Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Boeken van november 2018

De laatste maand van het jaar is aangebroken. Buiten is het winters en dus is het extra lekker om binnen te zitten met een goed boek. Ik las in november vijf boeken, waarvan een deel op Curacao. Van het kinderboek Lampje van Annet Schaap tot De Aanloopman van Martine de Jong.

Leestijd

Annet Schaap - Lampje

Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat.

Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.

 

Dit boek is me het laatste jaar zo vaak aangeraden dat ik hem nu wel moest kopen toen ik hem bij Boekhandel de Dominicanen in Maastricht zag liggen. Lampje is een kinderboek, en ik lees eigenlijk nooit kinderboeken, maar begreep dat ik deze echt móest lezen.

Lampje gaat over Lampje, een jong meisje dat bij haar vader woont die vuurtorenwachter is. Elke dag steekt zij de vuurtoren aan met een lucifer. Op een dag gaat het mis: ze vergeet nieuwe lucifers te kopen en de vuurtoren gaat voor het eerst een nacht niet aan. Dit heeft nogal desastreuze gevolgen: Lampje wordt weggehaald bij haar vader en ze wordt naar een op het eerste gezicht verschrikkelijke plek gebracht.

Dit verhaal is grappig, spannend en ontroerend en er waren eerlijk gezegd maar weinig momenten waarop ik het gevoel had dat ik een kinderboek aan het lezen was. Het is zo mooi geschreven, niet te kinderlijk of eenvoudig, waardoor het voor volwassenen ook fijn is om te lezen. Ik heb van elke pagina genoten. Als je tips hebt voor meer vergelijkbare kinderboeken, laat het me even weten bij de reacties.

Klik hier voor het fysieke boek en klik hier voor het e-book.

Lisette Jonkman - Onbreekbaar 3: Op gevoel

Lisette Jonkman – Onbreekbaar 3: Op gevoel

Abby en Ferdi are history. Hij stort zich op zijn studie en de verenigingsmeiden; zij verhuist naar de andere kant van de wereld om Victoria’s Secret-model te worden. Ferdi heeft steeds meer het gevoel dat zijn leven een slecht toneelstuk is; het verenigingsleven is niet wat hij had gehoopt en hij heeft elke dag spijt van wat hij Abby heeft aangedaan.Abby’s dagen bestaan uit sporten, fotoshoots, catwalkshows en eetschema’s. En ook in toenemende mate uit alcohol en drugs. Eenmaal terug in Nederland is ze vastbesloten om Ferdi uit de weg te gaan, en daarbij loopt ze onbewust recht in de armen van haar ex Tom. Ferdi en zij, dat is een droom uit het verleden. Maar daar denkt Ferdi anders over…

Na de eerste twee Onbreekbaar delen gelezen te hebben, was deel 3 natuurlijk een uitgemaakte zaak. Het verhaal van Ferdi en Abby gaat verder, of nou ja, in ieder geval volg je de twee los van elkaar. Komen ze nog bij elkaar? Dat is natuurlijk de grote vraag. Je volgt Abby bij haar modellencarriere in Dubai en daar zitten best heftige dingen bij – ik vind het tof dat Lisette op deze manier een inkijkje in die wereld geeft. Het boek wordt ook serieus spannend en dat vind ik ook wel lekker, het gaat niet alleen maar over de romance tussen de twee, maar vooral over hun eigen levens en de grote worstelingen die daar bij komen kijken, vooral figuurlijk maar soms ook letterlijk.

Klik hier voor het e-book.

Mischa Coster- Zeg het met Emoji

Mischa Coster- Zeg het met Emoji

Een must-read voor iedereen die Emoji wil gebruiken om effectiever en succesvoller te communiceren, zowel zakelijk als privé. 
Recent onderzoek wijst uit dat tachtig procent van de mensen Emoji gebruikt op zijn smartphone. Jij ook? Emoji vormt de snelstgroeiende – universele – taal in onze maatschappij. Steeds vaker duiken ze ook op in zakelijke communicatie, maar wat voor effect hebben Emoji? Hoe gebruik je ze effectief? Volgens mediapsycholoog Mischa Coster is er voor iedereen die al dagelijks Emoji gebruikt, nog veel te winnen. 
In Zeg het met Emoji gaat de auteur in op vele vragen. Wat is de betekenis van de verschillende Emoji? Zijn Emoji voorbehouden aan jongeren? Zwakken Emoji een boodschap af? Wat kunnen Emoji betekenen voor marketing en webcare? En klopt het dat Emoji in andere landen allang zijn ingeburgerd? De auteur geeft daarnaast praktische tips en trucs, zodat je na het lezen van het boek niet meer zonder Emoji wilt communiceren.

Ik gaf twee sessies op Curacao tijdens de Social Media Matters week en mediapsycholoog Mischa Coster was daar ook. Hij gaf daar onder andere een avondsessie over Emoji en na afloop kreeg ik zijn boek hierover. Emoji gebruiken we natuurlijk allemaal heel veel, dus het is erg leuk en interessant om daar wat meer over te weten. Waar vindt Emoji zijn oorsprong en hoe kan je het nou het beste (niet) gebruiken? Eigenlijk wel een must voor iedereen die regelmatig Emoji gebruikt.

