Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Boeken van september 2020

September was een uitstekende leesmaand. Ik las veel en ik las geweldige boeken. Zo herlas ik een van mijn favorieten, Een klein leven van Hanya Yanagihara, en dat was de beste leeskeuze die ik deze maand kon maken. Verder was ik van nog meer boeken erg onder de indruk en las ik een aantal boeken als research voor een nieuwe workshop.

Leestijd

Hanya Yanagihara - Een klein leven

Hanya Yanagihara – Een klein leven

Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.

Jaren geleden las ik Een klein leven en ik was er enorm van onder de indruk. Zo’n boek wat je jaren later nog kan bezig houden. Ik besloot het te herlezen en dat was de beste keuze op leesgebied van september. Wauw. Ik vond het nóg geweldiger dan de eerste keer. Het is zo’n verhaal wat je constant het gevoel geeft dat alles verschrikkelijk mis kan gaan. Zo’n verhaal waar je onderdeel van wordt, dat onder je huid gaat zitten, waar je tussen de leessessies door steeds over nadenkt. Pijnlijk, mooi, complex, intens, over vriendschap en niet altijd de keuze hebben er het beste van te maken. Bij deze uitgeroepen tot mijn favoriete boek ooit.

Klik hier voor het e-book, klik hier voor het fysieke boek.

Richard Russo - Mohawk

Richard Russo – Mohawk

Het debuut van Pulitzerprijswinnaar Richard Russo nu eindelijk vertaald! Mohawk, New York, is een van die kleine plaatsen die aan de verkeerde kant van het spoor liggen. Dallas Younger, ooit topatleet op de middelbare school, beweegt zich er nu alleen nog maar van café naar gokspel terwijl hij steeds meer geld verliest en, onvermijdelijk, weer een paar kunsttanden. Zijn ex-vrouw Anne zit volledig vast in de strijd met haar moeder om haar zieke vader. En hun zoon Randall verwaarloost met opzet zijn huiswerk omdat slim zijn in een plaats als Mohawk je nergens brengt.

In Mohawk zien we al Russo’s talent voor de tragikomische kanten van het leven van losers en kleine helden. Dit eerste werk mag daarom niet ontbreken in Nederland.

Na zo’n fantastisch boek wacht er toch vaak een deceptie en dat was voor mij Mohawk. Een klein verhaal, dat zich afspeelt in het kleine dorp Mohawk in New York. Ik vond het vrij saai, langzaam, langdradig. Vroeg me soms af waarom ik dit las. Toch uitgelezen, toch een beetje spijt van. Niet genoeg van genoten – maar misschien begrijp ik het niet?

Klik hier voor het e-book, klik hier voor het fysieke boek.

Sidney Vollmer - On/Off

Sidney Vollmer – On/Off

ON/OFF is een openhartige zoektocht naar meer balans in digitale tijden. Hét boek voor iedereen die zich gezonde zorgen maakt en optimistische suggesties zoekt.
De hoeveelheid digitale technologie groeit onstuimig en maakt ons leven stukken aangenamer. Alleen… steeds meer mensen krijgen door dat we daar een flinke prijs voor betalen. Maar welke precies? Wat gebeurt er met onze creativiteit, onze cultuur en ons zelfbeeld door al dit gemak? Zijn we te afhankelijk geworden? En kunnen we daar nog iets aan doen, zonder afscheid te hoeven nemen van het goede dat het ons ook brengt?
In ON/OFF bespreekt mediawetenschapper Sidney Vollmer zijn eigen worsteling met digitale verlokkingen. Van de videobanden, msn-chats en Nintendo 8-bit uit zijn jeugd tot algoritmes, big data en het nepnieuws van nu. Op fascinerende wijze laat hij zien welke belangrijke voorlopers onze huidige digitale wereld kent, hoe ver de macht van digitale technologie reikt en welke stappen we kunnen nemen om onze afhankelijkheid – ons digitalisme – te lijf te gaan.

In september deed ik wat research voor een nieuwe workshop die in november live komt in mijn Structuurjunkie Gáán Membership over Minderen met je smartphone. Dit boek was het eerste wat ik erover las deze maand. Super interessant, over hoe technologie ons leven verandert. Heel verhalend geschreven, met ervaringen van de schrijver zelf, gemengd met wetenschappelijk onderzoek. Ik ging zelf ook weer stilstaan bij hoe ik als kind naar de videotheek ging en hoe we nu Netflix en andere streamingdiensten hebben met miljoenen uren aan film en series onder onze vinger. En de ontwikkeling van de mobiele telefoon…
Onwijs leuk om te lezen en ook leerzaam. En: Sidney is in mijn membership bij het thema Minderen met je smartphone onze expert! Heel tof.

