Boeken van oktober 2018

De leesflow komt er langzaam weer in en ik las in oktober vijf boeken. Een legde ik op de helft weg omdat ik het zo verschrikkelijk saai vond en van een ander boek werd ik misselijk. Ik vertel je vandaag welke dat waren, en natuurlijk vertel ik je ook welke andere drie boeken ik las.

Leestijd

Gerard Reve - De avonden

Gerard Reve – De avonden

De avonden is een van de belangrijkste boeken uit de Nederlandse literatuur het is klassiek geworden als de aangrijpende beschrijving van de saaiheid die Nederland in de naoorlogse jaren beheerste. In Frits van Egters weerspiegelt zich de jeugd, die zijn leven ziet verlopen in zinloosheid, eentonigheid en eenzaamheid. humor en de hoop dat er toch een hoger en groter Iets bestaat, houden hem op de been. De geluiden van afschuw over dit boek, bijvoorbeeld door Godfried Bomans, die meende dat Reves geestelijke gezondheid ‘bij een langer aanhouden van deze gesteldheid ernstig gevaar loopt’, zijn inmiddels ernstig tegengesproken door de velen voor wie De Avonden het mooiste boek is dat ze ooit lazen.

Sinds dit jaar heb ik een leesregel voor mezelf, en dat is dat ik alleen boeken uitlees die ik echt leuk vind, waar ik echt plezier aan beleef. Ik vind het erg ingewikkeld om een boek weg te leggen (dingen niet afmaken kan ik niet zo goed), maar ik doe het nu wel als ik op de helft nog steeds niet blij word van een verhaal. Dat was dus het geval bij de Avonden. Sjonge, wat saai. Niet te doen. Toen ik DM’s op Instagram kreeg van mensen die het op het eind nog steeds hemeltergend saai vonden en die na het lezen dachten ‘wáárom las ik dit’ besloot ik te kappen.

Ik snap dat het voor de periode iets bijzonders was: vlak na de oorlog, er gebeurde ‘niks’. Met die gedachte snap ik het boek wat beter. Maar ik vind het nog steeds hemeltergend saai. Dus. Klaar. Al voel ik me wel een beetje een literatuurbarbaar dat ik niet kan waarderen, maar goed. Je kan niet alles leuk vinden.

Klik hier voor het fysieke boek.

Chaim Potok - Davita's Harp

Chaim Potok – Davita’s Harp

De ouders van Davita komen uit verschillende millieus (het joodse en het christelijke), maar vinden elkaar in een gezamenlijke toewijding aan het communisme. Davita, een gevoelig en intelligent kind, moet voor zichzelf gaan uitmaken wat ze wel en niet wil geloven.

In de jaren vlak voor de Tweede Wereldoorlog raakt ze ingewijd in de orthodoxe joodse leer, maar voelt zich daar als jonge vrouw niet geaccepteerd. Ondanks alle angst en pijn slaagt Davita erin iets met zich mee te dragen dat haar innerlijk verwarmt: de zachte tonen van een harp die aan elke deur hing van de huizen waar ze met haar ouders in woonde.

Chaim Potok (1929-2002) verwierf wereldwijd succes met Mijn naam is Asjer Lev en Uitverkoren Potok gaf een stem aan het hedendaagse Amerikaanse jodendom, zoals zich dat in New York afspeelt.

In dit verhaal bleef ik in ieder geval hangen, al had ik met sommige delen ook wel wat moeite. Vooral met het eerste deel eigenlijk, ik kwam er maar lastig in. Het is nu ook niet echt een boek waar je heel vrolijk van wordt – maar dat vind ik ook helemaal niet erg. Je volgt Davita van het moment dat ze een jong meisje is tot ze ouder wordt en dat vind ik altijd mooi in boeken: de ontwikkeling van iemand meekrijgen en iemand echt leren kennen. Dat lukt goed in het verhaal, net als dat ik goed mee kan leven met haar struggles over het geloof, al ben ik daar in mijn eigen leven helemaal niet mee bezig. Indrukwekkend, maar niet een verhaal dat me héél erg aangreep moet ik zeggen.

Klik hier voor het fysieke boek.

Tim Kamps - de Verschrikkelijke jaren tachtig

Tim Kamps – de Verschrikkelijke jaren tachtig

De jaren tachtig. De verteller woont in een woongroep, het restant van een communistische commune, samen met vier moeders, wat andere kinderen en goeroe Bert. De kinderen worden min of meer aan hun lot overgelaten terwijl de volwassenen veel met elkaar praten (het liefst naakt – ‘Als je naakt bent, heb je geen schild,’ zegt Bert), therapie doen, ruziemaken, en opnieuw met elkaar praten (weer naakt). Aan hun lerares op school hebben ze ook niets, want die gaat ook met Bert naar bed. De enige met wie de verteller enigszins kan opschieten, is Donnie.
Als de kinderbescherming dreigt in te grijpen en de volwassenen allemaal in paniek raken, vat de verteller het plan op om samen met Donnie weg te lopen. Naar België. Want daar is de mayo beter.

