Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Boeken van november 2021

Ohh, november was echt een slechte leesmaand. Ik kwam er gewoon níet in. Ik las geen enkel boek uit, en dat is me echt al tijden niet meer gebeurd. Wel legde ik twee boeken weg waar ik niet doorheen kwam. Dus die deel ik vandaag alsnog met je!

Leestijd

Luchtmeisjes - Ingrid van der Chijs

Luchtmeisjes – Ingrid van der Chijs

Verzet en collaboratie van twee stewardessen

Mannen domineren de Nederlandse luchtvaart, totdat grotere passagiersvliegtuigen ruimte bieden voor een nieuw beroep: de stewardess. Hilda Bongertman en Trix Terwindt behoren tot de eerste lichting van daadkrachtige, mooie meisjes die halverwege de jaren dertig door KLM worden opgeleid. In Luchtmeisjes volgt Ingrid van der Chijs de uiterst bewogen levens van beide vrouwen: ze vertelt over hun aanvankelijke gevoel van saamhorigheid en het plezier dat ze beleefden, de a¸ aires die ze hadden, maar ook over de strijd die ze in deze pionierstijd moesten voeren om hun plek te veroveren. Die tijd komt abrupt tot een einde wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Terwijl Hilda carrière maakt binnen de NSB, gaat Trix in het verzet en raakt ze als spion betrokken bij het Englandspiel. Dat beide levens niet simpelweg het predicaat ‘goed’ of ‘fout’ verdienen, blijkt uit de zeer opvallende keuzes die Trix en Hilda ná de oorlog maken.

Dit boek begon voor mij veelbelovend. Wat ontzéttend leuk om te lezen over de beginjaren van KLM en Schiphol. Ik heb meerdere keren plaatjes gegoogeld omdat ik zo benieuwd was hoe alles eruit zag. Maar vanaf de helft van het boek verloor het wat vaart en werd het voor mij meer een opsomming van geschiedenisfeiten. Alsof het gevoel eruit ging. Uiteindelijk weggelegd omdat ik er echt níet doorheen kwam. Misschien ligt het aan mij, maar het werd voor mij teveel een geschiedenisboek, en niet iets wat leuk is om te lezen.

Elif Shafak - 10 minuten en 38 seconden in deze vreemde wereld

Elif Shafak – 10 minuten en 38 seconden in deze vreemde wereld

Tequila Leila, zoals haar vrienden en klanten haar noemen, wordt vermoord en achtergelaten op een vuilnisbelt in Istanbul. In de laatste minuten van haar leven vraagt ze zich af hoe het zover heeft kunnen komen. Elke minuut brengt een nieuwe herinnering: aan de smaak van het pittige geitenstoofvlees uit haar kindertijd, aan de geur van de koffie met kardemom die ze deelde met haar geliefde, aan de stank op straat bij het bordeel waar ze werkte. Maar vooral herinnert ze zich haar vrienden, de bonte verzameling mensen die haar nooit zullen laten vallen en die nu wanhopig naar haar op zoek zijn.

Dit verhaal las ik op aanraden van velen. Wat was ik nieuwsgierig en wat lag de verwachting hoog! Maar helaas werden deze verwachtingen bij mij niet ingelost. Elk hoofdstuk begint met een herinnering van Leila aan de hand van een geur. Op zich een mooi idee, dat werkte ook goed, want het maakte me nieuwsgierig. Maar ook dit voelde voor mij als een opsomming. Dit is vriend 1. Dat is vriendin 2. Dat is een andere vriendin. Dit werd mij aangedaan door mijn oom. Het raakte me niet en het verveelde me. Jammer, want ik wilde dit heel graag tof vinden. Weggelegd op ongeveer de helft.

Susan Muskee - Zand Erover (Toeval)

Susan Muskee – Zand Erover

Het leven van Roos van Vlierden gaat over rozen – letterlijk. En muziek. En verzekeringen, kaarsen, stiltes, en… doodskisten. Als uitvaartverzorger helpt ze nabestaanden hun dierbare een waardig afscheid te geven. Het is alleen een beetje jammer dat ze altijd aan het werk is, waardoor haar liefdesleven op zijn zachtst gezegd… meer dood dan levend is. Totdat mevrouw Roelofs, haar onderbuurvrouw, komt te overlijden en tienduizend euro aan haar nalaat – én aan verwaande kleinzoon Jurre. Er is alleen één voorwaarde: Roos en Jurre moeten eerst vijf keer met elkaar uit, want mevrouw Roelofs is er heilig van overtuigd dat de twee voor elkaar bestemd zijn. Valsspelen kan niet; alles is geregeld. Maar hoe overleef je vijf dates met iemand waarmee je werkelijk niets gemeen hebt?

Dit is nog een boek van oktober, ik was hem vergeten in het overzicht van die maand te zetten. En dit is goed nieuws, want dit brengt nog wat positiviteit aan deze blogpost, haha! Dit boek is namelijk echt héél leuk. Het wordt een beetje neergezet als een griezelverhaal, maar dat is het totaal niet. Het is juist een heel vrolijk en grappig liefdesverhaal, en het hoofdkarakter Roos werkt bij het uitvaartbedrijf van haar vader. Origineel én gewoon erg vermakelijk om te lezen. Ik ga beginnen in deel 2 in december!

Wat sad he, dit? Het gebeurt me ook niet vaak, dat ik in een maand niks in handen heb wat ik echt fijn vind om te lezen. Nou ja, het kan verkeren. Jammer! Ik heb ook echt moeten leren om boeken waar ik geen lol aan beleef weg te leggen, want ik vind dat lezen echt leuk moet zijn. Ik lees voor mijn plezier, en als een boek na 150 pagina’s nog geen plezier geeft, kap ik ermee.

Inmiddels lees ik een boek waar ik wel wat meer lol in heb, en ik ga in december op vakantie dus ik mag dan hopen dat ik dan wat beter leesvoer heb, dat me echt vastgrijpt.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.