Boeken van juli

Laatst vertelde ik je over een paar favoriete boeken van dit jaar, ik vind het inmiddels wel tijd om gewoon maandelijks mijn gelezen boeken te bespreken. Zeker nu in de zomer lees ik meer, in juli heb ik zes boeken verslonden. Vandaag praat ik je bij over Notities uit de jungle, Laat los mijn hand, The curious incident of the dog in the night-time, Aristoteles & Dante, The day of the triffids en Spoetnikliefde.

Leestijd

Notities uit de jungle - Hanya Yanagihara

Notities uit de jungle – Hanya Yanagihara

In 1950 vindt Norton Perina tijdens een antropologische expeditie naar een afgelegen eiland in Micronesië de verloren gewaande primitieve stam waarnaar hij op zoek was. Bovendien ontdekt hij er in de buurt een groep mensen die in bomen wonen. Ze blijken van een ongelooflijke ouderdom te zijn en in toenemende mate seniel. Omdat hij de kans op eeuwig leven niet wil missen, doodt hij een van de schildpadden, wier vlees de bron tot lang leven lijkt te zijn, en neemt die mee naar Amerika. Zijn onderzoek maakt Perina wereldberoemd en levert hem zelfs een Nobelprijs op. Maar het komt hem duur te staan. Al snel verliest hij controle over zijn eigen leven, met desastreuze gevolgen. Een pupil redigeert deze autobiografie van Perina. In poëtische taal tovert hij een sprookjeseiland vol gruwelijke belevenissen. Dat hij een onbetrouwbare verteller is maakt het spannend tot de laatste bladzijde. ‘Fascinerende, wonderbaarlijke en schokkende roman met veel oog voor detail.’ Paul Theroux ‘Een ware triomf.’ Press Association ‘Beangstigend vreemd maar uiterst overtuigend.’ Sarah Waters ‘Een meeslepende, intelligente en compromisloze roman die misleidt en verontrust.’ The Independent

Vorig jaar las ik Een klein leven van Hanya Yanagihara. Dat is haar tweede boek – Notities uit de jungle was haar debuut. Het verhaal pakte me meteen: vanaf pagina een was ik geboeid en ik wilde alleen maar verder verder verder lezen. Omdat een leerling van Perina het verhaal opschrijft aan de hand van brieven van zijn leermeester, is het meer een observatie dan echt een verhaal dat verteld wordt. Je leest van begin tot eind wat Norton Perina ontdekt op het afgelegen eiland en welke conclusies hij daaruit trekt. Die dingen die hij ontdekt zijn soms vrij heftig in onze westerse belevingswereld en het pad dat Perina bewandelt is in zijn optiek heel goed, maar blijkt dat uiteindelijk niet echt te zijn. Naast dat het interessant is, blijft het ook spannend tot de laatste pagina.

Het is naast een mooi en nogal naar verhaal ook heel verhelderend over hoe de wetenschap onontdekte stammen en gebieden totaal kunnen vermorzelen en hoe onethisch dat vaak is.

Laat los mijn hand - Edward Docx

Laat los mijn hand – Edward Docx

Louis Lasker houdt zielsveel van zijn familie – de momenten dat het niet zo is daargelaten. Zijn twee halfbroers, Jack en Ralph, zijn fantastische, lastige mensen, maar heel druk met hun eigen ego’s. Louis’ leven staat in het teken van het verzorgen van zijn vader. Met zijn vieren ondernemen ze per busje een reis van Londen naar Zürich. Hun vader is ongeneeslijk ziek en hij wil op waardige wijze zijn leven beëindigen. In Engeland is dat bij wet verboden. In deze geweldige roadnovel gaat het in feite over de elementaire vragen in het leven en wat er uiteindelijk werkelijk toe doet. ‘Ontroerend’ dekt geenszins de lading, dit boek knalt recht je hart in en laat je na lezing verweesd achter. Docx heeft een uiterst actueel verhaal geschreven en de meest onweerstaanbare en onuitstaanbare personages gecreëerd, rijkgeschakeerd als het leven zelf.

Wauw! Wat kan Edward Docx prachtig, ontroerend én ontzettend grappig schrijven. Er zitten zoveel mooie zinnen in dit verhaal en mooie, betekenisvolle passages. Ik heb van heel wat pagina’s foto’s gemaakt omdat ik zo werd geraakt door de woorden.

