Cynthia speelt: Exploding Kittens

Ik ben gék op spelletjes. Dat doe ik graag op de computer, maar ik zit het liefst aan tafel met een kaartspel of bordspel. In de nieuwe rubriek ‘Cynthia speelt’ bespreek ik de leukste (en misschien wel minder leuke) spelletjes. Ik trap af met een van mijn favorieten: Exploding Kittens.

Leestijd

Exploding Kittens

Al jaren ben ik groot fan van The Oatmeal, een website waarop illustrator Matthew Inman ontzettend grappige en goede stripjes en tekeningen uploadt. Exploding Kittens is zijn eerste kaartspel. Meteen wist ik dat ik veel hilariteit en rare situaties kon verwachten. Exploding Kittens was trouwens de meest succesvolle Kickstarter campagne ooit: ze hadden een doel van $10.000, maar haalden maar liefst $8.782.571 op!

Exploding Kittens is een kaartspel dat je met twee tot vijf spelers kan doen. Als je meerdere sets van Exploding Kittens combineert, kan je het ook met meer mensen doen.

'A card game for people who are into kittens and explosions and laser beams and sometimes goats'

Het principe van het spel is extreem simpel: er ligt een stapel kaarten op tafel en iedereen pakt om de beurt een kaart. Pak je een kaart met een Exploding Kitten erop, dan explodeer je. Als je explodeert, ben je af.

Máár er is natuurlijk van alles te doen om niet daadwerkelijk te exploderen en om je speelgenoten flink dwars te zitten.

Hoe speel je het?

Een mogelijke hand met kaarten na het uitdelen

Het spel begint als volgt: iedereen krijgt vijf kaarten uitgedeeld en de rest van de kaarten ligt in een stapel op de kop midden op tafel. Wie begint, bepaal je met een gekke vraag (bijvoorbeeld: wie heeft het laatst gepoept). Elke beurt mag je zoveel kaarten spelen als je wilt. Je kan dus meteen al je vijf kaarten spelen, maar je kan ze ook tactisch opsparen voor later. Je hoeft dus niet een kaart te spelen. Als je klaar bent, trek je een kaart van de stapel op tafel (waar dus Exploding Kittens in zitten! Horror!).

Als je geen Exploding Kitten trekt, is er niks aan de hand en dan is de volgende speler aan je linkerhand aan de beurt. Maar als je wél een Exploding Kitten trekt, kan je deze onschadelijk maken met een ‘Defuse’ kaart. Iedereen krijgt één Defuse kaart aan het begin, maar je kan ook geluk hebben en nóg een (of meer) Defuse kaart(en) trekken of uit de pot uitgedeeld krijgen aan het begin. Je speelt uiteraard je Defuse kaart als je die hebt, en daarna mag je de Exploding Kitten terugstoppen in de pot waar je maar wilt. Dit doe je geheim onder de tafel. Zo kan je heel bewust iemand pesten met een Exploding Kitten.

Heb je geen Defuse kaart, dan ben je af. De Exploding Kitten gaat uit het spel en de rest van de spelers maken het spel af.

Maar: er zijn een heleboel manieren om te zorgen dat je minder kans hebt op een Exploding Kitten óf dat je je tegenspelers zo dwarszit dat zij een Kitten krijgen.

De regels

In één beurt heb je het spel door: het is niet moeilijk! Je kan even door de spelregels spitten, maar er is ook een heel handig filmpje, gemaakt door Exploding Kittens. Bekijk hem hieronder om een goede indruk te krijgen van het spel.

