Eat that frog - Brian Tracy

Eat that frog – Brian Tracy
Als je elke ochtend begint met het eten van een levende kikker, zal de rest van de dag ‘een makkie’ zijn (aldus Mark Twain). ‘Eat that frog’ laat zien hoe je die spreekwoordelijke kikker op kunt eten, oftewel hoe je moet beginnen met de taken waar je het minst zin in hebt. De taken die je voor je uitschuift blijken namelijk bijna zonder uitzondering de taken te zijn die de grootste, meest positieve impact op je leven zullen hebben.
In deze klassieker over productiviteit legt Brian Tracy uit dat succesvolle mensen niet alles proberen te doen, maar focussen op de belangrijkste taken en zorgen dat die goed gedaan worden. Hij vertelt je hoe je voorkomt dat technologie je tijd domineert en geeft eenentwintig praktische en haalbare stappen die je helpen om te stoppen met uitstellen. En vandaag nog je leven te veranderen.
Als ik je één boek over productiviteit mag aanraden, dan is het Eat that frog. Het klinkt arrogant, maar: voor mij stond er niks nieuws in. Ik denk wel dat in dit boek de beste productiviteitstips zijn samengevat op een korte, leuke, praktische manier. Als je deze tips volgt, zal je veel productiever zijn en meer plezier hebben in je werk. Echt een aanrader.
Klik hier voor het e-book, klik hier voor het fysieke boek. Dit boek heb ik uit mijn Kobo Plus abonnement.
Deon Meyer - Duivelspiek
Deon Meyer – Duivelspiek

Wie is de mysterieuze persoon die het recht in eigen hand neemt? De anonieme wreker die in de pers al snel de bijnaam Artemis krijgt, omdat een getuige een vrouw met een speer meent te hebben gezien op de plek waar een vermoorde pedofiel is gevonden? De politie kan uiteraard niet passief toekijken en zet de ervaren inspecteur Bennie Griessel op de zaak. Maar Griessel wordt geteisterd door zijn eigen persoonlijke problemen. Een kidnapping van een kind leidt tot de ontknoping en een schokkend einde.
Ik las in augustus mij eerste boek van Deon Meyer (Koorts) en besloot zijn serie over rechercheur Bennie Griessel te gaan lezen. Duivelspiek is de eerste in deze serie. Je leert in dit verhaal Griessel goed kennen (met zijn gebroken relatie en alcoholmisbruik) en de eerste moordzaak wordt opgelost: er is een vigilante die mensen vermoord die kinderen misbruiken. Een soort van nobele moordenaar dus. Ik vond Duivelspiek niet zo fantastisch als koorts, maar hij was wel erg spannend, pakkend geschreven en heel persoonlijk gemaakt waardoor je Bennie echt goed leert kennen.
Deon Meyer - 13 uur

Deon Meyer – 13 uur
Wanneer een Amerikaanse rugzaktoeriste in Kaapstad verdwijnt en politici in paniek raken over het beschadigde imago van de stad, krijgt inspecteur Bennie Griessel de taak om de jonge vrouw terug te vinden. De keuze voor Bennie is allesbehalve oncontroversieel, want zijn alcoholprobleem is alom bekend, en zijn carrière is na 25 jaar bij de politie nagenoeg tot stilstand gekomen. Maar de zaak van het verdwenen meisje biedt hem een kans om nog een keer te laten zien waarom velen binnen de politie en de politiek hem als een ware legende beschouwen. Bennie heeft slechts dertien uur de tijd om de jonge vrouw terug te vinden, om twee moorden op te lossen en om tussendoor zijn jarenlange ervaring over te dragen op de volgende generatie misdaadbestrijders, die afkomstig zijn uit alle etnische groeperingen die het nieuwe Zuid- Afrika rijk is. Dertien uur om een complot te ontrafelen dat een bedreiging blijkt te vormen voor het hele land…
Als ik dan eenmaal begonnen ben aan zo’n serie, moet ik wel doorlezen. Meteen ging ik verder in 13 uur. In dit verhaal wordt – de titel zegt het al – dertien uur omschreven waarin meerdere moorden worden gepleegd. En Bennie gaat ze oplossen. Ik vond dit deel spannender en beter dan Duivelspiek! Ik vond het tof dat het tijdsbestek in het boek maar dertien uur was, dat maakte het een vrij lineair verhaal wat duidelijk te volgen is. Ik vond hem echt tof en ga zeker verder met deel drie binnenkort.
Gelukkig hebben we de foto’s nog - Marcel Langedijk

