

Er zijn verschillende edities, ik heb de Original Edition, er is ook een NSFW variant (Not Safe For Work, met meer ‘volwassen’ grapje en tekeningen op de kaarten). Qua inhoud en regels verschillen de spellen niet.

Deze blogpost bevat een affiliate link. Als je via deze link het spel koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.