Boeken van september 2018

Was augustus een fantastische leesmaand, gaan we nu weer een dipje in: ik las in september twee boeken. Twee. Volgens mij is dit mijn ultieme leesdieptepunt. Niet omdat ik geen goede boeken had, maar gewoon omdat het maar niet lukte om écht te gaan lezen.

Leestijd

In augustus las ik heel veel en genoot ik ook echt van het lezen. Dat kwam natuurlijk ook deels doordat ik op vakantie was, maar ook in maanden dat ik niet op vakantie ben kan ik eindeloos veel lezen. Elk vrij momentje is voor mij een moment om te lezen. Maar niet in september. Ik weet niet precies wat het was, maar het lúkte gewoon niet. Als ik een boek pakte, dan legde ik hem snel weer weg. Ik kwam niet in de flow van het lezen, wat ik normaal wel heel snel heb. In plaats daarvan heb ik meer Netflix gekeken, maar ik had ook gewoon iets minder vrije tijd deze maand. Maar ja, normaal is dat geen ‘excuus’ om zo weinig te lezen… Ik legde deze maand één boek weg, namelijk Mythos van Stephen Fry. Na veel jubelverhalen moest ik hem toch gaan lezen en ik ben op een derde gestopt. Mythos is een soort moderne vertelling van oude mythen en ik vond het echt heel saai. Al schrijft Stephen Fry luchtig en grappig, ik vond het een te heftige opsomming van gebeurtenissen en het kon me maar niet boeien. Dus, die legde ik weg en ik las verder. In de anderhalve boek die ik las deze maand.

Damn, Honey

Damn, Honey

Damn, Honey is niet een boek maar een zogenaamd ‘pamflet’.

pam·flet (hetomeervoud: pamfletten)
gedrukt geschrift van geringe omvang over een actueel onderwerp
klein, hekelend vlugschrift

Een pamflet gaat dus in op een actueel onderwerp.

Damn, Honey is het feministische pamflet van Marie Lotte en Nydia van Voorthuizen.

“Mannen en vrouwen zijn hier gelijkwaardig, dat staat in de wet. In Saudi-Arabië, dáár is het pas erg. Wees blij dat je nageroepen wordt. Vrouwen doen het zichzelf ook wel een beetje aan, hè? Zo zit de maatschappij nu eenmaal in elkaar. Het was maar een grapje, daar hoef je niet zo serieus op te reageren, hoor. Mannen hebben het ook zwaar.”

Damn, honey.

Je flappen moeten verbergen. Alle ballen in de lucht kunnen houden. Zonder relatie niet compleet zijn. Dat seks om de man draait. Dat het je eigen schuld is als je nageroepen wordt.

Marie Lotte en Nydia zijn er klaar mee. In dit pamflet schoppen ze deze misvattingen dan ook graag voor je onderuit. Ondersteund door hun eigen ervaringen roepen zij iedereen op om eens na te denken over de wereld om je heen en om vooral te doen waar je zelf zin in hebt.

Voor alle moeders, oma’s, vriendinnen, collega’s, jonge meisjes en alle andere vrouwen. En ook voor henzelf.

Damn, Honey is een dun boekje met allerlei zaken die elke vrouw zou moeten weten of leren. Het gaat over wat je wel of niet aan zou moeten trekken (lees: moet je lekker zelf weten, daarnaast ben je niet op deze wereld als lust voor het oog van een ander, dus als je er lekker ‘onflatteus’ bij wilt lopen moet je dat gewoon doen), over seks (dat doe je dus alleen als je er zin in hebt en dat mag – moet! – je gewoon zeggen), over ‘bodypositivity’ en al dat soort zaken. Het is geschreven naar aanleiding van het boek Sexy, but tired, but sexy van Jamie Li en ik vind het erg belangrijk dat dit soort dingen geschreven worden. Verplicht om te lezen!

Zondagskind

Zondagskind

Een pure en overdonderende roman over opgroeien met autisme
Jasmijn Vink praat niet. Wel met haar hond. En met Elvis. Die zeggen namelijk niets terug en dat is fijn. Dan hoeft zij zich niet af te vragen wat er bedoeld wordt. Of na te denken over wat ze moet antwoorden. Hoe kan het dat anderen wel weten hoe ze zich moeten gedragen? Dat mensen zich kunnen afsluiten voor de voortdurende stroom van prikkels, die er bij haar voor zorgt dat haar hoofd implodeert? Met vallen en opkrabbelen leert Jasmijn hoe ze zich in sociale situaties staande kan houden.
Zondagskind vertelt het verhaal van een jong meisje dat opgroeit in de jaren tachtig en negentig, een tijd waarin weinig bekend was over autisme. Jasmijn bewandelt haar eigen, hobbelige pad en leert bij elk obstakel zichzelf en de wereld waarin ze leeft beter begrijpen. Zondagskind neemt de lezer mee in de belevingswereld van iemand met asperger.