Klik hier voor het fysieke boek.

Wesley Dos Santos - Ondernemen als een baas

Wesley Dos Santos – Ondernemen als een baas

Een boek vol inspirerende ondernemersverhalen over hoe je met tinkeren, hosselen en circulair denken jouw dromen waarmaakt. Wesley dos Santos heeft drie succesvolle bedrijven: sneakermerk Diversité Footwear, bootverhuurbedrijf iKapitein en cv-platform UniekCV. Om zijn dromen waar te maken past Wesley altijd drie essentiële vaardigheden toe: tinkeren, hosselen en circulair denken.

Tinkeren is experimenteren, ontdekken wat je leuk vindt. Bij hosselen gaat het om manieren vinden om geld te verdienen en leren omgaan met tegenslagen. Circulair denken draait om iets teruggeven aan je naasten, de maatschappij of het milieu, waardoor er weer andere deuren voor je opengaan.

In het boek vertellen rolmodellen als baltovenaar Soufaine Touzani, alleskunner Jandino Asporaat, Picnic-oprichter Michiel Muller, ex-voetbalster Anouk Hoogendijk, rapper Winne, Jumbo-topvrouw Colette Cloosterman, Emms van hiphopformatie Broederliefde en strafrechtadvocaat Mark Teurlings op welke manier zij tinkeren, hosselen en circulair denken om te kunnen ondernemen als een baas.

Wesley stuurde me zijn boek op omdat hij veel van zichzelf in mij herkende als het op ondernemen aankomt. Enorm leuk! En dat is dit boek ook. Optimistisch, vrolijk, creatief en volgens mij is dat een afspiegeling van hoe Wesleys karakter is. Gaat geen uitdagingen uit de weg, lost problemen op een lichte manier op gaat ervoor. Erg tof om te lezen hoe hij onderneemt en welke waarden hij daarin belangrijk vindt. Er zitten opdrachten in waardoor je zelf ook weer dieper na gaat denken over wat je eigenlijk écht leuk vindt en waar je naartoe wilt in je leven en/of met je bedrijf.
Echt een boek wat motiveert en tot actie aanzet.

Klik hier voor het e-book, klik hier voor het fysieke boek.

Nir Eyal - Indistractable

Nir Eyal – Indistractable

Je werkt aan een belangrijk project, maar raakt afgeleid door een e-mail. Als je weer aan het werk gaat, knoopt een collega een praatje aan. En thuis wordt het gesprek met je partner onderbroken door een appje. Wéér ben je niet toegekomen aan de dingen die je graag had willen doen. Hoe zou het zijn als je de mogelijkheid had nooit meer afgeleid te raken?

Indistractable gaat direct in op de kern van het probleem: het is niet de schuld van onze gadgets; wij zijn het zelf! In dit boek onthult bestsellerauteur Nir Eyal de verborgen psychologie achter onze afleiding en toont je in vier stappen hoe je eindelijk toe kunt komen aan de dingen die je wilt doen. Daarnaast leert hij je:

– hoe je niet meer afgeleid raakt op het werk en je to-dolijstje inkort;

– hoe je gefocust kunt blijven op je prioriteiten en die ook opvolgt;

– waarom je relaties (en je seksleven) afhangen van het vermogen je niet af te laten leiden;

– hoe je kinderen opvoedt die zich kunnen focussen in een wereld vol afleidingen.

Research voor m’n workshop! Deze vond ik steengoed. Enorm praktisch. Vooral gefocust op afleiding door technologie in het algemeen, maar goed om te draaien naar smartphonegebruik. Interessant en gestoeld op wetenschappelijk onderzoek. Er zit een logische opbouw in het boek en het bevat geen sappige/zielige anekdotes zoals zo vaak in Amerikaanse boeken. Het is lekker to the point, praktisch, met heldere uitleg. Fantastisch.

Klik hier voor het e-book, klik hier voor het fysieke boek.

Adam Alter - Superverslavend

Adam Alter – Superverslavend

We brengen elke dag uren door met mailen, instagrammen, whatsappen en facebooken; we bingen Netfl ix-series en YouTube-filmpjes; we zijn gemiddeld drie uur per dag met onze smartphone bezig, en onze kinderen zitten zo vaak achter een scherm dat ze moeite hebben om in het dagelijks leven sociaal te zijn. Welkom in het tijdperk van gedragsverslaving. In dit revolutionaire boek beschrijft Adam Alter hoe het komt dat meer dan de helft van de westerse bevolking inmiddels minimaal één digitale verslaving heeft. De onweerstaanbare aantrekkingskracht van nieuwe technologieën, zoals smartphones, wearables en social media, zijn namelijk geen toeval. Ontwikkelaars blijken steeds meer gebruik te maken van ‘digitaal suiker’: geheime en doelbewuste trucs die uitsluitend bedoeld zijn om apps, spelletjes en andere digitale producten zo verslavend mogelijk te maken. Alter legt uit hoe dit werkt en wat je als individu hiertegen kunt doen. Maar ook hoe we onze kinderen hiertegen kunnen wapenen. Voor het écht te laat is.

