Renate Dorrestein - de Leesclub

Renate Dorrestein – de Leesclub
Zeven montere dames van middelbare leeftijd vormen een leesclub. Met z’n allen verheugen ze zich op een literaire cruise in de Schotse wateren, onder leiding van hun lievelingsauteur Gideon de Wit. Maar ze lijden al binnen een paar uur schipbreuk en bovendien blijkt de geadoreerde schrijver een blaaskaak. Alles loopt totaal in het honderd en de leesclub zal zich voor de rechtbank moeten verantwoorden. `We hebben geen enkele reden om te ontkennen dat we Gideon de Wit om het leven hebben gebracht. Maar om het nu direct moord te noemen… Met leesdossier én reistips!
De Leesclub van Renate Dorrestein staat bekend als hét boek waarin ze alle schrijfregels overboord gooit. Vond ze gewoon leuk om eens te doen. Zo is in het hele verhaal geen enkele dialoog te bekennen, schiet de tijd van hot naar her en is het boek tegelijkertijd een roman én een reisgids. Beetje raar allemaal, maar ik kan het wel waarderen. Het verhaal is zo ongeloofwaardig als het grappig is, en het is leuk om te zien hoe creatief Renate is geweest. Ook vind ik de mix van reisgids met roman gewoon heel leuk, inmiddels wil ik nu écht de Schotse natuur in.
Thomas Rueb - Laura H.
Thomas Rueb – Laura H.

In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit ‘Sweet Lake City’. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug naar Zoetermeer – waar haar vader wacht, die een reddingsactie had opgezet met schimmige privémilitairen. Op Schiphol wordt Laura gearresteerd. Ze zou zijn gestuurd door IS om een aanslag te plegen. En waar is Ibrahim, de knappe jihadist voor wie ze alles opgaf? Laura uit Zoetermeer wordt Laura H., de bekendste Syriëganger van Nederland. Thomas Rueb volgde Laura’s spoor tot in Irak. Hij reconstrueerde haar bekering, ijzingwekkende leven in het kalifaat en haar met vragen omgeven terugkeer. Dit is het verhaal van een meisje dat haar geluk zocht in een nachtmerrie. Van een vader die alles doet voor zijn kind. En van een land dat worstelt met de vraag: wanneer ben je een terrorist?
Dit boek werd me door zóveel mensen aangeraden: ik moest het wel lezen. Wat een verschrikkelijk verhaal. Echt een drama. Maar dan dus echt gebeurd. Journalist Thomas Rueb koppelt in Laura H. alles aan elkaar: de verhalen die hij van Laura zelf heeft gehoord, gesprekken met haar vader en de zussen van man Ibrahim, politieverhoren, WhatsApp-gesprekken, mails… Door die afwisseling leest het heerlijk weg, het is ongelooflijk spannend, net een thriller. De verhalende stukken vind ik wel het minst om te lezen, vooral omdat ik niet erg weg ben van de schrijfstijl. Zo opent het boek met de zin ‘Klop. Klop.’: de schooldirecteur klopt dus op de deur van de klas waar Laura in zit, om haar mee te nemen. Zo’n klop klop zin vind ik zo knullig, maar goed, dat is maar een detail.
Echt een must read: wanneer krijg je nou inzicht in zo’n verhaal? In het verhaal van een meisje dat de stap neemt naar de Islamitische Staat te gaan? Waarom doe je dat en hoe is het daar? En hoe is ze in vredesnaam teruggekomen?
Ik stoorde me wel enorm aan de naïviteit en ook ongelooflijk domme keuzes van Laura. Van überhaupt de stap maken om naar IS te gaan, maar ook achteraf, dat ze niet snapt dat zij vastzit als ze terug in Nederland is. Daar kan ik me niet goed in verplaatsen – maar dat is maar goed ook.
J. R. R. Tolkien - In de ban van de ring - De reisgenoten

