Boeken van januari 2019 deel 1

Mijn leesjaar 2019 begon echt als een raket. Doordat ik een tijdje ziek was las ik heel veel en daardoor kwam ik in een heerlijke leesflow. Ik las veel én fijn: op een of andere manier koos ik fantastische boeken uit die me vastgrepen en niet meer loslieten. Vandaag deel 1 van de boeken die ik in januari 2019 las.

Leestijd

Antoinnette Scheulderman - Dan neem je toch gewoon een nieuwe

Antoinnette Scheulderman – Dan neem je toch gewoon een nieuwe

‘Ach, het is maar een dier,’ hoorde Antoinnette Scheulderman regelmatig toen ze rouwde om haar overleden hond Bubbels. Maar iedereen die ooit een huisdier heeft gehad, weet hoe innig de band tussen mens en dier kan zijn. Tachtig procent van de baasjes beschouwt hun huisdier als volwaardig onderdeel van het gezin, toch lijkt verdriet om de dood van een dier nog altijd iets waarvoor je je zou moeten schamen.

Scheulderman gaat op zoek naar mensen die weten hoe groot de liefde voor een dier kan zijn en zoekt antwoord op de vraag hoe om te gaan met het verdriet na het onvermijdelijke afscheid.

Interviews met o.a. Eva Jinek, Paul de Leeuw, Linda de Mol, Jan Wouters, Janine Abbring, Britt Dekker, Barry Hay, Saskia Noort, Yvette van Boven, Bridget Maasland, Annejet van der Zijl en deskundigen die handvaten geven voor rouw om een dier.

Janken. Wat een herkenning, eindelijk iemand die net zoveel bizarre liefde voor haar hond heeft als ik! En niet alleen de auteur zelf, maar ook alle geïnterviewden. Van Paul de Leeuw tot Linda de Mol, ze houden allemaal onmetelijk veel van hun (soms inmiddels overleden) huisdier(en). Dit boek draait compleet om deze liefde, en de rouw die komt kijken bij het afscheid van een dier. Kwetsbaar en tegelijkertijd krachtig opgeschreven, met ook handige en praktische tips van deskundigen. Want wanneer kies je ervoor je dier te laten inslapen? Wat is het juiste moment? En hoe pak je dat aan? Ik stoorde me wel een tikje aan de vele herhaling – veel geïnterviewden zeggen uiteindelijk hetzelfde.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Jaap Robben - Zomervacht

Jaap Robben – Zomervacht

De dertienjarige Brian woont bij zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan. Brians verstandelijk en fysiek beperkte broer Lucien brengt zijn dagen door in een instelling. Een renovatie tijdens de zomer maakt het noodzakelijk dat Lucien elders wordt opgevangen. De vader, vooral gemotiveerd door de in het vooruitzicht gestelde vergoeding, haalt Lucien naar de caravan en maakt de jonge Brian verantwoordelijk voor de verzorging van zijn broer.

Maar hoe praat je met iemand die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je zelf nog zo veel moet ontdekken?

Terwijl ik dit boek las, woonde ik voor mijn gevoel zelf in die woonwagen op het boerenerf. Wat een raar verhaal, over een ventje met een gehandicapte broer, een vader die niet goed voor hem zorgt en een moeder die zich sowieso niet echt bemoeit met zijn leven. Brian moet het grotendeels zelf regelen, ook de verzorging van zijn broer Lucien, en dat gaat zacht gezegd met horten en stoten. Ik maakte me soms echt kwaad om het gedrag van zijn vader, hoe hij ze aan hun lot overlaat. Rauw en verdrietig.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Caroline Kepnes - You

Caroline Kepnes – You

When aspiring writer Guinevere Beck strides into the bookstore where Joe works, he is instantly smitten.

But there’s more to Joe than Beck realises and much more to Beck than her perfect facade. And the obsessive relationship quickly spirals into a whirlwind of deadly consequences…

A chilling account of unrelenting, terrifying deceit, Caroline Kepnes’ You is a thriller more perversely clever and dangerously twisted than any YOU have ever read.