Gelukkig hebben we de foto’s nog – Marcel Langedijk
Vlak na de geboorte van zijn dochter heeft Marcel weer contact met zijn broer Mark. Het contact is verslechterd door diens aanhoudende alcoholisme. Maar Mark heeft nieuws: hij blijkt al een jaar bezig om euthanasie te regelen. Dat is hem gelukt en het gaat binnenkort gebeuren.
In Gelukkig hebben we de foto’s nog beschrijft Marcel Langedijk de onvermijdelijke dood van zijn broer. Mark hield in de laatste fase van zijn leven een dagboek bij. Fragmenten daaruit tonen de hartverscheurende momenten van iemand die niet zonder drank kan, maar ook niet kan leven met de alcohol, zijn depressies en angsten, zonder uitzicht op verbetering.
Het verhaal van deze minder bekende vorm van euthanasie deed voor publicatie internationaal al veel stof opwaaien. Het boek is een persoonlijk verhaal over het verliezen van een dierbare: het ongeloof, de herinneringen, het verdriet, het afscheid, maar ook de vraag: hoe goed ken je iemand eigenlijk?
Oef, wat een in en in verdrietig verhaal. Heel nuchter (no pun intended) en helder opgeschreven door zijn broer, Marcel. Toen ik hoorde over dit verhaal dacht ik: Huh? Hoezo euthanasie bij alcoholisme? Daar kan je met de juiste hulp toch vanaf komen? En wat blijkt: die ‘kritiek’ krijgt Marcel het allermeest. Uit het verhaal blijkt dat hij geen euthanasie kreeg voor zijn alcoholisme, maar door de onderliggende psychische problemen. Uit de vraag van Mark ontstaat een lang traject om zijn grootste wens te vervullen: niet meer hoeven leven.
Marcel omschrijft dit hele proces. Van de laatste jaren waarin het alleen maar verschrikkelijk was. Het drinken, de eenzaamheid, de ruzies, de leugens. Mark raakte alles kwijt door de drank: gezin, kinderen, goede baan, mooi huis, auto. Hij verhuisde van vies kamertje naar ander vies kamertje, met de weinige spullen die hij nog had. Het is heel verdrietig om te lezen over het verdriet van de paar mensen die nog van Mark hielden en er nog voor Mark waren. Mooi opgeschreven, heel persoonlijk en kwetsbaar. Ik heb minutenlang naar de foto van Mark achterin het boek zitten staren toen ik het verhaal uit had. Wat een moeilijk leven heeft deze man gehad, en wat fijn voor hem dat hij het heeft kunnen afsluiten.
Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt - Haemin Sunim
Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt – Haemin Sunim

