Boeken van juli

Juni was echt een fantastische leesmaand, maar na pieken volgen dalen en dat blijkt nu ook. In juli las ik veel minder, en vond ik ook minder boeken die me echt heel erg aanspraken. Vandaag bespreek ik de vier boeken met je die ik las – en de ene die ik weglegde na de helft gelezen te hebben.

Leestijd

Al deze boeken las ik via Kobo Plus, alleen De avond is ongemak kocht ik.

Marieke Lucas Rijneveld - De avond is ongemak

“De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld is het schrijnende verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Door de ogen van Jas, die zich ophoudt in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen.
Het is een verbluffend romandebuut dat is doortrokken van seksualiteit, geloof en de smerigheid van het bestaan.
Marieke Lucas Rijneveld geldt als een van de grootste nieuwe talenten van de Nederlandse letteren. In 2015 debuteerde ze met de meermaals herdrukte dichtbundel “Kalfsvlies’, die werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut. 

Het gebeurt niet vaak dat ik een boek wegleg, maar deze maand was het weer zover. Ik was al op de helft, dus ik twijfelde of ik door zou gaan, maar besloot toch te stoppen. Ik bleef maar wachten op het moment dat ik me wél zou gaan vermaken met dit boek, maar het kwam niet. Lezen moet wel leuk zijn, dus ik hield ermee op.
De grootste reden waarom ik stopte was de irritante gedachtegangen van Jas. Een klein kind dat zó poëtisch denkt, overal diepe lagen en bijzondere metaforen inziet, ik kon er niet mee omgaan. Daarnaast vond ik het verhaal vrij ranzig, en steeds ranziger worden. Voor mijn gevoel ook zonder reden of logica. Misschien gewoon niet mijn ding, vast heel goede kwaliteit, maar geen aanrader wat mij betreft.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Jonas Jonasson - De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween

“Allan wordt honderd en dat moet natuurlijk groots gevierd worden in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en, kort voordat het feest losbarst, vertrekt. Hij vindt dat hij de tijd die hem rest beter kan besteden, en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken.

Nadat hij uit het bejaardentehuis is ontsnapt, beleeft Allan het ene na het andere avontuur. Het is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen. Hij handelt eerder ad hoc en is niet bang voor avonturen, met alle gevolgen van dien. 

Vanaf het moment dat Allan het bejaardentehuis verlaat, wordt De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt. Zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in. Er blijkt echter enorm veel (maffia)geld in te zitten, wat leidt tot woeste achtervolgingen. Ook verzamelt hij een bonte club figuren om zich heen in een zwaan-kleef-aan effect. 

Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap.”

Dit boek wilde ik al jaren lezen, en toen ik het vervolg hiervan opgestuurd kreeg, begon ik er dan eindelijk aan. Het boek is grappig, vermakelijk en totaal ongeloofwaardig. Maar dat laatste is niet erg, het is de stijl van het boek en het is geinig gedaan. Toch kwam ik met moeite door het verhaal heen vanwege de hoeveelheid flashbacks naar de jongere jaren van Allan. Daar worstelde ik me soms doorheen, het was soms langdradig en meestal snapte ik het nut van de flashback niet. Later kwam het wel wat meer samen, maar ik had het een beter en leuker boek gevonden als het zich meer in de tegenwoordige tijd had afgespeeld. Alsnog een leuk boek waar ik plezier van heb gehad en het vervolg ga ik zeker lezen. Ik begreep ook dat ze verfilmd zijn, dus de films ga ik ook kijken.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Suzanne Vermeer - Bon Bini Beach

Lilian en Dominique, twee Nederlandse studentes, gaan vakantie vieren op de Antillen waar de vader van Dominique een huisje heeft. Het belooft een geweldige tijd met veel feesten, luieren en shoppen te worden. Maar niets is minder waar.
Op een avond staan er twee mannen voor de deur die naar Dominiques vader vragen. Omdat ze onraad ruikt, doet ze zich voor als een gast. Ze weet niet alles van haar vaders zaken en poeiert de mannen af. Tijdens een heftige avond uitgaan, verliest Dominique haar vriendin uit het oog. Als ze de volgende morgen met een kater wakker wordt, is Lilian nog steeds niet terug. Waarschijnlijk is ze met iemand meegegaan en Dominique wacht het rustig af. Pas als ze ’s avonds nog steeds niets van Lilian heeft gehoord en alleen maar haar voicemail krijgt, begint Dominique zich echt zorgen te maken. Het lijkt erop dat Lilian is verdwenen…