Bizar verhaal, dit, over een kind dat opgroeit in een commune. En eigenlijk totaal niet oké opgroeit, maar dit zelf helemaal niet doorheeft, want hoe weet je beter als je eigen situatie het enige is wat je kent? Het verhaal is deels gebaseerd op waargebeurde feiten, schrijver Tim Kamps groeide als kind op in een woongroep, maar is ook deels gefantaseerd. Het laat me een beetje murw achter, het is zielig, een tikje ranzig hier en daar, verbazingwekkend en dan toch nog met veel humor geschreven (dat is echt heel knap). Die humor heb je ook wel nodig in dit boek, anders wordt het een heel duister verschrikkelijk verhaal. Ik wilde alleen maar verder lezen en dat telt voor mij altijd als héél goed. Ik las dit boek via Kobo Plus.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Lisette Jonkman - Onbreekbaar 2

Lisette Jonkman – Onbreekbaar 2

Onbegrensde liefde is deel 2 van de romantische serie Onbreekbaar van Lisette Jonkman. Supersnel geschreven, grappig en hot!

Het zou bij scharrelen blijven. Vrienden met benefits. Dat hadden ze zich allebei voorgenomen, maar Ferdi en Abby moeten toegeven dat ze tot over hun oren verliefd op elkaar zijn. Ferdi zou dat het liefst van de daken schreeuwen, maar Abby wil het een beetje onder de pet houden niet alleen vanwege haar snel ontluikende modellencarrière, maar ook vanwege haar gestoorde ex Tom. Toch wordt het in rap tempo serieuzer tussen hen, hoewel Abby zich blijft afvragen of ze wel toe is aan een nieuwe relatie. Net als zij zich wil overgeven aan haar gevoel, breekt Ferdi haar hart en staat ze er onverwacht helemaal alleen voor.

Yessss, Onbreekbaar 2 kwam uit deze maand, dus die las ik meteen. Heerlijk, het vervolg op het verhaal van Ferdy en Abby. Wat kan je daar nou over vertellen zonder dat je verklapt wat er gebeurt? Niks, eigenlijk. En dus zit ik met dezelfde houding als na boek 1: ‘ Soms wil ik ze wel in hun gezicht slaan en zeggen ‘DOE EVEN NORMAAL EN KRIJG VERKERING MET ELKAAR’ maar een verhaal is natuurlijk geen leuk verhaal als er niet wat drama en moeilijk gedoe in zit.’

Ontzettend van genoten. Drama, humor en Lisette weet altijd alles zo te schrijven dat je echt van de personages gaat houden. Ik las dit boek via Kobo Plus.

Klik hier voor het e-book.

Paulien Cornelisse - Taal voor de leuk

‘Taal voor de leuk’ is Paulien Cornelisse haar derde boek over taal. De eerste twee vond ik fantastisch en de derde is minstens zo goed. Het staat vol met kleine stukken over taalfenomenen, woorden of uitdrukkingen. Ik keek afgelopen maand ‘Tokidoki’, de serie over Japanse woorden die Paulien maakte, en nu ik zo lang naar haar stem heb geluisterd, lees ik dit hele boek dus ook in haar stem. Dat vind ik leuk, alsof ze mij het persoonlijk voorleest.
Ik moet bij elke pagina wel een keer hardop lachen en dat is een groot goed, hardop lachen om boeken. Groot fan van Paulien, hier. Ik las dit boek via Kobo Plus.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Ik ben nog steeds niet in mijn ‘normale’ leesflow, maar dat is geen enkel probleem, ik geniet van lezen en dat is waar het om gaat. Wat mij betreft beginnen de echte leesmaanden nu weer: november en december. De maanden dat je lekker veel binnenzit met een boek, een kop koffie en chocola (en Kees naast me en een dekentje over mezelf heen).

Ik heb niet écht een lijstje met boeken die ik dit jaar nog wil lezen eigenlijk, al verslind ik Onbreekbaar 3 natuurlijk meteen als die uitkomt. Mijn ‘reading challenge‘ zette ik voor dit jaar op op 70 boeken en gezien ik er nu 65 heb gelezen, komt dat wel goed. Al was het ook niet erg geweest als ik die challenge niet had gehaald, hoor.
Welke boeken staan nog op jouw lijstje voor 2018?

