Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Broodfonds

Als ondernemer is het lastig een vangnet te ontwikkelen voor wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Verzekeringen hiervoor zijn ontzettend duur en keren niet altijd uit. Ik zit sinds anderhalf jaar bij een Broodfonds, een alternatieve vorm van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers. Ik vertel je er graag over.

Leestijd

Even geleden, in september, deelde ik het een en ander over mijn Broodfonds, waar veel vragen op volgden. Omdat ik veel ondernemers als volgers heb, wil ik heel graag vandaag meer informatie delen over het Broodfonds: ik had het zelf veel eerder willen ontdekken en heb het zelf ook leren kennen via een vriendin (waarmee ik nu in een fonds zit!).

In die periode vertelde ik dat het niet zo goed met mij ging en dat ik halve dagen ging werken. Er kwam toen veel kritiek op het feit dat ik wel leuke dingen deed, zoals uit eten en op vakantie gaan. Ik zou misbruik maken van mijn Broodfonds.
Ik wil het volgende hierover kwijt: gezien mijn ‘online leven’ bespreek ik veel met mijn broodfondscollega’s. Ik zou niet willen dat zij denken dat ik vrolijk 40-urige werkweken maak en zorgeloos mijn (hun!) geld spendeer terwijl ik me op en top voel. Want dat is niet zo, al lijkt dat soms op Instagram zo – je wilt niet elke dag iets negatiefs delen, zeker niet als daar veel negatieve respons op komt. Daar hebben wij goede gesprekken over gehad en ik krijg van mijn medeleden alleen maar veel begrip en steun. Ik heb van oktober tot en met januari therapie gehad voor de klachten waar ik al een tijdje mee worstel. Mijn 50% ziekmelding is dan ook van geestelijke aard. Met deze klachten is het voor mijn herstel belangrijk geweest en nog steeds heel belangrijk dat ik de deur uit blijf gaan, leuke dingen doe waar ik energie van krijg en mezelf een schop onder mijn kont geef om actief te blijven. Van alleen op de bank hangen wordt het niet beter.
Ik maak gebruik van een heel prettig vangnet waar ik zelf ook maandelijks voor betaal. Inmiddels werk ik nog maar net weer 100% en krijg ik geen donaties meer. Ik help mijn 50 Zwolse collega-ondernemers en zij mij. Daar ben ik ze oneindig dankbaar voor, en dat weten ze.

Wat is een Broodfonds?

Een Broodfonds is een vereniging van minimaal 25 en maximaal 50 ondernemers (zowel ZZP’ers als vennoten van een VOF, DGA’s van een BV als maten in een maatschap die meer dan een jaar bestaan en minimaal €750 per maand netto winst draaien) die elkaar financieel steunen bij geval van ziekte. Ik zit in een Broodfonds met alleen Zwollenaren, maar er zijn ook Broodfondsen met mensen uit één vakgebied of een andere bindende factor. In Nederland zijn er 250 functionerende Broodfondsen. Als Broodfonds kom je met enige regelmaat bij elkaar en je kent dus iedereen persoonlijk.

Bij het toetreden kies je een schenkingsniveau, dat is het bedrag dat je krijgt zodra je ziek wordt. Dit begint bij €750 en eindigt bij €2500. Hoe meer je per maand ontvangt, hoe meer je maandelijks inlegt. Bijvoorbeeld, als je zelf €2500 ontvangt in geval van ziekte, dan is je maandelijkse inleg €112,50. Maar als je €1000 ontvangt, is je inleg €45.

Dit bedrag stort je op een eigen rekening die speciaal is geopend voor het Broodfonds. Vanaf deze rekening stort je ook het geld als iemand ziek wordt. Maar: als je er uit wilt stappen, kan dat gewoon. Dan neem je het geld mee dat op die rekening staat. Dat heb jij dus gewoon gespaard, alleen het geld dat je hebt gestort op de rekening van een zieke is eraf gegaan. Met dit geld gebeurt dus niks. Er wordt niet mee belegd, het blijft gewoon netjes op die rekening staan.

Als een lid van een Broodfonds zich ziek meldt, gaat elk lid van dit fonds geld storten op de bankrekening van dit lid. Al deze schenkingen die je krijgt van je mede Broodfonds-leden vallen onder de belastingvrije voet, omdat ze vallen onder schenkingen. Lees daar hier wat meer over. En: Als er meer hulp nodig is, of als leden van je Broodfonds kunnen helpen met je werk of met bepaalde klussen, kan dat natuurlijk ook. De ondersteuning gaat verder dan geld.