Koreaanse megabestseller over spirituele wijsheid en het belang om rust te vinden in een drukke wereld van een van de invloedrijkste boeddhistische leermeesters van dit moment
Rust vinden in een drukke wereld
De Koreaanse boeddhistische monnik Sunim geeft les over verschillende levenskwesties, van liefde en vriendschap tot werk, levensdoelen en spiritualiteit. Zijn inzichten en adviezen helpen om in het moderne, drukke leven te zoeken naar rustpunten. Zo legt hij bijvoorbeeld uit hoe je mindful kunt omgaan met negatieve emoties als woede en jaloezie. Haemin Sunim laat het belang zien van sterke relaties met anderen en benadrukt dat je vergevingsgezind en mild moet zijn tegenover jezelf.
De prachtige, kleurrijke illustraties fungeren als kalmerende visuele pauzes die ons aansporen rustig aan te doen. Want als jij rustig bent, zal de wereld ook rustig worden.
Wat werd ik blij van ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’! Wat een prachtig boekje met hele mooie tekeningen en vooral een heleboel goede wijsheden die niet allemaal te erg voor de hand liggen. Het is niet per se een ‘zelfhulpboek’ waarmee je meteen stapsgewijs aan de slag kan, maar wel een boek waar je inspiratie uit kan halen, waar je mooie lessen uit kan leren en waar je gewoon even lekker de tijd voor kan nemen. Ik heb er enorm van genoten.
Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book (al kan ik je niet aanraden het e-book te lezen, het is zo’n mooi boek, met mooi papier, mooie tekeningen, dat komt niet tot zijn recht op een e-reader).
De schaduw van de wind - Carlos Ruiz Zafón

De schaduw van de wind – Carlos Ruiz Zafón
In het oude centrum van Barcelona ligt het Kerkhof der Vergeten Boeken. Hoofdpersoon Daniel Sempere wordt door zijn vader, weduwnaar en boekhandelaar, meergenomen naar de geheimzinnige, verborgen wereld van verhalen.
Vanaf dat moment neem Daniels leven een wending die hij niet had kunnen voorzien. Hij mag een boek uitzoeken en kiest De schaduw van de wind, geschreven voor een zekere Julián Carax. Het boek laat hem niet meer los, ook al schudt de wereld tijdens het grauwe Franco-regime om hem heen op zijn grondvesten. Hij wil alles weten over het boek en de schrijver . En merkwaardigerwijs lijken alle mensen die hij ontmoet, ook de vrouwen op wie hij verliefd wordt, deel uit te maken van het grote spel waarvan het boek het middelpunt vormt.
In november komt het vierde deel van deze serie van Zafón uit en ik was toch wel erg benieuwd naar waarom zoveel mensen daar zo naar uitkijken. Ik besloot deel 1, De schaduw van de wind, te gaan lezen.
En ik snap de fans van deze boeken. Dit verhaal leest als een sprookje. Het is een heel fantasierijk en creatief verhaal met erg veel lagen en verhaallijnen. Echt een verhaal waar je helemaal in opgenomen wordt – en dat moet ook wel, want als je niet oplet tijdens het lezen raak je echt de draad van al die verschillende personages kwijt. Het is enorm spannend, maar ook ontroerend en verrassend op het einde. Ik wandelde bijna zelf door de straten van Barcelona. Een prachtig boek dat ik niet weg wilde leggen, ik ben dan ook meteen in deel twee begonnen toen ik deze uit had.
Body Positive Power - Megan Jayne Crabbe
Body Positive Power – Megan Jayne Crabbe

