Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Boeken van maart 2019

Er is weer een maand voorbij en dat betekent dat ik de boeken die ik las met je doorneem! Het zijn er zes in maart, waarvan één mijn allereerste luisterboek was. Ook was ik erg onder de indruk van een verhaal over een meisje in een weeshuis…

Leestijd

Ik heb Proudly Imperfect, Het huis voor ongewenste meisjes, Feministen dragen geen roze en Namens alle Tukkers van de  uitgeverijen gekregen. Becoming en Super de Luxe kocht ik zelf.

Het huis voor ongewenste meisjes - Joanna Goodman

Het huis voor ongewenste meisjes – Joanna Goodman

Met “Het huis voor ongewenste meisjes’ schetst Joanna Goodman een ingrijpend beeld van de misstanden in de Canadese weeshuizen van de jaren ’50 en ’60.

Quebec, 1950. Als Maggie op haar vijftiende zwanger raakt, dwingen haar ouders haar om het meisje ter adoptie af te staan. De rest van haar leven voelt Maggie het gemis.

De kleine Elodie komt in een door nonnen gerund tehuis terecht. Maar dan volgt een wetswijziging die bepaalt een psychiatrisch ziekenhuis meer subsidie ontvangt dan een weeshuis, met catastrofale gevolgen. Om dat geld op te strijken verklaart de kerk de kinderen in hun zorg tot geestelijk gehandicapten. Met één pennenstreek wordt een generatie aan verloren kinderen gecreëerd – en Elodie raakt net als duizenden anderen verloren in een hels schemerbestaan.

Moeder en dochter vechten ieder voor zich tegen een gemeenschap die hen als minderwaardig ziet, in de hoop zichzelf en elkaar terug te vinden.

Dit boek kon ik niet wegleggen. Wat een tragisch verhaal dat me maar niet losliet – zeker niet omdat dit soort verhalen dus echt hebben afgespeeld in de jaren ’50 en ’60 in Canada. Het verhaal van Elodie die als baby door haar tienermoeder Maggie werd afgestaan, onder dwang van haar ouders, is intens verdrietig. Het boek is opgebouwd in hoofdstukken die om en om vanuit Maggies en Elodies standpunt worden verteld. Maggie die haar kind moet afstaan, Elodie die als baby is afgestaan. Intens verdrietig, en niet te geloven dat dit soort dingen in die tijd echt gebeurden.

Klik hier voor het fysieke boek. Verschijnt 9 april.

Proudly Imperfect - Sabina van Roest

Proudly Imperfect – Sabina van Roest

In een wereld waarin we continu getriggerd worden perfect te zijn en keer op keer te presteren, is het een uitdaging om jezelf te kunnen, maar vooral te durven zijn. Veel vrouwen gaan daarom soms heel ver in het streven naar het “Miss Perfect’-ideaalbeeld en onderdrukken wie ze echt zijn. Ook Sabina van Roest leefde jarenlang met een masker op, gebaseerd op de “eisen’ van de buitenwereld in plaats vanuit haar ware zelf. Wat in eerste instantie een worsteling was en tot een bijna-burn-out en een auto-immuunziekte leidde, bleek later een mooi geschenk; een leven vol imperfecties, maar met meer zelfvertrouwen, zelfliefde en eigenwaarde.
In dit boek vertelt ze als “herstellend perfectionist’ open en eerlijk over haar eigen worsteling met Miss Perfect. Met behulp van verhalen, inzichten en interviews met bekende en minder bekende vrouwen word je gemotiveerd en geïnspireerd om de weg naar jezelf terug te vinden in een maatschappij waarin we voortdurend beïnvloed worden door trends, hypes en perfecte plaatjes. Daarnaast vind je tips op het gebied van mind, body en soul hoe je Miss Perfect kunt loslaten en Proudly Imperfect kunt leven voor meer geluk, succes en vervulling. Dit boek geeft je de moed om het mooiste te worden wat je kunt zijn: Proudly Imperfect je ware zelf.
Sabina van Roest (1986) werkt als freelance creative storyteller en conceptontwikkelaar. In alle concepten die zij opzet wil ze mensen motiveren het beste uit zichzelf en uit hun leven te halen. Naast haar freelance werk inspireert ze op haar blog www.proudlyimperfect.nl vrouwen om Proudly Imperfect zichzelf te zijn en het leven te creëren waar ze werkelijk naar verlangen.