Tja, dit boek heb ik nog niet eens uit, maar anders wordt deze blogpost wel heel treurig kort. Zondagskind kreeg ik door meerdere lezers aangeraden, dus ik zette hem op mijn e-reader. Zondagskind gaat over Jasmijn Vink, in het begin een jong meisje die net naar de basisschool gaat en daar al snel ontdekt dat ze ‘anders’ is. Ze kan niet praten tegen de juf, ze kan niet tegen alle harde geluiden en krijgt migraine als ze teveel prikkels krijgt. Ze wordt letterlijk ziek van alle drukte om zich heen. Wat ik mooi gedaan vind is dat je Jasmijn heel geleidelijk ouder ziet worden, dat haar vocabulaire verandert en dat ze zich langzaam maar zeker aan gaat passen aan wat ‘de maatschappij’ van haar verwacht. Ik herken een aantal dingen van Jasmijn heel erg. Ik heb geen asperger, maar heb wel raakvlakken met Jasmijns belevingswereld. Ik heb het verhaal nog niet helemaal uit, maar vind het een heel mooi en goed boek, waar ik al wat traantjes bij weg heb gepinkt.

Hoe was jouw leesmaand september? Wat heb je gelezen en wat was je favoriet? Ik hoop dat ik in oktober wat meer rust vind om te lezen, we zullen het zien.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

20 reacties
 1. Nabila

  Ik vond het boek Sexy, but tired, but sexy zo een verademing. En heb er ontzettend van genoten. Aanrader ook!

 2. Tamarah

  Ik kan altijd zo genieten van lezen, maar ik merk toch dat dit het laatste is wat ik doe in mijn vrije tijd. Ik kijk dan toch liever detectives of ben in de tuin bezig. Maar als werkende moeder moet ik wel een rustig momentje plannen om te gaan lezen. ’s Avonds een boek lezen vind ik wat lastig dan kan ik die concentratie niet helemaal meer opbrengen. Blogs lezen gaat nog wel dat is korter en vraagt wat minder inspanning ;-). Zondagskind spreekt me wel aan als boek, maar ik heb het zelf niet zo met die feministische boeken. Ik lees op dit moment een boek van Irma Joubert – Het meisje uit het verscholen dorp. Dit is een historische roman en wat een geweldige auteur zeg! Prachtig haar schrijfstijl zo vlot en gedetailleerd. Ik ga zeker meer boeken van haar lezen. Wat ook leuk is dat zij in dit boek schrijft over het verscholen dorp wat dus daadwerkelijk blijkt te bestaan en dat haar boek dus deels op waarheid gebaseerd is.

 3. Yvonne

  Ik was één van degene die jou Zondagskind had aangeraden omdat ik dacht, bijna wíst, dat het je zou raken. Het heeft mij ook ontzettend geraakt. En ook al heb ik geen Asperger, ook ik herken veel van mezelf in Jasmijn. Veel plezier met de rest van het boek. Ik vond het zo jammer toen ik het uit had!

  • Yvonne

   Correctie: “…één van degeneN…”

 4. Sherry

  Ik heb nu nog twee leuke titels gevonden om te lezen. Heerlijk gewoon.

 5. Kim

  Hoi Cynthia,
  “Damn, honey” kwam langs bij (ik geloof) je Instagram en ik heb ‘m gelijk besteld, wat een goed boek, feest der herkenning en belangrijke lessen die er in staan. Echt een aanrader voor iedereen!

 6. Iris

  Damn, Honey lijkt me eigenlijk best leuk! Je hebt mijn interesse er wel mee gewekt. Ik ga vanavond eens kijken of ik hem bij de Bruna kan vinden. Leuk!

 7. marrie

  Ik ben nu bezig op bol.com Kobo (abonnement) in het boek “Teder is de nacht” van Scott Fitzgerald. Ik ben dol op lezen, vooral literatuur. Ik hou ook van oude schrijvers zoals Couperus. We heb ik na mijn werk ook minder zin om te lezen omdat ik dan al de hele tijd voor een beeldscherm heb gezeten, heb dan vermoeide ogen denk ik.

