Boeken van juni 2020 deel 1

Juni was de beste leesmaand van dit jaar. Ik las fantastische boeken waar ik onwijs van genoten heb, ik zat in een enorme leesflow en pakte fijn boek na fijn boek op waar ik mezelf lekker in kon verliezen. Daardoor las ik ook nog eens veel, vijftien boeken, mede door een vakantie, maar dus ook omdat ik de hele tijd zin had om te lezen. Vandaag: deel 1 van de boeken van juni 2020 waarin ik de eerste zeven boeken van deze maand deel met je.

Leestijd

Lucinda Riley - De Zeven Zussen - Schaduw

Lucinda Riley – De Zeven Zussen – Schaduw

Star D’Aplièse staat op een keerpunt in haar leven. Na de dood van haar vader, heeft ook zij net als haar zussen, de opdracht gekregen op zoek te gaan naar haar afkomst. Er is alleen één ding dat haar tegenhoudt: haar zusje CeCe, waar ze alles mee deelt. Als ze uiteindelijk met lichte tegenzin naar Londen vertrekt, gaat een nieuwe wereld voor haar open. Daar ontdekt Star het bestaan Flore MacNichol, een onafhankelijke, geëmancipeerde vrouw die honderd jaar geleden leefde en die na haar jeugd op het Engelse platteland naar het bruisende Londen vertrok. Ze maakte daar kennis met nieuwe idealen en tradities en vond de ruimte om haar identiteit te ontplooien. Zal Star in Londen eenzelfde transformatie doormaken en eindelijk uit de schaduw van haar zusje kunnen stappen?

Yes, uiteraard ging ik weer verder in de Zeven Zussen serie. Ik zeg het maar meteen, Schaduw vond ik niet echt te gek. Misschien omdat het weer hetzelfde is: een zus die op zoek gaat naar haar verleden, een historisch verhaal waarin er telkens een onmogelijke liefde is, en dan is er ook ineens een onmogelijke liefde in het echte leven van de zus. Hm m m. Ook vind ik dingen er te dik bovenop liggen in de boeken van Lucinda Riley. Zo is in een van de delen (niet dit deel) een zus zwanger, maar dat weet je als lezer al heel snel omdat télkens wordt benadrukt dat deze zus ’s ochtends misselijk is. Als je later in het boek leest dat ze zwanger is, denk je echt: ‘NEE. DAT MÉÉN JE NIET. Ik had het níet zien aankomen.’ Wat een verrassing! En dit gebeurt in elk boek. Niet dat er in elk boek iemand zwanger is, maar dat ‘hints’ zo overduidelijk zijn dat je al weet wat er gaat komen. Maar misschien ligt dat aan mij.
Na dit boek nam ik even een Zussen-pauze, al lijkt het niet zo in deze blogpost, haha. Ik las een stuk of zes boeken tussen dit deel en het volgende deel. Het is toch wel grappig dat ik dóór wil lezen al vind ik niet elk deel helemaal te gek. Ik zou deze een zesje geven… maar toch blijf ik benieuwd naar de rest. Lichtelijke verslaving, dus.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Olga Mecking - Niksen

Olga Mecking – Niksen

‘Niksen’ is hét boek over de kunst van het nietsdoen. Expert Olga Mecking onderzocht het fenomeen niksen uitgebreid en maakte het wereldberoemd met haar artikel voor ‘The New York Times’.

In ‘Niksen’ leer je van dé expert hoe jij door nietsdoen creatiever, ontspannen en gezonder wordt. In een wereld die verwacht dat we constant output leveren, is niksen – de kunst van het nietsdoen – moeilijker dan het klinkt. Gelukkig kan niksen altijd én overal, thuis, op je werk en onderweg!

