Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Boeken van november 2020

In november heb ik weer lekker veel gelezen met als hoogtepunt het boek over Martien Meiland. Wat goeeeed! 😉 Verder las ik onder andere het Pauperparadijs en nog een boek van Griet op de Beeck. Nog december leesinspiratie nodig? Lees dan even deze blogpost.

Leestijd

Jan Dijkgraaf - Martien

Jan Dijkgraaf – Martien

Iedereen kent Martien Meiland van de televisieserie ‘Chateau Meiland’, die op SBS 6 wekelijks (veel) meer dan een miljoen kijkers trekt. Iedereen heeft ook een oordeel over hem. Je houdt van ‘m, of je vindt ‘m vréselijk. De televisieserie laat echter maar een klein deel van Martien zien. In dit boek vertellen Martien, Erica, Montana, Maxime, broer Jaap en schoonmoeder Jenny hún complete verhaal. Zonder zichzelf en anderen te sparen. Over de jeugd van Martien, met zijn alcoholische vader Nico en zijn al op 45-jarige leeftijd overleden moeder Nel. Over zijn relatie met broer Jaap, zijn beste vriend. Over zus Nelleke, die hij al jaren niet meer spreekt. Over de Meilanden, de Duivenvoordens en de Renkema’s. Over Martiens onvoorwaardelijke liefde voor Erica, die als een blok viel voor “de lelijkste man die ik ooit heb gezien” en die hem altijd door dik en dun is blijven steunen. Over een korte ontmoeting in Eilat met een dubbelganger van voetballer Zinedine Zidane die zijn hele wereld op zijn kop zette. Over zijn jaren in Amsterdam, die zelfs tot twee zelfmoordpogingen leidden. Over zijn werk als ontbijtkok en stylist in loondienst en de zakelijke avonturen met Erica in winkels en groothandel, die varieerden van complete mislukkingen tot geweldige successen. Over een hachelijk avontuur in China, waar hij moest rennen voor zijn leven. Over de zoektochten naar kastelen en de kolderieke avonturen in Frankrijk. Over de serie ‘Chateau Meiland’, die van alle leden van het gezin Bekende Nederlanders maakte. Over het vertrek van Caroline en Nadège. Over de prettige en minder prettige kanten van de televisiewereld. Over de Gouden Televizier Ring. Over… álles! Wie de biografie ‘Martien – van burgemeesterszoontje tot kasteelheer’ uit heeft, heeft gelachen, een traantje weggepinkt én kan een echt oordeel over hem vellen.

 

Sinds een paar weken ben ik helemaal hooked aan Chateau Meiland. Beetje laat, maar ik geniet er met volle teugen van, van de familie Meiland die weer naar Frankrijk verhuist om daar een chateau op te knappen en er een chambre d’hotes in te runnen.

Het boek wilde ik natuurlijk daarom ook lezen. Het is geschreven door Jan Dijkgraaf en het is als het ware een gesprek met de familie, met Martien, Erica, Montana en Maxime. Zo is het ook opgeschreven, de gezinsleden zijn steeds aan het woord. Je leest over de geschiedenis (vooral van Martien), over alle bedrijven die ze zijn gestart en de perikelen daarmee en over de meer recente jaren (deels) in Frankrijk.
Als liefhebber van de serie is dit gewoon smullen. En ik heb nog meer respect gekregen voor deze harde werkers. Maar: je leest ook over de vetes en de ruzies, waar je als kijker toch nieuwsgierig naar bent, al is het een beetje goedkoop.

Het is geen meesterwerk, er zitten aardig wat typ- en spelfoutjes in en soms vind ik alle persoonlijke details over ruzies wat ver gaan, maar óók wel weer heerlijk om te lezen.
Gewoon een aanrader voor iedereen die het leuk vindt om naar Chateau Meiland te kijken.

Ken Honda - Happy Money

Ken Honda – Happy Money

Stel dat je altijd gelukkig kunt zijn met je geld, onafhankelijk van hoeveel je hebt. Beroemd Japans spreker, auteur en zakenman Ken Honda leert je (anders) na te denken over het geld dat je verdient, uitgeeft en spaart. Daarvoor is het van belang in de spiegel te kijken en jouw visie op geld onder de loep te nemen. En dat doet wonderen voor je gemoedstoestand én je portemonnee. Of je nu veel geld hebt of weinig, na het lezen van dit bijzondere, inspirerende boek voel jij je tevreden met wat je hebt.

Dit is het zoveelste boek over geldmindset en hoe je anders (lees: positiever) over geld kan denken. Ken Honda is een hele beroemde Japanse zakenman en spreker en hij laat je eens (anders) over je geld nadenken. Het boek zit vol vragen en opdrachten, met duidelijke voorbeelden en goede uitleg. De kern is: je hebt gelukkig en ongelukkig geld en dit feit heeft veel invloed op hoe je met je geld omgaat, maar ook op hoe (en hoeveel) geld je verdient en uitgeeft.