Na twee boeken waar ik niet helemaal lekker doorheen fladderde, ging ik voor een boek waarvan ik wist dat het lekker pakkend en leuk zou zijn: een van Suzanne Vermeer. Dit verhaal speelt zich af op Aruba en ik had wel zin om me even te verplaatsen naar een tropisch eiland. Iets minder leuk dat een meisje verdwijnt, dat wel. Dit is zo’n boek dat je in één middag uitleest (dat deed ik in ieder geval wel), dat spannend is, niet te ingewikkeld, vermakelijk en gewoon leuk. Ik moet vaker dit soort boeken lezen, ik word er echt blij van. Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Patricia Snel - Expat Exit

Een beklemmende thriller over vrijheid, liefde en innerlijke kracht Elisa leidt een heerlijk leven op Curaçao. Zon, zee, strand, lieve vriendinnen, een carrièreman en haar fantastische zoon Sam. Maar dan slaat het noodlot toe. Haar man verlaat haar voor een ander en eist de volledige voogdij over hun zoon op. Gevangen op het eiland probeert Elisa haar leven weer op de rails te krijgen. Na een ernstig bootongeluk, waarbij het vriendje van Sam zwaargewond raakt, wordt Elisa verantwoordelijk gehouden, lijkt alle hoop verloren. Ze belandt in een strijd om drugs en geld. Elisa zal haar leven moeten riskeren om haar kind terug te krijgen en te ontsnappen aan de wurggreep van het criminele milieu. Het paradijs lijkt verder weg dan ooit. Met Expat Exit keert Patricia Snel terug naar de wereld van haar bestseller De expat. Als geen ander toont Snel zowel de exotische als de duistere kanten van het jetsetbestaan.

Ik had zoveel plezier van Bon Bini Beach dat ik doorging met het genre. Ik verplaatste me twee eilanden verder, naar Curacao, en naar een andere schrijfster, Patricia Snel. Een verhaal over het expatleven op een tropisch eiland. Het is een inkijkje in hoe het leven van een expat is of kan zijn en daarnaast gebeuren er allemaal nare dingen. Dat weet je natuurlijk al voor je het boek gaat lezen, en het was ook de reden dat ik ervoor koos. Lekker, even zwelgen in de problemen van een ander (ook al is dit natuurlijk fictie). Het is niet geheel geloofwaardig en Elisa heeft niet echt ruggengraat, maar het is wel een leuk boek dat spannend blijft tot het eind.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Nou, duidelijk geen te gekke leesmaand. Geen enkel echt memorabel boek kwam voorbij, maar goed, augustus wordt vast beter! Ik ga een weekje zwemmen en lezen op Curacao, dus daar gaan vast aardig wat boeken doorheen. Ik neem sowieso het vervolg op de 100 jarige man mee, en ik ben op mijn e-reader al wat boeken aan het verzamelen. Laat het me weten als je boekentips hebt om op een tropisch eiland op het strand te lezen!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je het boek via de link koopt, krijg ik een kleine vergoeding. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

42 reacties
 1. Lien

  Hi Cynthia, je moet zeker eens het boek Woesten lezen van Kris Van Steenberge lezen, een super meeslepende roman! Ben benieuwd of je er ook zo zal in opgaan 🙂

 2. Jard

  Bij mij staat het lezen ook even op een laag pitje. In juli heb ik helemaal niet gelezen. Ik heb net echter ‘Die zomer’ van David Baldacci uit, niet echt een aanrader maar wel makkelijk leesvoer voor tussendoor en dat was precies wat ik nodig had. Ik ben benieuwd naar de boeken die je deze maand gaat lezen!

 3. Sanne van Zwol

  Zeker geen gekke leesmaand. Heb zelf heel lang niet gelezen, de zogenoemde readingslump. Ben nu weer fanatiek aan het lezen, wat kan je hier van genieten zeg. Lees wel hele andere boeken echter probeer uit zoveel mogelijk genres wat te halen. Hoe meer je leest, hoe meer je leert.

 4. Laura

  Zelf vind ik het ook heerlijk om soms wat boeken van Suzanne Vermeer te lezen, het is eigenlijk altijd goed. Wat ik ook leuke, luchtige, boeken vind om te lezen zijn die van Linda van Rijn, vind ik wel gelijkwaardig!