Niks hier maar eens op: Heb je het druk en ben je gestrest? Wanneer heb je voor het laatst even niets gedaan (nee, geen tv-kijken of een boek lezen)? We doen namelijk bijna altijd wel iets. Niksen is geen luxe maar een noodzaak. Het geeft je namelijk tools om beter met je dagelijkse uitdagingen om te gaan. Ook levert het je meer geluk en productiviteit op!

Olga Mecking laat met humor, inzicht, grondig onderzoek en onderbouwing van experts zien dat nu even niets doen je heel veel oplevert. Ontdek hoe bevrijdend het kan zijn om wat vaker te luieren.

Naast dat dit boek erg leerzaam is en vol staat met interessante weetjes over niksen, is het ook nog eens heel grappig en leuk geschreven. Het is doorspekt met persoonlijke verhalen van de schrijver, ervaringen en hier en daar een anekdote. Dat maakt het niet alleen interessant, maar ook echt leuk om te lezen. Briljant boek over waarom je meer zou moeten niksen en hoe je dat dan precies doet.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Lisette Jonkman - Onverbeterlijk

Lisette Jonkman – Onverbeterlijk

Onverbeterlijk is een heerlijk feelgoodverhaal van Lisette Jonkman, bekend van de Verkikkerd- en Onbreekbaar-serie. Perfect quarantaineleesvoer! De laatste plek waar journaliste Bente in quarantaine wil zitten, is op de boerderij van de onverbeterlijk onbeleefde schrijver die ze net heeft geïnterviewd. Als Bente na het verschrikkelijke gesprek weer op het station staat, klaar om naar huis te gaan, belt haar moeder met het nieuws dat haar vader corona heeft en Bente beter niet thuis kan komen. “Blijf maar waar je bent,’ zegt haar moeder… Blijven waar ze is? Op het platteland, in the middle of nowhere, bij die afschuwelijke vent? Zo afschuwelijk vond ze hem er overigens niet uitzien toen hij zijn voordeur opendeed, maar zijn stugge houding heeft ervoor gezorgd dat ze binnen een paar uur een enorme hekel aan hem kreeg. Het wordt dus geen enkel probleem om die verplichte anderhalve meter afstand te houden… Toch?

Lisette Jonkman schreef tijdens de quarantaine een novelle. Over de quarantaine. En dit is inderdaad met recht een feelgoodverhaal te noemen. Zoals je gewend bent van Lisette: luchtig, grappig, goed geschreven, met enige snelheid en natuurlijk een toefje drama. En hier en daar wordt het sexy. Natuurlijk vrij voorspelbaar (want ohh, zouden ze die anderhalve meter afstand kunnen houden, wat denk je zelf?), maar dat maakt het zeker niet minder leuk. Met heel veel plezier gelezen!

Klik hier voor het e-book.

Reni Eddo-Lodge - Why I'm No Langer Talking To White People About Race

Reni Eddo-Lodge – Why I’m No Langer Talking To White People About Race

‘Every voice raised against racism chips away at its power. We can’t afford to stay silent. This book is an attempt to speak’ The book that sparked a national conversation. Exploring everything from eradicated black history to the inextricable link between class and race, Why I’m No Longer Talking to White People About Race is the essential handbook for anyone who wants to understand race relations in Britain today.

Dit boek werd me aangeraden om meer te lezen over (anti-)racisme. Minder ‘leuk’ om te lezen, vol met feiten en uitleg, het is een vrij zwaar onderwerp, maar mega leerzaam. Een groot deel gaat over de geschiedenis van Engeland en hoe slavernij en racisme daar begonnen is, zoiets wil ik juist ook van Nederland lezen en daarom lees ik nu ook ‘Roofstaat’. Maar dit boek staat al vol eye openers en goede lessen. Aanrader als je meer wilt leren over dit onderwerp. Dit boek is trouwens ook vertaald naar het Nederlands, dus als je liever Nederlands leest, kan dat!