Proudly Imperfect had ik al een tijdje liggen en laatst had ik eindelijk zin om hem te lezen. Ik vind dit een belangrijk boek: het helpt je meer van jezelf te houden, gelukkiger te zijn en meer jezelf te zijn. Deze dingen staan natuurlijk heel sterk met elkaar in verbinding. Voor mij stond er niet heel veel nieuws in, ik ben hier zelf al jaren veel mee bezig, ik volg veel instagramaccounts over dit onderwerp en heb er ook boeken over gelezen. Wel denk ik dat dit voor veel (jonge) vrouwen nieuwe stof is waar je onwijs veel van kan leren. Daarnaast is het boek mooi opgemaakt en is het prettig om door te bladeren.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Super de luxe - Suzanne Vermeer

Super de luxe – Suzanne Vermeer

De Nederlandse vlogster Emma van Zomeren is aan de Franse Rivièra op vakantie als ze bevriend raakt met de Italiaanse tweeling Alessandro en Sofia Onesti. De twee telgen uit een steenrijke familie nodigen haar uit om naar Monaco te gaan, waar de Onesti’s een penthouse hebben, en Emma neemt het aanbod met beide handen aan.

De dagen daarna brengt Emma door in ongekende luxe – diners in fantastische restaurants, party’s op de duurste jachten en elke avond naar het casino. Maar wanneer ze op een ochtend wakker wordt, blijkt het penthouse te zijn leeggehaald en is van Alessandro en Sofia geen spoor te bekennen. Wanneer Emma op onderzoek uitgaat en enkele schokkende ontdekkingen doet over de tweeling, wordt de zaak alleen nog maar vreemder. Haar eigen leven komt hierbij op het spel te staan…

Ik had zin in een boek van Suzanne Vermeer en ik ging voor Super de luxe. Dit soort boeken vind ik soms zo lekker om tussendoor te lezen. Over wat ik van Super de luxe vind, twijfel ik nog. Je volgt Emma, een bekende Nederlandse vlogger die op vakantie is in Frankrijk. Daar ontmoet ze de tweeling Alessandro en Sofia die haar met open armen ontvangen en meenemen naar de meest luxe feesten. Wat ik zelf met dit soort verhalen altijd zo opmerkelijk vind is dat het zo onrealistisch is. Vanaf het moment dat Emma contact krijgt met Alessandro en Sofia gaan bij mij alle alarmbellen rinkelen en ik vind het zo naïef dat een hoofdpersoon er met open ogen intrapt. Ook vind ik dat het leven van een vlogger nogal eenvoudig wordt neergezet. In dit verhaal is het alsof je als vlogger een paar keer per week even een stukje filmt met je telefoon en dat binnen een paar minuutjes op YouTube gooit. Nu ben ik zelf geen vlogger, maar weet ik wel dat vloggen veel meer inhoudt dan dat. Wel vond ik het een ‘lekker’ verhaal, het is leuk om te lezen over de luxe wereld waar Emma in beland. Maar of het echt een aanrader is? Mwah.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Feministen dragen geen roze - Scarlett Curtis

Feministen dragen geen roze – Scarlett Curtis

Feministen hebben okselhaar, haten mannen en mogen geen lippenstift op, toch? Niet helemaal.

In Feministen dragen geen roze (en andere leugens) vertellen meer dan vijftig vrouwen – van Hollywoodactrices tot tieneractivisten – hun verhaal. Aangevuld met een aantal bijdragen van toonaangevende Nederlandse feministen is dit een inclusief boek dat de online beweging verbindt met academische denkers, en waarin alle soorten feminisme worden beschreven.
Voor iedereen die weet dat zij/hij een feminist is, maar nog enigszins geïntimideerd is door het woord.
Met Nederlandse bijdragen van Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen (DAMN, HONEY), Stella Bergsma, Sarah Izat, Milou Deelen, Rianne Swierstra en Meredith Greer.

Dit boek moet elke vrouw lezen! Voor ik dit boek las, twijfelde nog of ik mezelf een feminist vond. Nu weet ik: Ja. Ik ben feminist en dat durf ik hardop te zeggen! In Feministen dragen geen roze lees je verhalen van meer dan vijftig vrouwen. Over seksuele intimidatie, over wat feminisme inhoudt, over bizarre situaties waar de bewuste vrouw in belandde, over een hoofddoek dragen bij de politie, over seks. Ook leer je wat over de geschiedenis en het ontstaan van het feminisme. En allemaal geschreven door feministen. Must read!

Klik hier voor het fysieke boek.

Becoming - Michelle Obama

Becoming – Michelle Obama

Toen Michelle Robinson klein was, was haar wereld de South Side van Chicago, waar zij en haar broer Craig in het appartement van hun ouders op de eerste verdieping een slaapkamer deelden en waar ze in het park tikkertje speelden en waar haar ouders, Fraser en Marian Robinson, haar opvoedden tot een oprechte en zelfverzekerde jonge vrouw. Maar het leven bracht haar al gauw naar heel andere werelden, onder andere de collegezalen van Princeton, waar ze voor het eerst voelde wat het betekende om de enige zwarte vrouw in de zaal te zijn, tot de glazen kantoortoren waar ze als topbedrijfsjurist werkte – en waar op een zomermorgen een rechtenstudent genaamd Barack Obama voor haar bureau verscheen en haar zorgvuldig geplande leven in de war schopte.