Naast dat Docx heel mooi kan schrijven is het verhaal prachtig. Een vader die met zijn zoons op reis gaat. Een allerlaatste reis, de reis naar zijn dood. Vooraf zou je denken dat dat een hele liefdevolle reis vol mooie verhalen en omhelzingen gaat zijn, en deels is dat het natuurlijk ook, maar deze broers hebben niet per se een fantastische band. Het gaat er soms hard aan toe met heftige ruzies en flinke discussies en meningsverschillen. Maar deze pittige momenten wisselen zich af met herinneringen die worden opgehaald en het respect van de jongens voor hun vader. Ik vind dat dat het heel echt maakt: zo gaat het toch vaak in gezinnen, zeker wanneer zo’n gezin in een kleine camper op elkaars lip zit terwijl ze dat niet gewend zijn. Een ontroerend en heel grappig verhaal.

En: elke keer dat ik een Volkswagen T3 Westfalia zie, moet ik aan Louis en zijn vader denken. (Dit boek heb ik gekregen)

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht - Mark Haddon

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht – Mark Haddon

De vijftienjarige Christopher weet veel van wiskunde, maar weinig van mensen. Hij houdt van lijstjes, patronen en de waarheid. Hij houdt niet van de kleuren geel en bruin en hij wil niet aangeraakt worden. Christopher is in zijn eentje nooit verder geweest dan het einde van de straat. Maar wanneer blijkt dat de hond van de buurvrouw vermoord is, gaat hij op onderzoek uit. Hij begint aan een onvergetelijke reis die zijn veilige wereld volledig op zijn kop zet.

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht werd internationaal meervoudig bekroond, onder andere met de prestigieuze Whitbread Award en de Zilveren Zoen.

Ik las dit boek in het Engels, maar deze is ook gewoon in het Nederlands verkrijgbaar. In het najaar ga ik naar Carré voor het theaterstuk hiervan, dus ik moest absoluut het boek lezen. Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht is heel grappig en heel verdrietig tegelijk. Het is mooi om te lezen hoe Christopher denkt en hoe hij functioneert in het dagelijks leven en hoe hij er alles aan wil doen om de moordzaak van de hond van de buurvrouw op te lossen. Hij belandt in een voor hem groot avontuur waarin hij niet alleen ontdekt wie de hond van de buurvrouw heeft vermoord, maar ook een heleboel andere dingen die zijn leven voorgoed veranderen. Dat maakt het heel zielig, maar door de denkwijze van Christopher is het ook erg grappig.

Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum - Benjamin Alire Sáenz

Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum – Benjamin Alire Sáenz

Ik durf te wedden dat je soms in iemands hand alle geheimen van het universum kunt vinden.’ 

Aristoteles is een eenzame, boze tiener die misschien wel iets te veel over de wereld nadenkt. Dante is een eigenwijze betweter die het liefst de hele dag zonder schoenen rondloopt. Als ze elkaar bij het zwembad tegenkomen, lijken ze niets met elkaar gemeen te hebben – behalve het feit dat ze allebei vernoemd zijn naar oude filosofen. Toch ontstaat er een bijzondere vriendschap, zo eentje die levens verandert. En dankzij hun vriendschap ontdekken Ari en Dante wie ze zijn, en wie ze willen worden.

Ik lees niet heel veel Young Adult boeken, maar soms raad mijn uitgever Blossom Books me er een aan en dan moet ik natuurlijk wel. En: ik krijg er nóóit spijt van! Dit verhaal over Ari en Dante symboliseert het volwassen worden. Het zijn twee pubers die veel van elkaar en vooral van de situaties waar ze in terecht komen leren. Ze blijken onafscheidelijk en worden heel hechte vrienden. Zonder al teveel te verklappen wil ik zeggen dat ik het een erg mooi verhaal vind over tieners die echt ontdekken wie ze zijn en wat ze willen, die leren met hun ouders om te gaan en hun ouders te zien als ‘echte mensen’ in plaats van alleen ‘papa en mama’, die leren voor zichzelf op te komen en te zijn wie ze écht willen zijn. Het zijn thema’s die ook blijven spelen als je ouder wordt en daardoor vond ik dit een heel mooi verhaal dat mij erg ontroerde. (Dit boek heb ik gekregen)

The day of the triffids - John Wyndham

The day of the triffids – John Wyndham

Triffids zijn genetisch gemanipuleerde planten die zich kunnen verplaatsen en een lange, giftige angel gebruiken, waar ze ook mensen mee kunnen aanvallen en op slag doden. Bill Masen vermoedt dat de Sovjet-Unie ze heeft ontwikkeld. De superlichte plantzaden van de triffid zijn per ongeluk over de hele planeet verspreid geraakt, zodat de gevaarlijke plant vliegensvlug overal voet aan de grond heeft gekregen. Toch worden de van angel ontdane triffids dikwijls als ‘huisdier’ gehouden, of op boerderijen, omdat ze heel wat nuttige toepassingen kennen, onder andere oliën.