 8. Jessica J.

  Ik wou dat ik meer zin had om te lezen. Doordat ik op m’n werk de hele dag op de een of andere manier met tekst bezig ben, heb ik ’s avonds eerder zin om te netflixen. In het weekend kan ik ’s ochtends wel urenlang lezen met een paar lekkere tassen koffie. 🙂 Ik ben net begonnen in The Girls van Emma Cline, geïnspireerd op de Manson Family.

 9. Johanne

  Ugh, ik had in september (en heb nog steeds) een enorme leesdip. Ik ben in augustus begonnen met The Girls en ik hem ‘m nog steeds niet uit. Ik wil heel graag aan andere boeken beginnen, maar vind dat ik nu te ver ben om ‘m weg te leggen. Zondagskind staat op m’n lijst!

 10. Linda

  Grappig dat dat feministische pamflet dan gaat over ‘je moet doen wat je zelf wilt als vrouw zijnde’, maar dat je het dan wel verplicht om te lezen :’) Ik word een béétje moe van dat soort boeken – ook van de andere kant hoor, van Jamie Li bijvoorbeeld krijg ik ook kotsneigingen. Dat slaat dan weer teveel door naar de andere kant. Gewoon lekker doen waar je zin in hebt vind ik ook, absoluut, maar ik denk niet dat ik dat uit zo’n boekje hoef te halen 🙂

  Zondagskind lijkt me wel erg mooi!

  Ik studeer momenteel weer – leraar Nederlands – dus ik moet veel lezen voor mijn studie; zo ontdek ik wel nieuwe boeken, maar helaas vind ik het tot nu toe nog niet erg leuk allemaal en dat neemt het leesplezier wel weg moet ik zeggen. Ik las de afgelopen maand ‘Tirza’ van Arnon Grunberg – niet echt een aanrader, ook niet verschrikkelijk, maar de hoofdpersoon is zó irritant! – en ’30 dagen’ van Annelies Verbeke. Die vond ik verschrikkelijk haha. Ik ben nu bezig in Joe Speedboot van Tommie Wieringa, die vind ik wel leuk gelukkig.

  • Heleen

   Omdat je lerares Nederlands in opleiding bent, moet ik je toch even corrigeren dat “als vrouw zijnde” fout is. Het is “als vrouw” of “vrouw zijnde”. Beide is dubbelop.

 11. Daphne

  Dat had ik nou afgelopen maand ook, niet in een “leesflow” te zitten. Volgens mij komt het omdat ik in augutstus (vakantie) zo veel heb gelezen. Op Netflix kan ik ook (bijna) niets vinden, iemand nog tips?

 12. Kirsty

  Wat jammer dat dit niet je beste leesmaand was, maar die heb je er nu eenmaal ook tussen zitten. Ik las in september 7 boeken, waaronder ook Damn, Honey! Ik ben het met je eens dat het een belangrijk boekje is om te lezen. Ik heb juist nu oktober is begonnen weer wat meer moeite met lezen, niet alleen omdat ik de afgelopen week niet zo goed te pas was, maar ook wel een beetje doordat ik de Sims 4 weer heb herontdekt haha.

 13. Ingrid

  Ik kan nu geestelijk de rust om te lezen niet vinden (wat heel frustrerend is). Ik kan tien x dezelfde pagina lezen en nog blijft het niet hangen. Dus mijn leesmaand is ook redelijk dramatisch helaas. Op naar betere tijden dan maar haha

 14. Sandra

  Volgens mij las ik 3 boeken in september (ik houd geen exacte aantallen bij) en het mooiste boek vond ik toch wel Een knipperend ogenblik, portret van Remco Campert van Mirjam van Hengel ❤️

 15. Inge

  Ik zit juist helemaal in mijn leesflow! Ik reis nu iedere dag 2 uur met het ov dus genoeg tijd om te lezen!

 16. Manon

  Ah niet schuldig voelen dat je niet zoveel hebt kunnen lezen joh, uiteindelijk doe je het voor jezelf. Leuke revieuws weer, ik was eigenlijk wel benieuwd naar Mythos. Zelf ben ik bezig met ‘het achtste leven’; een behoorlijk dik maar erg mooi boek! Denk dat jij die ook kan waarderen.

 17. Marije

  Allebei de boeken staan nog op mijn lijstje om te lezen maar ik heb het afgelopen weken ook best lastig om mijn lees vibe te vinden

 18. Lisa

  Je hebt wel twee juweeltjes gelezen, ik ga ze beide op m’n lijst zetten, dank voor de fijne review.