  • Marjanne

   Linda van Rijn heeft inderdaad eenzelfde soort boeken.. Gewoon van die verhalen die lekker weg lezen, niet te diepzinnig, gewoon even lekker ontspannen..

   Kiki van Dijk, heeft ook zo’n boek 😉

 5. Elke

  Altijd leuk deze artikelen, leuk dat je zoveel leest! Lees ook altijd de comments om nog wat tips uit te halen 🙂

 6. Daisy

  Bedankt voor je boekentips!
  Ik ben nu Cody van Bernice Berkleef aan het lezen. Is tot nu toe erg spannend! Fijne vakantie alvast 😉

 7. Eva

  Ik weet niet of je van spannende boeken houdt, maar ik vond De nachtploeg van Michael Connelly en De dorst van Jo Nesbo érg goed. Echte pageturners 🙂

 8. Petra

  Ben benieuwd wat je van de verfilmingen vindt! Komt er dan een filmmaand verslag? 😉 Ik ben het helemaal eens met je recensie van het boek: leuk en ongeloofwaardig. Helaas vond ik het in de film niet goed naar voren komen, te sloom. Sorry, hoop dat ik hier je ervaring niet door kleur!

 9. Marjolein

  De Avond is Ongemak vond ik ook lastig om te lezen. Het leek meer shockeren om het shockeren, en de boodschap van het verhaal was vervolgens vrij onduidelijk. Dus, helemaal niet er dat je bent gestopt ;). Ik lees nu De Kunst van het Verdwijnen van Sarah Domogala. Behoorlijk heftig maar wel erg sterk, over het concept burn-out. Tot nu toe een aanrader!

 10. Leonie

  Ik heb op vakantie ‘De tien wensen van Lucy Harte’ van Emma Heatherington gelezen en vond dat echt zo’n prachtig boek!

  Daarnaast zijn boeken van Jill Mansell, Chantal van Gastel, Astrid Harrewijn en dat soort feelgood chicklitachtige boeken wat mij betreft altijd goed.

 11. Elske Leest

  Dankjewel voor het delen van je gelezen boeken! Ik vind het altijd heel interessant om te zien en dit overzicht zorgt voor inspiratie – zowel om boeken wel te lezen als om boeken niet te lezen :).

  Ik las zelf onlangs ‘Noord’ van Sien Volders; een verhaal dat zich afspeelt in één van de noordelijkste puntjes van Canada. Het verhaal is prachtig neergezet door de heldere schrijfstijl van Volders. De emoties van de hoofdpersonen voelen bijna als eigen. Wat mij betreft een aanrader, al dan niet per se onder de tropische zon.

  Veel leesplezier en alvast een fijne vakantie!

 12. Jill

  Hi Cynthia, ik vind het altijd leuk om jouw boekentips (of juist afraders) te lezen. Ik ben sinds half mei begonnen aan deel één van de serie over Helen Grace en ik ben nu bij boek acht. Zo spannend! De schrijver is M.J. Arlidge, het eerste boek heet als ik het goed heb Iene Miene Mutte. (Bij bol.com staat er achter de titel welk deel uit de serie het is.) Het is zoiets als de Frieda Klein serie van Nicci French. De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry (van Rachel Joyce) vond ik vorig jaar zomer een heerlijk boek. Dat is zo’n beetje het tegenovergestelde genre 🙂 maar fijn voor de afwisseling!

 13. Mandy

  De avond is ongemak heb ik wel uitgelezen, maar met moeite, dus snap je helemaal. Einde is ook nog eens vrij onbevredigd. Al is die wel geheel in stijl van het boek.
  Zelf net ‘De afwezigen’ van Lieke Kézér via de Vakantiebieb-app in één ruk uitgelezen, echt een aanrader. Zo’n mooi verhaal, mooie stijl en manier waarop het verhaal zich ontwikkelt.

 14. Sabine

  Ik vond de 100 jarige geen leuk boek. Door alle flashbacks, en de manier waarop het geschreven is kwam ik er gewoon niet doorheen. De film is dan weer wel heel leuk.