Op een bepaald moment, als Bill in het hospitaal ligt, herstellend van een oogoperatie, is de hele wereld getuige van een prachtig kosmisch verschijnsel: een meteorenzwerm scheert rakelings langs de aarde. Helaas is er een afschuwelijke bijwerking: de volgende morgen blijkt iedereen die het schouwspel bewonderde blind te zijn! Bill zelf had het verschijnsel niet gezien, aangezien zijn ogen verbonden waren. Hij kan uiteindelijk weer zien, en ontdekt dat bijna iedereen hulpeloos is. De wereld vervalt in chaos. Op de koop toe weten de triffids te ontsnappen, met alle gevolgen van dien.

Dit oude post-apocalyptische sciencefictionverhaal stamt uit 1951 en stond al tijden op mijn to read lijst. Willem bleek hem in zijn kast te hebben staan en ik begon meteen met lezen. Ik houd erg van post-apocalyptische verhalen (dat begon een paar jaar terug met Station Eleven) en dit was een van de allereersten die geschreven werd: een echte klassieker die ik dus wel moest lezen. Het verhaal is echt creepy: het gaat over planten die op een bepaalde leeftijd kunnen lopen en mensen doodmaken. Na een meteorenzwerm is een deel van de mensheid blind geworden, maar Bill ligt op dat moment toevallig met een oogprobleem (veroorzaakt door een triffid) in het ziekenhuis. Hij is dus niet blind, maar word wel wakker in een wereld zonder stroom, politiek, politie: het is een grote chaos. Trouwens, waar kennen we deze opening nog meer van? The Walking Dead, anyone? Een briljant begin, wat mij betreft. Wat volgt is een lange reis waarin Bill een leven probeert op te bouwen én zijn vriendin Josella probeert terug te vinden.

Ik vind het hier en daar wat langdradig en erg hak-op-de-tak (Bill is telkens met andere mensen op andere plekken, daardoor mist het vaak wat diepgang), maar het enge sfeertje is goed neergezet en tot het einde blijf je als lezer met vragen zitten. Daar houd ik wel van, dat vage: niet alles hoeft beantwoord te worden.

Niet mijn favoriete post-apocalyptische verhaal, maar wel een echte klassieker die je gelezen moeten hebben als je van dit genre houdt.

 

Spoetnikliefde - Haruki Murakami

Spoetnikliefde – Haruki Murakami

K. is onderwijzer op een basisschool. Sumire is zijn beste vriendin en vertrouwelinge, en K. is verliefd op haar. Maar Sumire is tot haar eigen verbazing verliefd op Mioe, haar getrouwde bazin. In urenlange telefoonsessies met K. praat ze over haar problemen: wat is seksuele aantrekkingskracht en moet ze Mioe ooit vertellen wat ze voor haar voelt?

Gefrustreerd door zijn onbeantwoorde liefde begint K. een affaire met de moeder van een van zijn leerlingen. Dan krijgt hij een wanhopig telefoontje vanaf een Grieks eiland. Het is Mioe, die hem smeekt meteen naar Griekenland te komen omdat Sumire op raadselachtige wijze is verdwenen. Er volgt een zoektocht waarin de grens tussen droom en werkelijkheid niet meer herkenbaar is.