IF YOU’RE TIRED OF BEING AT WAR WITH YOUR BODY, THEN THIS BOOK IS FOR YOU. We’ve been convinced that happiness is something that only comes once we hit that goal weight, get those washboard abs, shrink ourselves down and change every part of ourselves. We believe that our bodies are the problem, but the truth is that our bodies are not the problem. How we’ve been taught to see them is the problem… it’s time for us all to stop believing the lies, and take our power back. Megan’s body image issues began when she was five years old. She spent her childhood chasing thinness, and at fourteen found herself spiralling into anorexia. After recovery she spent years dieting, binging, losing and gaining weight. Then she found body positivity, quit dieting, and finally escaped the cult of thin. Now she’s determined to let as many people as possible know the truth: that we are all good enough as we are. With her inimitable flair, whip-smart wit and kickass attitude, Megan argues for a new way of seeing ourselves, and a world where every body is celebrated. Where there is no such thing as a bikini body diet’ and 97% of women don’t hate the way they look. A powerful call to arms as much as it is inspirational and practical, this book is the life-changing answer you’ve been looking for.
Al een tijdje volg ik Megan op Instagram, nadat ik haar in New York ontmoette tijdens een event van Dove. Megan heeft een body positive instagram account en ze deelt veel over houden van jezelf, ongeacht hoe je eruit ziet. Elk lijf mag er zijn, elke maat is goed en je hoeft jezelf niet te straffen omdat je vet op je buik hebt zitten. Heel verfrissend tussen alle diëten en magazines die je vertellen dat je nú moet werken aan je perfecte lijf voor volgende zomer.
Het boek gaat hier helemaal over. Over de dieetcultuur waarin we leven (je hoeft maar voor een magazineschap te gaan staan om te lezen dat je moet afvallen, dat je het perfecte lijf moet krijgen en dat je misschien deze keer dit dieet kan proberen om tien kilo kwijt te raken), over het ‘obesitasprobleem’ en hoe dat toch net wat anders zit dan de overheid, media én dieetbedrijven je doen willen geloven, over houden van jezelf, over het genieten van eten en over nooit meer op dieet gaan. En natuurlijk over haar eigen verhaal en hoe body positivity haar leven redde. Letterlijk.
Ik ben het niet op alle vlakken helemaal met Megan eens, maar toch zeker wel voor 90%. Dit boek heeft me zeker wat nieuwe inzichten gegeven en geeft vooral een ontzettend positief gevoel na het lezen. Een aanrader voor eigenlijk elke vrouw.
Klik hier voor het fysieke boek en klik hier voor het e-book.
Zeik niet zo - Anouk Kemper, Lianne Marije Sanders, Suzette Hermsen

Zeik niet zo – Anouk Kemper, Lianne Marije Sanders, Suzette Hermsen
Over millennials wordt van alles gezegd. We zouden maar verwend zijn. Niet kunnen omgaan met ook maar de kleinste tegenslag. Uber te laat? Huilen. Geen vast contract? Nog meer huilen. Dus gaan we onszelf maar zoeken in Azië, met geld van papa en mama.
Toch? Helemaal niet, zeggen journalisten en medemillennials Anouk Kemper, Suzette Hermsen en Lianne Marije Sanders. Zij herkennen hun generatie niet in het aanstellerige beeld dat alsmaar wordt geschetst. Het leven van de millennial is namelijk niet zo ingewikkeld. Sterker nog, dat leven is soms gewoon saai (afvalstoffenheffingbelasting betalen), soms buitengewoon pijnlijk (dood en ander verlies), zo nu en dan fantastisch (seks, vakantie, drugs!), maar meestal gewoon prima (op tijd wakker worden, niemand beledigen).
Op komische en schaamteloze wijze beschrijven Anouk (’86), Suzette (’87) en Lianne Marije (’88) hoe zij het doodnormale leven ervaren. Een leven vol prangende vragen als ‘zien mensen mijn zweetsnor?’ en ‘waarom wordt deze man niet hard?’ Doorwrochte schets van een generatie? Neu, gewoon een geinig boekie.
Ik was heel benieuwd naar dit boek. Ik vond het aan de ene kant leuk, want hier en daar vond ik het heel herkenbaar. Ook vond ik het hier en daar grappig. Het zijn korte column-achtige stukjes die lekker weglezen en de dames kunnen schrijven.
Er waren ook wat dingen die ik niet zo leuk vond. Zoals de schrijfstijl met dingen als ‘heus, ik ben helemaal pro gezond zijn en lekker bewegen enzo, maar mensen, this walks out of the hand’ en ‘katers zijn fo realz’, luchtig gedrag over het gebruik van harddrugs, hier en daar wat oppervlakkigheid en gewoon first world ‘gezeik’ (pun intended) – het ging na de helft van het boek wat irriteren.
Klik hier voor het fysieke boek.
Braving the wilderness - Brene Brown
Braving the wilderness – Brene Brown