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Tayari Jones - Een ongewoon huwelijk

Tayari Jones – Een ongewoon huwelijk

Celestial en Roy zijn jong, verliefd en pas getrouwd. Zijn carrière in de zakenwereld zit in de lift, zij is een veelbelovende artiest. Ze zijn net aan het wennen aan de routine van hun leven samen als ze uit elkaar gerukt worden door omstandigheden die ze zich nooit hadden kunnen inbeelden. Roy wordt gearresteerd en veroordeeld tot twaalf jaar cel voor een misdaad waarvan Celestial weet dat hij die niet heeft gepleegd. Wrong race, wrong place.
Ondanks haar sterke onafhankelijkheid, voelt Celestial zich ontheemd. Ze zoekt troost bij André, haar jeugdvriend en getuige op haar huwelijk. Ondertussen ontdekt Roy in zijn isolement een heel nieuwe wereld. Kan liefde standhouden op het scherpst van de snede?
Een ongewoon huwelijk is een eigentijdse, briljante en ontroerende roman over onvoorwaardelijke liefde en de complexiteit van relaties.

Dit is een van mijn favorieten van juni. Wat een aangrijpend verhaal. Het begint zo leuk: Celestial en Roy slapen een nachtje in een motel omdat ze op bezoek zijn bij familie. Die nacht gaat het mis: Roy wordt gearresteerd voor iets wat hij niet gedaan heeft. Wat volgt is een brievenuitwisseling tussen de twee, ontmoetingen en vooral heel veel moeilijke momenten. Hoe houdt liefde stand in zo’n ingewikkelde situatie?
Pijnlijk, emotioneel, heftig en héél goed geschreven. De afwisseling tussen brieven en ontmoetingen, gedachten en gesprekken, leest erg lekker.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Jason Reynolds & Brendan Kiely - Echte Amerikaanse jongens

Jason Reynolds & Brendan Kiely – Echte Amerikaanse jongens

Samen met Brendan Kiely schreef Jason Reynolds Echte Amerikaanse jongens. Jason schreef de stukken van Rashad, Brendan die van Quinn.

Op vrijdagavond loopt Rashad nog even snel de supermarkt in. Hij eindigt buiten op de stoep terwijl een politie-agent op hem inslaat. Omdat hij iets liet vallen. Omdat een vrouw over hem struikelde. Omdat hij een zwarte jongen in wijde kleren is. Rashad belandt in het ziekenhuis en wil eigenlijk zo snel mogelijk terug naar zijn oude leven. Maar wat doe jij wordt gebruikt als nationaal voorbeeld van raciale ongelijkheid?

Quinn ziet alles gebeuren. Hij ziet de oudere broer van zijn beste vriend een klasgenoot in elkaar slaan. Hij vertelt niets – hij weet niet eens of hij het wel goed heeft gezien. Maar dan splijt de school (en het land) in tweeën en gaat de discussie niet meer alleen over Rashad maar over politiegeweld en racisme. Quinn realiseert zich dat hij moet begrijpen wat er is gebeurd, want omstander of niet, hij is een onderdeel van de geschiedenis. En het is aan hem om te bepalen welke kant van de geschiedenis dat is.Rashad en Quinn, een zwart de ander wit, allebei echte Amerikaanse jongens, worden beide geconfronteerd met racisme en vooroordelen. Om de wereld te kunnen veranderen, moeten ze allebei hun toekomst op het spel zetten. Hoe ver willen ze gaan voor gerechtigheid?