  Mijn aanraders voor je vakantie zijn allemaal boeken die ik pas heb gelezen en die ik echt de moeite waard vond..
  × gespleten, vanKarin Slaughter
  × Kleine brandjes overal, van Celeste NG
  × wat Alice vergat, van Liane Moriarty
  × grote kleine leugens, van Liane Moriarty
  × de Ronning en Stilton serie van Cilla en Rolf Borjlind
  × een hemel vol sproeten, van Alex Boogers

  Veel plezier op vakantie in iedergeval!

 15. Stephany

  Ken je het werk van Frederik Backman al? En dan vooral: a man called ove. Echt een aanrader!

 16. Johanne

  De 100-jarige man moet ik ook nog steeds lezen. Grappig, de meeste mensen zijn echt lyrisch, maar als ik dit zo lees sta ik meer aan jouw kant. Heb zelf net The Hate U Give uitgelezen en vond het écht een verschrikkelijk goed boek. En heb tranen met tuiten gehuild bij Nooit meer van Colleen Hoover. Ohja, en ‘Ik moet nog even kijken of ik kan’ vind ik een echte aanrader. Een heel boek over introversie. Heerlijk.

 17. Vera

  Heerlijk de hoeveelheid boeken die je altijd wegleest! Ik ben nu bezig in Wat Alice vergat van Liane Moriarty. Kan het boek echt niet neerleggen en wil gewoon graag weten wat er gaat gebeuren. Zeker een aanrader vind ik zelf!

 18. Maaike

  De boeken van Dave Eggers kan ik je aanraden en dan specifiek het boek “de monnik van Mokka”. Het gaat over een jongen uit Jemen die in Amerika woont en de koffie uit zijn geboorteland weer op de kaart wil gaan zetten. Is een waargebeurd verhaal, met interessante feitjes over koffie en een prachtig motiverend verhaal over iemand die niet opgeeft.

 19. Marjolein

  Als groot boekenfanaat ken ik ook de frustratie als je geen boeken kunt vinden die je aanspreken. Afgelopen maand heb ik Pilaren van de Aarde van Ken Follet gelezen, een erg leuk boek! Daarnaast vind ik Echo van Tamara Geraerds een grote aanrader!

 20. Luna

  Ook ik wil graag nog een keer aanraden: Zondagskind van Judith Visser. Als je begint blijf je doorlezen. Tot nu toe het mooiste boek wat ik dit jaar las.

 21. Yvonne

  Ik blijf het zeggen: lees Zondagskind van Judith Visser. Je zal het echt niet weg kunnen leggen. Mijn vriend wilde het niet lezen..begon er toch aan op vakantie en was OM.

 22. Anton

  Volgens mij is Curaçao één eiland verder dan Aruba 😉 maar wellicht dat er in de tussentijd nog een klein Aruba tussen gekomen is? 🙂

  • anton

   Ooops dubbel sorry. Maar zie niet hoe ik reactie kan verwijderen.

 23. Kirsty

  Ik las de afgelopen maand ook “maar” vier boeken, maar op één boek na vond ik ze eigenlijk allemaal wel heel leuk! Vooral Circe van Madeline Miller (heel leuk om te lezen als je van mythologie houdt) en het laatste deel in de Gemma Doyle trilogie van Libba Bray vond ik erg leuk om te lezen! Die laatste is ook echt typisch wat voor mij door de combinatie van een Victoriaanse setting met magische elementen.

 24. juul

  Grappig dat jij de flashbacks vervelend vond in de 100 jarige man. Ik vond juist het bassie an andriaan achtige ‘avontuur’ in de tegenwoordige tijd echt tenenkrommend. De historische verhalen maakte het nog dragelijk..

 25. Naomi

  Oh man ik vind Suzanne Vermeer zo slecht 😀 “De avond is ongemak” lijkt me niks (heb hem er even op Goodreads bij gezocht), terwijl ik “een klein leven” wel prachtig vond, ik maak de vergelijking omdat ik dat tegelijkertijd een verschrikkelijk boek vond..

  Ik heb wel een boek dat je niet hoeft te gaan lezen op een eiland, mag dat ook ;)? “Ansichtkaarten uit Griekenland” heet het.

  Nu is het wel een heel negatieve opsomming. Oke een luchtige, heerlijk voorspelbare, feelgood aanrader; “the little shop of happy ever after”.

