Boeken van januari 2020

Een nieuw leesjaar is aangebroken! 12 maanden om mezelf te verliezen in mooi verhalen, om me in andere werelden te wanen, om nieuwe dingen te leren en om te genieten van al die pagina’s vol letters. Ik ben benieuwd wat dit jaar me qua boeken gaat brengen. Het start een beetje traag met maar één boek in januari (dat ik niet eens uitlas), maar waar ik wel al veel uren plezier van heb gehad: Het Instituut van Stephen King.

Leestijd

Stephen King – Het Instituut

Midden in de nacht, in een huis in een rustige straat in een buitenwijk van Minneapolis, worden de ouders van Luke Ellis stilletjes vermoord. Luke zelf wordt in een zwarte SUV geladen en weggereden. Dit alles duurt minder dan twee minuten. Luke wordt wakker in het Instituut, in een kamer die precies op zijn slaapkamer lijkt, alleen zonder raam. Aan de andere kant van de deur zijn meer deuren, met daarachter meer kinderen, die daar allemaal op dezelfde manier zijn beland als Luke. Kalisha, Nick, George, Iris en de tienjarige Avery hebben allen speciale krachten, zoals telekinese of telepathie. Zij zitten in Voorkant. Ooit waren er nog meer kinderen, maar die zijn naar Achterkant verhuisd.

Het personeel van deze sinistere faciliteit, dat onder leiding staat van de genadeloze mevrouw Sigsby, wil de bovennatuurlijke gaven van de kinderen inzetten voor zijn eigen doeleinden. En deinst nergens voor terug om dat te bereiken. Als je meewerkt, krijg je muntjes voor de automaten. Zo niet, dan wacht een wrede straf. Hoe meer kinderen er naar Achterkant worden gestuurd, hoe wanhopiger Luke wordt om te ontkomen en hulp te zoeken. Maar er is nog nooit iemand uit het Instituut ontsnapt…

 

Dit nieuwe boek van Stephen King stond al even op mijn lijstje, ik was zó geïntrigeerd door de cover en de flaptekst. Dit kan niet anders dan een meesterwerk zijn, dacht ik. Ik ben er een beetje traag mee, normaal lees ik zo’n boek in een paar dagen of een week uit, maar januari is wat voller qua werk voor mij en aangezien Wie is de Mol en Heel Holland Bakt weer begonnen zijn, zit ik iets vaker voor de televisie dan met een boek in mijn handen. Het zegt niks over de kwaliteit van dit verhaal, want ik geniet er met volle teugen van. Ik ben op een derde ongeveer en er is nog steeds vrij weinig duidelijk waarom Luke precies in Het Instituut is. Wat is Achterkant? Wat gebeurt daar? Waarom moeten ze telkens tests ondergaan en waarom worden ze opgesloten in Voorkant? Waarom zijn Luke zijn ouders vermoord? Ik zit met enorm veel vragen en er wordt nog maar weinig prijsgegeven. Je zou dat traag kunnen noemen, maar er gebeurt genoeg: wat er in Voorkant afspeelt ontrafelt zich pagina voor pagina, de vriendschappen die (niet) gesloten worden worden uit de doeken gedaan, de strijdkracht van Luke wordt groter.

Onwijs griezelig concept dat me dus meteen aansprak en dat ik nu ook erg tof vind. Maar een echte conclusie kan ik niet geven, want ik ben nog bezig. Dat komt dus komende maand!

Klik hier voor het e-book en klik hier voor het fysieke boek.

 

Dit is denk ik de allereerste keer dat ik een boekenoverzicht maak waarin ik niet eens één boek heb uitgelezen! Maakt helemaal niks uit, het gaat niet om kwantiteit maar om kwaliteit immers.

Hoe was jouw januari qua lezen? Nog aanraders?