J. R. R. Tolkien – In de ban van de ring – De reisgenoten
De trilogie In de Ban van de Ring vormt de grondslag voor de moderne fantastische literatuur en wordt dikwijls genoemd als het beste boek van de twintigste eeuw. J.R.R. Tolkien, professor Angelsaksisch aan de universiteit van Oxford, dacht voor dit werk een complete wereld uit, met een eigen geschiedenis, geografie, taal en mythologie.
Hobbits zijn kleine lieden die in keurige holen onder de grond leven. Ze houden van lekker eten en zijn weinig avontuurlijk aangelegd. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Wanneer Frodo van zijn excentrieke oom Bilbo Balings een ring cadeau krijgt, kan hij niet vermoeden dat dit het begin is van een groot avontuur. De tovenaar Gandalf legt hem uit dat het geen gewone ring is; het is de Ene Ring die door de Donkere Vorst Sauron is gemaakt om er de wereld mee te overheersen. En zolang de Ring niet vernietigd is, zal die dreiging blijven bestaan.
Met een groep vrolijke metgezellen reist Frodo naar Rivendel, waar in de Raad van Elrond beslist zal worden over het lot van de Ene Ring. De Raad zendt het Gezelschap van de Ring erop uit om het kleinood in de vuren van de Doemberg te gooien. Een barre tocht begint.
Toen ik twaalf was, maakte ik een begin in In de Ban van de Ring. Ik kwam niet ver, ik was denk ik wat te jong, ik begreep het niet. Nu vond ik het wel eens tijd om het wél echt goed te gaan lezen. Willem had de hele trilogie nog liggen van toen hij jong was, dus ik ben er gewoon in begonnen. Het eerste verhaal, De Reisgenoten, las ik uit in januari. Heerlijk verhaal, ik houd echt van dat sprookjesachtige, ik kan me daar totaal in verliezen. Het is allemaal wel een beetje traag en er zijn zóveel personages in dit boek, dat je echt je hoofd erbij moet houden. Maar dat is ook wel een goede les: rustig lezen, alles lekker op me in laten werken en me laten meesleuren door de Hobbits en Elfen. Ik ben niet meteen begonnen in het tweede boek, maar dat ga ik wel binnenkort doen.
Liesbeth Kamerling - Overprikkeld
Liesbeth Kamerling – Overprikkeld

In “Overprikkeld’ geven Liesbeth Kamerling en Lieke Zunderdorp eerste hulp bij hoogsensitiviteit. Ze laten zien dat je van hoogsensitiviteit een kwaliteit kunt maken. 1 op de 5 mensen is snel overprikkeld! Een hoogsensitief persoon (HSP) is geboren met een gevoelig zenuwstelsel. Licht, geluid maar ook emoties van anderen komen harder binnen. Op luchtige en humoristische wijze laten de Liesbeth Kamerling en Lieke Zunderdorp – beiden ervaringsdeskundige – zien wat hoogsensitiviteit nu eigenlijk inhoudt. Met eenvoudige tips & tricks waarmee je meer uit jezelf haalt en overprikkeling voorkomt. Door de vele uit het leven gegrepen voorbeelden is dit boek herkenbaar voor HSP-ers én mensen uit hun omgeving. # Mijn hoogsensitiviteit leidt er toe dat ik intens kan genieten, bijvoorbeeld van de zon op mijn gezicht. Dat is heel fijn! – Liesbeth Kamerling
In 2017 stond ik samen met Liesbeth Kamerling in een nummer van Psychologie Magazine over HSP. Nu heeft ze samen met Lieke Zunderdorp een boek geschreven over HSP met praktische tips en uitleg. Ik vind het vooral heel herkenbaar en daardoor leuk om te lezen, maar persoonlijk heb ik er niet zoveel nieuwe tips uitgehaald. Hier en daar vond ik het aardig generaliserend en er zitten een paar zweverige passages in waar ik niet zoveel mee heb. Ik denk dat dit een topboek is voor mensen die HSP zijn, maar nog niet zo goed weten hoe ze hiermee kunnen dealen.
Haruki Murakami - Romanschrijver van beroep