Klik hier voor het fysieke boek.

Martine de Jong - De aanloopman

Martine de Jong – De aanloopman

Johanna leidt een veilig, teruggetrokken bestaan op het uitgestrekte Groninger platteland. Haar dochters zijn verhuisd naar Amsterdam, haar echtgenoot is al twintig jaar dood. Op een maartse winterdag staat er een jonge man voor haar deur, als een verdwaalde hond. Johanna laat hem binnen – niet alleen in huis, maar ook in haar leven. Dat de komst van Kasper niet alleen haar eigen bestaan opschudt, maar onderdeel is van iets groters, realiseert ze zich pas veel later.

De aanloopman is een tragikomische roman over afzondering en familieperikelen, tegen het decor van de Groninger gasbel.

Het tweede boek van Martine! Nog zo’n boek dat ik echt moest lezen, het zijn eigenlijk allemaal ‘must reads’ voor mij deze maand. De Aanloopman gaat over Johanna, een dame op leeftijd die op het platteland van Groningen woont. Op een dag komt een man aanbellen: Kasper. Hij blijft.

Wat ik heerlijk vind aan de Aanloopman vind ik de setting van het Groningse. Praktisch alles speelt zich af in het huis van Johanna, dat in het midden van niks staat in de provincie Groningen. Johanna woont er dolgraag en is er gelukkig, maar heeft er ook nogal wat issues. Zo heeft ze geen contact met haar dochters en mist ze haar overleden man nog elke dag. Wat Kasper brengt is dus de vraag. Heerlijk boek dat ik in een middag uitgelezen heb. Pakkend, spannend, tikje mysterieus, heerlijk Gronings en op het einde nog echt spannend ook.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Niets - Maaike Helmer - de Boer

Niets – Maaike Helmer – de Boer

In deze tijden waarop alles kan, zijn we steeds meer op zoek naar innerlijke rust.
Wat als die rust eigenlijk al voor het oprapen ligt, maar wij het niet meer zien? 
Maaike Helmer zocht in deze drukke doorgedraaide maatschappij naar meer kalmte in hoofd en lijf. En dat ging met (hard) vallen en opstaan. In NIETS laat ze zien hoe een pestverleden, een internationale modellencarrière, het krijgen van een chronische aandoening, een journalistieke loopbaan en een burn-out haar bijna kapotmaakten, maar haar uiteindelijk brachten bij een oude Japanse filosofie. Een wonderlijk simpel inzicht, dat haar nu dagelijks meer rust geeft dan ze ooit had kunnen vermoeden. Dit boek gaat over meer niets in tijden van alles.
Maaike Helmer (1978) is oprichter en hoofdredacteur van stressedout.nl, het eerste online magazine over stress (en alles wat daarbij hoort). Ze werkte jaren als internationaal fotomodel in New York, Parijs en Milaan voor bladen als Vogue, Marie Claire en merken als Pinko en Atsuro Tayama. Daarna had ze een carrière als (freelance) journalist en content specialist. Ze schrijft vanuit haar huidige functie nog regelmatig voor media als Dagblad Metro, Flow en Vrouw over thema’s als stress, persoonlijke ontwikkeling en innerlijke rust.

De laatste van november was ook een must: Maaike kan ik doordat ik tien jaar geleden via haar aan de slag kon voor het magazine Yes en doordat ze me laatste interviewde voor haar online magazine Stressed Out. Ik was erg benieuwd naar haar boek. Niets is eigenlijk een biografie. Van een vrouw met een zoektocht. Naar rust, naar overzicht, naar voldoening, naar geluk? Geluk is misschien een wat te beladen woord, maar Maaike was, zoals zovelen, het grootste deel van haar leven ontevreden en op zoek. In haar modellencarriere toen ze jong was, maar ook toen ze haar droombaan had als journalist bij Yes. In Niets vertelt ze over hoe ‘niets’ steeds terugkomt in haar leven en hoe ze er nu bewust naar op zoek gaat. Een voor mij herkenbaar verhaal, heel persoonlijk en kwetsbaar, leerzaam en ontwapenend.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Ik las De Aanloopman via Kobo Plus, ik kreeg Niets, Onbreekbaar 3 en Zeg het met Emoji van de auteurs en Lampje kocht ik zelf. November was een fijne leesmaand. Ik las alleen boeken waar ik enorm van genoot, dat komt niet zo vaak voor, dat ik élk boek dat ik in een maand lees zo fijn vind. December wordt vast ook een goede maand qua lezen, ik heb nog een aantal boeken liggen waar ik hoge verwachtingen van heb en met de feestdagen vind ik lezen nóg fijner: zo knus bij de kerstboom en de haard… Fijne december!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je het boek via de link aanschaft, krijg ik een klein vergoeding. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.