Mijn uitgever Blossom Books stuurde me dit boek op omdat het nu erg actueel is. Ook dit boek gaat over politiegeweld tegen zwarte mensen. Dit verhaal is heel tof geschreven: je leest het verhaal van Rashad en Quinn. Rashad en Quinn kennen elkaar niet, en maken de situatie dus op een hele andere manier mee. Hoe gaan ze om met deze verschrikkelijke gebeurtenis en hoe gaat dit op school? Confronterend, zeker omdat dit ook echt gebeurt, en mooi om te zien hoe in dit verhaal iedereen samenkomt.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Lucinda Riley - De Zeven Zussen - Parel

Lucinda Riley – De Zeven Zussen – Parel

CeCe heeft altijd het gevoel gehad dat ze nergens echt bij hoorde. De dood van haar vader is een keerpunt in haar leven. Nu haar zusje Star, met wie ze altijd heel close was, een nieuw leven opbouwt met haar geliefde, voelt ze zich helemaal alleen. Wanhopig verlaat CeCe Londen in een poging haar verleden te ontrafelen. De enige aanwijzing die ze heeft is een zwart-witfoto en de naam van een vrouw die honderd jaar eerder in Australië leefde. Via de prachtige stranden van het Thaise Krabi reist CeCe naar de ruwe vlaktes van Australië. Zal ze daar in de wildernis eindelijk haar geluk vinden? De zeven zussen – Parel is het vierde deel uit de zevendelige serie over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent.

Ik sluit deze blog af met mijn haat/liefdeverhouding, De Zeven Zussen. Parel vond ik wel weer wat leuker, dit was ook wat mij betreft een wat interessanter verhaal qua historie. Maar ook hier weer is er een onmogelijke liefde. Oké, ik moet me eroverheen zetten dat dat een thema in deze boeken is, haha.
Dit deel vond ik dus wel weer beter, wat afwisselender, spannender, net even wat interessanter. Vooral het eerste deel in Thailand vind ik leuk, maar ook de delen dat CeCe in Australië is. Wel vind ik op het eind een aantal dingen echt véél te toevallig, maar goed, ik heb wel weer genoten van dit deel!

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Ik heb De Zeven Zussen, Niksen, Een ongewoon huwelijk en Echte Amerikaanse jongens gekregen van de uitgevers. De rest heb ik zelf gekocht. Binnenkort deel 2 van juni met de rest van de boeken die ik las.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

22 reacties
 1. Danielle

  Altijd heerlijk, dit soort lijstjes.
  Ik heb inmiddels Echte Amerikaanse Jongens uit en ben gestart met Een ongewoon huwelijk. Erg indrukwekkend beiden!

 2. Suzanne

  Heel leuk lijstje met boeken! Ik ben heel benieuwd naar het boek niksen!

 3. Angela

  Jaaaaa een boekenblog. Das werken met 2 schermen: 1 om je blog te lezen en daarnaast Safari openen om in bol.com de boeken toe te voegen tot mijn verlanglijst of via kobo plus toe te voegen. Overigens zijn de ebooks van Een ongewoon huwelijk en Echte Amerikaanse jongens tijdelijk niet verkrijgbaar 🙈
  Ik ben fan van deze blogs 🙂

 4. Carolien

  Ik heb ook je haat-liefde verhouding met de 7 zussen. Vind het niet zo goed. Maar MOET het uitlezen. Ik vond het boek van Electra wel een van de interessantste. Benieuwd wat jij ervan vond.
  The hate u give van Angie Thomas is ook een goed boek over o.a. ongelijkheid. Aanrader. Leest als een trein ondanks het moeilijke onderwerp. En Maya Angelou uiteraard… mocht je nog meer willen lezen…

  • Suuz

   Die van Electra vond ik zo ‘van de ene snuif naar de andere’ hahaha.

 5. Vera

  Heel herkenbaar je haat/liefde met de zeven zussen! Heb deze twee ook pas gelezen, wat te snel achter elkaar (was een enorme wachtlijst bij de bieb die opeens opgelost was 🙈). Vind de verhalen wat te langdradig en idd bij de laatste té toevallig allemaal, maar wil toch alle boeken wel lezen. Ben wel nieuwsgierig naar het totaal verhaal….

 6. Maria

  Het lijkt mij interessant om de boeken Niksen, Why I’m no longer talking to white people about race en Een ongewoon huwelijk te lezen. De Zeven Zussen sla ik over, ik loop niet warm voor deze serie. Dank voor de tips!