De type kaarten in het spel

Er zijn zeven verschillende soorten speelkaarten waarmee je jezelf een beetje geluk kan geven:

 • Attack kaarten: als je een Attack kaart speelt, beëindig je meteen je beurt en forceer je de volgende speler twee beurten achter elkaar te spelen. Die persoon moet dus ook twee keer een kaart trekken waardoor hij of zij meer kans heeft om een Exploding Kitten te pakken.
 • Skip kaarten: hiermee mag je je beurt helemaal overslaan en hoef je dus geen kaart te trekken.
 • Favor kaarten: hiermee forceer je een tegenspeler om jou één kaart te geven van zijn of haar hand. Die kaart mag hij of zij zelf kiezen, jij niet.
 • Shuffle kaarten: als je een shuffle kaart speelt, mag je de pot schudden. Heel nuttig als je vermoedt dat een Exploding Kitten heel erg bovenaan ligt.
 • See the future kaarten: geven je de mogelijkheid de eerste drie kaarten van de pot te bekijken. Je moet ze dan wel weer gewoon in dezelfde volgorde terugleggen.
 • Nope kaarten: met een nope kaart kan je een actie van iemand anders tegenhouden. Stel, iemand speelt een shuffle kaart, dan mag je die nopen. Maar iemand anders kan daar ook weer een nope kaart bovenop leggen en dan mag het weer wel. En daar kan dan weer een nope kaart bovenop en dan is het weer een nope. En zo maar door… Dit kan alleen niet bij Defuse kaarten en Exploding Kittens.
 • Cat kaarten: deze hebben van zichzelf geen nut, maar als je ze in paren speelt mag je een random kaart van een tegenspeler pikken.

Dan zijn er nog drie extra regels die je kan toepassen:

 • Two of a kind: je kan elk type kaart in een paar spelen om een kaart van een ander te stelen. Dit kan normaal alleen met cat kaarten.
 • Three of a kind: je kan hiermee hetzelfde als met paren, maar als je er drie speelt, kan je specifiek noemen welke kaart je wilt van je tegenstander. Top als je verlegen zit om een defuse kaart.
 • 5 different cards: als je vijf kaarten speelt die allemaal van elkaar verschillen, mag je door de aflegstapel zoeken naar een kaart die je hebben wilt.

Dit is het! Door al deze kaarten kan je (een beetje) voorkomen dat jij een Exploding Kitten pakt, je kan áls je hem pakt jezelf verdedigen en je kan natuurlijk je tegenspelers flink pesten en zorgen dat zij sneller uit het spel liggen dan jij.

Exploding Kittens conclusie

Exploding Kittens is snel, grappig en ondanks dat het een makkelijk spelletje is, kan het spelverloop nog best verrassend zijn. Je kan het met twee spelers doen, maar met z’n tweetjes vind ik het niet zo heel leuk omdat je dan maar één persoon kan ‘pesten’ en daardoor is het spel wat oppervlakkiger en meer voorspelbaar. Vanaf drie personen wordt het echt leuk en blijft het verrassend. Als je van snelle, grappige, simpele en onvoorspelbare kaartspellen houdt, is Exploding Kittens echt leuk.

Een potje duurt gemiddeld een kwartier tot twintig minuten, dus dat is lekker kort – maar geloof me: als je eenmaal aan het spelen bent ga je sowieso voor drie of meer rondes. Het spel kost €24,95, wat ik wat prijzig vind voor een kaartspel, maar het is zó leuk dat ik het dubbel en dwars waar vind.

Er zijn verschillende edities, ik heb de Original Edition, er is ook een NSFW variant (Not Safe For Work, met meer ‘volwassen’ grapje en tekeningen op de kaarten). Qua inhoud en regels verschillen de spellen niet.

Deze blogpost bevat een affiliate link. Als je via deze link het spel koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

51 reacties
 1. Pauline

  Hoi, wij spelen dit in het gezin ook met veel plezier. We hebben alleen een conflict over het opleggen van 5 verschillende kaarten. Mijn zoon legt meteen zijn hand op de stapel waardoor de anderen niet de mogelijkheid krijgen om een nope kaart op te leggen. Hoe doen jullie dat?
  Groetjes pauline

  • Cynthia Schultz

   Ha Pauline, volgens mij mag dat niet wat hij doet. Je mag altijd nopen, voor zover ik weet.

 2. Annet

  Dit spelletje afgelopen week gespeeld en inderdaad super leuk!