A timely and important new book that challenges everything we think we know about cultivating true belonging in our communities, organizations, and culture, from the #1 bestselling author of Rising Strong, Daring Greatly, and The Gifts of Imperfection.
‘True belonging doesn’t require us to change who we are. It requires us to be who we are.’ Social scientist Brené Brown, PhD, LMSW has sparked a global conversation about the experiences that bring meaning to our lives – experiences of courage, vulnerability, love, belonging, shame and empathy. In Braving the Wilderness, Brown redefines what it means to truly belong in an age of increased polarisation. With her trademark mix of research, storytelling and honesty, Brown will again change the cultural conversation while mapping out a clear path to true belonging.
Brown argues that what we’re experiencing today is a spiritual crisis of disconnection, and introduces four practices of true belonging that challenge everything we believe about ourselves and each other. She writes, ‘True belonging requires us to believe in and belong to ourselves so fully that we can find sacredness both in both being a part of something, and in standing alone when necessary. But in a culture that’s rife with perfectionism and pleasing, and with the erosion of civility, it’s easy to stay quiet, hide in our ideological bunkers, or fit in rather than show up as our true selves and brave the wilderness of uncertainty and criticism. But true belonging is not something we negotiate or accomplish with others; it’s a daily practice that demands integrity and authenticity. It’s a personal commitment that we carry in our hearts.’ Brown offers us the clarity and courage we need to find our way back to ourselves and to each other. And that path cuts right through the wilderness. Brown writes, ‘The wilderness is an untamed, unpredictable place of solitude and searching. It is a place as dangerous as it is breathtaking, a place as sought after as it is feared. But it turns out to be the place of true belonging, and it’s the bravest and most sacred place you will ever stand.’
Ik ben groot fan van Brene Brown en ik was dan ook blij dat haar nieuwe boek uitkwam! Ook dit boek zit voor mij weer vol met wijsheden en mooie ‘cases’, maar ik vond dit nieuwe onderzoek iets warriger en minder samenhangend dan haar vorige. Toch heb ik het met plezier gelezen en zijn er zeker wat dingen die voor mij zijn blijven hangen, zoals het verhaal dat je geen bullshit hoeft te tolereren van anderen (en hoe je dat dan doet), hoe je respectvol een discussie aangaat en de delen over ‘standing alone‘ vond ik heel waardevol.
The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness - Andy Puddicombe

The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness – Andy Puddicombe
Quiet the mind, feel less stressed, less tired, and achieve a new level of calm and fulfillment in just ten minutes a day
Andy Puddicombe, a former Buddhist monk, the Voice of Headspace, and the UK s foremost mindfulness expert, is on a mission: to get people to take 10 minutes out of their day to sit in the here and now.
Like his readers and students, Andy began his own meditation practice as a normal, busy person with everyday concerns, and he has since designed a program of mindfulness and guided meditation that fits neatly into a jam-packed daily routine proving that just 10 minutes a day can make a world of difference.
Accessible and portable, “The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness” offers simple but powerful meditation techniques that positively impact every area of physical and mental health: from productivity and focus, to stress and anxiety relief, sleep, weight-loss, personal relationships…the benefits are limitless. The result? More headspace, less stress. Andy brings this ancient practice into the modern world, tailor made for the most time starved among us.
Switch off after work * Fall asleep at night * Feel less anxious, sad, or angry * Control your cravings * Find a healthy weight”
In het begin was ik even in de war: er zijn wat verschillende edities van dit boek, maar ze zijn allemaal hetzelfde. Ik schafte op mijn e-reader een oudere variant aan, die heet simpelweg ‘headspace’, maar is van voor het moment dat headspace een app werd. De inhoud is wel gewoon helemaal hetzelfde, dus welke je koopt, maakt niet zoveel uit.
Sinds een tijdje mediteer ik dagelijks met de headspace app en toen ik zag dat Andy ook een boek over meditatie had geschreven, besloot ik deze te gaan lezen. Veel dingen wist ik al door de oefeningen en animaties in de app, maar veel dingen waren ook nieuw en en heel leerzaam. Ik vond vooral de verhalen van Andy zelf erg interesseert, over de verschillende kloosters waarin hij heeft gezeten en wat hij daar zelf van leerde. Door dit boek ben ik meditatie nog beter gaan begrijpen en daar heb ik elke dag plezier van tijdens mijn oefeningen.
Klik hier voor het fysieke boek. Het e-book is wat lastiger vindbaar, ik kocht hem via de Kobo app.
Lykke - de Deense weg naar het geluk - Meik Wiking
Lykke – de Deense weg naar het geluk – Meik Wiking