 7. Yvonne

  Had ze al op je instagram voorbij zien komen. Er staat een aantal interessante boeken tussen die me zéker aanspreken waaronder Een Ongewoon Huwelijk, Echte Amerikaanse Jongens, en Why I’m Not Longer Talking to White People About Race. Zal de eerste twee denk ik dan wel in het Engels lezen als de Nederlandse boeken vertalingen zijn. De oorspronkelijke taal leest vaak net wat fijner, vind ik.
  De Zeven Zussen sla ik over, haha

 8. Gloria

  Oooh ik ben al heel benieuwd naar het tweede deel haha! 🙂

 9. Ingrid

  Ik heb afgelopen twee weken de boeken van Haruki Murakami – moord op de commendatore uitgelezen. Die vond ik persoon best tegenvallen. Had allemaal wel met wat meer vaart gekund. Zijn schrijfstijl is dusdanig goed dat ik toch wel door wil lezen, maar toen ik het uit had, dacht ik echt: wat jammer. Hier was zo veel meer mogelijk geweest.
  Ik ben nu begonnen in deel twee van de zeven zussen. Ik hou soms wel van dat voorspelbare. Heerlijk iets luchtigs lezen. 🙂

  • Cynthia Schultz

   Oh geweldig. Ik ben dol op Haruki Murakami, er zit zeker wat traags in zijn verhalen, maar ik kan dat wel waarderen. En ja dat luchtige en voorspelbare, soms is dat heerlijk inderdaad.

 10. Anouk – Reading Traveller

  Leuk om te lezen! Ik heb het eerste deel in de Zeven Zussen gelezen, maar ik was er ook niet heel enthousiast over. Toch ben ik wel benieuwd naar de andere delen, haha. Onverbeterlijk van Lisette Jonkman lijkt me ook leuk!

 11. Dominique | dominiquetravels.com

  Ik heb deze maand ook het boek van Tayari Jones gelezen. Ik had daarvoor de documentaire 13th op Netflix gekeken, die heeft me heel veel achtergrond informatie gegeven over het gevangeniswezen in Amerika. Heel heftig, heel leerzaam.

 12. Audrey

  Oe, hier zit veel tussen dat me interessant lijkt! Alleen de Zeven Zussen sla ik sowieso over, haha!

 13. Eline

  Ik snap je volledig wat betreft de Zeven Zussen. Nadat ik al maandenlang over de boekenreeks hoorde en hij maar niet in de online bibliotheek kwam, heb ik toch maar het e-book gekocht. Het is geen slecht boek, maar het verhaal wordt nergens echt verrassend en ik ergerde me aan de oppervlakkigheid van de karakters. Na jouw recensies weet ik helemaal dat dit genre niet aan mij besteed is. 🙂
  Daarentegen heb ik echt genoten van de boeken van Emily St. John Mandel, bedankt voor de tip!

  • Eline

   Ja je blijft er nog dagenlang over nadenken!

 14. Kirsty

  De Zeven Zussen wil ik ook nog steeds mee gaan beginnen, maar ik ben dus een beetje bang dat ik het veel te fout ga vinden met die onmogelijke liefdes. Daar kan ik soms niet zo goed tegen, of het nu in boeken of films of series is haha.

 15. Misssannahcake

  Jouw boeken gelezen blogs vind ik 1 van de leukste blogs op de site, naast dat ik ook elke keer de weekblog bekijk omdat ik daar de mix van eten en structuur 🙂 wat huis, wat kees enzo grappig vind. Complimenten voor je site.
  Deze tips komen goed van pas, hier ook leuke mix trouwens van luchtiger tot maatschappy tot een boek over zelf niksen. Leuk

  • Cynthia Schultz

   OH wat leuk om te horen zeg, zo lief van je dat zegt. Dankjewel!