Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Boeken van februari 2022

Januari was qua lezen nogal minimaal, in februari pakte ik het weer aardig op! Helaas wel met een enorme tegenvaller die ik uiteindelijk weglegde, maar daarnaast las ik wel een aantal hele interessante non-fictieboeken waar ik veel van geleerd heb.

Leestijd

Hanya Yanagihara - Naar het paradijs

Hanya Yanagihara – Naar het paradijs

Naar het paradijs is een gewaagde, briljante roman over drie verschillende versies van Amerika, in drie eeuwen.

In 1893 maakt New York deel uit van de Vrije Staten, waar mensen ogenschijnlijk mogen liefhebben wie ze willen. David verzet zich tegen de door zijn rijke familie gearrangeerde verloving met een geschikte kandidaat; hij voelt zich meer aangetrokken tot een charismatische maar arme muziekleraar.
In het door de aidsepidemie geteisterde Manhattan van 1993 woont de jonge Hawaïaanse David samen met zijn veel oudere, rijkere partner, voor wie hij zijn moeilijke jeugd en het lot van zijn vader verzwijgt.
In 2093 probeert Charlie zich staande te houden in het totalitaire New York zonder de bescherming van haar grootvader, een gerenommeerd wetenschapper. Ze ontmoet David, die zegt haar te kunnen redden – maar kan zij hem vertrouwen?

Deze drie delen vormen samen een weergaloos epos over familie, verlies en de zoektocht naar liefde. Wat niet alleen de personages, maar ook de verschillende versies van Amerika met elkaar verbindt, is de worsteling met de eigenschappen die ons menselijk maken: angst, liefde, schaamte, afhankelijkheid, eenzaamheid en bovenal het pijnlijke verlangen om degenen van wie we houden te beschermen.

Ik zei het al in mijn boekenoverzicht van januari: ik kom er moeizaam doorheen.
Met een beetje pijn in mijn hart heb ik dit boek weggelegd toen ik op driekwart was. Ik beleefde er weinig plezier aan. Mijn regel is: geen plezier, dan stoppen. Waarom een boek tegen mijn zin uitlezen?

Ik weet niet zo goed wat ik er lastig aan vond. Het ‘geheel’ ontbrak voor mijn gevoel, het komt vrij fragmentarisch over, ik raakte niet verbonden met de karakters en ik vond het wat saai… Jammer. Maar volgens mij ligt het aan mij, gezien de goede recensies die ik hier en daar lees.

Teun van de Keuken - Dit is geen dieetboek

Teun van de Keuken – Dit is geen dieetboek

Wat is de zin en onzin van diëten? En welke lessen kun je eruit trekken voor een gezonde levensstijl?

We worden met z’n allen steeds zwaarder. We eten zo veel dat er nauwelijks tegenop te trainen valt. Om gezond en slank te zijn, draait alles om gezonde voeding en voldoende bewegen en voor zowel eten als sport is het devies: volhouden. Geen ‘dieet volgen’, met het vermaledijde jojo-effect tot gevolg, maar jezelf écht een nieuw leefpatroon aanmeten. Maar hoe dan? Wie is zijn leven lang gedisciplineerd?

Teun van de Keuken zet zijn tijdelijke bevliegingen aan de kant en gaat op zoek naar een manier om blijvend zijn leefpatroon te veranderen. In Dit is geen dieetboek probeert hij onder professionele begeleiding zeven populaire diëten uit – de Schijf van Vijf, keto, sport, vegan, intermittent fasting, een sapkuur en het puntendieet – en zet alles voor je op een rij. Hoe werkt het? Wat zijn de grondbeginselen van elk dieet en wat zegt de wetenschap? Wat zijn de voor- en nadelen, valkuilen en tips? Teun neemt je mee langs diepe afgronden en momenten van grote euforie, obsessieve gedachtes, rode vlaggen en nieuwe inzichten. Lukt het hem een gebalanceerd eetpatroon te ontwikkelen dat hij een leven lang kan volhouden?

In de boekhandel zag ik dit boek van Teun van de Keuken staan, en ik was meteen geïnteresseerd. Ik kijk altijd Keuringsdienst van Waarde en daarin waardeer ik de kritische blik en scherpe vragen van Teun altijd erg, dus ik was benieuwd naar dit boek.
Ik vond het fantastisch. Ten eerste heel grappig geschreven, ik heb meerdere keren hardop gelachen en echt plezier beleefd aan het lezen van dit boek. Daarnaast is het echt boeiend om te lezen over de verschillende diëten die Teun volgt en die allemaal stuk voor stuk óf niet werken óf veel te restrictief zijn (en zelfs ongezond). Weer een mooie bevestiging dat diëten niet werken. Of nou ja, dat ze wel werken, zolang je ze doet.

