Cynthia speelt: 30 seconds

Volgens mij kent íedereen het bordspel 30 seconds waarbij je in 30 seconden vijf begrippen moet omschrijven aan je spelpartner. Dit is het enige spel waarbij ik standaard in een lachstuip schiet en daarom wil ik óók 30 Seconds bespreken in ‘Cynthia speelt’.

Leestijd

30 Seconds - het spel

Het idee van 30 Seconds is extreem simpel: je moet zo snel mogelijk met je pion de finish behalen. Dit doe je door elke ronde zoveel mogelijk begrippen die op de kaartjes staan goed te raden. Je speelt in duo’s en je wisselt dus elke beurt af wie raadt en wie omschrijft.

Je kan 30 seconds met 3 spelers spelen, maar het wordt pas echt leuk vanaf 4 spelers, omdat je dan als duo’s kan spelen. Hoe meer duo’s, hoe leuker het spel! (Als je met z’n drieën wilt spelen, omschrijft één speler het hele spel de namen voor de andere spelers. Deze speler is eigenlijk een soort spelleider: hij/zij heeft geen pion en kan niet winnen).

30 Seconds - spelverloop & de spelregels

Het spelverloop en de spelregels zijn eenvoudig, maar wel belangrijk. Als eerste gooi jij of je partner met de dobbelsteen. Je kan 0, 1, of 2 gooien. Deze worp beïnvloedt hoeveel stappen je straks op het bord vooruit mag.

Daarna is het tijd om een kaart te pakken van de ‘UIT’-kant van de kaartenhouder en dan draai je de zandloper om. Nu is het zaak zo snel mogelijk zo veel mogelijk begrippen te omschrijven en te raden. Een van jullie omschrijft, de ander raadt, en dat wissel je elke beurt af. Er zijn een aantal regels voor dit omschrijven. Zo mag je niet wijzen, letters van het alfabet aanwijzen, namen op de kaart noemen, letterlijk vertalen, ‘klinkt als’ of rijmt op’-tactieken gebruiken of namen die van de naam op de kaart zijn afgeleid noemen. Wat wel mag? Het begrip op welke manier dan ook omschrijven, zingen, neuriën en gebaren.

Voorbeelden van kaartjes met begrippen

Als de zandloper leeg is, zijn er 30 seconden en daarmee jullie beurt voorbij. Nu mag je de pion op het speelbord verzetten. Gooide je net 2 en heb je 3 begrippen geraden? Dan mag je 1 vooruit op het bord. Je gaat nooit achteruit, als je 2 begrippen goed had en je gooide drie, dan blijf je staan.

Wie als eerste de finish bereikt op het spelbord, wint!

Je kan natuurlijk extra regels toevoegen, zoals strafregels als iemand iets doet wat niet mag. Wij spelen meestal met de extra regel dat je mag passen. Als je iets op een kaartje niet weet, mag je door naar het volgende begrip op de kaart. Je kan ook zonder dobbelsteen spelen en gewoon je pion zoveel plaatsen verzetten als dat je begrippen goed had geraden. Zo kan je natuurlijk zelf nog veel meer regels bedenken.

30 Seconds - conclusie

30 Seconds is eenvoudig en snel te begrijpen, maar dat maakt het niet minder leuk. Het is een ongelooflijk leuk partyspel dat al snel hilarisch wordt. Het uitbeelden of omschrijven gaat natuurlijk lang niet altijd goed, en het is enorm frustrerend als jij iets perfect omschrijft, maar je partner heeft geen idéé waar jij het over hebt… Dit levert elke keer grappige situaties op. Verder hoef je niet al teveel na te denken over de spelregels of het spelverloop en dat maakt het heel geschikt voor een avondje met vrienden, hapjes en drankjes.

30 Seconds kost €29,95, klik hier om het te kopen. Er is ook een uitbreiding voor €17,95 en een Junior editie (€24,95) en een ‘Everyday Life’ editie (€29,95).

Dit artikel bevat een affiliate link. Ik krijg een kleine vergoeding als je daarop klikt. Dit heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

12 reacties
 1. Debby

  30 Seconds is hilarisch! Ik wordt dan bloedfanatiek 🙂

 2. Laura

  Ja zo leuk! De everyday life versie is ook echt een aanrader! Met begrippen die iedereen kent, maar die niet heel makkelijk te omschrijven en raden zijn.

 3. Yvonne

  Super leuk spel inderdaad!
  Wij spelen het vaak in teams van 3, met de internationale versie.
  Weinig generatiekloven, wel wat cultural references probleempjes doordat we met mensen met verschillende nationaliteiten spelen.

 4. Annelies

  Zeer benieuwd naar 30 Seconds!

 5. Saskia

  30 seconds is echt zo’n leuk spel!

 6. Lisette

  Mijn familie en ik spelen dit vaak en dan zie je dat er tussen ons wel wat generatieverschillen zitten, haha. Mijn moeder en stiefvader hebben een heel ander referentiekader dan Lau en ik, en mijn broertje en zusje zitten daar nog weer ruim tien jaar onder.

  Mijn zusje omschreef laatst het begrip op haar kaartje als ‘heel oude muziek’.
  Dus mijn ma en ik: ‘Frank Sinatra, Willy Alberti, Dorus, The Beatles?’
  Zusje, toen de tijd om was: ‘Nee joh, The Black Eyed Peas!’

 7. Evelien

  Ik ben niet echt van de bordspellen, maar deze heb ik dan wel en ik vind hem ook echt hilarisch! Vanwege de tijdsdruk krijg je soms hilarische formuleringen of antwoorden 😂
  Wij spelen het met de regel dat je niet in de volgorde van 1,2, 3, etc. hoeft te spelen maar gewoon mag beginnen met de begrippen die je het snelst kunt uitleggen.

 8. Carin

  Super leuk spel! Vooral ook omdat het doosje met kaartjes het enige is dat je echt nodig hebt. Wij gebruiken het bord en de zandloper nooit. Mobieltje als timer en klaar. Bij oud en nieuw spelen we het “gewoon op de bank” 🙂

 9. rachel

  Meiden spelen het wel eens met vrienden hier thuis en dan hoor je ze gieren hoor hahah

 10. Audrey

  30 seconds blijft leuk! Met veel mensen heb ik het ook wel eens met twee teams van vier gespeeld, dat is ook leuk. Ik zat toen in een team met iemand die een paar jaar ouder was dan ik en twee meiden die juist een stuk jonger waren. Toen merkte je wel dat er een klein generatiekloofje was. Maar dat kun je dan weer oplossen door Everyday Life te doen.

 11. Ier

  “als je 2 begrippen goed had en je gooide drie” dit klopt niet, je kan geen drie gooien 🙂

  Ik wist eigenlijk helemaal niet dat je de kaartjes in volgorde moest raden, joh.

  • Sanne

   Dat is ook niet zo, je mag zelf de volgorde bepalen 🙂 Dus die eigen regel van Cynthia staat eigenlijk gewoon in de spelregels!