  Ik hoop dat je in deze rubriek berichten blijft publiceren 😀

  • Cynthia Schultz

   Wat leuk te horen! En ja, dat ga ik zeker doen!

 3. Cynthia

  Thanks Cynthia voor deze rubriek! Heeft een hoop geld gekost dit weekend maar heb ze besteld! 😀 Nu al zin in! Leuk hoor, door jullie zijn wij ook verslaafd geraakt aan Catan! 🙂

 4. Winnie

  YES! Hier heb ik wat aan! Dankjewel! Graag meer reviews van spelletjes 🙂

 5. Marie

  Wat een leuke Rubriek!! Lijkt me een heel grappig spelletje. Ik vind spelletjes altijd ideaal voor winteravonden met vrienden of familie dus ik kijk uit naar je volgende artikelen!

 6. Marieke

  Super leuk! Wij zijn ook gek op spelletjes en spelen er een heleboel. Deze zag ik laatst voorbij komen en hij leek me meteen al leuk. Nu ik dit heb gelezen, lijkt ‘ie me nog leuker eigenlijk, haha! Wat iemand anders al zei: hij doet me inderdaad een beetje denken aan Munchkin. Als je dit leuk vindt, zal je die ook wel leuk vinden, denk ik!

 7. Rosie

  Geweldig

 8. Anouschka

  Dit klinkt leuk, doet mij denken aan Munchkin! Ook een mega leuk spel! Waarbij je elkaar ook lekker dwars kan liggen. In het begin een beetje lastig , maar als je het op een gegeven moment door hebt. Dan word het spel steeds hilarischer. bijvoorbeeld als je word tegengehouden door een snoetzuiger hahaha.

  Maar dit spel klinkt ook echt mega leuk. Ook fijne uitleg erbij. Ik heb hem op internet al weleens bekeken, maar ik vond het een beetje lastig in te schatten allemaal. Deze review maakt het wel een stuk duidelijker, super fijn!
  Deze komt zeker op mijn lijstje voor nieuwe spellen. Ik vind het namelijk ook erg leuk om bordspellen te doen, vooral in deze knusse tijd 🙂

 9. Susanne

  Omg wat leuk! Toen je het hier voor het eerst over had was ik zo benieuwd, maar de uitleg die ik op Google vond trok me niet zo aan. Maar nu ben ik echt enorm enthousiast, haha.

 10. Christa

  Jaaaaa tof artikel, ik wordt er helemaal enthousiast van!!!

 11. Lenneke

  Wij hebben de NSFW-versie op kantoor en ik vind dit zooo leuk. Word hier bloedfanatiek van, hahaha.

 12. N.

  Want iedereen heeft dit spel thuis en kent de spelregels?

  • Linda

   Wat probeer je nu te zeggen? Het wordt hartstikke goed uitgelegd en je kan ook nog het filmpje kijken…

   Los daarvan: vet leuke nieuwe rubriek! Ik ben blij hiermee, vind het leuk om te lezen 🙂

 13. rachel

  leuke rubriek!! wij spelen helemaal geen spelletjes maar dat komt ook omdat we er niet van houden

 14. Lindsey

  Leuke nieuwe rubriek! Ik hou van spelletjes! 😀

  Een kleine correctie op de regels:
  ”..maar je kan ook geluk hebben en nóg een (of meer) Defuse kaart(en) trekken of uit de pot uitgedeeld krijgen aan het begin.”

  Dit laatste klopt niet, je krijgt aan het begin één defusekaart, en de overige defusekaarten worden pas in de pot gedaan (en geschud) nádat alle spelers hun kaarten hebben. Je kan dus nooit starten met meer dan 1 defusekaart!

  • Cynthia Schultz

   Oh scherp! Ik zal het straks even aanpassen.

 15. Inge

  @Fiona: ik snap dat je het zegt en dat je het vervelend vindt om te lezen. Mij valt het namelijk ook altijd op. ? Aan de andere kant snap ik het ook niet. Je begrijpt de boodschap toch? Dus wat maakt het dan uit hoe het precies geschreven is. Misschien denk ik hier ook wel te makkelijk over haha. Ik studeer namelijk logopedie en taalwetenschappen en daar staat de communicatieveboodschap altijd boven de middelen (zoals spellingsregels). Ik bedoel dit niet als kritiek. Ik wilde dit gewoon eventjes kwijt. ?