Superverslavend van Adam Alter is net wat minder praktisch en gaat wat meer over wáárom onze smartphone nou zo verslavend is. En ook dat is goed en interessant om te weten. Alter legt het concreet en duidelijk uit. In het laatste deel van het boek gaat het ook nog wel even over hoe je daar nou wat aan doet, van mij mocht dat nog wel wat uitgebreider. Ik houd ervan als je echt concreet met lessen uit een boek aan de slag kan.

Klik hier voor het e-book, klik hier voor het fysieke boek.

Emily St. John Mandel - Aria voor een verleden

Emily St. John Mandel – Aria voor een verleden

Anton Waker komt uit een familie van kleine criminelen. Samen met zijn nicht Aria handelt hij in valse paspoorten en ID-bewijzen. Maar Anton besluit uit het criminele leventje te stappen hij vervalst nog wel even een Harvard-diploma voor zichzelf, accepteert een goedbetaalde baan bij een degelijk bedrijf en hij verlooft zich. Vlak voor zijn bruiloft en huwelijksreis naar Italië wordt Anton echter gechanteerd door Aria: hij moet tijdens zijn huwelijksreis meewerken aan één laatste klus, anders vertelt ze Antons nieuwe echtgenote over zijn criminele verleden… Het verhaal van Aria voor een verleden lijkt misschien simpel, maar de eenvoud bedriegt. Aan het einde van deze thriller blijf je als lezer ademloos achter door het vernuft waarmee de structuur en de niet-lineaire plot zijn vormgegeven. Dit is een echte juweel van een thriller!
Emily St. John Mandel is een van mijn favoriete schrijvers en dit boek had ik nog niet gelezen van haar. Tof om te lezen over een ‘crimineel’ gezin en hoe dat invloed heeft op de rest van je leven. Origineel verhaal dat je meteen meesleept. Spannend, ook. Verdrietig. Dit is zo’n verhaal waarbij je weet: dit kan niet goed gaan. Zo’n verhaal waar bij je bij elke pagina die je omslaat denkt: nú gaat het mis. Genieten.

Klik hier voor het fysieke boek.

Celeste Ng - Kleine brandjes overal

Celeste Ng – Kleine brandjes overal

In Shaker Heights, een rustige, progressieve plaats in Cleveland, is alles minutieus gepland. Van de lay-out van de straten tot de kleur van de huizen en de succesvolle levens van de bewoners Niemand belichaamt deze principes beter dan Elena Richardson. Totdat Mia Warren, kunstenaar en alleenstaande moeder, en haar puberdochter Pearl niet alleen een huis van de Richardsons huren, maar ook een belangrijk onderdeel van de familie worden.

Wanneer vrienden van de Richardsons in een lastige voogdijzaak belanden, komen Mia en Elena lijnrecht tegenover elkaar te staan. Elena vertrouwt Mia en haar motieven niet en is vastberaden om de geheimen uit Mia’s verleden op te rakelen. Maar haar obsessie komt haar duur te staan.

Dit boek stond al een jaar op mijn to read list, fijn om hem ‘eindelijk’ te lezen. Het verhaal gaat over gezinnen in de plaats Shaker Heights. Shaker Heights bestaat echt, ik heb het opgezocht en vond het heerlijk om door alle ‘regeltjes’ te spitten.
Het verhaal opent met de brand. Izzy, de dochter van de Richardsons, heeft het huis in de fik gestoken. Je denkt natuurlijk meteen: what the f, waarom zou je dat doen?
Nou, dat wordt dus uit de doeken gedaan in het boek. Je leest over hoe Mia en Pearl in de wijk komen wonen en – onbedoeld – het leven van de Richardsons op z’n kop zetten. Lekker tempo, fijne uitstapjes naar andere verhaallijnen die ook echt wat toevoegen aan het verhaal, spannend en een bevredigend einde.
Na het lezen ben ik meteen begonnen met het kijken van de serie, die staat op Amazon Prime.

Klik hier voor het e-book, klik hier voor het fysieke boek.

Geleend van de bieb: Kleine brandjes overal, Aria voor een verleden, On/Off, Mohawk

Gekregen: Ondernemen als een baas

Gelezen via Kobo Plus: Superverslavend, Insdistractable

Zelf gekocht: Een klein leven

 

Hoe was jouw leesmaand september? En welk boek was je favoriet?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.