Hier en daar wel wat te kort door de bocht (zo is het natuurlijk niet dat als je anders naar je geld gaat kijken dat het ineens met bakken tegelijk binnen komt stromen), maar het is een goed boek dat je echt aan het denken zet over je eigen overtuigingen, ideeën en gewoontes met betrekking tot geld.

Suzanna Jansen - Het pauperparadijs

Suzanna Jansen – Het pauperparadijs

Amsterdam-Noord tijdens de crisisjaren: Roza Dingemans, moeder van een door schulden en alcoholisme getroffen gezin, probeert koste wat kost haar waardigheid te bewaren. Ze ontleent trots aan een gerucht over een voorname afkomst en een misgelopen erfenis. Maar is dat werkelijkheid of mythe? Suzanna Jansen, haar kleindochter, volgt vijf generaties van haar familie: van de goedbedoelde heropvoedingsgestichten in Veenhuizen tot het wonen-onder-toezicht in de twintigste eeuw. Gaandeweg tekent zich af hoe de familiegeschiedenis onlosmakelijk is verbonden met de opvoedcampagnes die vele Nederlanders hebben ondergaan.

Over dit boek had ik al vaak iets gehoord: het pauperparadijs. In het boek vertelt Suzanna Jansen haar familiegeschiedenis en daarmee meteen het verhaal van Veenhuizen, het ‘pauperparadijs’. Dit bijzondere experiment liep uit tot een drama en dat doet Suzanna uit de doeken. Het is een ongelooflijk verhaal, iets waar ik me pagina na pagina over verbaasd heb, zeker als ik me telkens weer realiseer dat dit gewoon écht gebeurd is. Tragisch, verdrietig en verbazingwekkend.
Suzanna heeft het heel persoonlijk weten op te schrijven doordat ze het verhaal van haar familie vertelt, dat maakt het ook leuk om te lezen. Hier en daar vind ik dat er iets teveel uitgeweid wordt en dat het daardoor wat langdradig is, sommige stukken heb ik daardoor geskipt. Al met al wel een mega indrukwekkend boek.

Griet op de Beeck - Vele hemels boven de zevende

Griet op de Beeck – Vele hemels boven de zevende

Lou is twaalf, Eva zesendertig, Elsie tweeënveertig, Casper zesenveertig, en Jos eenenzeventig. Vijf mensen, met elkaar verbonden, vertellen hun verhaal. Over onverwacht geluk dat de dingen moeilijk maakt, over geheimen die te groot lijken, over de complexe kunst van het jong zijn, over obstakels die bergen worden, amper te beklimmen, over blijven proberen, tot waar geen mens meer verder kan. In Vele hemels boven de zevende vechten vijf uiteenlopende figuren meer met zichzelf dan met elkaar in dit bestaan dat belachelijk mooi en geweldig lastig is, allemaal tegelijk. Griet Op de Beeck heeft een indrukwekkend debuut geschreven. Met prachtige zinnen en oorspronkelijke observaties creëert ze niet alleen een stel intrigerende personages, maar schetst ze ook een treffend beeld van deze tijd. Vele hemels boven de zevende is een veelstemmige roman, die je onmogelijk vrijblijvend kunt lezen. Geestig, pijnlijk en ontregelend herkenbaar. 

In November las ik ‘Alles wat we hebben’ van Griet en ik wilde nu weer meer van haar lezen. Dit boek las ik jaren geleden al eens en ik was er nu minder blij mee dan toen. Misschien is het omdat ik twee boeken van haar zo vlak achter elkaar las, dat haar manier van schrijven soms overkomt als een ’trucje’. Ik genoot er wel van, maar erger me dus toch een beetje, omdat ik het idee had dat ik hetzelfde boek las met hetzelfde ritme en dezelfde maniertjes, maar dan met wat andere mensen. Stom is dat, dat heb ik ook bij De Zeven Zussen boeken van Lucinda Riley, die moet ik ook niet te snel achter elkaar lezen. Niet dat die boeken qua kwaliteit kunnen tippen aan Griet op de Beeck, trouwens.

Hanna Bervoets - Welkom in het rijk der zieken

Hanna Bervoets – Welkom in het rijk der zieken

Na een bezoek aan de kinderboerderij met zijn oppaskind wordt Clay ziek. Hij krijgt hoge koorts en vecht voor zijn leven. Wanneer de koorts daalt is hij opgelucht. Even. Want de vermoeidheid blijft en hij krijgt last van vreselijke pijnen. Q-koortsvermoeidheidssyndroom, luidt de diagnose. Clay krijgt te horen dat zijn symptomen misschien nooit meer zullen verdwijnen. In zijn verbeten zoektocht naar genezing verliest Clay alles wat hem lief is. Behandelingen leveren weinig op, zijn relatie houdt geen stand en hij raakt volledig geïsoleerd. Zo belandt hij in het Rijk der zieken, een vreemde, parallelle wereld waar andere, ondoorzichtige regels gelden en de eindbestemming onduidelijk is.