Dit artikel bevat affiliate links. Als je het boek via de link aanschaft, krijg ik een klein vergoeding. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

34 reacties
 1. Gerda

  Zo leuk om te lezen elke keer!
  Zelf een echte boekenwurm maar niet veel tijd gehad om te lezen de laatste tijd….
  Had mijn reading challenge op 20 boeken gezet, maar zit pas op 3.
  Ik kom nu wel weer in mijn lees flow dus lekker doorlezen, het is nog lang geen 31 december…. 😉

 2. Emeliek

  Zo leuk! Ik geniet altijd van je boek reviews. Nu ik zelf een kobo plus abonnement heb, lees ik nog vaker. Zo gezellig!

 3. Inge

  Ik ben zo benieuwd naar taal voor de leuk. Die staat zeker nog op mijn lijst voor 2018. Ik vind het ook heel fijn dat de ‘leesmaanden’ weer komen al heb ik mijn reading challenge al lang gehaald.

 4. Anne

  Hi Cynthia,

  Nu de feestdagen er weer aankomen, pak ik altijd jouw blog erbij om te speuren naar boekentips.
  Super leuk dat je hier zo veel aandacht aan besteed.

 5. Veerle

  Ben al een tijdje aan het twijfelen om een e reader aan te schaffen.Wat kun je me aanraden?Zoveel keus

 6. Ilse

  De verschrikkelijke jaren tachtig lijkt me nog wel wat.
  Ik ben nu bezig in Taal is zeg maar echt mijn ding en ik vind het een beetje tegenvallen eigenlijk. Jammer want De verwarde cavia vond ik wel erg grappig en leuk. Heeft er misschien ook wel mee te maken dat ik van België ben en veel dingen (uitdrukkingen) voor mij minder herkenbaar zijn.

 7. Annemarie

  Wat leuk, ik heb inmiddels dit jaar ook 65 boeken gelezen en ik had mijn reading challenge op 60 staan, dus dat gaat goed! Als je graag wat meer literatuur wilt lezen kan ik je Willem Elsschot aanraden, fijne boeken om te lezen.

 8. L

  Bedankt voor de tips! En heb er zelf ook wat van gelezen, herken me in je review.
  Tip; alle boeken van linda Olsson 🙌
  Waanzinnig mooi.

 9. Lisa

  Een aanrader voor je leeslijst: het achtste leven van Nino Haratischwili. Hierin volg je een aantal leden van dezelfde familie van jong tot oud. Heel mooi geschreven ook.

 10. Sylvia

  Oh jee en ik vond mijn Reading challenge van 30 boeken op een jaar al knap 🙂 ik zit nu aan 22 dus nog 8 te gaan.. maar zoals je zegt, de leesmaanden komen er weer aan dus dat komt hopelijk wel slim 🙂

 11. Sigrid

  Super leuk die artikelen over lezen! Ik ben een enorme boekenwurm, maar blijf voornamelijk bij thrillers hangen. Kan helemaal worden meegesleurd in zo’n verhaal. Misschien ook maar eens een uitstapje maken naar een ander genre…..

 12. Annelies

  De ontdekking van 2018 was wat mij betreft Matt Haig, zowel zijn fictie- als non-fictieboeken. Daar wil ik er dus graag meer van lezen.

 13. Stefanie

  De onbreekbaar-serie staat hoog op m’n lijstje, heb ze allebei meteen gekocht via de kobo-app toen ze uitkwamen.
  Momenteel bezig in Het geheim van mijn man van Liane Moriarty.
  Veel boeken die je leest zouden niet eens op m’n to read lijstje komen maar smaken verschillen nu eenmaal, en ze lijken me soms nogal zwaar 😉
  mijn reading challenge staat dit jaar ingesteld op 20 boeken, vorig jaar was dat maar 12 ofzo dus goed bezig vind ik zelf. Nu bezig aan boek 17 dit jaar, best wel stevig tempo dat ik daarvoor moet aanhouden maar het motiveert wel om voldoende te blijven lezen. Volgend jaar zal het wat minder worden wanneer ik een baby heb om voor te zorgen.

  • Sylvia

   Oh het geheim van mijn man, schitterend boek !!

 14. Vera

  “(…) en van een ander boek werd ik misselijk”, van welke was dit dan?

  Wat leuk dat Paulien Cornelisse weer een nieuw boek over taal heeft, ik ben inderdaad ook helemaal fan van de eerste twee delen. Gelukkig is dit deel ook weer leuk!

  • Cynthia Schultz

   Dat was dus De verschrikkelijke jaren 80 🙂

 15. Sarinah

  Maar, van welk boek werd je nou misselijk…?