  • Cynthia Schultz

   Haha, Suzanne Vermeer is natuurlijk ook geen topliteratuur, maar het is juist lekker om daar ook van te kunnen genieten vind ik. Ik vond ‘Een klein leven’ echt een fantastisch boek maar gewoon een heeeel naar verhaal. Ik vond De avond is ongemak ook gewoon echt een weird geschreven boek… Niet mijn smaak.
   En dank voor de tip!

 26. Ingrid

  Expat exit heb ik ook gelezen afgelopen week! (Via bookchoice zat deze er bij). Inderdaad vermakelijk, leest lekker weg.
  Nu ben ik bezig in de buitenstaander van stephen king. Ook een aanrader.
  Nachtfilm van Marisha Pessl heb ik ook uitgelezen en vond ik ook zeker de moeite waard. Ik heb onlangs wat boeken gekocht (ondanks mijn ereader blijf ik het leuk vinden om soms wat boeken te kopen 🙂 ) een trilogie van Willem Asman (rebound trilogie) ben benieuwd.

 27. Suus

  Ik heb onlangs deel van de triologie van Floor gelezen. De overgave van Floor gaat over een vrouw die op een bijzondere manier met bdsm in aanraking komt. Zonder ranzig te worden. Ik vond het boeiend.

 28. a

  Volgens mij is Curaçao één eiland verder dan Aruba 😉 maar wellicht dat er in de tussentijd nog een klein Aruba tussen gekomen is? 🙂

  • Cynthia Schultz

   Het is ABC, toch? Aruba, Bonaire, Curacao? Of zeg ik nu iets heel doms? :’D Edit: wow al die tijd gedacht dat het zo was. Ik zie nu inderdaad dat het op de kaart Aruba, Curacao, Bonaire is… Woooops…

  • a

   Ik heb er vier jaar gewoond dus ik dacht huh? Maar als je ABC letterlijk neemt is het idd niet zo vreemd 🙂

 29. Rosa

  Ik kan de boeken van Camilla Lackberg aanraden. Detectives/thrillers die boeien tot het eind en waar ook nog verhaallijnen los van de misdaad waar het boek over gaat doorheen lopen. Het is een soort serie en op volgorde lezen is wel fijn, maar je kan de boeken ook los lezen.

 30. Senna

  Als kind hield ik echt van lezen, maar ik ben dit met de tijd een beetje verloren. Anderhalf jaar geleden heb ik een e-reader gekocht, omdat jij mij (met dit soort posts) inspireerde weer te gaan lezen en sindsdien heb ik al heel wat boeken verslonden. En ik vind het heerlijk, bedankt Cynthia!

 31. Joyce

  Heb je De Waterspuwer van Andrew Davidson al gelezen? Die is zo ontzettend mooi. Veel plezier in Curacao!

  • Marita

   Jaa, dat is inderdaad een prachtig boek! Aanrader!

 32. Marije

  De avond is ongemak ligt hier al een hele tijd en iedere keer als ik er in begin, leg ik hem ook weer snel weg want ik kom er niet in.

  Expat exit staat nog op mijn boekenplank.

 33. Merel

  Ik lees nu ‘Wees onzichtbaar’ van Murat Isik. Een waanzinnig mooi boek, dat je bijna niet kunt wegleggen. Mijn Fitbit heeft me meerdere malen aangespoord iets te gaan doen, maar ik kon gewoon niet stoppen. Zo mooi, zo meeslepend. Echt indrukwekkend. Als je het gaat lezen: veel leesplezier!

 34. Alida

  Het meisje in het ijs van Robert Bryndza is een aanrader, het is een spannende thriller die ik niet meer kon wegleggen. Er is ook nog een vervolg met hetzelfde personage in de hoofdrol. Verslavend leuk!

 35. Jenny

  Was eigenlijk nooit een lezer. Maar een tijd geleden het boek ‘Over bergen heen’ van Charles Martin gekocht en in mijn tas gegooid. Ben toen in mijn pauzes eens wat gaan lezen, soms in de wachtkamer van de huisarts. Maar nu in mijn vakantie het hele boek uitgelezen, vond het zo mooi!😃 Maar had op soort van ‘goed geluk’ nog 2 boeken van Charles Martin gekocht 😊 en het boek ‘Vrij als water’ heeft me behoorlijk geraakt 😄 Weet niet of je bekend bent met de schrijver? Maar vind het absoluut aanraders😉 Gisteravond in het boek ‘Ver van huis’ begonnen. Nu al heel benieuwd hoe het verder gaat 🤗