Nadat ik totaal geobsedeerd de serie ‘You’ op Netflix had gekeken besloot ik meteen het boek te lezen. In You volg je het verhaal van Joe, die ook geobsedeerd is, maar dan door een meisje. Beck. Hij gaat haar stalken. Ziek verhaal, in het boek vind ik Joe ook een stuk meer een creep dan in de serie. In de serie wordt nog een soort romantische chickflick-achtige sfeer neergezet en die mist in het boek. Het boek vind ik hier en daar wat ongeloofwaardig, maar toch pakkend genoeg om verder te lezen. Veel mensen zeggen ‘het boek is altijd beter dan de film/serie’ en daar ben ik het in dit geval niet mee eens. De serie vind ik beter, geloofwaardiger, unieker qua stijk. Maar toch: tof om ook het boek te lezen. Ik ben benieuwd naar deel 2, waarop seizoen 2 is gebaseerd.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Renate Dorrestein - Dagelijks werk

Renate Dorrestein – Dagelijks werk

Dagelijks werk is de literaire autobiografie van Renate Dorrestein: scherp, grappig en inspirerend.

Met een fonkelend mozaïek van opzienbarende teksten blikt ze terug op vijfenveertig jaar schrijven: over de lezer als bondgenoot, fatsoen, bewuste kinderloosheid, ouder worden en de ontdekking van de clitoris.

Dorrestein legt aldus de veranderende wereld, maar ook zichzelf en haar schrijverschap nietsontziend uit.

Dit boek ben ik gaan lezen op aanraden van iemand op Instagram, ik had hem al een tijdje op mijn e-reader staan, maar was er nooit aan begonnen. Ik houd erg van boeken van schrijvers over het schrijven. Je leest zijn of haar werk, dan is het ook interessant om te lezen wat voor wereld daar achter schuilgaat. In ‘Dagelijks werk’ deed Renate dat door middel van allerlei korte geschreven teksten. Van columns tot voorwoorden in boeken, toespraken op afscheidsfeestjes en mails, brieven, korte verhalen. Bij elk stuk tekst zit een korte toelichting, wat het wat meer context geeft. Ik smulde ervan, ik houd sowieso van de schrijfstijl, humor en levenshouding van Renate Dorrestein. Wel vond ik dat ze hier en daar net wat teveel weggeeft, zo vertelt ze openhartig over problemen die ze had met een vorige uitgever. Op zich is dat interessant en leuk om te lezen, ik vind het alleen onnodig dat ze daarbij de uitgever met voor- en achternaam noemt en ook daarbij vertelt wat er precies misging: ze deelt zelfs de e-mail met de beschuldigingen. Gaat wat mij betreft net wat onnodig te ver.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Renate Dorrestein - Het Hemelse Gerecht

Renate Dorrestein – Het Hemelse Gerecht

Twee zusters, één man. Verder doen Ange en Irthe wat vrouwen sinds de dageraad der schepping doen: zij zorgen ervoor dat de mens kan eten. In hun restaurant koken ze de sterren van de hemel. Maar het is eten of gegeten worden. Wanneer hun man hen wil verlaten, worden de zusters gedwongen tot iets waarvan de meeste vrouwen slechts dromen. Ze laten hem niet gaan. Ze houden hem. Op water en brood op zolder.

Na ‘Dagelijks werk’ had ik zin om verder te lezen uit Dorresteins oeuvre en ik was het meest nieuwsgierig naar Het Hemelse Gerecht. Ik las al eens Weerwater en Zeven Soorten Honger van haar en die vond ik beide echt goed, dus ik was nu wel benieuwd naar meer. Het Hemelse Gerecht vind ik een fantastisch verhaal. In het begin verwarde ik Ange en Irthe steeds met elkaar, maar toen ik eenmaal doorhad wie wie was en hoe de relaties in het huis ervoor stonden, las het verhaal vlotter. Heerlijk om letterlijk een kijkje in de keuken te krijgen bij een toprestaurant praktisch op het platteland, en daarnaast natuurlijk om getuige te zijn van eh, een paar dingen die nogal totaal misgaan. Vanaf het moment dat Gilles de zussen wil verlaten lijkt alles compleet mis te gaan. Goed geschreven, ik verloor mezelf totaal in dit verhaal.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Volgende week de rest van de boeken die ik las in januari!

Hoe was jouw eerste leesmaand van 2o19?