Haruki Murakami – Romanschrijver van beroep
In “Romanschrijver van beroep’, een unieke “autobiografie van een schrijverschap’, vertelt Haruki Murakami zeldzaam openhartig over zichzelf. Haruki Murakami is wereldwijd een van de meest geliefde en gelezen schrijvers. Tegelijkertijd geldt hij als een van de meest teruggetrokken en verlegen schrijvers: hij reist niet graag en geeft zelden interviews over zijn werk. In “Romanschrijver van beroep’ krijgen we een eenmalig kijkje in de ziel van Haruki Murakami. Hij vertelt in detail over zijn schrijfproces, zijn bronnen van inspiratie, de betekenis van muziek en bepaalde lievelingsschrijvers voor zijn leven en werk. Hij strooit gul met advies aan aspirant-schrijvers. En hij vertelt zeldzaam openhartig over zichzelf. Stukje bij beetje ontstaat haast datgene wat Murakami in zijn bescheidenheid nooit zou schrijven: een soort autobiografie. In ieder geval van een schrijverschap. Het werk van Haruki Murakami wordt in meer dan 40 landen uitgegeven en is bekroond met onder andere de Welt Literaturprijs en de Hans Christian Andersenprijs. Hij wordt regelmatig getipt als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Literatuur.
Al jaren ben ik fan van Haruki Murakami en toen een paar weken geleden dit nieuwe autobiografische boek uitkwam, wist ik meteen dat ik hem moest lezen. Van Murakami ben je gewend meegenomen te worden in een sprookjeswereld, nu gaat het over zijn (schrijvers)leven. Dat is even wat anders, maar ik vind dat juist leuk: ik ben heel benieuwd naar meer over de schrijver zelf. Ik vind het bewonderenswaardig hoe hij zijn schrijvende leven zelf vormgeeft en hoe hij precies doet waar hij zin in heeft. Twee fragmenten die ik mooi vond:
‘ ‘Mooi dat je het kunt opbrengen zo elke dag te rennen, dat vergt wel wat wilskracht, he,’ krijg ik zo nu en dan als compliment te horen, maar volgens mij heeft een gewone loontrekker, die iedere dag in een trein naar kantoor pendelt, het fysiek een stuk zwaarder te verduren. Vergeleken bij een uur doorbrengen in een spitstrein stelt een uurtje rennen in de openlucht op een zelfgekozen moment niets voor. Dat is niet bepaald een kwestie van sterke wilskracht. Ik hou van hardlopen en blijf gewoontegetrouw iets doen wat me goed ligt, meer niet. Hoe sterk je wil ook il, iets wat niet in je aard light, houd je onmogelijk dertig jaar vol.’
‘Wat maakt het uit? Als ik het dan toch moet ontgelden, laat ik dan maar schrijven wat ik graag schrijf en hoe ik dat zelf wil.’
Veel passages uit het boek zijn voor mij herkenbaar. Niet dat ik wil zeggen dat ik op Murakami lijk of dat ik maar enigszins bij hem in de buurt kom, maar wel dat er overeenkomsten zijn in hoe we over bepaalde dingen denken. Ook zijn er overeenkomsten in onze manier van werken. Dat vind ik leuk om te lezen, en voor mij ook een bevestiging dat ik op de goede weg zit. Zo voelt dat wel een beetje. Als ik dan ook iets negatiefs moet noemen: ik vond dat hij zichzelf wel veel verantwoord in het boek en dat hij hier en daar wat té bescheiden is. Hij benadrukt heel vaak dat hij helemaal niet geniaal is, dat hij maar een middelmatige man is et cetera, en als je dat zó vaak benoemt, zwak je het wat mij betreft juist af.
Paul Sebes & Willem Bisseling - Alweer een bestseller
Paul Sebes & Willem Bisseling – Alweer een bestseller

Veel mensen hebben de wens om een boek te schrijven, maar worden geconfronteerd met kwesties waar ze niet mee bekend zijn: wat is een goede plot, hoe schep je sfeer, hoe bouw je spanning op, wat kun je over stijl zeggen, wat is perspectief en hoe creëer je geloofwaardige personages? Maar ook: hoe vind je een uitgever en hoe onderhandel je over een contract? De literair agenten Paul Sebes en Willem Bisseling geven in Alweer een bestseller het antwoord op al deze (en nog veel meer) vragen, en larderen hun tips met spannende belevenissen en hilarische gebeurtenissen uit het boekenvak. Alweer een bestseller is een must read voor elke (beginnende) schrijver (en lezer).
Een aantal jaar geleden las ik Bestseller van Paul Sebes en dit boek is daar een herziene editie van. Leuk om (deels dus weer) te lezen, leerzaam. Het is gewoon leuk om te lezen over het boekenvak en hoe alles werkt. Het staat bomvol tips voor het schrijven van een roman, maar ook tips voor hoe je aan een uitgever komt en hoe je ervoor zorgt dat je boek daadwerkelijk in de boekenwinkels komt te liggen. Hier en daar ervoer ik wel een wat arrogante toon, die wat mij betreft achterwege had mogen blijven, maar al met al leuk en leerzaam.
Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.
Mijn jaar is echt waanzinnig goed gestart op het boekenvlak. Niet normaal. Ik las veel door een aantal verschillende factoren: de eerste anderhalve week van januari was ik ziek waardoor ik alleen in die anderhalve week al vijf boeken las. En ik pakte om een of andere reden telkens topboeken. Ik heb zoveel plezier beleefd aan al deze boeken, dat ik constant door wilde lezen. Dus elk vrij momentje pakte ik aan om te lezen. Heerlijk.
Als ik ook even terugkijk naar het eerste deel van de Boeken van januari, dan staan Laura H, Romanschrijver van beroep en Het Hemelse Gerecht wel bovenaan. Maar ik heb plezier beleefd aan alle elf boeken.
Welke boeken las jij in januari?