Dit artikel bevat affiliate links. Als je via de link het boek aanschaft, krijg ik hiervoor een kleine vergoeding. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

21 reacties
 1. Linda

  Ik las juist veel voor mijn doen in januari, maar liefst 5 boeken!
  Ik vond ‘Extreem luid en ongelooflijk dichtbij’ by far het beste boek van deze maand, wat een geweldig boek ook qua stijl en vormgeving. Heerlijk! Ik ga ‘m aan iedereen aanraden haha. Ik denk dat ie ook in de top 10 van 2020 gaat komen, zo goed vond ik ‘m. Ik vond ook ‘de hemel begint bij je voeten’ van Jandy Nelson heel mooi, dit is een YA-roman.

 2. Eveline Fleur

  Je had hem beter boek van januari kunnen noemen hihi. Maar ik snap het helemaal hoor. Ik kijk nu ook wie is de mol en Heel Holland Bakt (love it!) en dan blijft er gewoon minder tijd over om te lezen. Ik ben wel heel erg benieuwd naar dit boek overigens. Het klinkt echt als een boek dat ik ook fantastisch zou vinden. Ik weet niet of je ook van romantic stories houd maar ik vond ‘Ik niet op jou’ van Sally Thorne heel leuk!

 3. Naomi

  Ik heb ‘Het Instituut’ cadeau gekregen voor Nieuwjaar, maar ben er nog niet in begonnen. Ben nu wel heel benieuwd geworden!

 4. Anne

  Hé toevallig, ik heb deze maand ook een boek van Stephen King gelezen. Ik koop eigenlijk alleen nog tweedehands boeken (of ebooks voor zakelijke dingen, maar dat spreekt me toch niet zo aan om mee op de bank te zitten), maar daar zal ik misschien nog even mee moeten wachten voor dit redelijk nieuwe boek voor een euro in de kringloop ligt. Voor op mijn to read list in 2025 😉

 5. Ier

  Ik snap deze post niet helemaal. Waarom plaatsen als je nog geen complete review kan schrijven?

  • Cynthia Schultz

   Omdat ik elke maand een boekenupdate wil doen, en ik anders vragen krijg waar de boekenupdate blijft 🙂

 6. Christianne

  Ik heb het eerste deel van De zeven zussen gelezen, en dit viel me behoorlijk tegen na de hele hype. Het verhaal vond ik wel érg romantisch en dramatisch en vooral de personages waren behoorlijk eenzijdig naar mijn mening. Nu weer lekker een thriller geopend. Blijft toch favoriet.

 7. Calijn

  Het zal misschien aan mij liggen, maar ik begrijp niet zo goed waarom je een blogpost maakt van een boek dat je niet hebt uitgelezen. Ik raak, merk ik, steeds minder ‘connected’ met je blog. Ik ben je 10 jaar geleden gaan volgen, omdat ik je blog altijd van goed niveau vond. En iedereen heeft zo z’n ups en downs. Maar mij raak je helaas een beetje kwijt. Je zegt zelf, het gaat niet om kwantiteit, maar om kwaliteit. Waar is die dan? Het spijt me, de kwaliteit ontgaat mij, geloof ik.

  • Meryll

   Ik ben het helemaal met je eens. Ik vond alle blogs altijd leuk om te lezen, maar het lijkt tegenwoordig alleen maar richting coaching te gaan. Ik las juist graag artikelen vanwege het leuke, nu word ik overspoeld door hoe je alles beter, slimmer etc kan doen en persoonlijke ontwikkeling. Ik mis het positieve, het tevreden zijn met wat je hebt/doet. Ook elke kritische reactie lijkt volledig ontleed te worden, alles teruggegooid naar de ander. Natuurlijk jouw eigen keus, maar het lijkt alsof je eigenlijk niet meer wil bloggen. Ik kom nog altijd wel kijken maar vind al een poosje niets leuks meer om te lezen, sorry.

  • Elisa

   Hier ben ik het mee eens. Het is je goed recht dat je focus veranderd en dat je andere dingen gaat doen, echter voelt voor mij het bloggen als een “moetje” en niet meer omdat je er echt plezier uit haalt. Ik lees graag de blogs van Emmy omdat die zo leuk zijn, maar ik merk vanaf jou die enthousiasme niet meer. Zoals ik al zei is dat je goed recht, we worden allemaal ouder, maar het voelt meer als moeten en reclame dan dat je er veel plezier uit haalt. Helaas moet ik zeggen dat ik bijna weg ben bij je blog, ware het niet dat emmy nog wel hele leuke posts maakt. De artikelen die jij op het moment maakt vind ik minder qua kwaliteit en enthousiasme, maar: wel super tof dat je met andere dingen zoveel bezig bent!