Structuurjunkie

Dit artikel bevat gekregen producten en affiliate links. Als je het product via de link aanschaft, krijg ik een kleine vergoeding. Dit heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

10 reacties
 1. Elske

  Wat leuk om je maand in boeken weer te lezen! Je hebt mij erg nieuwsgierig gemaakt naar de boeken van Renate Dorrestein. ‘Het hemelse gerecht’ heb ik dan ook meteen toegevoegd aan mijn wil-ik-lezen-lijst. Maar ‘Zomervacht’… daar blijf ik over twijfelen. ‘Birk’ sprak me ook niet zo aan.

  Januari was een goede leesmaand voor mij. Mijn favorieten waren ‘Laura H.’ en ‘Onder een hemel van sproeten’. Verder las ik vorige week ‘De bruggenbouwer’ van Markus Zusak uit. Dat is wat mij betreft ook een echte aanrader!

 2. Mieke

  Oh yes, nu wil ik Dorrestein weer oppakken. Op de middelbare school vond ik haar niks, maar Het hemelse gerecht gaat op zijn to read list. Tof!

  Mijn eerste leesmaand ging voortvarend. Ik ben op zoek naar een nieuwe baan (#werkloos) en heb daardoor eindeloos veel tijd om te lezen. In januari gingen er daarom twaalf boeken doorheen (en de teller staat tot dusver op zeventien). Mijn favorieten van deze paar weken: Small great things van Jodi Picoult (LEES DAT) en Hersenschimmen van Bernlef (opnieuw gelezen en wederom hartverscheurend mooi). Drift van Bregje Hofstede was ook tof en wat ik iedereen zou aanrader (ook herlezen – voor onze boekenclub) is HEX van Thomas Olde Heuvelt.

 3. Maaike

  Ik kan juist niet lezen als ik met niet lekker voel! Ik heb dan de concentratie gewoon niet. En in januari heb ik twee weken last gehad van mijn rug, dus dat werd hem niet. Helaas maar 3 boeken kunnen lezen, maar wel 1 hele dikke pil van over de 900 pagina’s. Februari gaat een stuk lekkerder.

 4. Jala

  Ik heb nog een boekentip: Normal people van Sally Rooney, vertaald als Normale mensen. De titel doet anders vermoeden maar het is een heel indringend en geloofwaardig (liefdes)verhaal. Ook goed van haar: Gesprekken met vrienden.

 5. Chantal

  Dank je wel weer voor de fijne reviews. Na het overlijden van mijn allerliefste vriendin (hond) heb ik “de hond als medemens” gekocht van Pauline Slot. Een aanrader! Herkenbaar intens.

 6. Inge

  Op aanraden van jou heb ik het ebook van you gekocht, ben benieuwd! In januari heb ik redelijk veel gelezen, ik heb wel besloten mijn kobo plus abonnement op te zeggen en mijn andere (gekochte) boeken eerst te gaan lezen, maar daarna ga ik zeker weer door met kobo pllus.

 7. Lotte

  Ik ben bezig met boek 3 van dit jaar, het 3e boek van ‘De Glazen troon’ serie. Pakkend verhaal, wel erg duidelijk Young Adult, maar de schrijfster begint wat volwassener te schrijven ieder deel, wat ik zelf erg fijn vind.

 8. lousaa

  Het gaat niet zo snel als ik wil, maar ik lees en heb lol. Dus das mooi.

 9. Ingrid

  Renate Dorrestein vind ik ook een fijne schrijfster. Misschien had ze het boek minder open gepubliceerd als ze niet was overleden? Ik moest haar ooit verplicht lezen voor de middelbare school, sindsdien altijd blijven lezen.
  Ik ben ook benieuwd naar het boek van You. De serie vond ik fascinerend. Ik vroeg me wel af wat jij nou zo irritant aan Beck vind in de serie.

 10. Amber

  Leuk om te lezen! Ik ben benieuwd naar Zomervacht en Het hemelse gerecht. Januari was ook hier een fantastische leesmaand: 9 boeken in totaal en een paar pareltjes. Ik was onder de indruk van Lampje, van Vele hemels boven de zevende (tranen met tuiten) en Nutshell. Wat ik vooral zo heerlijk vind van zo’n maand is nieuwe schrijvers ontdekken: ik wil meer lezen van Op de Beeck en McEwan! Van Dorrestein heb ik ooit Hart van steen gelezen, een boek wat mij tien jaar later nog steeds goed bij is gebleven. Steengoed boek …