Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Cynthia Speelt: 7 Wonders Duel

Zoals je inmiddels wel hebt gemerkt ben ik altijd op jacht naar toffe kaart- of bordspellen voor twee personen. Even geleden bij WirWar in Groningen werd 7 Wonders Duel me aangeraden. Een spel dat even wat tijd en aandacht kost om door te krijgen, maar wat heerlijk speelt als je het eenmaal snapt. Inmiddels is het ons favoriete spel voor twee spelers!

Leestijd

7 Wonders Duel

7 Wonders Duel is een kaartspel voor twee spelers, gebaseerd op het grotere spel 7 Wonders. in 7 Wonders Duel is elke speler de leider van een beschaving die gebouwen en Wonders zal bouwen. Alle gebouwen die een speler bouwt, worden samen met zijn Wonders een ‘stad’ genoemd.

Een spel wordt gespeeld over 3 Tijdperken. In elk Tijdperk wordt een van de drie stapels kaarten gebruikt (eerst de kaarten voor Tijdperk 1, dan voor Tijdperk 2 en tenslotte voor Tijdperk 3). Elke Tijdperk-kaart stelt een gebouw voor.

Deze Tijdperken worden op een gelijkwaardige manier gespeeld waarbij elke speler per Tijdperk de kans krijgt om ongeveer 10 kaarten te spelen om muntstukken te winnen, om zijn leger te versterken, om wetenschappelijke ontdekkingen te doen en om zijn stad te ontwikkelen.

In 7 Wonders Duel zijn er 3 manieren om te winnen: militaire overheersing, wetenschappelijke overheersing en burgerlijke overwinning.

Militaire en wetenschappelijke overwinningen kunnen tijdens het spel gebeuren. Het spel is dan meteen afgelopen. Als niemand het spel gewonnen heeft aan het einde van Tijdperk 3, tellen de spelers hun winstpunten op. De speler met de hoogste score is de winnaar. 

 

Hoe speel je het?

7 Wonders duel is wat complex, maar als je het spel één keer hebt gespeeld met het (dikke) spelregelboekje erbij, is het helemaal duidelijk en speel je het tweede potje moeiteloos. Het is heel belangrijk de spelregels heel goed door te lezen en je eerste keer stap voor stap met het boekje te spelen. Op die manier begrijp je alles heel snel. Je kan ook de video hierboven rustig bekijken, in nog geen kwartier legt Rodney begrijpelijk uit hoe alles werkt.

De spelonderdelen

Het hele spelbord en alle spelonderdelen, met Tijdperk 1

Het spel met alle spelonderdelen ziet er wat intimiderend uit, maar tijdens het spelen merk je dat dat wel meevalt: alles heeft een hele duidelijke, eenvoudige functie.

Je ziet helemaal links het spelbord. Het bord stelt de militaire rivaliteit tussen de twee steden voor. Het is verdeeld in zones (9) en posities (19). De laatste positie aan elk uiteinde stemt overeen met de hoofdstad van de speler. Het bevat ook militaire fiches en de vooruitgang-fiches die beschikbaar zijn voor het huidige spel. De militaire fiches (de rechthoekige fiches met een 2 of een 5 en een gebroken munt erop) tonen de voordelen die een stad wint als ze een tegenstander militair kan verslaan.
De Vooruitgang-fiches (de groene ronde fiches) tonen de effecten die je kunt bereiken door identieke paren van wetenschappelijke symbolen te verzamelen.
Middenop het spelbord staat de Conflict-pion. Deze toont het militaire voordeel van een stad op de andere stad. Hoe verder die pion naar jouw stad staat, hoe gevaarlijker het wordt: als de pion op het uiteinde staat, heeft je tegenstander gewonnen door middel van militaire overheersing.

Naast het spelbord liggen de Wonder-kaarten. Deze worden in het begin verdeeld en gekozen door de twee spelers. Elke kaart stelt een Wonder van de Oudheid voor. Deze Wonderen kan je in het spel gaan bouwen.

Speloverzicht & bouwen

Tijdperk 1

Je speelt het spel als volgt:

 1. Je legt alles klaar zoals in het boekje aangegeven. Je verdeelt acht Wonders kaarten tussen de twee spelers (daar is een speciale manier voor, maar het is een beetje te gedetailleerd om álles hier uit te leggen) en legt het eerste Tijdperk neer. Elke speler begint met zes munten (geld).
 2. Als je aan de beurt bent, kies je een ’toegankelijke’ kaart uit de kaartstructuur. Een toegankelijke kaart is een kaart die niet afgedekt wordt door andere kaarten.
  De kaart die je gekozen hebt, kan je op drie manieren spelen: 1. Het gebouw bouwen. 2. De kaart afleggen om muntstukken te krijgen. 3. Een Wonder bouwen.
  Na het spelen van de kaart moet je alle kaarten tonen die misschien verborgen waren, maar die nu toegankelijk zijn.
 3. Nu kies je voor een van de drie opties. Als je gaat voor 1: Het gebouw bouwen, betaal je de kostprijs van het gebouw en plaats je die voor je. Het gebouw maakt nu deel uit van je stad.
  Als het spel vordert, kan je je gebouwen sorteren per kleur om een goed overzicht te houden.
  Als je gaat voor 2: Kaart afleggen voor muntstukken, leg je de kaart op de aflegstapel en krijg je 2 muntstukken + 1 muntstuk per gele kaart in je stad.
  Als je gaat voor 3: Een Wonder bouwen, betaal je de kostprijs van het Wonder en plaats je de Tijdperk-kaart met de beeldkant naar beneden en gedeeltelijk afgedekt onder de kaart van het Wonder dat gebouwd wordt. De gebruikte tijdperk-kaart heeft geen effect, hij wordt alleen gebruikt om te markeren dat het Wonder gebouwd is.
  Tijdens het spel mogen maar 7 Wonderen worden gebouwd. Zodra één van de spelers het zevende Wonder bouwt, gaat het laatste niet gebouwde Wonder terug in de doos. 
 4. Einde van een Tijdperk: een Tijdperk wordt afgesloten als alle 20 kaarten van de structuur gespeeld zijn. Je maakt dan de opstelling voor het volgende Tijdperk, en hier speel je mee verder.