Je hoeft geen doktersverklaring te hebben, je meldt je ziek als jij denkt dat dat nodig is. Een Broodfonds kan je maximaal twee jaar ondersteunen en je hebt een maand (je eerste ziektemaand) eigen risico. Je kan je voor 100% en 50% ziek melden.

Het Broodfonds is er niet voor zwangerschap.

Waarom een Broodfonds?

Ik heb als ondernemer lang getwijfeld over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als ik langdurig ziek ben, kan mijn bedrijf maar lastig voortbestaan. Dan heb ik dus een probleem. Meerdere keren heb ik informatie opgevraagd voor een AOV, maar dat bleek elke keer zo ongelooflijk duur dat ik het toch maar niet deed. Daar komt nog bij dat ze in veel gevallen helemaal niet uitkeren, er zijn zoveel voorwaarden! En: als je nooit ziek wordt, of nooit de uitkering krijgt, dan ben je je geld gewoon kwijt. Weg! En wat bleek, bijna geen enkele ondernemer in mijn omgeving heeft een AOV om deze redenen.

Toen een vriendin me wees op het Broodfonds, en dat er een werd opgericht in Zwolle, was ik meteen geïnteresseerd. Ik ging naar de bijeenkomsten, stelde alle vragen die ik had en werd lid. Waarom? Omdat ik het een hele mooie en goed werkende manier vind als alternatief voor een AOV. Op goed vertrouwen elkaar helpen, collega-ondernemers in Zwolle steunen en er voor elkaar zijn als er wat is. En uit cijfers blijkt dat de ziekte heel laag is bij de Broodfondsen. Als ondernemer wil je natuurlijk helemaal niet ziek zijn, dus de ziekmeldingen zijn er weinig en ze zijn van korte duur.

Je betaalt bij inschrijving €250. €40 hiervan gaat naar de eigen vereniging, €210 naar de BroofondsMakers, die de oprichting in goede banen leiden en de administratie voor de groep opzetten. Ook betaal je €10 maandelijkse contributie. Hiervan worden de doorlopende kosten betaald: verenigingskosten, bankkosten en administratie. BroodfondsMakers rekenen van de tien euro contributie €6,- voor onder meer administratiewerkzaamheden, faciliteren van broodfonds leden- en besturenportal, verrichten van schenkingen, doen van controles, vraagbeantwoording, verzorgen trainingen.

Mijn twijfels?

Ik had wel wat twijfels bij het Broodfonds en die werden al vrij snel weggenomen. Omdat ik me kan voorstellen dat jij die ook hebt, dit waren die van mij:

  • Wat als er teveel mensen in een Broodfonds ziek zijn?
    Dit kan natuurlijk, dat er ineens tien mensen ziek zijn. Dat komt praktisch nooit voor, maar het zou wel kunnen. In dat geval kan het Broodfonds de uitkeringen niet altijd aan en daarvoor is er de Broodfonds Alliantie. Deze kan een Broodfonds ondersteunen mocht dat nodig zijn.
  • Wat als iemand fraudeert?
    Je kan je natuurlijk lekker makkelijk ziek melden dan krijg je gratis geld. Maar: je zit met bekenden in het Broodfonds. Met collega-ondernemers (in mijn geval uit de stad waar ik woon). Ik ken een aantal mensen in mijn fonds echt goed. Als je dus ziek meldt terwijl dat niet zo is, zal dat snel genoeg uitkomen. Dan is je netwerk kapot, iedereen weet dat jij de boel belazert en het zal dan knap lastig zijn om je bedrijf nog succesvol te runnen.
  • Wat als je wilt stoppen?
    Dat kan gewoon. En dan neem je het geld mee dat op je rekening staat. Het geld dat je hebt gestort op de rekeningen van zieke Broodfondsleden krijg je dan natuurlijk niet terug.

Ik ben heel erg blij met het Broodfonds. Het voelt prettig om een vangnet te hebben, en een groep ondernemers waar ik met enige regelmaat contact mee heb op een relaxte, leuke manier. Ik ben geen netwerker, maar dit is gewoon heel ongedwongen. Wat ook tof is, is dat ons Broodfonds mega afwisselend is. We hebben allerlei soorten ondernemers, van een uitvaartbegeleider tot drummer, houtbewerker en illustrator. En alles daartussen. Hoe leuk is het om te ontdekken hoe zij hun bedrijf runnen? Ik vind dat heel leuk.

Je kan op de website van het Broodfonds meer lezen over wat het nu precies inhoudt, ook kan je daar wat meer details vinden mocht je daarnaar op zoek zijn. Je kan je vragen stellen onder deze blogpost als je wilt, maar misschien heb ik niet op alles een antwoord 🙂 Ik hoop dat ik een aantal ondernemers heb kunnen helpen!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.