Weer een boek van een van mijn favoriete schrijvers. Bij ‘Spoetnikliefde’ stelde ik me een of ander vaag ruimteverhaal voor (ik bedoel, bij Haruki Murakami kan je echt alles verwachten), maar dit is juist een van zijn wat normalere verhalen met vrij klassieke thema’s, zonder pratende katten en meerdere dimensies. Zijn vierde verhaal gaat over vriendschap, liefde en dood. Al snel wordt het bijna een misdaadroman omdat de verdwijning van Sumire centraal komt te staan. Dit vrij dunne boek bevat veel wijsheden over vriendschap, liefde, trouw en seksualiteit. Ik heb het met plezier gelezen omdat je K. puur volgt in zijn belangrijke vriendschap met Sumire en vanuit dat perspectief wordt het verhaal verteld. De verdwijning van zijn vriendin wordt niet dramatisch neergezet, maar juist heel nuchter en praktisch: K. gaat gewoon die kant op om Mioe te helpen met de zoektocht naar Sumire, totaal in de veronderstelling dat alles gewoon goed komt. Ze kan toch niet zomaar verdwijnen?
Zoals bij praktisch alle verhalen van Murakami sla je het boek dicht met meer vragen dan antwoorden, maar daar ben ik van gaan houden: ik blijf altijd nog lang nadenken over zijn verhalen, en zo ook over Spoetnikliefde.

Juli was een mooie leesmaand met zes boeken die me stuk voor stuk enorm aanspraken. Daar moet je ook maar net geluk mee hebben: ik heb ook weleens periodes waarin ik telkens boeken lees waar ik me echt doorheen moet worstelen. Dit waren fijne verhalen waar ik echt van heb genoten. Op naar augustus!

Je kan me trouwens hier volgen op Goodreads, daar houd ik alles bij wat ik lees en geef ik korte reviews met sterren (de echte reviews lees je hier).

Dit artikel bevat gekregen producten

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

31 reacties
 1. Tessa

  Wat leuk dat je Murakami ook zo kan waarderen! Spoetnikliefde is mijn favoriete boek van hem, omdat het puur symbolisch is: met liefdesverdriet raak je letterlijk een deel van jezelf kwijt – althans in dit boek van Murakami. Zo mooi gedaan! Maar zoals altijd met Murakami gaat: alles is open ter discussie dus misschien ben jij het totaal niet met mij eens 🙂

 2. Ingrud

  Altijd leuk, dit soort artikelen! Haruki murakami vind ik ook echt een briljant schrijver.
  Leuk om op deze manier weer wat boeken aan mij ‘to-read’ lijstje toe te voegen. In de zomer lees ik net wat meer 🙂

 3. Mijntje

  Thanks Cynthia! Deze rubriek vind ik altijd smullen en ik vroeg er laatst zelfs om ;). Onze smaak verschilt best wezenlijk maar desalniettemin pik ik er altijd ten minste 1 boek uit. Dit keer komt het boek van Edward Docx morgen binnen. Mensengedoe, I like!

 4. Annemieke

  Ik vond the curious incident als boek best goed en ben in New York naar het toneelstuk geweest: worst 70$ ever spent. Als toneelstuk echt niet om aan te zien, ben benieuwd hoe je het gaat vinden. Vond ’t als toneelstuk echt niet te doen, mega chaotisch opgezet en echt veel geschreeuw en effecten waarbij iemand met epilepsie zeker 20 aanvallen had gehad..

 5. D

  Oh, Day of the Triffids! Ik heb als kind ooit de (originele, volgens mij is er ooit een remake gemaakt) film gezien, ergens begin jaren tachtig 🙂 Ik vond ze doodeng, die wandelende planten, met hun rare tok-geluiden… Als ik ‘m nu terugzag zou het waarschijnlijk een trage, oubollige film zijn 😀

  • D

   Eventjes opgesnord: de film is van 1962, het was dus toen ook al een oude film 😉

 6. Mariëlle

  Ik moest hardop lachen bij “zonder pratende katten en meerdere dimensies”. Ik hou ook zó van Murakami. Hen je al eens wat van John Irving gelezen? Mijn andere favoriet. Moet je alles van lezen. Alles.

  Ik ben dol op je boekenlijstjes!

  • Cynthia Schultz

   Nee maar ik zet het bij deze op m’n lijstje! Wat is je favoriet van hem?

  • Mariëlle

   Oeh, zo lastig! Ik zou beginnen met ‘The world according to Garp’, waarin je een breed scala van zijn terugkerende thema’s tegenkomt. En een prachtig verhaal. Daarna ‘A prayer for Owen Meany’. Oeh en dan ‘Untill I find you’, speelt zich ook in Amsterdam af, heel cool. Hoe realiteit en roman door elkaar lopen in zijn verhalen is echt geniaal.

 7. Winnie

  Ik ben laatst begonnen in 1q83 van Hurakami, maar ik kom hier echt niet doorheen. Ik vind het te wazig allemaal.