Je leest niet zo vaak boeken over chronische ziekte. Het gaat vaak over heftige ziektes zoals kanker, die een leven op zijn kop zetten, ziektes die ‘overwonnen’ kunnen worden of die leiden tot een tragisch einde. Dit boek is anders, omdat Clay ‘altijd’ ziek is. Het verhaal gaat over hoe Clay leeft met ‘altijd’ ziek zijn en hoe dat hem sloopt en hoe het zijn wereld klein maakt. Ik merkte dat ik er geïrriteerd door raakte, dat het pagina na pagina over ziek zijn gaat en dat er geen verbetering of verandering in zit, maar toen realiseerde ik me dat dat misschien wel precies de bedoeling is. Over een intense ziekte lezen is spannend, rauw, pijnlijk, intens. Over chronische ziekte lezen is saai.
In het boek zit een fragment dat me raakte. Over een chronisch ziek persoon die na jaren ziek zijn nergens meer mee geholpen wordt. De eerste jaren wel, staat iedereen klaar, maar de sociale kring wordt kleiner, het praten over ziek zijn wordt saai, vervelend, het leven wordt saai en voorspelbaar. De bovenbuurvrouw krijgt kanker. Iedereen staat voor haar klaar, er wordt een appgroep gemaakt met de buren, er wordt gekookt, er worden boodschappen gedaan, feest gevierd bij goed nieuws, gehuild bij slecht nieuws. De chronisch zieke nam er niet aan deel, het deed pijn, waarom werd dit nu wél gedaan, al was het ook wel logisch.

Niet echt een makkelijk of leuk boek om te lezen, wel confronterend.

Hiromi Kawakami - Strange Weather in Tokyo

Hiromi Kawakami – Strange Weather in Tokyo

Tsukiko is in her late 30s and living alone when one night she happens to meet one of her former high school teachers, ‘Sensei’, in a bar. He is at least thirty years her senior, retired and, she presumes, a widower. After this initial encounter, the pair continue to meet occasionally to share food and drink sake, and as the seasons pass – from spring cherry blossom to autumnal mushrooms – Tsukiko and Sensei come to develop a hesitant intimacy which tilts awkwardly and poignantly into love. Perfectly constructed, funny, and moving, Strange Weather in Tokyo is a tale of modern Japan and old-fashioned romance. This edition contains the bonus story, ‘Parade’, which imagines an ordinary day in the lives of this unusual couple.
Dit vond ik gewoon saai. Te traag. Gebeurt te weinig. Wel uitgelezen, maar het duurde voor mijn gevoel eeuwen. Het was ook alsof ik het al gelezen had, het lijkt erg op een ander Japans verhaal dat ik eerder las (‘Kokoro’ van Natsume Soseki).

Kiki van Dijk - Gstaad

Kiki van Dijk – Gstaad

Journalist Puck belandt op een persreis naar Zwitserland in het mondaine skioord Gstaad, waar de oude adel en steenrijke Russen zich verzamelen op de prachtige pistes en in chique hotels. Ze verveelt zich stierlijk, totdat de directrice van de elitaire kostschool wordt vermoord. Als Puck voor de krant op onderzoek uitgaat, raakt ze verstrikt in een web van leugens en verraad. Het wordt nog ingewikkelder als haar ex Matz plotseling opduikt. Wat weet hij, en wat wil hij van haar? Om de duistere waarheid te achterhalen, moet Puck haar eigen leven op het spel zetten…
Oh, heerlijk. Spannend. Leuk ook dat dit verhaal begint met een persreis en sowieso héérlijk om in een verhaal op reis te zijn. Het heeft interessante wendingen, ik kan me goed verplaatsen in Puck (al was ik veel eerder als de sodemieter terug naar huis gegaan, haha) en het is niet erg voorspelbaar. En nu wil ik naar Gstaad.
Voor dit boek had ik trouwens een betaalde samenwerking, ik ben betaald door de uitgeverij om er een instagrampost over te plaatsen, maar ik ben niet betaald voor deze post.

Bij de bibliotheek geleend:

  • Welkom in het rijk der zieken
  • Vele hemels boven de zevende
  • Happy Money

Gekregen van de uitgever:

  • Gstaad

Gekocht:

  • Martien
  • Het Pauperparadijs
  • Strange Weather in Tokyo

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.