  • Inge

   Dit was bedoeld als een reactie op een commentaar hieronder, maar dat is duidelijk niet gelukt haha ?

 16. Ile

  Leuke idee voor een nieuwe reeks! Ik ben vooral benieuwd naar spellen die je met 2 kan spelen. Voor het nieuwe jaar heb ik het voornemen om wat minder tv te kijken en wat meer te lezen of een gezelschapsspel te spelen samen met mijn man. Deze sla ik wel even over, want ik hou niet zo van dat ‘pesten’, haha!

  • Cynthia Schultz

   De volgende update in deze reeks is mega geschikt voor twee personen, dus nog even geduld! 😀

  • Cindy

   Ohh wat een goed voornemen! zelf ben ik ook op zoek naar leuke spelletjes voor 2.
   Ik ben benieuwd naar je volgende update Cynthia 🙂

 17. Eline

  Tegenwoordig is er ook een party edition, deze is tot 10 spelers en is ook met andere kaarten (vb. Draw from the bottom, alter the future, …)

 18. Heleen

  Wat leuk! Van mij mag deze rubriek vaker voorbij komen 🙂
  Ik zit zelf bij een spellenclub in Zwolle, en het is echt super gezellig. Als je een keer mee wil doen, laat het me weten. We spelen op dinsdagavond in buurthuis de enk (is denk ik vlakbij waar je woont?).
  Ik was van tevoren bang dat ze alleen maar hele moeilijke, serieuze spellen zouden spelen, maar dat is helemaal niet zo, dit spel zou ook gewoon op tafel kunnen komen. De zware spellen spelen ze meestal een keer in het weekend.

  • Cynthia Schultz

   Wat leuk! Dat lijkt me echt super?! Waar kan ik wat meer info vinden?

  • Heleen

   Ze hebben geen website, maar wel een Facebookpagina waar je lid van kan worden.
   https://www.facebook.com/groups/spellenverenigingblauw/
   Mocht de drempel te groot zijn om zomaar langs te komen (dat was bij mij zelf namelijk wel het geval 😉 ) laat het me weten, dan gaan we samen 🙂

 19. Sansa

  Super artikel! We spelen dit al maanden met de uitbreiding erbij!
  Het nieuwe spel van de makers; bears vs babies is nog vreemder maar zeker aan te raden 🙂

  • Cynthia Schultz

   Oooo goeie tip!! Nu ben ik wel heel benieuwd. Lijkt het erop of is het heel anders?

  • Sansa

   Heel anders!
   Het is meer nadenken welke kaarten je gaat neerliggen en wat minder geluk.
   Je bouwt vreemde monsters die gelijk staan aan punten die vervolgens babies gaan verslaan die hopelijk minder sterk zijn 🙂 (sorry voor de chaotische uitleg).

   De plaatjes zijn super vreemd maar ik denk dat je dat wel wat gewend bent als je de oatmeal al volgt 🙂

  • Cynthia Schultz

   Hahahah Wow klinkt superraar! Ik ga hem kopen!

  • Sansa

   Ben erg benieuwd wat je er van vind 🙂

 20. Chantal

  Pfff de spelregels zitten ook gewoon bij het spel hoor. Lekker makkelijk pagina vullen door dit over te nemen. Jammer

  • Rianne

   Nou nou, als je het niet leuk vind kun je het ook gewoon wegklikken en niet lezen. Beetje een onzin comment dit…
   zou je het leuk vinden als jou werk wordt afgekraakt ik geloof het niet hoor!

  • Mirte

   Stel dat je het spel niet hebt en je interesse is gewekt, maar je voor je een beste wel prijzig spelletje aanschaft wilt weten of het echt iets voor je is (is het ingewikkeld, zou ik de regels snappen?), dan is dit toch een top artikel?