  Het verhaal van Ari en Dante lijkt me uit dit lijstje wel heel leuk, de laatste sla ik dus maar over.

  • Cynthia Schultz

   Snap ik wel, die is ook wel heel weird Haha. Als je iets anders van hem wilt proberen, is Spoetnikliefde wel echt een goed idee.

  • Ingrid

   Dans, dans, dans van haruki murakami is ook echt een van mijn favorieten.

 8. Petra

  Inspirerend artikel weer, wat lees je toch lekker veel! Twee hiervan gaan zeker op mijn lijstje 🙂

 9. marije

  Leuke boeken heb je gelezen. Ik ga ze op mijn to read lijstje zetten.

 10. Anna

  Bedankt voor de inspiratie! Ik heb deze boeken allemaal nog niet gelezen.

 11. Debbie

  Hai Cynthia,

  Ik reageer eigenlijk nooit.. maar vond dit zo grappig dat ik het moest delen:). Gister vroeg mijn vriend ‘wie nou die Cynthia is’
  waar ik het steeds over heb. Hij vond het gek dat hij je nog niet had ontmoet. Kennelijk zeg ik soms dit soort dingen; Cynthia heeft dat ook gelezen.. of Cynthia raadde aan om hier te gaan eten :p. Ik volg je denk ik al een jaar of 7. Misschien wel langer. En stiekem voelt het dus blijkbaar alsof ik je al heeeeel lang ken!

  Groetjes, debbie

  P.s. Ik ben toevallig nu ook aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum aan het lezen. Super mooi boek!

  • Cynthia Schultz

   Wauw!!! Wat lief en bijzonder eigenlijk. Doe je vriend de groetjes! Bedankt voor het volgen, al zo lang!

  • Iris

   Haha, ik heb precies hetzelfde! Ik denk dat mijn vriend langzaam gek wordt van de “Ja, maar Cynthia zei dat dit echt goed spul is!”, “Mascha heeft dit ook”, “Serena zweert hierbij!” , “Cynthia raadt dit boek aan!” etc. etc.
   Een vriendin van mij volgt dezelfde bloggers als ik, en soms kunnen we echt zo jullie namen laten vallen alsof jullie vriendinnen van ons zijn, haha.

 12. Minka

  Wat is dit een ontzettend leuke rubriek. Ondanks dat ik al een paar boeken wel heb gelezen zitten er zeker drie bij die ik op mijn leeslijst ga zetten.

 13. Susan

  Ik kende deze allemaal nog niet! Ik ga er een paar onthouden 🙂

 14. Varenka W

  Haruki Murakami ik ben al jaren fan van deze schrijver, hij stelt je nooit teleur.
  Super leuk deze rubriek, ik geniet er elke keer weer van om te lezen.

 15. Donna

  Ik heb voor het eerst een Murakami boek gelezen. Ik las After Dark en vond hem echt prachtig. Mede door jou ben ik zijn boeken gaan lezen, was zo benieuwd! Bedankt voor alle tips!

 16. Amy

  Ik dacht, leuk inspiratie om wat te lezen, maar gelijk bij het eerste boek geef je een enorme spoiler mee. Jammer :'( lees de rest van het artikel daarom niet meer door.

 17. Roos

  Ik zie deze rubriek liever zonder gekregen produkten.

  • Lenneke

   Wat maakt dat voor verschil dan? Vind dit zo’n onzin. Het boek blijft precies hetzelfde en naar mijn idee is Cynthia altijd erg eerlijk. Denk ook niet dat je voor die twee tientjes die je normaal voor een boek betaalt je geloofwaardigheid te grabbel gooit. Anyway, ik ga deze boeken op mijn leeslijst zetten. Thanks, Cynthia! 🙂

  • ikstavoorjeklaar – winston

   Cynthia vermeld bij een review of bij een video al alles. Maar voor een boek is dat overbodig.. Wat een onzin..

  • Minka

   Want? Wat is hier in belangrijk voor jou?

  • Cynthia Schultz

   Ik krijg veel boeken opgestuurd van uitgevers. Mijn mening wordt daardoor niet beïnvloed. Ik koop trouwens ook echt mega veel zelf. In dit artikel heb ik alleen laat los mijn hand en Ari & Dante gekregen.

  • Claudia

   Hoe denk je dat de NRC, Trouw of een andere krant zijn boeken recenseert? Zij zetten het er sowieso niet bij, maar de kans is heel klein dat ze het boek zelf hebben gekocht.