HET IS DUIDELIJK WAAROM DENEMARKEN VAAK HET GELUKKIGSTE LAND TER WERELD WORDT GENOEMD: NIET ALLEEN ZIJN WERK EN PRIVÉ PERFECT IN BALANS, HEBBEN DENEN GRATIS HOGER ONDERWIJS EN TREINEN DIE ALTIJD OP TIJD RIJDEN, MAAR ZE STEKEN PER HUISHOUDEN OOK VAKER KAARSEN AAN DAN WAAR OOK!
En er is niemand die meer weet over geluk – wat de Denen lykke noemen – dan Meik Wiking, CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen en auteur van de internationale bestseller Hygge. En hoewel we veel van de Denen kunnen leren over voldoening, is hij van mening dat de sleutels tot geluk over de hele wereld gevonden kunnen worden.
In dit boeiende boek neemt hij ons mee op een zoektocht naar het goede leven, met verhalen en tips uit de gelukkigste plekken op onze planeet. Het is de ultieme handleiding om allemaal een beetje meer lykke in ons leven te kunnen vinden.
Ik was groot fan van het boek Hygge, waarvoor ik zelfs naar Denemarken afreisde om het écht te ervaren. Nu is er een nieuw boek van Meik Wiking uit dat compleet gaat over geluk. De Denen zijn heel gelukkige mensen en Meik doet onderzoek naar dit onderwerp. Wat is geluk en waar worden mensen gelukkig van? In dit boek word je meegenomen door allerlei onderzoeken die hij deed, op een heel leuke manier. Onderwerp voor onderwerp wordt uitgelegd waar mensen nu (gemiddeld) echt gelukkig van worden en hoe je dat zelf in je eigen leven kan toepassen. Naast dat ik de informatie heel leuk en nuttig vind (natuurlijk inclusief de standaard inkoppers, maar er zitten ook zeker dingen in waar ik meer over na ben gaan denken), is het ook een prachtig vormgegeven boek waar ik echt blij van word.
Klik hier voor het fysieke boek.
Wat heb ik veel gelezen zeg, afgelopen maand. En er zijn nog twee boeken die ik las, namelijk Rework en en Helweek, maar daar wil ik niet speciaal veel aandacht aan besteden. Rework staat vol met heel veel inkoppertjes over hoe je je werk anders en beter kan doen, Helweek gaat over een week (de helweek dus) waarin je je werk- en leefpatronen onder de loep gaat nemen en eens heel anders gaat leven. Ik twijfel nog of ik het ga doen… Ik was in ieder geval niet zo weg van het boek.
Ik heb nog een hele stapel boeken liggen die ik wil gaan lezen de komende tijd. Zoals de nieuwe van Griet op de Beeck, maar ook ben ik nog bezig in het tweede boek van Zafón, Het spel van de Engel. Deel drie wil ik ook nog graag lezen, maar misschien ga ik tussendoor wel even bezig met het nieuwe verhaal van Griet. En ik heb Krijtman én Generatie Ei nog liggen – genoeg te lezen dus. En ook genoeg tijd om dat lekker te gaan doen komende maand!