Foto’s van mijn stad na Tijdperk 2, we beginnen nu aan Tijdperk 3

Wanneer je bij stap 3 gebouwen of wonderen gaat bouwen, gelden er bepaalde regels:

 • Sommige gebouwen kan je gratis bouwen, omdat ze simpelweg niks kosten.
 • Sommige kaarten hebben grondstofkosten. Om ze te bouwen, moet je de overeenstemmende grondstofkosten produceren en/of kopen van de bank.
 • De grondstoffen van een stad worden geproduceerd door zijn bruine kaarten, zijn grijze kaarten, enkele gele kaarten en enkele Wonderen. Als je in je stad alle grondstoffen hebt die aangegeven zijn op het gebouw, dan kan je het bouwen.
 • Als je een gebouw of Wonder wilt bouwen waar je niet de geschikte grondstoffen voor hebt, kan je ze kopen van de bank. De kostprijs is 2 + het aantal symbolen van dezelfde grondstoffen geproduceerd door de bruine en grijze kaarten van de andere stad.
 • Sommige kaarten hebben een kostprijs in muntstukken. Deze betaal je aan de bank.
 • Sommige kaarten hebben een kostprijs in muntstukken en grondstoffen.
 • Sommige kaarten hebben een wit ketensymbool. Als je een gebouw in je stad hebt met dit symbool, mag je dit nieuwe gebouw gratis bouwen.

Militaire of wetenschappelijke overheersing

Het spelt gaat door tot Tijdperk drie is uitgespeeld, maar een speler kan ook winnen door militaire of wetenschappelijke overheersing en dan eindigt het spel meteen.

Op militaire gebouwen (rode kaarten) of Wonderen staan schilden. Dit geeft de eigenaar ervan de mogelijkheid de conflict-pion te verplaatsen richting de hoofdstad van de tegenstander. Als de conflict-pion in een zone (aangeduid met stippellijnen) komt, past de actieve speler het effect van het corresponderende fiche toe en legt deze dan terug in de doos.
Zodra de conflict-pion in de hoofdstad van je tegenstander komt, win je meteen het spel via militaire overheersing.

Je kan ook winnen door wetenschappelijke overheersing. Er zijn zeven verschillende wetenschappelijke symbolen in het spel. Telkens als je een paar identieke wetenschappelijke symbolen verzamelt (door groene gebouwen te bouwen waar ze op staan), mag je meteen een vooruitgang-fiche van het spelbord kiezen. Dit fiche blijft in je stad tot aan het einde van het spel.
Als je zes verschillende wetenschappelijke symbolen verzamelt, win je onmiddellijk het spel.

Einde van het spel/Burgerlijke overwinning

Als geen van de spelers militaire of wetenschappelijke overheersing behaalt, speel je het spel door tot je door de kaarten van Tijdperk 3 heen bent. Daarna wint degene met de meeste winstpunten. Deze staan op gebouwen, op het bordspel en op Wonderen. Je krijgt ook 1 winstpunt per 3 munten die je in je bezit hebt. Deze tel je, degene met de meeste punten wint. Simpel!

7 Wonders Duel Conclusie

Willem en ik zijn helemaal gek op 7 Wonders Duel. Als je het na een keer spelen door hebt, is het heel overzichtelijk. Wat er nou precies zo leuk aan is, is dat het spel een aantal lagen heeft. Je kan je focussen op je Wonders, op het bouwen (zodat je zoveel mogelijk winstpunten verzamelt), op het halen van een militaire overheersing of juist op de wetenschappelijke overheersing. Je kan een aantal strategieën toepassen en je kan elkaar tijdens het spel flink dwars zitten. Je moet soms echt goed nadenken over je stappen, want als je in Tijdperk 1 en 2 niet genoeg aan je stad bouwt, kan je in Tijdperk 3 heel weinig nieuwe dingen bouwen omdat je niet genoeg grondstoffen produceert. Er zijn veel dingen om rekening mee te houden, en elk potje is weer totaal anders, omdat je niet altijd met dezelfde kaarten, Wonders en wetenschapsfiches speelt.

Een spel duurt ongeveer een halfuur, wat ik persoonlijk een prettige tijd vind: het is zeker niet te lang, maar je bent er toch wel even zoet mee. En als ik er nog niet klaar mee ben, spelen we gewoon nog een potje.

7 Wonders Duel kost €24,95.

Dit artikel bevat een affiliate link. Als jij het product via de link koopt, krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.