  • Iris

   Ik vind je boekenupdates juist altijd erg leuk, zelfs als er maar een half boek in staat. Smaken verschillen dus! Ik volg je ook al heel lang en je blog is inderdaad erg veranderd met de jaren, maar ik denk dat als je blog hetzelfde was gebleven ik allang was afgehaakt omdat ik ook ouder word en interesses/behoeften veranderen.

   Persoonlijk vind ik het juist erg fijn dat dit een blog is die ik eens per maand kan openen en alle leuke artikelen even kan lezen (en degene die me minder aanspreken sla ik gewoon over). Als je op zoek bent naar een blog waar je dagelijks op wil lezen dan kan ik me wel voorstellen dat dit wat minder leuk is, omdat er zoveel verschillende dingen opstaan dat niet alles iedereen aan zal spreken.

 8. Marije

  Januari was ook niet mijn beste leesmaand. Het leven begon weer dus was wat te onrustig om mijzelf in een boek te verliezen.

 9. Jessica J.

  Love Stephen King, iedere keer weer zo spannend! Ik ben op dit moment (nog steeds, oeps) bezig in zijn ‘The Outsider’.

 10. Claudia

  Ik heb Het Instituut inmiddels uit en vond het echt een fantastisch verhaal. Stephen King op z’n best.

 11. Audrey

  Ik heb ook niet al te veel gelezen deze maand eigenlijk. Wel ben ik bij Harry Potter eindelijk aan het einde van boek 7 aangekomen (ik had ze nog nooit gelezen). Nog twee hoofdstukken in februari en dan weet ik eindelijk alles!

 12. Shirley

  Ik ben in een aantal boeken tegelijk bezig en heb nog niks uitgelezen deze maand. Voel me echt een beetje te onrustig ofzo. Wie weet dat ik in februari een aantal van deze exemplaren uit lees!

 13. Anne

  Grappig, januari was juist een top leesmaand voor mij. Ik heb twee korte feministische boeken gelezen: We Came First en Damn, Honey. Daarnaast twee Frans geïnspireerde boeken: Zout op mijn Huid en In een Franse Keuken (mijn vriend is Frans). En ik heb Game of Thrones deel 3A eindelijk uit, meteen door naar het volgende deel. ☺️

  Ik wil al heel lang een boek van Stephen King lezen, maar ik ben zo angstig aangelegd.. 😅 Ik kan geen één horror film kijken bijvoorbeeld. Had jij daar geen last van?

  • Linda

   Stephen King is niet per se horror, al zijn de verhalen wel spannend. Ik vind het oprecht zonde dat hij in de ” horror” hoek wordt geplaatst. De meeste verhalen van hem zijn zo mooi en uitgebreid geschreven. Lees bijvoorbeeld De beproeving, mijn absolute favoriet. Een post apocalyptisch verhaal over goed en kwaad. Een dik boek maar de moeite waard. Het Instituut vond ik ook tof !

 14. Dorien

  Ik had jhits mijn Beste leesmaand ever, 9 boeken gelezen. Ik heb Stephen King geprobeerd maar tot nu toe nog geen goed boek getroffen. Ik lees vooral thrillers, tweede wereldoorlog boeken, persoonlijke ontwikkeling boeken en soms een chicklit.

 15. Rosemarijn

  Aanrader om te lezen: de Zeven Zussen, die zijn geweldig, alle 5 de boeken in 2 maanden uitgelezen. Nu lees ik de Lavendeltuin van Lucinda Riley, ook vrij fantastisch 🙂

 16. Tineke

  Klinkt niet als mijn soort boek. Ik zal deze maand beginnen aan het eerste deel van de zeven zusters serie. Heb er heel veel over gehoord.