  • Myrthe

   Inderdaad een onzinnige comment. Ik kende dit spel niet en het klinkt gaaf, wat had ik er dan aan gehad als de spelregels bij een spel zitten? 😛 De bedoeling is natuurlijk mensen hiermee te laten kennis maken zodat we kunnen zien of we het iets vinden.

  • Chantal

   Sansa haar comment bevat leuke info wat dus duidelijk ontbreekt in het artikel. Zo zijn er meer comments waarin wordt gesproken over uitbreidingen of met meerdere personen spelen.

   Je hoeft overigens echt niet eerst het spel te kopen om de spelregels te kunnen lezen. Deze staan eigenlijk altijd op de website van het spel (waar het ook thuis hoort). Kortom…een artikel met informatie die gewoon op andere websites te vinden zijn.

   En ja…Ik zou het graag horen als mijn werk onder de maat is.

 21. Eline

  Dit spel is zo ontzettend leuk! We speelden dit wel eens in de pauze op school, echt super grappig.

 22. Sally

  Wat een leuk artikel dit! Ik zat er al een tijdje op te wachten.., ik ben namelijk ook van plan wat vaker mijn telefoon aan de kant te gooien en dan ouderwets gezellig een spel te spelen met familie en vrienden!

  Bedankt voor dit artikel! ?

 23. Marijke

  Ziet er leuk uit! Doet me vaag een beetje denken aan Uno. Maar wat doe je dan als je bij het delen van de kaarten al direct een exploding kitten hebt? Ben je er dan per direct uit? Of hopen dat je ook ineens een defuse kaart hebt?

  • Cynthia Schultz

   Je kan hem niet krijgen bij het uitdelen! Ze zitten alleen in de stapel op tafel. En je hebt in het begin altijd 1 Defuse kaart in je hand. Dus je kan sowieso 1 Exploding Kitten krijgen zonder dood te gaan.

 24. Fiona

  Leuk artikel, Cynthia, maar helaas toch weer best wat dt-foutjes: hij upload –> uploadT (want het is ook ‘hij loopT’), je vermoed –> je vermoedT (want het is ook ‘je loopT), ik vindt –> ik vind (want het is ook ‘ik loop’).
  Jammer, want zo moeilijk zijn die regels echt niet.

  • Liek

   Je hebt gelijkt. Maar je kan niet voor een ander beoordelen of deze regels moeilijk zijn of niet. Blijkbaar heb jij er geen moeite mee, maar dit is niet voor iedereen zo. En dat is helemaal niet erg.

   Leuk artikel, Cynthia! Duidelijk beschreven.

  • Cynthia Schultz

   Hey Fiona, ik ken de regels wel, maar dit is gewoon slordigheid/over mijn eigen foutjes heen lezen. Kan gebeuren. (en jep ik kan daar inderdaad iemand voor aannemen, maar dan is mijn flexibiliteit weg mbt posten, soms wil ik op dezelfde dag of de dag erna wat posten en ik kan niet verwachten dat iemand op zo’n korte/snelle termijn werkt. Dus ik denk wel over zulke dingen na, maar de ene keer plan ik een maand vooruit en de andere keer een dag, dus dat is zo onhandig wat dat betreft. Ik heb meerdere keren een ‘eindredacteur’ gehad maar het werkte nooit goed om deze reden.) Dankjewel voor je feedback, ik heb het aangepast.

  • Debbie

   Prff kan gebeuren, dat je zoveel energie stopt in een comment stopt. Get a life… fijne reactie van jou Cynthia.

  • Lou

   @Debbie, waarom nou zo’n zeurderige reactie? Het zijn prima constateringen/tips van Fiona en ze formuleert het niet op een vervelende toon. Tuurlijk, het is niet leuk om op fouten gewezen te worden, maar van feedback wegwuiven door het op de man te spelen word je zeker niet wijzer.

 25. Stephanie

  jaaaa! Ik heb het spel ook 😀 vorig jaar voor kerst gekregen en was direct een grote hit.
  Het is echt zo grappig!