 16. Sandy

  O, ik wist niet dat Paulien Cornelisse al 3 boeken had geschreven. De eerste vond ik geweldig, dus de andere twee ga ik zeker lezen / luisteren.

 17. Anna

  Paulien Cornelisse heeft haar vorige boek De verwarde cavia helemaal als luisterboek ingesproken. Het was ook heerlijk om dat helemaal in haar stem te horen. En ontzettend grappig en herkenbaar!

  • Cynthia Schultz

   Ohh leuk! Die ga ik luisteren! Dankjewel voor de tip.

 18. Margreeth

  Ik vond Davita’s harp prachtig, het boek ligt op de stapel om voor de derde keer te lezen. Zo zie je maar weer, smaken verschillen. Ik ben wel benieuwd hoe je bij dat boek terecht gekomen bent? Het is namelijk al wat ouder, dus niet meer onder de aandacht.

  Altijd leuk om je artikelen over boeken te lezen!

  • Cynthia Schultz

   Ik heb hem van mijn schoonmoeder gekregen! 🙂

 19. Sandra

  Nah, zelfs als literatuurblogger zou ik je geen literatuurbarbaar noemen hoor, het boek ligt je niet, prima toch? Als je een klassieker wilt lezen dat iets meer ‘leesbaar’ is zou ik je Karakter van F. Bordewijk aanraden, niet alleen het verhaal is mooi maar het leest ook fijn en in tegenstelling tot De avonden kun je het makkelijker oppakken na een pauze (recensie staat op mijn boekenblog).

  Taal voor de leuk staat ook nog op mijn lijstje en ik wil deze maand o.a. Zomervacht van Jaap Robben uitlezen en 2 (toegankelijke) poëziebundels lezen en recenseren voor mijn blog, want we lezen met z’n allen te weinig poëzie 😉

  • Cynthia Schultz

   Ah leuk, die heb ik nog liggen om te lezen! Dat geeft de burger moed 😉

  • Lousaa

   Heb je poezietips? Ik ben recent niet zo veel tegen gekomen waar ik lyrisch (ha!) van werd dus alles is welkom ;-).

   Kaas. Ook een goede.

   Ik vind de avonden overigens niet saai, omdat die kleinburgerlijkheid het thema is. Ik vind het juist prachtig, die ingehouden frustratie. Liever de avonden dan

   Hier voor deze maand: de wetten herlezen, harry potter op de kobo, en de codex seraphianus, al kun je die niet lezen. En dan de galbraithreeks erachteraan. Toe aan luchtig, toegabkelijk spul.

  • Sandra

   @ Lousaa
   Wat leuk dat jij ook poëzie leest. Ik las onlangs Victorieverdriet van Elfie Tromp, echte poëzie en heel toegankelijk geschreven, als je op mijn naam klikt dan kom je uit op mijn recensie van dit boek.

   @ Cynthia veel leesplezier alvast! ❤️

 20. Laura Louise

  Ik ben heel benieuwd naar het boek Onbreekbaar 2. Dat soort boeken kan ik altijd aan een stuk doorlezen, heerlijk!

 21. Luna

  Hey Cynthia,

  Ik wilde je gewoon even laten weten dat ik het fantastisch vind dat je aandacht besteedt aan lezen. Ik geloof echt dat je zo meer mensen aanzet! Ik studeer letterkunde, en voor een debat zijn we op zoek naar leesbevorderingsideeën en ik geloof dat bloggers zoals jij daar zeker een steentje aan bijdragen.
  Groetjes uit Gent!

  • Cynthia Schultz

   Wat ontzettend leuk om te horen, Luna! Dankjewel voor je lieve reactie.

  • Inge

   Dit kan ik zeker beamen. Doordat Cynthia zo vaak dingen deelde over lezen en leuke boeken begon het bij mij ook weer te kriebelen om te gaan lezen.

 22. Elske Leest

  ‘De avonden’ staat nog heel hoog op mijn lijstje, deels omdat iedereen er zo enthousiast over is en deels omdat hij me werd aangeraden nadat ik onder de indruk vertelde over ‘De donkere kamer van Damokles’. Maar als ‘ie echt zo saai is… ga ik er toch een beetje tegenop zien 😉

 23. Kirsty

  Wat fijn dat je weer iets in de leesflow komt weer! En ik moet eerlijk bekennen dat ik De Avonden ook niet leuk vond; ik heb die op die middelbare school moeten lezen maar ik kwam er maar moeizaam doorheen. Het boek van Tim Kamps klinkt interessant trouwens.

 24. Tineke

  Ik mis het lezen echt, zou ook wel meer boeken willen lezen. Helaas heb ik er met twee kinderen niet zoveel tijd meer voor. Boek van Lisette lijkt mij wel heel leuk.