In dit boek beschrijft Michelle Obama voor het eerst de beginjaren van haar huwelijk, waarin ze probeert een evenwicht te vinden tussen haar werk en gezin enerzijds, en de snel verlopende politieke carrière van haar man anderzijds. Ze maakt ons deelgenoot van hun gesprekken over of hij zich kandidaat moet stellen voor het presidentschap en als het zover is, over haar rol als populaire, maar vaak bekritiseerde persoon in zijn campagne. Ze vertelt alles met charme, humor en ongebruikelijke openhartigheid en geeft een levendig verslag van binnenuit over zowel de historische lancering van haar familie in de wereldwijde spotlights als hun leven in hetWitte Huis in die acht gedenkwaardige jaren, waarin zij haar land leert kennen en het land haar.

Mijn verhaal voert ons door de bescheiden keukens in Iowa en de balzaal van Buckingham Palace, door momenten van verbijsterende droefenis en verbazingwekkende veerkracht. Het voert ons tot diep in de ziel van die unieke, baanbrekende persoonlijkheid die ernaar streeft oprecht te blijven en haar persoonlijke kracht en stem in dienst te stellen van hogere idealen. Door haar verhaal eerlijk en moedig te vertellen daagt ze ons allemaal uit: wie zijn wij en wat willen we worden?

Becoming was mijn allereerste luisterboek! Via Storytel luisterde ik dit boek (lees hier meer over luisterboeken en mijn ervaring hiermee) en ik vond het een erg prettige eerste ervaring. Ik wilde Becoming al een tijdje lezen, ik was zo benieuwd naar het verhaal van Michelle Obama. Ik heb ervan genoten. Het is net alsof ik Michelle nu ken, alsof ze een kennis van me is. In het boek vertelt ze veel over haar jeugd en bouwt zo op naar het moment dat ze Barack leert kennen en dat ze in het Witte Huis belanden. Ze vertelt veel, ook veel details. Soms naar mijn mening wat teveel details, het is namelijk écht véél. Zo vertelt ze uitvoerig over klasgenootjes op de basisschool, over tantes, over nichten en neven, over moeders en vaders van vriendinnetjes, over familieleden. De passages over haar naaste familie, zoals haar broer en haar ouders vond ik interessant, de rest vond ik hier en daar wat onnodig.
Ik smulde van de delen waarin Barack campagne voert om president te worden, en van de daarop volgende periode in het Witte Huis. Michelle vertelt nuchter hoe deze periode voor ze was, en ze steekt niet onder stoelen of banken dat dit niet bepaald haar eigen keuze was, en dat zij absoluut nooit zelf voor het presidentschap zal gaan.
Ik was vooraf erg benieuwd in hoeverre ze zich over Trump zou uitlaten. Dat doet ze, maar wel erg politiek correct. Dat is het hele boek sowieso: politiek correct. Ik snap dat, maar het is ook een béétje saai. Stiekem had ik gehoopt dat Michelle een heel klein beetje vuile was buiten zou hangen. Al met al erg genoten van dit boek: het is een prachtige inkijk in het bijzondere leven, de wilskracht en de worstelingen van de bijzondere vrouw Michelle Obama.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Namens alle Tukkers - André Manuel

Namens alle Tukkers – André Manuel

Nederlanders zijn altijd druk. Ze rennen van afspraak naar afspraak en van deadline naar deadline. Dat gehaaste leven leidt tot een chronisch tekort aan tijd. Dat zijn we in Twente zat! Wij gaan de strijd aan tegen het eeuwige moeten van de Nederlander. Natuurlijk hebben we in Twente ook overvolle agenda’s. Toch genieten we meer van het leven.

Dit boekje is onze versie van een zelfhulpboek. Een Twentse gids in – zoals ze dat in de Randstad noemen –  people skills en time management.
Maak even tijd om onze leefwijzen te lezen. Twents geluk gunnen we namelijk iedereen. Jouw geluk zit in dit kleine boekje.

Dit is een heel dun boekje, maar het is een boekje, dus ik neem hem wel mee in dit overzicht! Namens alle Tukkers is een ontzettend leuk, grappig en leerzaam boekje vol Twentse wijsheden. Nuchter, eenvoudig én grappig met bij elke wijsheid een stripje. Leuk om cadeau te doen aan iemand die wel wat nuchtere Twentse wijsheden kan gebruiken.

Klik hier voor het fysieke boek.

Wat was jouw favoriete boek van deze maand? Mijn favoriet van de zes was absoluut Het huis voor ongewenste meisjes en deze raad ik je dan ook van harte aan.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je via de links iets koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.