Marijke Berkenpas e.a. - Eet als een expert

Marijke Berkenpas e.a. – Eet als een expert

In bestseller ‘Eet als een expert’ scheiden de experts van I’m a foodie zin van onzin van voedselhypes, en bundelen overzichtelijk onderbouwd voedingsadvies over lekker gezond eten.

Eet als een expert is het superhandige, inspirerende handboek van de experts van I’m a foodie. Marijke Berkenpas, Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit scheiden de zin en onzin van voedselhypes van elkaar. Ze leggen uit welke voeding gezond is en waarom. Met lekkere ideeën voor ontbijt tot diner en handige weekschema’s. I’m a foodie maakt wetenschap lekker!

I’m a foodie is hét online platform over voeding. Een team van diëtisten, voedings- en gezondheidswetenschappers analyseert alle trends en hypes op kritische wijze en vertaalt ze naar haalbare adviezen en recepten.

Nadat ik het boek van Teun uit had, bestelde ik meteen deze. Online las ik veel goeds over dit boek, en omdat de vraag ‘wat is een normaal, voedzaam eetpatroon’ er een is die ik ook nog niet kon beantwoorden, was ik wel erg benieuwd hiernaar.
En het is echt een topboek. De schrijvers leggen uit hoe ze wetenschappelijke onderzoeken gebruiken (op een hele kritische manier) en hoe ze daaruit conclusies trekken.
Het resultaat is een boek vol hele praktische informatie en ook concrete handvatten hoe je dit zelf kan toepassen. Er staan ook goede recepten in, die passen bij alle tips en info. Aanrader om te lezen als je meer wilt weten over wat voedzaam eten nou eigenlijk is.

Morgan Housel - De psychologie van geld

Morgan Housel – De psychologie van geld

Aan de hand van vele voorbeelden laat Morgan Housel in De psychologie van geld zien wat we allemaal kunnen leren over onze omgang met geld.

De psychologie van geld toont aan dat goed omgaan met geld niet per se gaat over wat je weet. Het gaat om gedrag, en dat is moeilijk aan te leren. Mensen nemen financiële beslissingen niet op basis van spreadsheets, maar aan de eettafel of in een vergaderruimte, waar persoonlijke ervaringen, ego, trots, marketing en prikkels van buitenaf samenkomen. Voormalig columnist van The Wall Street Journal Morgan Housel deelt korte verhalen met tijdloze lessen over rijkdom, hebzucht en geluk.

Dit vond ik een méga tof en boeiend boek. Interessant hoe de psychologie achter geld werkt en hoe veel mensen zo anders met geld omgaan dan dat ze met andere dingen in het leven omgaan. Erg leuk om te lezen en vol waardevolle lessen.

Gary Keller & Jay Papasan - Doe 1 ding

Gary Keller & Jay Papasan – Doe 1 ding

In Doe één ding rekent Gary Keller af met multitasken en de dag volproppen met onbelangrijke zaken en toont hij hoe je het beste uit jezelf kunt halen door het juiste te doen, niet door álles te doen.

Doe één ding van Gary Keller is een verrassend simpel idee dat zorgt voor waanzinnige resultaten in elk aspect van je leven: werk, privé, familie en spiritueel. Want het meest waardevolle is je tijd!

Het dagelijks leven is drukker dan ooit: naast alledaagse dingen, vergaderingen en een druk privéleven worden we overspoeld met e-mails, appjes en tweets, en komen we nauwelijks door onze to- dolijst heen. Hoe houden we ons staande in deze overvloed? Hoe blijf je productief en voorkom je dat je overloopt?

Doe één ding is het heldere, praktische en doelgerichte antwoord op deze vragen. Het is een verrassend simpel idee dat zorgt voor waanzinnige resultaten in elk aspect van je leven.

Toen ik dit boek in Goodreads zette, ontdekte ik dat ik deze jaren geleden al eens heb gelezen, haha. Maar ook voor de tweede keer is dit een topboek. Het gaat helemaal over waar ik 100% in geloof: FOCUS. In het grote en kleine plaatje, in je dag en in de langere termijn. Zit bomvol praktische handvatten, tips en opdrachten met nuttige info over waarom dit zo werkt.

Gekregen van de uitgeverij:

  • Naar het paradijs
  • De psychologie van geld
  • Doe 1 ding

Zelf gekocht:

  • Dit is geen dieetboek
  • Eet als een expert

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.